Wegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą/ Vegetarian Potato and Chickpea Curry Dziś zapraszam na ziemniaki w nowej odsłonie - wegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą to pyszny, pożywny i zdrowy gulasz, który zasmakuje wszystkim fanom indyjskich smaków. Mimo że curry z ciecierzycą może stanowić pełen posiłek, mięsożercy mogą dorzucić do niego kawałeczki podsmażonego kurczaka. Wtedy danie będzie jeszcze bardziej sycące(...)Takie warzywne curry może też być ciekawym dodatkiem do mięsa, zamiast ryżu czy tradycyjnych gotowanych ziemniaków. Do curry z ziemniakami możecie dodać wszystkie warzywa, które akurat macie w lodówce. To fantastycznie danie ,resztkowe, świetnie ,,czyszczące" lodówkę. Bardzo dobrze sprawdzą się tutaj również warzywa z puszki, na przykład fasola. Weganie lub osoby uczulone na nabiał mogą zastąpić śmietankę mleczkiem kokosowym
Lekcje w kuchniOgórki curry Ogórki w curry. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 1 łyżeczka goździków 1 łyżka białej gorczycy 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 1,5 l wody 375 ml octu spirytusowego 330 g cukru 1 i ½ łyżki soli 2 cebule 1 czerwona papryka 3 łyżki przyprawy curry kilka(...)rondlu zagotuj wodę z octem. Wsyp cukier, sól oraz podprażone przyprawy. Następnie cebulę pokrojoną w krążki, paprykę pokrojoną w drobne słupki oraz przyprawę curry. Zalewę zagotuj, odstaw do przestudzenia. Ogórki poprzekładaj do słoików z liśćmi selera. Zalej marynatą do pełna. Tak przygotowane słoiki najlepiej pasteryzować. W garnku
kuron.com.plprzepis sprawdzi się praktycznie na każdej domowej imprezie w karnawale. Zabieramy się zatem za śledzie w curry. Na koniec roku, a tuż przed karnawałem postanowiłem przygotować dla was śledzie. Tym razem jednak zrezygnowałem z ciekawych smaków z zawartością oleju i sięgnąłem po jogurt i curry. Przepis ten przypadł do gustu mojej całej rodzinie. Po śledziach nie ma śladu zawsze(...)każdej imprezie. Bogaty i nietypowy smak zachęca do próbowania kolejnych kąsków śledzia. Rodzynki nadają przyjemną słodką nutę potrawy. Do przygotowania śledzi w curry będzie wam potrzebny szklany półmisek, która podkreśli piękny żółty kolor naszej potrawy. Jeśli nie macie odpowiedniej miski w domu zajrzyjcie tutaj. Gdybyście mieli ochotę na inne śledzie to polecam wam śledzie korzenne i śledzie po kaszubsku
Kuchennyviral.plDziś przedstawiam kolejny pomysł na szybkie, pyszne i bardzo przyjemne w wykonaniu curry, ale dla odmiany tym razem z rybą. Ryby niestety rzadko goszczą w mojej kuchni chociaż je i owoce morza wręcz uwielbiam, jednak mój ukochany ryb nie znosi, ale muszę to zmienić…. Na szczęście lubi czerwone curry! Dodałam do niego tuńczyka, gdyż miałam go na stanie(...)podałam je z makaronem ryżowym, polecam gorąco! Jeżeli posiadasz Tefal Cusine Companion to praktycznie wykona od to danie za Ciebie Wskazówki poniżej. Scroll down for recipe in English Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki, pokrojone w plasterki 2 łyżki czerwonej curry pasty 1 1/2 szklanki
karmelowyUwielbiam tajskie curry i wolę je zdecydowanie bardziej od każdego indyjskiego – jest dużo bardziej kwiatowe, jest w nim coś eterycznego i wysublimowanego, a smaki są oparte na sile kontrastów. Mimo, że potrafi kopnąć ostrością bez ostrzeżenia, tajskiemu curry wiele jestem w stanie wybaczyć. To czerwone curry z wieprzowiną robi się w całe 30 minut – jest lekko pikantne, nie zmusza(...)jest autentyczność składników – zdaję sobie sprawę, że to co teraz napiszę zabrzmi jak reklama, niestety – nikt mi za nią nie zapłacił… Od paru ładnych lat korzystam z past curry, sosów i marynat tajskiej firmy Kanokwan. Odkryłam je dość dawno na Amazon, zamówiłam, wypróbowałam… Żałowałam okrutnie, że są w Polsce niedostępne – ale teraz znajdziecie je w supermarketach w stałym asortymencie
Karo in the KitchenZacznę trochę jak wypracowanie szkolne. „Kuchnię azjatycką lubię, ponieważ…” Ponieważ jest dobra. Ponieważ jest ładna. I ponieważ każdy posiłek zamienia się w ucztę
Gotuj z Blue RavenDziewicze dla mnie tereny, jakim były do tej pory wszelkie dania ze strączkami, są dalej sukcesywnie zdobywane! Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyMiałam zamiar zrobić pierwszy raz w tym roku kalafiora w kurkumie , ale w trakcie gdy kalafior się parował zmieniłam zamiar i skończyło się na trochę innej
Zdrowa Kuchnia SowyJeszcze rano nie wiedziałam co zjem na obiad. Dla reszty rodziny obiad był z poprzedniego dnia, ale ja nie miałam na niego ochoty. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyZaczęło się od tego, że chciałam w końcu zrobić buraczkowy hummus. Hummus kiedyś nie kojarzył mi się z niczym konkretnym, znałam tylko nazwę, ale nie wiedziałam
Zdrowa Kuchnia SowyKocham takie smaki! Proste, niesamowicie aromatyczne i przenoszące mnie w inne obszary naszego świata. Dziś zapraszam w kulinarną podróż do Tajlandii, bo to właśnie czerwona tajska pasta curry jest bazą tej zupy. Pasta super łączy się z mlekiem kokosowym i bulionem, więc wystarczy kilka dodatków, ryżowy makaron, krewetki lub kurczak, a nawet warzywa lub tofu, właściwie dodajcie to co macie(...)form").hide()} Zapraszam do innych moich przepisów na pyszne azjatyckie dania: Azjatycka sałatka z ogórków Azjatyckie żeberka Azjatyckie pulpeciki z indyka Stir fry z fasolką i tofu Zielone curry z kalafiorem i brokułem Żółte curry z kurczakiem Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną Czerwone curry z kalafiora Pad thai z tofu Czerwone curry z indykiem i kalafiorem Makaron smażony z kurczakiem
nietylkopasta.plŻółta mieszanka curry to najłagodniejsza spośród tych, które najczęściej spotkasz w sklepie. Co nie znaczy, że nie ma w sobie chilli i pikantności. Jak najbardziej i tu występuje, choć jej poziom ja określam jako leciutko pikantny, ale dla tych z Was, którzy nie jedzą ostrych dań, będzie idealna. Tak można określić pikantność gotowych past znalezionych w sklepach: ZIELONA PASTA CURRY(...)najbardziej pikantna spośród tych popularnych. Robiona jest z wykorzystaniem zielonych papryczek chilli CZERWONA PASTA CURRY – czerwona pasta curry jest odrobinę niej ostra niż a zielona, a do jej przygotowania też użyto papryczki chilli, ale tu czerwonego koloru. ŻÓŁTA PASTA CURRY – żółta jest zdecydowanie łagodniejsza i choć znajdziecie w niech chilli na pierwszym miejscu, to kolor swój zawdzięcza kurkumie
nietylkopasta.plŚledź curry należy do kanonu duńskiej kuchni. Pyszna, aromatyczna potrawa z całą symfonią smaków, łączy słoneczny aromat przypraw orientu z chłodnym, skandynawskim smakiem morza. Wbrew pozorom śledź i curry nie są połączeniem zaskakującym. To historyczna potrawa zakorzeniona w duńskiej tradycji już od XVII wieku. Duńskie imperium kolonialne obejmowało bowiem od roku 1620 także część Indii. Dalekowschodnie przyprawy korzenne były wykorzystywane(...)duńskiej kuchni od stuleci i zagościły w niej na dobre. Śledź curry w formie Karrysalat lub Karryslid to także jedna z tradycyjnych świątecznych potraw, serwowana w Danii na bożonarodzeniowy obiad. Ale w sklepach można go kupić przez cały rok. Śledź curry to nasza ulubiona potrawa podczas podróży do Danii. Kupujemy słoik już pierwszego dnia, kiedy przyjeżdżamy do Kopenhagi [Przeczytaj
smakowitehistorie.comCurry z kurczakiem i imbirem to bardzo aromatyczne i pełne smaku danie obiadowe. Świetnie pobudza i rozgrzewa nasz organizm, a do tego pięknie wygląda. Polecam je szczególnie po dużym wysiłku lub zmarznięciu. Stopień ostrości curry należy dostosować do swoich upodobań i przyprawę curry oraz chili do dania dodawać stopniowo. Smak potrawy powinien być raczej zrównoważony i wyczuwalne wszystkie smaki(...)tylko przesadna ostrość. Curry najlepiej smakuje ze świeżym imbirem, ale jeśli nie macie, można dodać również w proszku. Pierś kurczaka można zastąpić krewetkami lub łososiem. Idealny posiłek na obecny sezon na przeziębienia, zdecydowanie skraca jego przebieg i intensywność objawów. Składniki na curry z kurczakiem i imbirem: 1 kg piersi z kurczaka 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 marchewki
Gotuj w domuCurry z imbirem i kurczakiem to pyszny, zdrowy i szybki obiad. Wystarczy do tego miseczka ugotowanego ryżu i mamy bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Oprócz tego, że curry dobrze smakuje, to również dobrze wygląda i cudownie pachnie. Curry to smak kuchni azjatyckiej, która bez aromatycznych i pikantnych przypraw nie istnieje. W moim daniu wykorzystałam świeży imbir, chili, kurkumę i gotową mieszankę(...)curry w proszku, którą można zastąpić również pastą curry. Najlepsze curry wychodzi z dodatkiem mleczka kokosowego, jednak u mnie tym razem przepis jest ze śmietaną 30%, która również bardzo dobrze zatrzymuje smak i aromat przypraw. Uwielbiam smak curry i często je przygotowuję z różnymi dodatkami. Składniki: (5 - 6 porcji) 1 kg piersi kurczaka 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 małe
Kuchcik gotujeDzisiaj będzie danie z egzotycznym składnikiem - tamaryndowcem. Skąd ten pomysł ? Już tłumaczę, niedawno miałam urodziny i mój kochany mąż, zrobił mi niespodziankę i w ramach
W kuchennej krainiePyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek dalekowschodnich, rozgrzewających przypraw jak kolendra, kurkuma czy curry, idealnie wkomponowują się w tą chłodną porę roku. Ekspresowy posiłek w pracowitym tygodniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Kokosowa zupa z curry, kurczakiem(...)makaronem ryżowym (6-7 porcji) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 ½ łyżeczki curry w proszku ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki mielonej kolendry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 6 szklanek bulionu z kurczaka 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 450 g upieczonych/ugotowanych piersi z kurczaka, pokrojonych
karmelowyPotrawa bardzo aromatyczna przeróżne zapachy można kroić w powietrzu, ostry smak miesza się z kwaśnym i słodkim. Kuchnia indyjska- mimo, że rzadko się pojawia, za to
Pasja tworzeniaDanie dla miłośników kuchni hinduskiej. Pikantne, ale bardzo aromatyczne i smaczne. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 szklanki ciepłej wody 1 papryczka chilli
O kuchni z uczuciem"Zupa, czyli danie pierwsza klasa" Podzielcie się proszę swoim pomysłem na zupę dla dzieci, sycącą, dobrą i niekoniecznie klasyczną, z dodatkiem orientalnych przypraw lub
bistro mamaChciałam przyrządzić dla Córci i dla nas danie pełne smaku i bez zakazanych produktów. Udało mi się choć przyznam, że jeden składnik z tych mniej wskazanych
Dzieje kuchennej WiewióryJakiś czas temu przepis podpatrzyłam w Kulinarnych podróżach. Lubie takie połączenia smakowe. Przyznam szczerze, ze dla mnie smakował troszkę zbyt śmietanowo, następnym razem zastąpię zwykłą śmietanę
Dzieje kuchennej WiewióryW ramach współpracy z WSP "Społem " Kielce dostałam produkty do przetestowania. Dziś postanowiłam do ogórków użyć octów smakowych 6 %. Octy smakowe to koperkowy, estragonowy
Ewa w kuchniSkoro na dworze tak zimno i strach wychylać nos spod koca, postanowiłam porozpieszczać Wasze brzuszki smaczną, sytą i wegetariańską zupą. Od małego dziecka uwielbiam smak brukselki
Przepisy AleksandryKiedy człowiek ma dość tradycyjnego jedzenia sięga do dań bardziej egzotycznych. Dzisiejszy obiad inspirowany jest kuchnią tajską, więc gwarantowana jest eksplozja smaków :). Przepis mojego brata :). Jeżeli
Przepisy AleksandryDawno nie robiłam żadnej strączkowej pasty, a w czasie porządków w spiżarni wyszło na jaw, że zapasy strączków mam spore. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia Sowy