poezja smaków - 965 przepisów (strona:24/65)

Risotto pomidorowe 286

dodajemy starty bursztyn, mieszamy. Całość gotowania trwa ok. 20 minut. Risotto pomidorowe podajemy od razu z listkami świeżej bazylii i pomidorkami koktajlowymi. Post Risotto pomidorowe pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Ptysie łabędzie z kremem maślanym 175

pomocą rękawa cukierniczego liczby „2″, które po wbiciu w krem, będą stanowić szyje ptaków. Ptysie to wspomnienie z dzieciństwa – parzone ciasto i słodki krem to smak, który zawsze się miło wspomina i chce się do niego wracać. Ptysie: 4 duże jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 1 łyżka cukru pudru 100 g dobrego masła (użyłam masła(...)identyczne części, aby przypominały skrzydła. W ptysie wbijamy upieczone szyje. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Ptysie łabędzie z kremem maślanym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Ryż z kurczakiem po hiszpańsku 319

wcześniej, bo jest naprawdę pyszne! Ryż po hiszpańsku przypomina słynną paellę, ale jest łatwiejszy w przygotowaniu i nie zawiera owoców morza. To danie jednogarnkowe – lekkie, pełne warzyw i smaku. Ryż z kurczakiem po hiszpańsku (dla 4-ech osób): 500 g filetu z piersi kurczaka lub indyka 400 gram okrągłego ryżu (najlepszy będzie taki jak do paelli, może być też(...)odciśniętą na 5 minut. Podajemy na talerzu z kawałkiem cytryny, którą skropimy danie. Danie można ozdobić natką pietruszki lub kolendry. Post Ryż z kurczakiem po hiszpańsku pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Papryka faszerowana komosą ryżową 184

komosy ryżowej (quinoa) uzupełniłam beszamelem – dzięki temu był wilgotny i sycący, a papryka nie wymagała dodatkowego sosu. Okazało się, że pieczarki, które zdecydowałam się dodać, nadały beszamelowi wyjątkowego smaku! Połączenie to zasmakowało mi wyjątkowo, więc czuję, że latem taka papryka nadziewana quinoą, będzie częstym gościem na moim stole. W sumie to już nie mogę doczekać się powtórki. Papryka faszerowana(...)termoobiegiem) i pieczemy około 30 minut. Gotowe danie posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz natką pietruszki lub tymiankiem. Post Papryka faszerowana komosą ryżową pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Domowa kostka rosołowa 357

szklanki bulionu do sosu, a Wy nie macie ochoty gotować trzech litrów rosołu? Tutaj z pomocą przychodzi domowa kostka rosołowa – naturalna, pełna ziół, warzyw i przypraw. Idealnie wzmacnia smak i aromatyzuje. Wystarczy raz na trzy miesiące przygotować sobie porcyjkę i używać kostek do sosów, risotto czy jako bazę do zup. Ja sobie nie wyobrażam bez nich gotowania – dzięki(...)silikonowych pojemników na lód (wtedy możemy trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy). W razie potrzeby rozpuszczamy kilka łyżeczek lub kostek we wrzątku. Post Domowa kostka rosołowa pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 140

jajek, bez mleka. Błyskawiczne lody z bananów, mimo że wykonane z wyłącznie zdrowych i wartościowych składników, są słodkie, sycące, kremowe i przede wszystkim przepyszne! Mają sezamowo-czekoladowo-bananowy smak, który niczym nie ustępuje lodom na bazie tłustej śmietany. Błyskawiczne lody z bananów: 3 bardzo dojrzałe banany (najlepiej z ciemnymi plamkami – takie są najsłodsze) 3 łyżki tahini (naturalnej pasty sezamowej(...)wykorzystujecie na co dzień, a jakie chcecie dopiero wprowadzić do swojej diety? Wpis we współpracy z #almatrendyfood Post W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pieczona fasolka 246

ewentualnie dosolić, dosypać więcej pieprzu, papryki czy ziół. Danie jest świetne do odgrzewania. Świetnie smakuje zarówno sama, jak i ze świeżą bagietką. Post Pieczona fasolka pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Quiche z gruszkami i miodowym kozim serem 221

kozim serem pachnie tymiankiem i ma przyjemny w smaku miodowy akcent dzięki koziej roladce Merci Chef! z dodatkiem miodu. Słonawy serek z miodem i słodka gruszka współgrają idealnie. Smak tarty uzupełnia szynka dojrzewająca – w wersji wege można z niej oczywiście zrezygnować. Składniki na 8 porcji. Quiche z gruszkami i kozim serem – spód: 200 g mąki (1,5 szklanki(...)Tartę dekorujemy gałązkami tymianku, kroimy na ukośne plastry tak, aby każdemu przypadła połowa gruszki. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Quiche z gruszkami i miodowym kozim serem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi 146

wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przed podaniem kroimy w plastry. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem 223

obrobinę oleju lub oliwy za pomocą pędzelka. Silnie rozgrzewamy palnik. Smażymy rybę ok. 3 minuty z każdej strony. Post Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Ciasto zebra 218

czyli babka w zebrę) to ciasto jakie na okrągło piekła mi moja mama, gdy byłam dzieckiem. Uwielbiałam patrzeć jak mama robi „paski”, potem sama dzielnie pomagałam. W smaku to zwyczajna, piaskowa babka – jednak to właśnie paski są w tym cieście najciekawsze. Jeśli nie przepieczemy ciasta, to będzie wilgotne i puszyste – głównie dzięki użyciu napoju gazowanego(...)łyżki masła, 3-4 łyżki cukru, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody – podgrzewamy do rozpuszczenia składników, często mieszając. Post Ciasto zebra pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Chłodnik z groszku z nutą pikantnego oleju rzepakowego i awokado 229

chili, limonki i oleju, który nadaje chłodnikowi charakteru. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie tylko dostarczy nam niezbędnych składników, ale także doskonale przeniesie wszystkie smaki. To kto ma ochotę na letni, zdrowy i kolorowy lunch? Składniki: 2 szklanki ziaren groszku (świeżego lub mrożonego) 2 szklanki bardzo zimnej wody 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka białego octu(...)dressingiem z pikantnego oleju rzepakowego oraz słodką śmietanką. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Post Chłodnik z groszku z nutą pikantnego oleju rzepakowego i awokado pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Wielkanocny klops z jajkiem 324

deskę do krojenia. Podajemy na ciepło lub na zimno – sam lub z sosem pieczarkowym. Konkurs trwa do 29.01.2016 r. Post Wielkanocny klops z jajkiem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem 207

garście jarmużu i dusimy jeszcze minutę lub dwie. Curry podajemy gorące – samo lub z ryżem i jogurtem. Post Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kluski dyniowe z palonym masłem 163

nabiera wtedy szlachetnego, orzechowego posmaku, który idealnie łączy się z dynią. Aby dodatkowo zaromatyzować masło, warto wrzucić do niego kilka listków szałwii lub bazylii. Kluski nim polane nabiorą wspaniałego smaku. Kluski dyniowe z palonym masłem: 500 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu) 250 g puree z pieczonej dyni ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki imbiru(...)minuty z obu stron. Podajemy polane odrobiną palonego masła oraz posypane świeżo mielonym pieprzem. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Kluski dyniowe z palonym masłem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku