stopnia, że za parę godzin musiałam dorobić kolejne porcje (w tym momencie doceniłam to, że patelnia jest duża ). Pomarańcza świetnie pasuje do kopru włoskiego – uspokaja jego mocno anyżowy smak i łagodzi tłustość łososia. Nic więcej nie potrzeba. Łosoś smażony z fenkułem: 2 filety z łososia bez skóry 1 duży koper włoski (fenkuł) sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 2 łyżki(...)sklepie Dajar: http://sklep.dajar.pl/patelnia-taurus-28-cm-ambition . Na pewno będzie praktycznym prezentem dla osób, które lubią gotować. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuprzy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ucinamy czubek, aby mogło swobodnie stać i odwracamy. Możemy podawać od razu. Przechowujemy w temperaturze pokojowej. Post Odwrócone ciasto bananowe z karmelem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuRacuchy drożdżowe to mój smak z dzieciństwa. Nie jadłam ich wieki – dlatego korzystam z przepisu babci, aby powrócić do tego smaku. W niektórych domach jadano je na deser lub słodkie śniadanie/kolację. U mnie raz na jakiś czas był obiad na słodko – wtedy królowały pampuchy (tak je nazywałam, choć tradycyjne pampuchy są chyba na parze?). Pamiętam(...)Usmażone układamy na ręczniku papierowym rzędami, opierając jeden o drugi. Racuchy drożdżowe podajemy posypane cukrem pudrem, owocami, konfiturami lub z powidłami śliwkowymi. Post Racuchy drożdżowe pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupodaniem możemy udekorować go jagodami. * jeśli chcecie użyć sera „wiaderkowego” musicie wybrać taki, który jest bardzo gęsty np. z Piątnicy. Post Sernik jagodowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupasteryzacji przechowywać bardzo długi czas. A w sezonie letnim będzie przydawać się na pewno często! U mnie posmakowała każdemu – bez wyjątku, a lody nią polane zdecydowanie zyskały na smaku. Teraz nie mogę się doczekać, aż podam ją z kremowym sernikiem. Frużelina wiśniowa: 500-600 g świeżych lub mrożonych wiśni ok. 3-4 łyżki cukru (może być z ziarenkami wanilii(...)piekarniku lub tradycyjnie w wodzie). Uwaga: Jeśli frużelina wiśniowa przed użyciem jest zbyt gęsta – wystarczy dolać odrobinę wrzątku z czajnika i wymieszać. Post Frużelina wiśniowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupieczemy jeszcze 35-40 minut. Upieczone ciasto z rabarbarem kroimy na kwadraty – możemy podawać z lodami lub śmietaną. Najlepsze jeszcze ciepłe! Post Krajanka z rabarbarem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupodgrzewamy mieszając całość, aż cały makaron oblepi się sosem. Rozkładamy na talerze i posypujemy dla ozdoby pieprzem cayenne. Post Makaron z łososiem w sosie porowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuDomowy marcepan (słodka masa migdałowa) bije na głowę smakiem (i przede wszystkim jakością) ten, który możemy kupić w sklepie. Bez sztucznych dodatków i wypełniaczy smakuje znacznie lepiej. Robi się go tak łatwo, że warto spróbować – to tylko 5 minut pracy. Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć(...)folię i wkładamy do lodówki. Otrzymamy nieco ponad 400 g gotowego marcepanu. Jeśli chcemy go rozwałkowywać, to blat podsypujemy cukrem pudrem. Post Domowy marcepan pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuCiasto z kaszą manną i truskawkami to kolejny smak lata. Delikatnie czekoladowa masa z kaszy manny plus galaretka z owocami to połączenie, które sprawdza się zawsze w ciepłe dni. Ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy. Tym razem, zamiast sernika na zimno , właśnie naszła mnie ochota na ten rodzaj placka, który pamiętam z dawnych czasów. Poza sezonem truskawkowym możemy(...)zaczęłam wlewać zupełnie płynną i zamoczyłam biszkopty). Wkładamy do lodówki na całą noc – ciasto stężeje i schłodzi się. Post Ciasto z kaszą manną i truskawkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakugotujemy jeszcze chwilę. Gruszki układamy na naleśnikach i składamy w ćwiartki. Polewamy syropem. Możemy posypać świeżym tymiankiem, melisą lub miętą. Post Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakubardzo aromatyczna. Do tego moja ukochana fasolka szparagowa, która odnalazła się w tym zestawieniu idealnie. Resztki zupy zabrałam do pracy i przyznam, że na następny dzień, gdy wszystkie smaki się przygryzły, zupa była jeszcze intensywniejsza. To magia sezonowych warzyw. Zupa z botwinki z mlekiem kokosowym: 2 małe pęczki botwinki lub 1 duży (listki, łodyżki i buraczki) 200 g fasolki szparagowej(...)bardzo małym ogniu (nie może intensywnie wrzeć) ok. 5 minut. Przed podaniem posypujemy koperkiem. Post Zupa z botwinki z mlekiem kokosowym i fasolką szparagową pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusolą oraz pieprzem. Rozkładamy na talerze i dekorujemy listkiem natki pietruszki. * świetnie nadają się też suszone pomidory w zalewie z kaparami Post Kasza jaglana z warzywami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakukilka wersji takiego „smalcu”. Przepis u mnie ewoluuwał i wzbogacił się o rozmaryn, czosnek i wędzoną paprykę. Okazało się również, że pasta ma znacznie lepszą konsystencję i smak dzięki użyciu oleju kokosowego. I taką wersję podaję, choć bez modyfikacji jest także smaczna. Pasta z fasoli najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem i małosolnymi ogórkami. Pasta z fasoli – wegetariański(...)solą i pieprzem. Gotową pastę z fasoli chłodzimy w lodówce. Najlepsza jest na drugi dzień, gdy składniki się przegryzą. Post Pasta z fasoli – wegetariański smalec pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakułyżki cukru pudru, 2 łyżki masła – wszystko rozetrzeć między palcami Lukier: 1 szklanka cukru pudru rozmieszana z 2-3 łyżkami wody Post Jagodzianki z mascarpone pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakucytrynowa, która powinna posmakować każdemu, kto lubi piaskowe ciasta. Robi się ją z przewagą mąki ziemniaczanej i oczywiście z cytryną – żaden tam kisiel czy sztuczny aromat. Masło nadaje smak, a olej wilgotności. Z przepisu wychodzi niewielka babka (piekłam w foremce 22-23 cm). Świetna zarówno na wielkanocny stół jak i na co dzień – do herbaty. Jak byłam mała(...)cukru pudru rozmieszana, ze stopniowo dodawanym sokiem z cytryny, może być też przegotowana woda) lub po prostu można delikatnie posypać ją cukrem pudrem. Post Babka cytrynowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku