ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:101/509)

Żurek z pieczarkami i jajkiem zapiekanym 97

Świąteczny żurek który podałam z jajkiem ale zapiekanym na cieście francuskim. Do żurku dodałam suszone pieczarki które wzbogacają jego smak. Wiosna za oknem i na talerzu. 1 litr bulionu drobiowego 400 ml zakwasu żytniego na żurek 1 cebula 1 kiełbasa biała 10 dkg boczku wędzonego 20 dkg szynki wędzonej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 125 ml śmietany 1 garść(...)suszonych pieczarek 1 marchewka szczypiorek 1/2 opakowania ciasta francuskiego 3 małe jajka Cebule kroję drobno i przesmażam w garnku, dodaję boczek pokrojony, szynkę i chwile smażę . Wlewam bulion, dodaję marchewkę, wlewam zakwas na żurek i gotuję 20 minut. Potem dodaję kiełbasę pokrojoną, suszone grzyby, czosnek sprasowany i gotuję jeszcze pięć minut. Na końcu dodaję śmietanę i majeranek roztarty. Nie solę

wesoła kuchnia
Zapiekanka z kurczakiem wędzonym i warzywami na cieście francuskim 208

dobrze mieć ciasto francuskie pod ręką, bo ono zawsze ratuje mnie wtedy, kiedy nie mam weny twórczej :) Dziś, właśnie z braku weny, powstało to ekspresowe w przygotowaniu danie obiadowe, gdyż składa się praktycznie z samych gotowych produktów- kurczaka wędzonego, mrożonych warzyw oraz- wspomnianego już- ciasta francuskiego więc samo jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut! A smak... no właśnie, mimo(...)niewielkiego wkładu pracy smak jest fantastyczny! * ciasto francuskie- 1 płat * wędzony kurczak- 250 g * mini marchewka- 150 g * fasolka szparagowa zielona- 150 g (wykorzystałam ugotowaną na parze Bonduelle) * jajka- 3 sztuki * ser żółty- 80 g * oliwki- 10 szt. * przyprawy- sól, pieprz, papryczka chili, świeża bazylia i szczypta gałki muszkatołowej * szczypiorek- do posypania Piekarnik nastawić na 200 stopni. Marchewkę oraz fasolkę

Kraina Miodem Płynąca
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 207

nadzieniem to moja kolejna propozycja na hiszpańską przekąskę. Tradycyjnie ciasto do tych pierożków wyrabia się z masła, smalcu, wina i mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została(...)obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 posiekana cebula 4 posiekane pieczarki 1/2 posiekanej czerwonej papryki 2 łyżki oliwy 100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób) żółtko   Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie

Smakowity Blog Kulinarny
Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim 147

zaskoczy nas Wielkanoc. Warto już teraz pomyśleć o świątecznym menu:). Możemy mile zaskoczyć gości podając im żurek w nietypowej formie - zupa-krem  i szaszłyk z kiełbasy otulonej ciastem francuskim.  Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek . Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone tradycyjnie wędliny(...)ziemniaki 3 łyżeczki chrzanu 5 jajek sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek Szaszłyki z kiełbasy: 400g kiełbasy, u mnie wiejska tradycyjna od Hańderek 1 arkusz ciasta francuskiego 1. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości warzyw przez około 1 godzinę. Dodajemy zakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy

Szefowa kuchni
Rożki francuskie z pieczarkami 87

przekąski: ** Ruloniki z pastą jajeczną ** Tatar z łososia z majonezem ** Bruschetta z pomidorami i bazylią ** Jajka z łososiem   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na 12 rożków: 1 op. ciasta francuskiego (275 g) 300 g pieczarek cebula 100 g żółtego sera, np. gouda 1 łyżka oleju zioła prowansalskie sól i pieprz   Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę(...)pieczarki – podsmaż je mieszając co chwilę. Zdejmij z ognia. Pozostaw do przestudzenia. Dodaj ser starty na dużych oczkach, zioła prowansalskie i dla smaku dopraw przyprawami. Rozwiń ciasto francuskie. Pokrój na 12 kwadratów . Na środek każdego kwadratu połóż trochę farszu. Przekątne rogi zawiń do środka i zlep. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciastka ułóż na blaszce zachowując odstępy (około

Kulinarny S.O.S.
Francuskie kopertki z kurczakiem 170

Składniki : Ciasto francuskie Szpinak mrożony (ze śmietaną) Pierś z kurczaka Cebula Przyprawa do kurczaka  Przygotowanie: Ciasto francuskie (ja kupuję w Biedronce) rozwijam, jeśli trzeba delikatnie rozwałkuję nożykiem do pizzy dzielę ciasto na kwadraty ok 7x7cm. Szpinak rozmrażam w rondlu tylko delikatnie podgrzewając. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na patelni - do zeszklenia. Pierś z kurczaka kroję na kawałeczki

Mechanik w kuchni
Mini tarty z łososiem, szpinakiem i camembertem 135

PIEKARNIKA! Ciastko jest przepyszne - łosoś, szpinak z serem feta, słodka kukurydza i ciągnący się camembert. Oj tak można powiedzieć, że luksusowa przystawka. Ja przynajmniej zaspokoiłam swój głód! 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) 200 g wędzonego na ciepło łososia 300 g  mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 2 łyżki masła 150 g sera feta  2 ząbki czosnku 8 łyżek słodkiej(...)rozmrozi. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połowę pokrojonego w kostkę sera feta. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik na 200*C (z termo obiegiem).  Płat ciasta francuskiego dzielimy na 8 prostokątów. Na każdym rozkładamy szpinak, kawałki wędzonego łososia oraz słodką kukurydzę. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Przed końcem pieczenia na każdym ciastku rozkładamy plastry sera

VioletoweKucharzenie
Filet z brokułami w cieście francuskim 124

Bardzo szybki, bardzo dobry obiad, przekąska. Składniki: 2 filety z kurczaka 1/2 brokuła sól pieprz 100 g sera gouda 2 łyżki oleju 1 płat ciasta francuskiego   Sos czosnkowy (opcjonalnie): 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz 2 ząbki czosnku Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, solimy, pieprzymy. Smażymy aż filet będzie zupełnie(...)środku też. W osolonej wodzie gotujemy różyczki brokuła. Na durszlak wykładamy brokuł, dodajemy usmażony filet. Czekamy chwilę aż spłynie woda z brokuła i olej z fileta i aż wystygną. Ciasto francuskie rozkładamy, przekrawamy na pół. Układamy na każdej z połówek rządek fileta i brokułów, posypujemy startym żółtym serem. Brzegi kroimy na takie paseczki (frędzelki). Zakładamy brzegi jak warkoczyk. Wkładamy

MojaQchnia.pl
Quiche jajeczna ze szpinakiem i serem 51

Dobrze też wygląda na stole, więc fajnie jest właśnie z jego pomocą zaskoczyć pozytywnie znajomych i rodzinę. To quiche jajeczna ze szpinakiem, serem i na przykład suszonymi pomidorami. POTRZEBUJEMY Ciasto francuskie 4 do 6 jajek w zależności od wielkości 450 gram rozdrobnionego szpinaku ze śmietaną (jeśli kupisz taki bez sosu śmietanowego to potrzeba będzie jeszcze śmietany 18% 200g) Ser sałatkowy(...)ciastem. Dodajemy równomiernie kawałki sera. Kładziemy na wierzch suszone pomidory. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika. Po wystygnięciu dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. SUGESTIE Jeśli mamy grubą formę do tart polecam wstawić samo ciasto na kilka minut do piekarnika. Jak się trochę zarumieni wtedy wlewam zawartość naszego dania do środka i piekę dalej. To pozwala upewnić się, że ciasto francuskie będzie wypieczone

Fleksitarianizm.pl
Quiche jajeczna ze szpinakiem i serem 75

Dobrze też wygląda na stole, więc fajnie jest właśnie z jego pomocą zaskoczyć pozytywnie znajomych i rodzinę. To quiche jajeczna ze szpinakiem, serem i na przykład suszonymi pomidorami. POTRZEBUJEMY Ciasto francuskie 4 do 6 jajek w zależności od wielkości 450 gram rozdrobnionego szpinaku ze śmietaną (jeśli kupisz taki bez sosu śmietanowego to potrzeba będzie jeszcze śmietany 18% 200g) Ser sałatkowy(...)dekoracji PRZYGOTOWANIE Jeśli kupiliśmy mrożony szpinak należy go rozmrozić w garnku z małą ilością wody lub oliwy z oliwek, a następnie pozostawić do wystygnięcia. Na formę do tarty/quiche wykładamy ciasto francuskie. Przyklejamy brzegi, by móc bezpiecznie wlać do niej podstawę naszego dania. Włączamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Następnie w misce mieszamy jajka z ostudzonym szpinakiem (dodajemy śmietany, jeśli szpinak

Fleksitarianizm.pl
TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM (NA CIEŚCIE FRANCUSKIM) 136

Dlatego upiekłam różne, naprawdę pyszne dania, by sprawdzić go jak najlepiej.   Przygotowanie tarty zajęło mi w sumie jakieś 25 minut - piekarnik nagrzał się błyskawicznie, w tym czasie rozłożyłam ciasto francuskie i ułożyłam na nim składniki. Wszystko równomiernie się upiekło i po 20 minutach wyciągnęłam pyszną, gorącą i pachnącą kolację 😋 Piekarnik jest bardzo nowoczesny i ma minimalistyczny design. Wygląda(...)dzieci. Poniżej  podaję Wam bezpośredni link do strony Producenta oraz piekarnika: www.electrolux.pl/ www.electrolux.pl/kitchen/cooking/ovens/oven/eoe7c31x/ Szczegółowe dane Techniczne znajdziecie TU (KLIK) TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM SKŁADNIKI: 1 ciasto francuskie 150 g sera koziego (w roladce) 1 pęczek zielonych szparagów odrobina płatków chili WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C (grzałka góra - dół). Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta z porem i boczkiem 153

razem zastosowałem w przypadku tarty. Nie jest to danie fit bardziej z tych murderfit, ale kto by tam patrzył na kalorie gdy na talerzu takie pyszności. Jako spód użyłem ciasta francuskiego bo idealnie nadaje się do tart, przesmażone składniki, zalewa jajeczno-śmietanowo-mleczna, odrobina sera  na górę, chwila w piekarniku i mamy pyszne danie. Zachęcam do przetestowania bo warto(...)Idealnie nada się na obiad dla całej rodziny albo na kolację z ukochana osobą z lampka dobrego wina. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego - 2 średnie pory - 1 cebula - 300 g boczku  - 200ml mleka - 200ml śmietany - 3 jajka - odrobina ulubionego sera - sól, pieprz do smaku Na patelni przesmażamy drobno pokrojony boczek (ja użyłem już pokrojonego gotowca) Dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Mini zapiekanki z pieczarkami i boczkiem wędzonym 240

Mając w lodówce rolkę ciasta francuskiego możemy z niego zrobić różne pyszne przekąski na imprezę urodzinową, imieninową czy sylwestrową i nie tylko. Moja propozycja na dzisiaj to mini zapiekanki z pieczarkami i boczkiem wędzonym. Takie przekąski możemy przygotować sobie wcześniej, a krótko przed przyjęciem wstawić do piekarnika i upiec. Dodatki możemy zmieniać własnego uznania lub w zależności od tego(...)mamy w lodówce. Gwarantuję, że wasi goście będą zachwyceni takimi zapiekankami! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : 1 rolka ciasta francuskiego 250 g pieczarek 1 cebula 100 g boczku wędzonego w plastrach 1 kulka mozzarelli 2 łyżki masła 1 jajko sól, pieprz kilka łyżek ketchupu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na patelni

Danka Pichci
Ciasteczka orzechowe 208

Ostatnio mam bardzo mało czasu, więc posiłkuję się gotowym ciastem francuskim, by upiec słodkie małe co nieco... :) Zawsze staram się przemycić w słodyczach coś dla zdrowotności, więc oprócz orzechów dodaję inne ziarna. Ostatnie ciasteczka tak smakowały, że musiałam obiecać przepis, co czynię. Niestety ciasteczka nie są zbyt ładne, ale to dlatego, że z braku czasu upchałam wszystkie na jednej blaszce(...)posklejały się w trakcie pieczenia niezbyt ładnie, dlatego zalecam upiec je na dwa razy. "Oczekujące " do pieczenia ciasteczka radzę wsatwić w zimne miejsce.  Ciasteczka orzechowe 1 płat ciasta francuskiego XXL 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jaja (niewielkie M) 100 g zmielonych lub posiekanych orzechów 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki słonecznika perełki cukrowe do dekoracji

Gotuj Sam!
Pastéis de nata, czyli to co w Portugalii najpyszniejsze 125

Pastéis de nata to tradycyjne portugalskie tartaletki z ciasta francuskiego, wypełnione kremem budyniowym z dużą ilością żółtek. Pochodzą z lizbońskiego klasztoru hieronimitów w Belem, gdzie zakonnicy używali białek do krochmalenia habitów, a żółtka zaczęto wykorzystywać do produkcji ciasteczek. Są one przepyszne w smaku, szczególnie zaraz po wyjściu z pieca, lekko opruszone cynamonem! Składniki: 12 babeczek - 2 płaty ciasta francuskiego(...)posiada grudki to można masę przecisnąć przez sitko, jednak u mnie nie było takiej konieczności. Do powstałej masy dodałam 3 żółtka i wymieszałam. Formę do muffin wyłożyłam krążkami z ciasta francuskiego i wypełniłam masą jajeczną do 3/4 wysokości. Babeczki piekłam ok. 15 minut w temp

Receptura smaku

Proponowane wyszukiwania