ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:101/509)

Warkocz z kurczakiem i warzywami 191

Składniki ciasto francuskie, 1 opak filet z kurczaka, 500g marchewka, 2 średnie szt brokuł, 200g cebula, 1 średnia szt por, 1/2 małej szt ser żółty, 3-4 plastry przyprawa do gyrosa, 1 opak vegeta, 1 łyżeczka olej, do smażenia jajko, 1 szt zioła prowansalskie, 1 łyżeczka Przygotowanie Mięso kroimy w paseczki lub kostkę, marynujemy w przyprawie gyros, odstawiamy na godzinę(...)przestygnięcia. W tym samym rondlu na odrobinie oleju podsmażamy mięso przez 10 minut. Brokuł wrzucamy na osolony wrzątek, blanszujemy 3-4 minuty. Odsączamy i studzimy. Przygotowujemy warkocz. Rozkładamy francuskie ciasto na blacie (papier zostawiamy). Na środku rozkładamy nadzienie. Najpierw wykładamy marchewkę, później mięso, na to wykładamy różyczki brokuła. Całość przykrywamy plastrami sera. Nacinamy ciasto i zawijamy w warkocz (patrz zdjęcie

Gotowanie moimi oczami
Ciasteczka francuskie z masą makową 208

Prosto, a jak smacznie...wystarczy gotowe ciasto francuskie[ samemu można też takie ciasto zrobić, ale czasem można pójść na łatwiznę] i dowolne dodatki....u mnie masa makowa..Takie małe ..pyszne...zrobione w ekspresowym tempie przy pomocy pierogomanii    Tupperware ..Z jednego opakowania ciasta francuskiego kupionego w Biedronce wyszło 12 oto takich pięknych ciasteczek..i kilka innych z resztek odciętego(...)ciasta. ciasto francuskie  masa makowa z puszki Płat ciasta wielkości Pierogomani ułożyć na niej, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz [ u mnie masa makowa z puszki] lekko go dociskając. Drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierożki, w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Makowe ciastka francuskie 259

makówek. Mak nazywany był przez Summerów „Hul Gil” - kwiatem radości. W średniowiecznej Europie mak uprawiany był jako roślina ozdobna. Doceniono również jego walory kulinarne. Makowe ciastka francuskie. Składniki: - 2 opakowania ciasta francuskiego (opakowanie po 375g x 2) Nadzienie: - ½ puszki masy(...)makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - 2 jajka - brązowy cukier demerara - cukier puder do oprószenia ciastek   Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na ok. 15 minut przed przygotowaniem ciastek. Masę z puszki przekładamy do miski, dodajemy mielone migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz łyżkę likieru amaretto

mojewypiekiinietylko
ciasto francuskie z masą malinową 362

składniki na ciasto francuskie: składniki na ciasto podstawowe: 250 ml kwaśnej śmietany 350 g mąki 1 jajko wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. składniki na ciasto maślane: 250 g schłodzonego masła 100 g mąki wykonanie: Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy masło. Wszystko siekamy i zagniatamy. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy w kształcie kwadratu. Na środek dajemy rozwałkowane ciasto maślane i zwijamy boki

Domowy Smak Jedzenia
Paluchy makowe 99

Takie paluchy z makiem będą również oryginalną przekąską na świątecznym stole. ŚWIDERKI MAKOWE PRZEPIS Czas przygotowania: 10 min. | Czas pieczenia: 15 min. | Liczba porcji: 8 sztuk Składniki 1 płat ciasta francuskiego 300 g masy makowej 1 żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto francuskie przeciąć na pół wzdłuż krótszego boku. Na jednym kawałku ciasta równomiernie rozprowadzić masę makową i całość przykryć

Przepiski.pl
Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego (Strudel di mele con pasta sfoglia) 173

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka np. golden 3 kruche ciasteczka 40 g rodzynek 10 g orzeszków piniowych 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder  **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 2 mele golden 3 biscotti secchi(...)cucchiaio di latte zucchero a velo PRZYGOTOWANIE Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, mieszamy z sokiem z cytryny, orzeszkami piniowymi, rodzynkami, 4 łyżkami cukru trzcinowego oraz cynamonem. Rozwijamy ciasto francuskie, na środkową część ciasta wykładamy drobno pokruszone ciasteczka a na koniec jabłka z suszonymi owocami. Krótsze boki ciasta zakładamy na farsz, następnie ciasto zwijamy w rulon, szczelnie

La grande e la piccola cuoca
Francuskie sakiewki z wiśniami 207

Ciasto francuskie ostatnio podbija moje serce:)) Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu, więc takie gotowe ciasto wiele mi ułatwia. Tym razem proponuję pyszne ciasteczka, tak zwane sakiewki z nadzieniem serowym z dodatkiem kwaśnych wiśni. Całość wykańcza doskonale pasująca do całości kruszonka... Składniki: 225 g ciasta francuskiego,  150 g białego sera,  1/2 laski wanilii,  2 jajka(...)łyżki cukru waniliowego, 25g cukru pudru,  200 g wiśni nadwiślanki ChNP.  Ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów. Ser utrzeć z nasionami wanilią, cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz jednym jajkiem. Nakładać po łyżeczce masy na kwadraciki ciasta. Wiśnie wypestkować, odsączyć, rozłożyć na masie serowej, delikatnie je dociskając. Zlepić wszystkie brzegi do środka, tworząc takie sakiewki. Wierzch posmarować drugim

Z miłości do słodkości
Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem 253

zimno. Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków szynki (można również użyć boczek, salami itp.) kilka plasterków żółtego sera mleko do posmarowania ciasta Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Sposób przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie kroimy w trójkąty (podstawa powinna mieć ok. 14 cm a boki ok. 18 cm). Na środek każdego z nich wykładamy pokrojone

Słodka Strona
ciastka francuskie z ananasem 127

składniki: 1 puszka ananasa w plastrach 1 opakowanie ciasta francuskiego cukier puder do oprószenia wykonanie: Plastry ananasa odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie tniemy na kwadraty ok. 12×12 cm. Na środku każdego układamy plasterek ananasa. Każde ciasto nacinamy ok. 1 cm od brzegu, nie docinamy na środkach. Dwa naprzeciwległe kąty sklejamy ze sobą tworząc kwiatka

Domowy Smak Jedzenia
Pierożki ze szpinakiem 183

Gotowe ciasto francuskie jest taki wspaniałym wynalazkiem, że chyba każdy go używa w swojej kuchni :) Od wczoraj zostało mi trochę farszu szpinakowego, więc postanowiłam zrobić na szybko, pyszne pierożki ze szpinakiem :) Składniki: 1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 0,5 sera feta, 1 żółtko, szczypta ziół prowansalskich.   Przygotowanie

Aga w kuchni
Pierożki z ciasta francuskiego 148

naprawdę wciąż lecimy na sławie bakłażana. No dobrze, na pozostałościach z tego farszu . Ponieważ ciasto francuskie to moje „must have” w lodówce i braki uzupełniam na bieżąco, powstał obiad na dzień następny, który przyniósł miłe zaskoczenie. Moje dziewczyny jedzą warzywa, natomiast nie jest to (wg matki) ilość idealna. Okazało się, że od lat robiłam podstawowy błąd(...)ugotowane al dente, jako dodatek do pierożków, z możliwością wyboru jakie i ile, okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę – nagle pokochały warzywa Składniki: dla 4 osób 2 rulony ciasta francuskiego farsz warzywny pozostały z dnia poprzedniego, z tego obiadu podwójna pierś z kurczaka przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, czubryca zielona opcjonalnie drobno starty ser żółty

gutfut
Rogaliki z ciasta francuskiego 306

ciasto francuskie 6 kawałków ulubionej czekolady Ciasto francuskie z poprzedniego przepisu rozwałkuj i wytnij trójkąty tak jak na zdjęciu. Na szerszej części połóż  po kostce czekolady i zwiń rogaliki. Piecz około 10 minut w 200 stopniach na papierze do pieczenia. Smacznego

cukrem pudrem posypane
Quiche z fasolką szparagową w sosie śmietanowo-szafranowym (Quiche con fagiolini in salsa allo zafferano e panna) 162

potarkowany parmezan a na koniec szafran. Całość dokładnie mieszamy. Ser żółty kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy śmietanowo-jajecznej. Ciasto francuskie wykładamy do formy do pieczenia. Na ciasto francuskie wylewamy przygotowaną masę ze śmietany, na której układamy ugotowaną wcześniej fasolkę

La grande e la piccola cuoca
Quiche z pieczonymi pomidorami w sosie z pesto i ricotty (Quiche con pesto, ricotta e pomodori al forno) 183

starkowanym parmezanem. W drugiej misce ubijamy jajko z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.  Miks jaja z mlekiem dodajemy do ricotty, całość dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie wykładamy do formy do pieczenia. Na ciasto francuskie wylewamy przygotowaną masę z ricotty i pesto, na której układamy pokrojone i osuszone pomidory. Pomidory

La grande e la piccola cuoca
Gwiazda z makiem z ciasta francuskiego 288

Jakoś mnie naszło wieczorem na upieczenie czegoś słodkiego :) Proste i szybkie w wykonaniu ciasto francuskie do odrywania z masą makową. Jeśli macie trochę więcej czasu, polecam samemu przygotować masę :)   TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Zapraszam do pieczenia! Składniki na gwiazdę z ciasta francuskiego: gotowe ciasto francuskie 1 jajko masa makowa CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art