Szybka surówka z kapusty z dodatkiem pysznego sosu curry na bazie jogurtu. Teraz kiedy warzyw jest pod dostatkiem i są w miarę tanie polecam do robienia takich surówek, bo to nie tylko szybki dodatek od obiadu ale i zdrowy. Sosy można robić jakie się chce wszystko zależy od inwencji i zawartości naszych szafek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikFascynuje mnie kuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta różnorodność potraw- od zupy przez sos do gulaszu. Z ryb, drobiu, mięs do wegetariańskich. Z ryżem , plackami , ziemniakami ( te o dziwo traktowane są jako warzywny składnik dań a nie osobny dodatek do potrawy). Czytaj
Buniabaje w kuchniWegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą/ Vegetarian Potato and Chickpea Curry Dziś zapraszam na ziemniaki w nowej odsłonie - wegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą to pyszny, pożywny i zdrowy gulasz, który zasmakuje wszystkim fanom indyjskich smaków. Mimo że curry z ciecierzycą może stanowić pełen posiłek, mięsożercy mogą dorzucić do niego kawałeczki podsmażonego kurczaka. Wtedy danie będzie jeszcze bardziej sycące(...)Takie warzywne curry może też być ciekawym dodatkiem do mięsa, zamiast ryżu czy tradycyjnych gotowanych ziemniaków. Do curry z ziemniakami możecie dodać wszystkie warzywa, które akurat macie w lodówce. To fantastycznie danie ,resztkowe, świetnie ,,czyszczące" lodówkę. Bardzo dobrze sprawdzą się tutaj również warzywa z puszki, na przykład fasola. Weganie lub osoby uczulone na nabiał mogą zastąpić śmietankę mleczkiem kokosowym
Lekcje w kuchniOgórki curry Ogórki w curry. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 1 łyżeczka goździków 1 łyżka białej gorczycy 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 1,5 l wody 375 ml octu spirytusowego 330 g cukru 1 i ½ łyżki soli 2 cebule 1 czerwona papryka 3 łyżki przyprawy curry kilka(...)rondlu zagotuj wodę z octem. Wsyp cukier, sól oraz podprażone przyprawy. Następnie cebulę pokrojoną w krążki, paprykę pokrojoną w drobne słupki oraz przyprawę curry. Zalewę zagotuj, odstaw do przestudzenia. Ogórki poprzekładaj do słoików z liśćmi selera. Zalej marynatą do pełna. Tak przygotowane słoiki najlepiej pasteryzować. W garnku
kuron.com.plprzepis sprawdzi się praktycznie na każdej domowej imprezie w karnawale. Zabieramy się zatem za śledzie w curry. Na koniec roku, a tuż przed karnawałem postanowiłem przygotować dla was śledzie. Tym razem jednak zrezygnowałem z ciekawych smaków z zawartością oleju i sięgnąłem po jogurt i curry. Przepis ten przypadł do gustu mojej całej rodzinie. Po śledziach nie ma śladu zawsze(...)każdej imprezie. Bogaty i nietypowy smak zachęca do próbowania kolejnych kąsków śledzia. Rodzynki nadają przyjemną słodką nutę potrawy. Do przygotowania śledzi w curry będzie wam potrzebny szklany półmisek, która podkreśli piękny żółty kolor naszej potrawy. Jeśli nie macie odpowiedniej miski w domu zajrzyjcie tutaj. Gdybyście mieli ochotę na inne śledzie to polecam wam śledzie korzenne i śledzie po kaszubsku
Kuchennyviral.plDziś przedstawiam kolejny pomysł na szybkie, pyszne i bardzo przyjemne w wykonaniu curry, ale dla odmiany tym razem z rybą. Ryby niestety rzadko goszczą w mojej kuchni chociaż je i owoce morza wręcz uwielbiam, jednak mój ukochany ryb nie znosi, ale muszę to zmienić…. Na szczęście lubi czerwone curry! Dodałam do niego tuńczyka, gdyż miałam go na stanie(...)podałam je z makaronem ryżowym, polecam gorąco! Jeżeli posiadasz Tefal Cusine Companion to praktycznie wykona od to danie za Ciebie Wskazówki poniżej. Scroll down for recipe in English Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki, pokrojone w plasterki 2 łyżki czerwonej curry pasty 1 1/2 szklanki
karmelowyUwielbiam tajskie curry i wolę je zdecydowanie bardziej od każdego indyjskiego – jest dużo bardziej kwiatowe, jest w nim coś eterycznego i wysublimowanego, a smaki są oparte na sile kontrastów. Mimo, że potrafi kopnąć ostrością bez ostrzeżenia, tajskiemu curry wiele jestem w stanie wybaczyć. To czerwone curry z wieprzowiną robi się w całe 30 minut – jest lekko pikantne, nie zmusza(...)jest autentyczność składników – zdaję sobie sprawę, że to co teraz napiszę zabrzmi jak reklama, niestety – nikt mi za nią nie zapłacił… Od paru ładnych lat korzystam z past curry, sosów i marynat tajskiej firmy Kanokwan. Odkryłam je dość dawno na Amazon, zamówiłam, wypróbowałam… Żałowałam okrutnie, że są w Polsce niedostępne – ale teraz znajdziecie je w supermarketach w stałym asortymencie
Karo in the KitchenZacznę trochę jak wypracowanie szkolne. „Kuchnię azjatycką lubię, ponieważ…” Ponieważ jest dobra. Ponieważ jest ładna. I ponieważ każdy posiłek zamienia się w ucztę
Gotuj z Blue RavenDziewicze dla mnie tereny, jakim były do tej pory wszelkie dania ze strączkami, są dalej sukcesywnie zdobywane! Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyMiałam zamiar zrobić pierwszy raz w tym roku kalafiora w kurkumie , ale w trakcie gdy kalafior się parował zmieniłam zamiar i skończyło się na trochę innej
Zdrowa Kuchnia SowyJeszcze rano nie wiedziałam co zjem na obiad. Dla reszty rodziny obiad był z poprzedniego dnia, ale ja nie miałam na niego ochoty. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyZaczęło się od tego, że chciałam w końcu zrobić buraczkowy hummus. Hummus kiedyś nie kojarzył mi się z niczym konkretnym, znałam tylko nazwę, ale nie wiedziałam
Zdrowa Kuchnia SowyKocham takie smaki! Proste, niesamowicie aromatyczne i przenoszące mnie w inne obszary naszego świata. Dziś zapraszam w kulinarną podróż do Tajlandii, bo to właśnie czerwona tajska pasta curry jest bazą tej zupy. Pasta super łączy się z mlekiem kokosowym i bulionem, więc wystarczy kilka dodatków, ryżowy makaron, krewetki lub kurczak, a nawet warzywa lub tofu, właściwie dodajcie to co macie(...)form").hide()} Zapraszam do innych moich przepisów na pyszne azjatyckie dania: Azjatycka sałatka z ogórków Azjatyckie żeberka Azjatyckie pulpeciki z indyka Stir fry z fasolką i tofu Zielone curry z kalafiorem i brokułem Żółte curry z kurczakiem Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną Czerwone curry z kalafiora Pad thai z tofu Czerwone curry z indykiem i kalafiorem Makaron smażony z kurczakiem
nietylkopasta.plŻółta mieszanka curry to najłagodniejsza spośród tych, które najczęściej spotkasz w sklepie. Co nie znaczy, że nie ma w sobie chilli i pikantności. Jak najbardziej i tu występuje, choć jej poziom ja określam jako leciutko pikantny, ale dla tych z Was, którzy nie jedzą ostrych dań, będzie idealna. Tak można określić pikantność gotowych past znalezionych w sklepach: ZIELONA PASTA CURRY(...)najbardziej pikantna spośród tych popularnych. Robiona jest z wykorzystaniem zielonych papryczek chilli CZERWONA PASTA CURRY – czerwona pasta curry jest odrobinę niej ostra niż a zielona, a do jej przygotowania też użyto papryczki chilli, ale tu czerwonego koloru. ŻÓŁTA PASTA CURRY – żółta jest zdecydowanie łagodniejsza i choć znajdziecie w niech chilli na pierwszym miejscu, to kolor swój zawdzięcza kurkumie
nietylkopasta.pl