mięsa Czosnek granulowany 2 cebule 1 zupa borowikowa Winiary 2 szklanki wody Sól Pieprz 200 g pieczarek 20 g suszonych podgrzybków 100 g sera camembert z ziołami 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) Suszone podgrzybki zalewamy wodą na całą noc. Filet z piersi kurczaka kroimy w cienkie plastry i przyprawiamy przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym. Smażymy na rumiano(...)wymieszaną z wodą zupą borowikową. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, często mieszamy. . Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupa będzie dość gęsta, ale taka ma być. Ciasto francuskie dzielimy na małe kwadraciki (tak aby ładnie wypełniły foremki na babeczki). Na dnie każdej układamy kawałki pokrojonego sera camembert z ziołami. Następnie wykładamy filet z kurczaka z grzybami. Wierzch
VioletoweKucharzenietygodniu ziemniaków z sadzonym jajkiem, – dotychczas Twoim zdaniem „termoobieg” oznaczał doroczny bieg pracowników firm zajmujących się ogrzewaniem. Będzie więc łatwo, szybko i przyjemnie. Potrzebne składniki: Ciasto francuskie - 300 g Szparagi – pęczek Szynka Szwarcwaldzka/ Parmeńska/ Ser 100 g (użyłem Ementaler, może być Wasz ulubiony) Oliwa z oliwek, sól, pieprz, Papier(...)pierwszej kolejności szparagi skróciłem o ok 4 cm, ponieważ końcówki mogą być łykowate i zdrewniałe. Następnie obtoczyłem warzywa w oliwie, posypałem bardzo delikatnie pieprzem i solą. Następnie wyciąłem z ciasta francuskiego kwadraty o wymiarach 12x12 cm. Położyłem na najdłuższej przekątnej po pół plasterka sera, pociętego w paski szerokości 1 cm i po plasterku szynki Szwarcwaldzkiej. Każdy z kwadratów został uzupełniony
Mango PapajaGotowe ciasto francuskie to cudowny produkt, który można wykorzystać do przygotowania wielu smakołyków zarówno słodkich jak i słonych. Dzisiaj mamy dla was pomysł na prostą i smaczną przekąskę na słono czyli ciastka ze szpinakiem i fetą . Chrupiące ciastka ze szpinakiem i fetą to idealna propozycja na lunch, ciepłą kolację, pożywną przekąskę w ciągu dnia, lub jako zaimprowizowany na szybko poczęstunek(...)Jeśli lubicie szpinak tak, jak my, to te ciastka ze szpinakiem i fetą z pewnością przypadną wam do gustu. PRZEPIS NA CIASTKA ZE SZPINAKIEM I FETĄ Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g mrożonego szpinaku 100 g sera feta 1 łyżka oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta chili pieprz Przygotowanie 1. Na odrobinie oliwy podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Dodać
Alle Dobre!Różki ze szpinakiem i serem feta a'la spanakopita podane z sosem czosnkowo-koperkowym🌱🇬🇷 czyli przepyszne ciasto francuskie wypełnione samym dobrem. Przepis dodany z okazji dzisiejszego #QUIZCZWARTEK (organizuję go na moim instagramie - czarna.wisienka ), którego tematyką jest KUCHNIA GRECKA. WSKAZÓWKI: Zamiast sera ricotta możesz użyć mascarpone lub serka białego, kanapkowego. Jeżeli nigdzie nie znalazłaś/eś świeżego szpinaku możesz użyć tego(...)Pozbawcie go łodyg, grubo poszatkujcie i wrzućcie do worka strunowego, a następnie do zamrażarki. Zamiast koperku możesz dodać świeżą miętę lub pietruszkę. Składniki na 1 blaszkę rożków: 350 g ciasta francuskiego (1 duże opakowanie) 300 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 3 łyżki ricotty 2 ząbki czosnku 1 garść koperku 1 garść posiekanej cebuli dymki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Czarnawisienkaimprezy 🎇🎈🎊 się przygotowujecie, w kuchni szalejecie, pomysły do głowy Wam nie wpadają, więc moje przekąski ogniste 😈 się polecają. W cieście francuskim nadzienie mięsne schowałam, które serem posypałam, na prostokąty pokroiłam, pozwijałam i do piekarnika włożyłam. Nadzienie to mięso mielone, z cukinią połączone, ketchupem z piekła rodem 😈, pieprzem wyostrzone, solą, pietruszką zieloną doprawione. To przekąska ognista 😈, w smaku wyrazista, która(...)dodać ketchupu o pomidorowej 😇 łagodności. Ja jednak dla prawdziwych śmiałków przekąskę przygotowałam, i bezkompromisową ostrość 😈 Kotlin wybrałam. Składniki na 24 szt.: 1 filet z kurczaka, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, ok. 6 łyżek ketchupu z piekła rodem Extra Hot KOTLIN, 1 mała cukinia ok. 250 g, 1 łyżka oleju rzepakowego chili, 1 kopiata łyżka posiekanej pietruszki
Moniki SmakołykiBardzo lubimy ciasto francuskie. Jest takie uniwersalne. Pasuje do parówek i sera, do kurczaka, do sernika, do rogalików z nutellą i do tart. Do słodkiego i słonego. Jest obowiązkowym wyposażeniem mojej kuchni. Po ostatnim konkursie Almette Fruit zakochałam się również w tym produkcie! Pyszny, owocowy i równie uniwersalny. Najbardziej lubię ten o smaku morelowo- waniliowym i takiego użyłam(...)cukru pudru 1 opakowanie żelatyny instant do deserów (np. Dr Oetker) MASA OWOCOWA: 250g malin 250g borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 3/4 opakowania gotowego ciasta francuskiego Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty o średnicy 26cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec 15 - 20 minut. Wystudzić. MASA SEROWA: Żelatynę przygotować
Cakes By KejtPyszne twarogowe ciasteczka zaledwie z kilku składników. Kruchutkie w konsystencji po upieczeniu przypominające ciasto francuskie. Proste do wykonania lecz potrzebują trochę czasu na schłodzenie. ok. 30 sztuk 200 gramów sera twarogowego 200 gramów mąki pszennej 200 gramów mocno zimnego masła 1 jajko M szczypta soli Mąkę z solą przesiać na stolnicę zrobić dołek i wbić jajko następnie(...)długiego wyrabiania. Ciasto formować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5-6 godzin najlepiej na noc. Dobrze schłodzone ciasto ładnie listkuje jak ciasto francuskie. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na połowę każdą część rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Blat i wałek podsypać niedużą ilością mąki. Jeżeli ciast bardzo się lepi
Andzia Pichciciasta francuskiego można przyrządzić wiele różnych przekąsek na imprezy i nie tylko. Można je zrobić w wersji słodkiej lub wytrawnej. Ja postanowiłam przygotować ślimaczki serowe z dodatkiem suszonych pomidorów i pora. Takie ślimaczki serowe to będzie doskonała propozycja na zbliżającą się imprezę sylwestrową i nie tylko. Jest to prosta i szybka przekąska, z przygotowaniem której każdy sobie poradzi. Warto wspomnieć(...)gotowe. Jeśli chodzi o farsz do takich ślimaczków to można go dowolnie modyfikować, na przykład dodać paprykę czy szynkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Ślimaczki serowe: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 1/2 pęczka szczypiorku kawałek pora (biała część) – około 60 g 4-5 pomidorów suszonych w oleju 250 g kremowego serka twarogowego z ziolami około 50 g startego
Danka PichciPizza prowansalska Pizza po prowansalsku czyli z cukinią, pomidorami, serem, oliwkami i dużą ilością ziół prowansalskich, a to wszystko na idealnym francuskim cieście. Jeśli macie ochotę na lekką kolację na bazie warzyw ten przepis jest dla was idealny. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania pizzy prowansalskiej: 1 arkusz ciasta francuskiego, 1 niewielka cukinia, 150g sera żółtego lub mozzarelli(...)prowansalskie. Sposób przygotowania pizzy prowansalskiej: Cukinię i pomidory płuczę i kroję w plastry, oliwki i pomidorki koktajlowe na połówki. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze rozkładam ciasto francuskie, smaruję je koncentratem lub przecierem pomidorowym wymieszanym z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Następnie układam cukinię, pomidory i oliwki a całość posypuję startym serem oraz ziołami
Gotuj Się Kto Możeprostego, a jednocześnie smacznego do zjedzenia. Zazwyczaj są to przekąski na jeden kęs, niektóre podaję na zimno, ale robię też takie na ciepło. Najlepsze do tego typu dań jest ciasto francuskie, z którego możemy zrobić zarówno proste ciasteczka na słodko, jak też wytrawne przekąski. Takie też są dzisiejsze moje sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami, które zrobiłam na imprezę sylwestrową. Przekąski(...)gościach. Sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami najlepiej smakują na ciepło, ale można też je zajadać na zimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g szpinaku 150 g pieczarek 1 nieduża biała cebula 2 ząbki czosnku 5 kawałków pomidorów suszonych w oliwie 40 g startego żółtego sera sól, pieprz do smaku
Danka PichciCiasto francuskie to baza do wielu przekąsek, zarówno na słodko, jak i na słono, które przygotujemy w kilka chwil. Przykładem na to mogą być bułeczki kebabowe, które możemy zrobić kilka godzin przed imprezą, a jak przyjdą goście, wstawić do piekarnika i po 20 minutach możemy podawać. Bułeczki kebabowe to chrupiąca przekąska imprezowa z farszem drobiowo-warzywnym doprawionym przyprawą kebab-gyros(...)dodać pokrojone ogórki i kukurydzę. Razem wymieszać. Składniki sosu przełożyć do miseczki. Wymieszać do połączenia składników. Można doprawić odrobiną ostrej papryki w proszku. Ciasto rozwinąć (można trochę rozwałkować) i podzielić na 8 prostokątów. Każdy kawałek ciasta francuskiego posmarować łyżeczką sosu. Następnie na każdym prostokącie ułożyć porcję farszu i posypać startym żółtym serem. Następnie skleić dłuższe brzegi ze sobą (a kolejno
Danka Pichcisześć lat w polskiej statystyce. Wraca normalność. Tymczasem sezon na szparagi właśnie dobiega końca. Ostatnia więc chwila na ich przygotowanie. Następne dopiero za rok! Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 pęczek szparagów kilka lub kilkanaście pomidorków koktajlowych (cherry) ok. 200 g sera typu feta 1 średnia cebula 1 łyżka masła pieprz czarny grubo mielony Przygotowanie(...)ponad poziom wody. Po ugotowaniu odsączamy i te większe kroimy wzdłuż na pół. Cieńsze zostawiamy całe. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i na nim rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Boki ciasta zawijamy do środka (ok. 1,5 cm). Na cieście rozsmarowujemy podsmażoną cebulkę, na niej układamy szparagi, jeden obok drugiego. Ser feta kruszymy w palcach
bistro mamaprzygotować właśnie taki krem, który na bazie domowej warzywnej kostki spokojnie może być Waszym wigilijnym daniem. Jako dodatek sprawdzi się tak naprawdę wszystko. U mnie były to ciasteczka z ciasta francuskiego, groszek ptysiowy i zielony mech, na który przepis znajdziecie już na blogu, właśnie --> TUTAJ . Zapraszam do korzystania z przepisu i dzielenia się z innymi opinią na jego temat(...)minutach wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy, doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę uprzednio zahartowaną odrobiną zupy. Uruchamiamy ponownie program. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym, słonym ciasteczkiem z ciasta francuskiego lub makaronem typu łazanki. Posypujemy mchem z pietruszki i bułki tartej lub po prostu natką pietruszki. Sposób przygotowania tradycyjny: Grzyby suszone zalewamy wodą- tak by całkowicie je pokryła
Kuchnia w czekoladzieSkładniki (z 1 opakowania XXL ciasta wyszło nam 6 drożdżówek): ciasto francuskie – kwadraty ok. 6×6 cm Nadzienie 1: ok. 400ml mleka 2 łyżki cukru 2 żółtka, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia garść rodzynek Nadzienie 2: 2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek 4 łyżki cukru łyżka masła Budyń waniliowy: Odlewamy 1/2 szkl. mleka, resztę zagotowujemy. Do odłożonej części(...)masła podsmażamy truskawki z cukrem aż do uzyskania dosyć gęstej masy. Wykładamy na wierzch drożdżówki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Kategoria: Ciasta , Ciasto francuskie , Desery
kuchcikownia