pierwsze ogórki już się pojawiły. Okazało się, że tak przygotowane ogórki są fantastyczne – bardzo chrupiące i w przeciwieństwie do tych z zalewy – nie tracą koloru. W smaku praktycznie nie różnią się od tych z wody. Można je łatwo przechować, bo nie potrzebują wiele miejsca. Jeśli lubicie małosolne ogórki, to warto wypróbować taką alternatywną, prostą i szybką metodę przygotowania(...)metodzie na „sucho” dowiedziałam się na blogach: Moje małe czarowanie i Moje wypieki i nie tylko Post Chrupiące ogórki małosolne – na sucho pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuWierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 25 minut w 170°C. Po wystudzeniu gwiazdę posypujemy cukrem pudrem. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Drożdżowa gwiazda z makiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusoczyste. Kwas zawarty w winie oraz occie sprawia, że mięso jest kruche i nie ma potrzeby go dodatkowo mrozić czy marynować. Poza tym świetnie pasuje do lekko słodkiego w smaku mięsa. Alkohol odparowuje, więc danie można podawać dzieciom – królik będzie im przypominał znajomego kurczaka. Składniki (dla ok. 3-4 osób): tuszka królika bez podrobów o wadze(...)wyjmujemy mięso na półmisek. Polewamy sosem z rękawa. Pieczony królik będzie świetnie komponował się z ziemniakami z piekarnika lub bagietką. Post Królik pieczony w winie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakudodajemy starty bursztyn, mieszamy. Całość gotowania trwa ok. 20 minut. Risotto pomidorowe podajemy od razu z listkami świeżej bazylii i pomidorkami koktajlowymi. Post Risotto pomidorowe pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupomocą rękawa cukierniczego liczby „2″, które po wbiciu w krem, będą stanowić szyje ptaków. Ptysie to wspomnienie z dzieciństwa – parzone ciasto i słodki krem to smak, który zawsze się miło wspomina i chce się do niego wracać. Ptysie: 4 duże jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 1 łyżka cukru pudru 100 g dobrego masła (użyłam masła(...)identyczne części, aby przypominały skrzydła. W ptysie wbijamy upieczone szyje. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Ptysie łabędzie z kremem maślanym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwcześniej, bo jest naprawdę pyszne! Ryż po hiszpańsku przypomina słynną paellę, ale jest łatwiejszy w przygotowaniu i nie zawiera owoców morza. To danie jednogarnkowe – lekkie, pełne warzyw i smaku. Ryż z kurczakiem po hiszpańsku (dla 4-ech osób): 500 g filetu z piersi kurczaka lub indyka 400 gram okrągłego ryżu (najlepszy będzie taki jak do paelli, może być też(...)odciśniętą na 5 minut. Podajemy na talerzu z kawałkiem cytryny, którą skropimy danie. Danie można ozdobić natką pietruszki lub kolendry. Post Ryż z kurczakiem po hiszpańsku pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakukomosy ryżowej (quinoa) uzupełniłam beszamelem – dzięki temu był wilgotny i sycący, a papryka nie wymagała dodatkowego sosu. Okazało się, że pieczarki, które zdecydowałam się dodać, nadały beszamelowi wyjątkowego smaku! Połączenie to zasmakowało mi wyjątkowo, więc czuję, że latem taka papryka nadziewana quinoą, będzie częstym gościem na moim stole. W sumie to już nie mogę doczekać się powtórki. Papryka faszerowana(...)termoobiegiem) i pieczemy około 30 minut. Gotowe danie posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz natką pietruszki lub tymiankiem. Post Papryka faszerowana komosą ryżową pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuszklanki bulionu do sosu, a Wy nie macie ochoty gotować trzech litrów rosołu? Tutaj z pomocą przychodzi domowa kostka rosołowa – naturalna, pełna ziół, warzyw i przypraw. Idealnie wzmacnia smak i aromatyzuje. Wystarczy raz na trzy miesiące przygotować sobie porcyjkę i używać kostek do sosów, risotto czy jako bazę do zup. Ja sobie nie wyobrażam bez nich gotowania – dzięki(...)silikonowych pojemników na lód (wtedy możemy trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy). W razie potrzeby rozpuszczamy kilka łyżeczek lub kostek we wrzątku. Post Domowa kostka rosołowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakujajek, bez mleka. Błyskawiczne lody z bananów, mimo że wykonane z wyłącznie zdrowych i wartościowych składników, są słodkie, sycące, kremowe i przede wszystkim przepyszne! Mają sezamowo-czekoladowo-bananowy smak, który niczym nie ustępuje lodom na bazie tłustej śmietany. Błyskawiczne lody z bananów: 3 bardzo dojrzałe banany (najlepiej z ciemnymi plamkami – takie są najsłodsze) 3 łyżki tahini (naturalnej pasty sezamowej(...)wykorzystujecie na co dzień, a jakie chcecie dopiero wprowadzić do swojej diety? Wpis we współpracy z #almatrendyfood Post W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuewentualnie dosolić, dosypać więcej pieprzu, papryki czy ziół. Danie jest świetne do odgrzewania. Świetnie smakuje zarówno sama, jak i ze świeżą bagietką. Post Pieczona fasolka pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakukozim serem pachnie tymiankiem i ma przyjemny w smaku miodowy akcent dzięki koziej roladce Merci Chef! z dodatkiem miodu. Słonawy serek z miodem i słodka gruszka współgrają idealnie. Smak tarty uzupełnia szynka dojrzewająca – w wersji wege można z niej oczywiście zrezygnować. Składniki na 8 porcji. Quiche z gruszkami i kozim serem – spód: 200 g mąki (1,5 szklanki(...)Tartę dekorujemy gałązkami tymianku, kroimy na ukośne plastry tak, aby każdemu przypadła połowa gruszki. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Quiche z gruszkami i miodowym kozim serem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przed podaniem kroimy w plastry. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuobrobinę oleju lub oliwy za pomocą pędzelka. Silnie rozgrzewamy palnik. Smażymy rybę ok. 3 minuty z każdej strony. Post Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuczyli babka w zebrę) to ciasto jakie na okrągło piekła mi moja mama, gdy byłam dzieckiem. Uwielbiałam patrzeć jak mama robi „paski”, potem sama dzielnie pomagałam. W smaku to zwyczajna, piaskowa babka – jednak to właśnie paski są w tym cieście najciekawsze. Jeśli nie przepieczemy ciasta, to będzie wilgotne i puszyste – głównie dzięki użyciu napoju gazowanego(...)łyżki masła, 3-4 łyżki cukru, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody – podgrzewamy do rozpuszczenia składników, często mieszając. Post Ciasto zebra pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuchili, limonki i oleju, który nadaje chłodnikowi charakteru. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie tylko dostarczy nam niezbędnych składników, ale także doskonale przeniesie wszystkie smaki. To kto ma ochotę na letni, zdrowy i kolorowy lunch? Składniki: 2 szklanki ziaren groszku (świeżego lub mrożonego) 2 szklanki bardzo zimnej wody 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka białego octu(...)dressingiem z pikantnego oleju rzepakowego oraz słodką śmietanką. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Post Chłodnik z groszku z nutą pikantnego oleju rzepakowego i awokado pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakudeskę do krojenia. Podajemy na ciepło lub na zimno – sam lub z sosem pieczarkowym. Konkurs trwa do 29.01.2016 r. Post Wielkanocny klops z jajkiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakugarście jarmużu i dusimy jeszcze minutę lub dwie. Curry podajemy gorące – samo lub z ryżem i jogurtem. Post Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakunabiera wtedy szlachetnego, orzechowego posmaku, który idealnie łączy się z dynią. Aby dodatkowo zaromatyzować masło, warto wrzucić do niego kilka listków szałwii lub bazylii. Kluski nim polane nabiorą wspaniałego smaku. Kluski dyniowe z palonym masłem: 500 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu) 250 g puree z pieczonej dyni ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki imbiru(...)minuty z obu stron. Podajemy polane odrobiną palonego masła oraz posypane świeżo mielonym pieprzem. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Kluski dyniowe z palonym masłem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuświetnie rozgrzewało. Danie było delikatnie ostre – w sam raz. Można pominąć dodatek chilli, jednak dla mnie bez niego słodkie ziemniaki są… zbyt słodkie. Taki obiad oprócz świetnego smaku ma inną zaletę – bardzo łatwo się go przyrządza. Łosoś z frytkami z batatów bez wątpienia będzie w moim stałym repertuarze. Łosoś: 2 filety z łososia bez skóry (każdy(...)rybę. Pieczemy 10 minut. Od razu podajemy. Łosoś z frytkami z batatów może być podawany sam lub z sosem jogurtowym. Post Łosoś z frytkami z batatów pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusyty bagietkę można zastąpić makaronem typu wstążki. Składniki: 1 kg świeżych małży (ja użyłam muli, czyli omułków) 1 szklanka białego pół-wytrawnego wina dobrej jakości (jeśli nie lubicie jego smaku zastąpcie je pół-słodkim) 1/2 szklanki domowego bulionu warzywnego 3-4 cebule szalotki 2-3 łyżki masła 1-2 ząbki czosnku 1 liść laurowy kilka gałązek świeżego tymianku (użyłam cytrynowego(...)wina – aby wykorzystać cały, warto maczać w nim świeżą bagietkę lub grzankę. Można też nabierać bulion skorupką i wypijać. Post Mule w białym winie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakugdzie znajdziecie dużo kulinarnych inspiracji na Święta. Ja zamierzam wypróbować babkę migdałową ;).Fotografie: Ja, Michał Niwicz Post Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwrzący sos kładziemy pulpety (nie muszą być całe zanurzone), zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 15 minut. Post Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku