poezja smaków - 965 przepisów (strona:26/65)

Policzki wołowe w sosie winnym 217

włoszczyzną, podpalaną cebulą, selerem naciowym, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, natką pietruszki i suszonym grzybkiem, ale nada się każdy wołowy Post Policzki wołowe w sosie winnym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Roladki z bakłażana z pastą orzechową 230

jeszcze smaczniejszy. Roladki są sycące i bardzo aromatyczne. Do tego obowiązkowo pestki granata, które orzeźwiają całość – bez nich danie nie będzie całością. Roladki można przygotować wcześniej – smaki się przegryzą i będą jeszcze lepsze. Jedząc roladki przywołałam najmilsze wspomnienia z cudownej Gruzji. Mam nadzieję, że tam wrócę. Składniki: 2 duże lub 3 mniejsze bakłażany 200 g orzechów włoskich (mielonych(...)schować do lodówki. Będą smaczne nawet na drugi dzień – przed podaniem należy je tylko ogrzać do temperatury pokojowej. Post Roladki z bakłażana z pastą orzechową pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kotlety z soczewicy i marchewki z surówką z pora 185

chrupiącą surówką z pora. Do tego lekki sos na bazie jogurtu i koperku, w którym możemy maczać kotleciki. Potrawa powinna przypaść do gustu nawet zatwardziałym mięsożercom – jest pełna smaku, a soczewica nadaje sytości, której często brakuje w obiadach wege. Takie kotlety to także świetny sposób na przemycenie warzyw niejadkom – ukryte już tak nie przeszkadzają. Spróbujcie sami. Do dania(...)szczypcie soli i pieprzu. Zakręcamy słoiczek i kilkukrotnie mocno wstrząsamy. Dodajemy zawartość do surówki i mieszamy. Post Kotlety z soczewicy i marchewki z surówką z pora pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pieczone pączki z polewą czekoladową 219

tłuszczu. Oczywiście mniej też marnujemy – zużyty olej ze smażenia trzeba wylać, tutaj nie ma takiego problemu. Ze wszystkich pieczonych pączków, które wypróbowałam te są zdecydowanie najlepsze, bo w smaku przypominają zwykłe, smażone, puszyste pączki. Dzięki użyciu kostki do pieczenia Kasia pączuszki są wilgotne, a kolorowa, radosna posypka Dr. Oetker nadaje im uroczego wyglądu. My pochłonęliśmy(...)nią pieczone pączki i posypujemy posypką Dr. Oetker. Pamiętajcie, że polewa jest niezbędna – można ją zastąpić lukrem jeśli lubicie. Post Pieczone pączki z polewą czekoladową pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym 217

połączenie. Szafran (czyli suszone słupki krokusa) to najdroższa przyprawa świata – na 1 kg potrzeba aż 150 tysięcy kwiatów krokusa. Na szczęście tylko szczypta wystarczy, aby nadać daniu szafranowy smak i piękny, żółty kolor. Na to można sobie z pewnością pozwolić. Do cytrynowo-szafranowego sosu podałam włoskie kluseczki gnocchi (czyt. nioki) w mini wersji, choć gnocchi oprócz rowków nie różnią(...)jeśli ryba jest gruba, najlepiej pod przykryciem. Gotowego łososia wykładamy na gnocchi w sosie szafranowym, ozdabiamy szczypiorkiem i podajemy. Post Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Skrzydełka faszerowane w sosie pieczarkowym 234

obtoczone w oleju i przyprawach cząstki ziemniaków. Skrzydełka można przygotować i nafaszerować dzień wcześniej, a upiec dopiero na drugi dzień. Post Skrzydełka faszerowane w sosie pieczarkowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Makowiec z bezą 332

termoobiegiem (lub 180 bez) przez około 45 minut. Potem piekarnik wyłączamy, w drzwiczki wkładamy drewnianą łopatkę i studzimy tak przez 10 minut. Post Makowiec z bezą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tort makowy z kremem jajecznym 406

dekorację masy możemy wycisnąć dowolne wzory za pomocą rękawa cukierniczego. Tort makowy wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Post Tort makowy z kremem jajecznym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Wuzetka (ciasto W-Z) 552

trochę śmietanki (50 ml) i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy kleksy. Przed podaniem chłodzimy przez co najmniej kilka godzin w lodówce. Post Wuzetka (ciasto W-Z) pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Steki z indyka z sambal oelek 250

polewamy resztką sosu z patelni. Obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ja podałam steki z indyka na puree ziemniaczanym. Post Steki z indyka z sambal oelek pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Ciasto czekoladowe z burakami (Buraczek) 219

Buraczek to ciasto czekoladowe z nietypowym dodatkiem… pół kilograma buraków! Na szczęście nie musicie obawiać się ich smaku – są niemal niewyczuwalne (żadna z poczęstowanych osób nie domyśliła się co jest w środku), a ciasto dzięki nim jest wilgotne. Taki murzynek z burakami nie jest niestety dietetyczny, lecz warto się skusić – tym bardziej, że ciasto rośnie duże(...)minuty, a po tym czasie zaczynamy mieszać, aż polewa się połączy. Wylewamy ją na ciasto i posypujemy posypką. Post Ciasto czekoladowe z burakami (Buraczek) pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Maślana tarta z owocami leśnymi 142

Maślana tarta z owocami leśnymi i aksamitnym budyniem jest wyjątkowo lekka i krucha, ale z charakterem. Kolorowe owoce nadają jej uroku i nieco kwaśnego smaku, który równoważy słodki budyń waniliowy. To wszystko w połączeniu z maślanym, kruchym ciastem stanowi ucztę dla podniebienia. Aby spód był wyjątkowo kruchy nie wolno zapomnieć o użyciu dobrej jakości, prawdziwego masła, a także o schłodzeniu(...)godziny w lodówce. Jeśli użyliśmy kwaśnych owoców, można bezpośrednio przed podaniem posypać tartę cukrem pudrem. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Maślana tarta z owocami leśnymi pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy 479

pozostałymi plastrami boczku. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przed wyjęciem z formy pasztet trzeba dobrze schłodzić. Post Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tort marchewkowy z kremem kokosowym 274

dopiero jutro. Inspirowałam się tym przepisem , jednak zmieniłam kilka składników, proporcje i troszkę odchudziłam tort, który i tak do dietetycznych nie należy. Wyszedł na prawdę pyszny! Jeśli lubicie podobne smaki to zachęcam do zrobienia tego tortu. Ma też tę zaletę, że nie trzeba go szczególnie ozdabiać. Tort marchewkowy: 1 kg marchewki (ok. 4 szklanki startej, mogą być też pozostałości(...)potrzeba ich nasączać. Tort przechowujemy w lodówce. Ciasto jest wyższe od tradycyjnych tortów, dlatego kroimy je na cienkie plastry. Post Tort marchewkowy z kremem kokosowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem 322

pieczarki, a powstaje z nich pyszna zapiekanka rybna, która smakuje nawet osobom nie przepadającym za rybami. Do dania możemy oczywiście użyć dowolnej ryby – mintaja, pstrąga tęczowego, łososia, okonia. Smak podkręcą parmezan i migdały, które okazały się być przysłowiową kropką nad „i”. Zapiekanka z dorsza z brokułami: 350 – 400 g filetu z dorsza lub innej ryby(...)płatkami migdałowymi (ja użyłam słupków migdałowych). Wstawiamy do piekarnika (180°C) na 15 minut. Od razu podajemy. Post Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku