cytrusów, ocet lub wino) – który zmiękcza mięso, tłuszcz (np. olej lub oliwę) – który zakonserwuje mięso i sprawi, że smaki przejdą sobą nawzajem oraz przyprawy – które, nadadzą smaku. Słodkie dodatki (np. keczup z pomidorów) sprawią, że mięso będzie się pięknie karmelizować. Moja wersja marynaty do karkówki jest bardzo prosta, ale sprawdza się zawsze – zamarynowaną w niej karkówkę(...)polewając resztkami marynaty. Czas zależy od nagrzania grilla i wysokości rusztu – średnio 5-8 minut z każdej strony. Post Karkówka z grilla – najlepsza marynata pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuzwykłej marchewki w prawdziwą orientalną pyszność. Słodka marchew, słony sos sojowy, kwaśna limonka, ostre imbir i chili, korzenna kolendra, gorzki kumin, łagodne mleko kokosowe – jest tu wszystko, a smaki doskonale się równoważą. Przygotowałam ją na tzw. „jutro” – po spróbowaniu jednak od razu wtrząchnęłam dwa talerze. Przypomina moją ulubioną dyniową. Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym(...)jeśli bulion był mało słony. Zagotowujemy i podajemy ze świeżą kolendrą i grzankami. Zupę można posypać sezamem lub pestkami słonecznika. Post Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusosie zapewnia im wilgotność. Szczególnie polecam użyć do dania soku świeżo wyciśniętego lub tłoczonego (tłoczony sok jabłkowy można już kupić niemal wszędzie) – jest zdrowszy i ma zupełnie inny smak od tego przezroczystego z kartonu. Do polędwiczek podałam puree ziemniaczane – choć możemy użyć także ziemniaków pieczonych. Polędwiczka w sosie cydrowym: 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g) 2 pełne(...)jest rzadki, to dusimy bez przykrycia, jeśli ma odpowiadającą nam konsystencję – pod przykryciem). Gotowe danie posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki. Post Polędwiczka w sosie cydrowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuNigdy nie przepadałam za grzybową – zawsze wolałam barszcz. Jednak tę zjadam z dokładką. Przyprawiona nietypowo – octem winnym, sosem sojowym i majerankiem to mój sposób na jej wyjątkowy smak. Tak naprawdę można użyć do niej dowolnych grzybów leśnych, jednak najszlachetniejsza jest na suszonych borowikach, dlatego w Wigilię warto użyć akurat ich. Zupa z suszonych grzybów (ok. 6-8 osób(...)można też zmiksować). Dodajemy parę łyżek gorącej zupy, mieszamy, wlewamy miksturę do garnka i podgrzewamy. Gdy tylko się zagotuje wyłączamy ogień. Post Zupa z suszonych borowików pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakunagrzanego do 190°C. Wyciągamy i wyjmujemy z koperty. Pstrągi możemy podać np. z rukolą, fasolką szparagową lub gotowanymi brokułami. Post Pstrąg z ziemniakami z piekarnika pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku/pieprzem. Podajemy od razu lub chowamy do lodówki – pasta z tuńczyka jest lepsza gdy składniki „przegryzą się”. Post Pasta z tuńczyka i jajek pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuZupa krem z cukinii z dodatkiem śmietankowego serka topionego. Bardzo prosta zupa, która jest łagodna, lekka i orzeźwiająca. Serek nadaje jej kremowości i wyjątkowego smaku, który powinny polubić nawet dzieci. Cukinia to wyjątkowe, bogate w witaminy warzywo z którego można zrobić niemal wszystko. Bardzo łatwo się ją przyrządza, jest niskokaloryczna i odkwasza organizm, dlatego korzystajmy z cukinii, póki jeszcze(...)ręcznym) na krem. Przyprawiamy porządnie solą i pieprzem. Ozdabiamy ziołami lub kleksem jogurtu. Zupa krem z cukinii najlepiej smakuje z grzankami. Post Zupa krem z cukinii pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakucałą noc. PS: Sernik można także zrobić w wersji z gorzką czekoladą – należy wtedy posłodzić masę serową. Post Sernik na zimno z białą czekoladą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuPopękane ciasteczka czekoladowe (chocolate crinkles) to mięciutkie w środku, a delikatnie chrupiące na zewnątrz ciasteczka w cukrowej otulinie. Bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Ich smak przypomina brownie, a więc jest intensywnie czekoladowy. Robi się je bardzo prosto – jedyna niedogodność to czekanie, aż czekoladowa masa schłodzi się przed pieczeniem. Znikają szybko, podjada się je i nie wiadomo(...)trzymamy ciastka w lodówce) i pieczemy ok. 9-11 minut (nie dłużej, bo przepieczone zrobią się twarde). Studzimy na kratce do pieczenia. Post Popękane ciasteczka czekoladowe pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakutłuszczykiem, cebulką i skwarkami, ale także świetne są polane rozpuszczonym masełkiem wraz z dwoma łyżeczkami rozmarynu lub tymianku. Post Pierogi z kurkami i ricottą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumiesza. Ciasto z truskawkami można zrobić z kruszonką lub tylko posypać cukrem pudrem – jak lubicie. Zostawione na drugi dzień (w temperaturze pokojowej) lekko namokło od truskawek i w smaku przypominało drożdżówkę – stało się wilgotniejsze i jeszcze bardziej mi tak smakowało. Składniki 600-800 g świeżych truskawek 3 duże jajka (w temp. pokojowej) 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku(...)palcach: 2 łyżki masła, 4 łyżki mąki i 2 łyżki cukru pudru (wszystkie lekko czubate). Okruchami posypujemy ułożone na cieście truskawki. Post Ciasto z truskawkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumałym ogniu (pod częściowym przykryciem). Polędwiczki w sosie grzybowym warto podać z kaszą gryczaną / pęczak lub z kluskami śląskimi czy kopytkami. Post Polędwiczki w sosie grzybowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakugorący makaron oblepi się sosem. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody z gotowania makaronu i ponownie mieszamy. Post Spaghetti z pesto z rukoli pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakukremowego serka lub po prostu posypujemy cukrem pudrem. Podany przepis nadaje się także do przygotowania muffinek (pieczemy wtedy ok. 20 minut). Post Proste ciasto dyniowe pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuminut. W tym czasie gotujemy ryż w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Upieczoną rybę podajemy wraz z ryżem. Post Ryba pieczona z tapenadą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku