Tajskie curry to danie, którego podstawą są różne rodzaje past curry. Najczęściej robi się je z mleka kokosowego lub wody, mięsa, owoców morza, warzyw lub owoców. Curry spożywa się z ryżem, o długich włóknach np. jaśminowym. W środkowej i południowej Tajlandii najczęściej podaje się lepki ryż, a w północnej często się serwuje wraz z makaronem z fermentowanego ryżu. Curry(...)miseczce i z kleistym ryżem na oddzielnym talerzyku. Do przygotowania najlepiej użyć tłustego mleczka kokosowego, ponieważ jest o wiele gęstsze i nie ma potrzeby dlugiego redukowania sosu. Curry z kurczakiem i pędami bambusa w mleczku kokosowym 400 g piersi z kurczaka 200 g pędów bambusa ((z puszki)) 2 czerwone papryczki chilli 4-6 listków kafiru 400 ml mleczka kokosowego
PanGotujeRyż z warzywami i kurczakiem to danie w stylu chińskim. Zazwyczaj kupujemy je w barach szybkiej obsługi, ja pokażę Wam jak zrobić jego domową wersję aby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Curry z kurczaka to jednogarnkowe danie, które wybieram na kilka dni. Zawsze budzi duże zainteresowanie Propozycji podania jest wiele, od klasycznego – z ryżem rozmaitym, po makarony krótkie i wszelakie kasze. Dziś padło na kaszę jaglaną, bo tak – dawno nie było;) Papryka, zielony groszek, pieczarki, soczyste mięso i słodka śmietanka wraz z czerwoną pastą curry i porządną porcją przypraw(...)oraz ziół to przepis na udane danie. Jest aromatycznie, kolorowo, kusząco. Domowy obiad wygra z każdym innym a domownicy docenią z pewnością;-) Nadmiar curry można zamrozić, choć to świetny obiad na kilka dni czy lunch-box z porcją ryżu lub kaszy, świeżej natki/kolendry i tartego parmezanu -szaleństwo!:) mówię Wam. SKŁADNIKI: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona papryka
Zasmakuj Kuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z CURRY Sałatka z ogórków w przyprawie curry z dodatkiem pieprzu i słodkiej papryki to bardzo aromatyczna sałatka, o słodko pikantnym smaku, jest bardzo prosta w przygotowaniu, która uda się każdemu. Sałatka pasuje idealnie to różnego rodzaju mięs pieczonych, smażonych, sosów oraz świetnie komponuje się jako dodatek do hamburgerów czy też hot-dogów(...)podanego przepisu wchodzi ok. 13 słoików 500ml. SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z CURRY – PRZEPIS Składniki: 5kg ogórków gruntowych 6 dużych cebul 4 łyżki soli 2 szklanki cukru 2szklanki wody 2 szklanki octu 4 łyżeczki curry 4 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 4 łyżeczki pieprzu mielonego 4 łyżeczki gorczycy 4-6 łyżek kopru zielonego siekanego SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z CURRY
Księga-SmakuSzybki i pyszny sos curry ze świeżymi pomidorami i opcjonalnie także ze szpinakiem. Świetny jako dodatek do dań, np. kotletów wegetariańskich lub mięs i ryb z grilla. Najlepiej smakuje podany z ryżem lub orientalnym chlebkiem typu flatbread . Przygotujecie go w 10 minut, na jednej patelni, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Najpierw podsmażamy pomidorki z czosnkiem, sosem sojowym(...)pastą curry (można zastąpić przyprawą curry w proszku), a następnie dolewamy mleczko kokosowe i chwilkę gotujemy. Na koniec, już po odstawieniu z kuchenki, dodajemy listki szpinaku. SKŁADNIKI / 1-2 PORCJE 1 łyżka oliwy 1 duży pomidor, np. malinowy 2 duże ząbki czosnku 1 płaska łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżka łagodnej pasty curry, polecam taką lub 1/2 łyżeczki
cool and mintyKilka prostych składników i około 30 minut gotowania – tyle potrzebujecie żeby zrobić szybki, nieskomplikowany obiad w indyjskim stylu. Curry z ziemniaków i zielonego groszku nie jest ani drogie, ani szczególnie wartościowe, ale jest bardzo aromatyczne i okrutnie sycące. To danie w żaden sposób nie obroni się swoim wyglądem – daleko mu do kanonu pięknych, reprezentacyjnych potraw. Dodamy mu koloru gęstym jogurtem(...)ognistoczerwonymi płatkami chili, zielonym szczypiorem i mnóstwem aromatycznej, świeżej mięty – obowiązkowej przy curry z ziemniaków! Do przygotowania tego curry z ziemniaków koniecznie trzeba wybrać odmiany ziemniaków o średniej zawartości skrobi – z grupy użytkowej B lub BC, czyli odmiany Bryza, Tajfun, Mazur, Legenda, Jurata, Irys, Jurek, Jutrzenka, Ditta… Ziemniaki twarde, sałatkowe z grupy A, te o niskiej zawartości skrobi, będą
Karo in the KitchenDzisiaj pyszne, rozgrzewające i aromatyczne curry z kurczakiem , dynią, czerwoną papryką, pomidorami oraz mlekiem kokosowym i uprażonymi orzechami nerkowca. Potrawa dla wielbicieli orientalnych smaków. Użyłam dyni hokkaido , która jest bardzo smaczna, nie rozlatuje się przy gotowaniu i ma intensywny pomarańczowy kolor. Taka dynia idealnie sprawdzi się też do różnego rodzaju wypieków. Polecam Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka(...)pomidorów bez skóry (400 g) 1 puszka mleka kokosowego (400 g) 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzechów nerkowca 2 – 3 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 płaska łyżka kurkumy 0,5 szklanki rosołu drobiowego „Winiary” ciemny sos sojowy 2 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Przygotowanie: Orzechy nerkowca
Oryginalny smakJamajka słynie z wyrazistych i aromatycznych dań. Na jutrzejszy obiad zaplanowałam curry z kurczaka po jamajsku, jednak aby je przyrządzić potrzebowałam przyprawy curry. Nie chciałam wykorzystać gotowej mieszanki, która zazwyczaj lepiej sprawdza się do dań kuchni indyjskiej , postanowiłam więc przygotować domową mieszankę curry . Przygotowanie przyprawy curry jest bardzo proste, a jej aromat jest niepowtarzalny, ponadto ma się pewność(...)niepożądanych składników czy soli. Gorąco polecam przyrządzać własne mieszanki przypraw - pięknie pachną, są smaczne i zdrowe, ale także można dostosować je do własnych potrzeb. Jamajska przyprawa curry Składniki: 4 łyżki nasion kolendry 2 łyżki nasion kminu rzymskiego 2 łyżki gorczycy 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżka kozieradki 2 gwiazdki anyżu 2 łyżki
Codzienne GotowanieZielone tajskie curry ,wersja uproszczona Tajskie curry , świetnie pasuje na letnie upały , jest pikantne ale lekkie . Generalnie moi chłopcy uwielbiają wszelakie curry i to w tej najmocniejszej wersji z dodatkiem papryki Raja Mirchi lub Nagalah , które ja uwielbiam uprawiać w tunelu , jak wiele innych gatunków papryk .. ale to nie ten blog więc nie będę się rozpisywać .. Curry jest też bardzo(...)samo smaczny jak inne. Składniki na 3 osoby : 2 piersi z kurczaka 1/2 małej cukinii , takiej wielkości ogórka 1 zielona papryka 1 cebula 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 puszki mleka kokosowego 80% sól do smaku olej kokosowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piersi z kurczaka kroimy w równą kostkę , średniej wielkości . Cukinię należy przekroić wzdłuż , na dwie połowy
Ogrodnik w podróżyPyszne i mocno aromatyczne curry z kurczakiem, marchewką, selerem i pietruszką podane z ryżem. Nie na ostro, dziś delikatnie. Na mleczku kokosowym z żółtą pastą curry i przyprawą orientalną curry. W kuchni unosi się zapach cynamonu, kminu rzymskiego, goździków, imbiru, kardamonu, oregano. Podobne curry, lecz z pomidorami i tartym imbirem lub papryką i fasolką zieloną podaję często. Każda wersja(...)danie palce lizać! Mówcie co chcecie, ja bym to curry jadła codziennie! z mięsem lub bez Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula spora garść mrożonego groszku 1 marchew 1 pietruszka ćwiartka selera 2 ząbki czosnku opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka żółtej pasty curry 400 ml mleczka kokosowego przyprawy: sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, oregano płaska łyżeczka cukru pudru
Zasmakuj KuchniPalony łosoś z kapustą kiszoną curry będzie idealnym daniem na noworoczny obiad lub na inną świąteczną okazję. Przepis ten jest autorstwa Karola Okrasy i tak jak Wam pisałam poprzednio w relacji ze spotkania zorganizowanego przez Lidl Polska był hitem naszych świątecznych warsztatów. Powiem Wam, że kiszona kapusta z dodatkiem miodu, mleczka kokosowego, soku z limonki i curry jest obłędna(...)Jeden warunek, kapusta musi być chrupka i musimy wyczuwać w niej zdecydowany kontrast pomiędzy smakiem słodkim i kwaśnym. Palony łosoś z kapustą kiszoną curry Karola Okrasy Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g fileta z łososia przyprawy do obtoczenia łososia (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, ostra papryka) 250 g kiszonej kapusty 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 jabłka 1 łyżka
Kulinarne przygody GatityWreszcie mam coś dla tych, którzy kochają kuchnię z środkowej Azji. W jednym ze znanych dyskontów odnalazłem pastę curry. Niedroga, bo za 250 g zapłaciłem 6,50 zł. Dlaczego trafiła do mojego koszyka? Etykieta nie mówiła o żadnych dodatkach – same wspaniałe przyprawy. Żal było jej nie zabrać do domu. Przy okazji zabrałem ze sklepu pierś z kurczaka i mleczko(...)film, by sprawniej przygotować przepis. Pamiętajcie, że do przygotowania potrawy będzie wam potrzebna dobra głęboka patelnia bądź garnek. Możecie też spróbować kurczaka teriyaki . Film Składniki – kurczak w curry podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki pasty curry (może być przyprawa jeśli nie mamy) 300 g pieczarek papryka czerwona lub zielona 450 g mleka kokosowego cebula kurkuma pieprz i sól
Kuchennyviral.plCurry z kurczakiem i kalafiorem zobaczyłam ostatnio na blogu Kardamonovy , a że ciągle ostatnio za mną chodzi kalafior w różnych wersjach, to byłam zmuszona wypróbować ten przepis (z małymi modyfikacjami), zwłaszcza jak na rynku Pani sprzedawała piękne kalafiory – więc żal było przejść obok nich obojętnie ;) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Curry z kurczakiem i kalafiorem – Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka (ok. 500g) pół dużego kalafiora lub jeden mały (ok. 450g) 2 średnie cebule (ok. 140g) 3 ząbki czosnku pół szklanki wody
Kulinarne PrzebojeWreszcie mam coś dla tych, którzy kochają kuchnię z środkowej Azji. W jednym ze znanych dyskontów odnalazłem pastę curry. Niedroga, bo za 250 g zapłaciłem 6,50 zł. Dlaczego trafiła do mojego koszyka? Etykieta nie mówiła o żadnych dodatkach – same wspaniałe przyprawy. Żal było jej nie zabrać do domu. Przy okazji zabrałem ze sklepu pierś z kurczaka i mleczko(...)film, by sprawniej przygotować przepis. Pamiętajcie, że do przygotowania potrawy będzie wam potrzebna dobra głęboka patelnia bądź garnek. Możecie też spróbować kurczaka teriyaki . Film Składniki – kurczak w curry podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki pasty curry 300 g pieczarek papryka czerwona lub zielona 450 g mleka kokosowego cebula kurkuma pieprz i sól olej do smażenia Przepis Pierś kroimy
Kuchennyviral.plSkładniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry; 400 ml mleczka kokosowego; 1 łyżka sosu rybnego; 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy); 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru; 1 łyżeczka startego, świeżego czosnku; 1 łyżeczka świeżo zmielonego, czarnego pieprzu; 1 łyżeczka chili w proszku; 1 łyżeczka curry; 1/2 główki brokuła; 1/2 dużej, czerwonej papryki; 1/2 dużej(...)posiekać. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski. Oprószyć świeżo zmielonym, czarnym pieprzem (1 łyżeczka). Do miseczki wlać mleko kokosowe. Dodać czerwoną pastę curry i sos rybny. Dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić oprószone pieprzem kawałki kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez około
Gospodyni Miejskapierwsze curry to sposób w jaki przygotowujemy potrawę, a czy dodamy mięso ,warzywa, rybę, to właśnie te składniki będą naszym głównym składnikiem w sosie. Przyjęta u nas przyprawa curry to nic innego jak gotowa mieszanka przypraw. Samo curry to danie. Tak przygotowane ,bardziej przypomina te z kuchni tajskiej za sprawą mleka kokosowego które nadaje mu wyjątkowego smaku i delikatności. Był(...)takie potrawy nawet nie zwracałam uwagi ale od pewnego czasu właśnie to danie zaczęło mi smakować jako nie liczne w kuchni azjatyckiej. Więc po kilku próbach przygotowałam swoje curry ,którym chce się podzielić z Wami. Składniki : 4 ćwiartki kurczaka 200 ml mleka kokosowego 4 łyżeczki mieszanki curry pół pęczka kolendry lub garść listków tajskiej bazylii 3 papryczki chilli łyżeczka
Niezły MłynekUwielbiam curry i robię je na wiele sposobów, korzystając z warzyw które są dostępne sezonowo. Zielona pasta curry zrobiona jest z zielonych papryczek chili, imbiru, czosnku, liści limonki kaffir, trawy cytrynowej, kolendry, kuminu i galangalu. Zielone curry jest ostre, bardzo przyjemnie i kwiatowo pikantne. W połączeniu z kokosowym mlekiem te ostre i wyraźne smaki są nie do pobicia. Bakłażana(...)tylko do zamknięcia, nie trzeba go rumienić. Usmażone mięso wyjmujemy z rondla. Znowu grzejemy 2 łyżki oleju kokosowego. Na rozgrzany wrzucamy czosnek i imbir, a do nich oddajemy pastę curry. Smażymy razem do czasu, gdy zacznie mocno pachnieć. Wlewamy mleko kokosowe, rozprowadzamy nim dokładnie pastę. Wsypujemy cukier, wlewamy sos rybny, dodajemy liście limonki. Wlewamy wodę i podgrzewamy całość do zagotowania
Karo in the KitchenKanapkowy sos curry z cukinii Po ketchupowym sosie- nadszedł czas na sos curry . Stwierdziłam ,że warto poeksperymentować z następnymi wersjami sosów z cukinii . Tym razem użyłam curry i czosnku , efekt- rewelacyjny sos , doskonały na kanapki szczególnie z wędlinami drobiowymi ,a po wymieszaniu z majonezem – genialny do frytek . Tak jak w przepisie na ketchup z cukinii ,mimo pozornie dużych ilości(...)średniej wielkości cukinie ( tak, żeby było około 1,5 kg ) 6 cebul średniej wielkości 1 duża główka czosnku ( można dać więcej jak ktoś lubi ) 3 porządne, duże, łyżki przyprawy curry ( kolor sosu będzie zależał od ilości kurkumy w mieszance-im więcej tym ładniejszy ) 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki chilli ( jeśli użyliśmy curry łagodnego -jeśli ostrego to już nie musimy dodawać
Ogrodnik w podróżySzybkie i proste curry - tym razem z dodatkiem dyni oraz pysznej salsy ze świeżych pomidorów. Subtelny smak kokosa i lekko słodka dynia idealnie równoważą intensywność pasty curry, która podgotowana chwilę w mleczku kokosowym znacznie łagodnieje. Niewątpliwą zaletą dania, jest fakt, że przygotujecie je na jednej patelni w czasie zbliżonym do tego w którym gotuje się ryż. Curry dobrze(...)smakuje też z CHLEBKIEM NAAN i kleksem jogurtu naturalnego . SKŁADNIKI na 2 porcje CURRY 1 filet z kurczaka 1 szklanka dyni hokkaido pokrojonej ( obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę 1x1cm) 1-2 łyżki łagodnej pasty curry* polecam TAKĄ 1 mała puszka mleka kokosowego (200 ml) 5 łyżek śmietany 30% 1 łyżka oliwy lub oleju
cool and mintyZupa pomidorowa krem z curry W sklepach i na straganach mamy coraz więcej dobrej jakości pomidorów. Jeszcze co prawda nie jest tego tyle co w sezonie, ale jakość ich jest naprawdę zadowalająca. Słodkie, mięsiste i pyszne. Tego mi właśnie było trzeba. Po ostatniej wizycie w Smakach Roślinnych nabrałem ochoty na pomidorową. Tamta była naprawdę rewelacyjna, więc przez kolejne kilka(...)myślałem o tym w jakim stylu zrobić własną. Zdecydowałem się na podobne smaki. Tak właśnie powstała zupa pomidorowa krem z curry . Już zrobiłem dla Was chłodnik hiszpański czyli gazpacho , a teraz przyszedł czas na zupę pomidorową, ale gotowaną i to w towarzystwie mojej ulubionej pasty (czerwonej) curry i mleczka kokosowego. To jaką pastę wybierzecie zależy już od Was. Ja robiłem
BlendmanLubię kuchnię azjatycką. W Arabii Saudyjskiej bardzo często jadaliśmy curry w różnych wariantach głównie w wersjach indyjskiej lub pakistańskiej, które dość mocno różnią się od tych z kuchni tajskiej. Kiedy więc z księgarni internetowej platon24.pl dotarła do mnie wyczekiwana książka Julii Schwob " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej " nie mogłam odmówić sobie przygotowania curry rodem z północno(...)papryczki pocięte po skosie 4 liście kafiru 1 łyżka stołowa tajskiej bazylii + kilka listków do dekoracji 400 ml mleczka kokosowego 100 ml bulionu drobiowego 3 łyżki stołowe czerwonej pasty curry do mięsa 2 łyżki stołowe sosu rybnego 1,5 łyżki stołowej cukru palmowego Przygotowanie - wg oryginalnego przepisu z książki Piersi kurczaka kroimy w kostkę Do woka wlewamy połowę mleczka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światafotograficznego talentu (yyy nie wiem czy to do końca dobre słowo). O wiele bardziej wolałabym warsztaty kulinarne. Na przykład z kuchni indyjskiej, w klimacie takim jak w filmie "Smak curry". Jeśli nie widzieliście - polecam szczerze! Nie jestem kinomanką, nie znam najnowszych tytułów i gubię się w nazwiskach sławnych aktorów, ale ten piękny, klimatyczny film jest absolutnie moim faworytem. Nawet teraz(...)się uśmiecham na wspomnienie niektórych scen. Curry na szczęście lubimy oboje. Ale musi być z mięsem, tak jak poniżej. Wtedy mąż zje i poklepie się z zadowoleniem po brzuchu. Po tym daniu klepał brzuch długo, cmokał i wysyłał znajomym mmsy z curry na talerzu. Na pewno nie bez znaczenia było, że curry podane było z chlebkiem naan
bistro mamaOgórki curry to idealne ogórki kanapkowe na zimę. Metodą prób i błędów doszłam już do ulubionej proporcji zalewy – ogórki są chrupiące i jednocześnie odpowiednio słodkie i kwaśne. Mieszanka przypraw curry oraz kurkuma nadają im fajnej nuty smakowej, co odróżnia je od tradycyjnych korniszonów. Jeśli lubicie curry, musicie ich koniecznie spróbować. Używam tych ogórków nie tylko na kanapki jako chrupiący(...)burgery czy hot-dogi. Za jednym posiedzeniem potrafimy zjeść z mężem niemal cały słoiczek, dlatego na zimę będę musiała uzupełnić zapasy – za szybko znikają. Ogórki w zalewie curry: 1,5 kg ogórków gruntowych 1,5 łyżki soli 3 szklanki wody 2 szklanki octu spirytusowego (10%) 2 szklanki białego cukru 2 łyżeczki curry 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy
Poezja smakuKolejne w pełni obiadowe danie to paprykowe curry z cukinią i dodatkowymi warzywami. Jeśli lubicie orientalne i indyjskie jedzenie, Waszą kuchnią rządzą warzywa, a znudziły Was już trochę normalne smaki, to polecamy ten słodko-kwaśno-ostry miks. Gwarantujemy, że będzie szybko i pysznie! PAPRYKOWE CURRY Z CUKINIĄ Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszkę(...)czerwoną paprykę 1 żółtą paprykę Mieszankę warzywną – kalafior, brokuł, marchewka 2 szklanki ryżu jaśminowego Sok z 1/2 cytryny Natkę pietruszki (może być świeża kolendra) 2 ząbki czosnku Przyprawa Curry 1 łyżkę mielonego kuminu 1 łyżkę brązowego cukru 1 łyżkę pieprzu ziołowego 1 łyżkę mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczkę kolendry Oliwa Pieprz i sól dla smaku Przygotowanie
Bananowe Polełopatki wieprzowej * 2 papryki czerwone * 2 młode cukinie * 5 marchewek * szczypior z 1-2 cebulek * 1/2 puszki kukurydzy * 1 ostra papryczka * 1 dojrzały pomidor * 4 łyżeczki czerwonej pasty curry * 2 łyżeczki przyprawy curry * kilka gałązek tymianku * 1/2 kminku mielonego * 1/4 imbiru mielonego * 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków * 2 łyżeczki ostrego sosu piri piri * sól * 2 woreczki białego ryżu Sposób wykonania(...)Mięso umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz, pokroić w grubszą kostkę i obsmażyć na oleju w garnku o grubym dnie, w którym będzie gotowane curry, pod koniec smażenia dodać pastę curry i chwilę podsmażyć, następnie dolać gorącej wody ok. 2/3 szklanki i dusić, aż mięso będzie miękkawe. W tym czasie umyć i obrać warzywa. Marchewkę i cukinię (ze skórką) pokroić na plasterki
Mix smakuCurry to sposób przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ryby, mięso i inne składniki dania głównego w sosie. Nazwa pochodzi od tamilskiego kari co dosłownie znaczy "sos". Potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Na Zachodzie "curry" kojarzy się bardziej z gotową mieszanką sproszkowanych przypraw niekiedy zmieszanych z olejem (pasta curry). Zwyczaj mielenia(...)przypraw "na zapas" został wprowadzony przez brytyjskich kolonizatorów wracających z Indii. Curry rybne jest popularnym daniem wywodzącym się z Kerali, stanu położonego na południowo-zachodnim wybrzeżu Indii. Tereny Kerali są kolebką indyjskiego chrześcijaństwa. Tam, według legendy, działał święty Tomasz Apostoł. Prawdopodobnie to właśnie z tradycji kulinarnej keralskich chrześcijan pochodzi danie przygotowywane z ryb w gęstym, kremowym, aromatycznym sosie. Potrawa
Smakowity Blog KulinarnyJest zimno i raczej nie zanosi się na ocieplenie, dlatego proponuję dziś coś mocno rozgrzewającego. Bardzo aromatyczne i pikantne czerwone curry z dorszem podane z ryżem rozgrzeje nawet największego zmarzlucha Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wprawdzie wymaga kilku mało popularnych składników, jednak zapewniam, że można jej już znaleźć w większości hipermarketów. Polecam! Scroll down for recipe in English Tajskie czerwone(...)curry z rybą (3-4 porcje) Składniki: 300 g filetów z białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę 3 cm kawałek imbiru, obrany 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę
karmelowyIndyk w sosie curry to idealny wybór dla wszystkich miłośników kuchni indyjskiej. Ta bardzo szybka w przygotowaniu potrawa podbiła serca nie tylko miłośników orientalnych smaków. Jest to danie, które z całą pewnością przekona Waszych domowych niejadków – dzieci, do zjedzenia obiadu. Przygotujemy je dosłownie w 15 minut i wymaga od nas kilku prostych składników. Jednym z ważnych składników(...)daniu jest kolendra, to właśnie ona nadaje w nim odświeżenia, delikatnej nuty cytrynowej. Jeśli akurat nie macie pod ręką kolendry, to ostatecznie można ją zastąpić natką pietruszki. Curry możecie podać z dowolny, ryżem jaki lubicie. Ja osobiście preferuję ryż basmati albo jaśminowy. Składniki (na 2-3 porcje) 100g ryżu 200g filetu z indyka 200g śmietany 18% 1 szalotka 3 łyżki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gotowej, pysznej Paście Bulgogi House of Asia , która zdecydowanie ułatwia gotowanie bo nie trzeba kombinować z przyprawami - wszystko jest gotowe i idealnie skomponowane. Sypnęłam do tofu też odrobinę curry i to tylko tyle (lub aż tyle) z nim zrobiłam. Dorobiłam do niego sos orzechowy na bazie mojego ulubionego kremu kokosowego Kara i masła orzechowego. Moja mama była zachwycona smakiem(...)makaron Chow Mein lub Mie i wymieszacie go z sosem (do sosu można dodać odrobinę wody aby był rzadszy i lepiej oblepił makaron). Do tego dania świetnie pasuje ryż curry. Jak zrobić ryż curry? Wystarczy, że ugotujecie ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na patelni rozgrzejecie 1 łyżkę oliwy lub oleju, dodacie przyprawę curry i kurkumę (1/2 łyżeczki curry
CzarnawisienkaTajska zupa z kurczakiem to szybkie i proste do zrobienia danie dla wielbicieli orientalnych smaków. Pierś z kurczaka, makaron noodle, warzywa, mleko kokosowe i przyprawa curry tworzą niezapomnianą kompozycję, która podbije wasze kubki smakowe. Taka zupa jest intensywna w smaku, aromatyczna i rozgrzewająca. W sam raz na chłodniejsze dni. Składniki na tajską zupę z kurczakiem: spora pierś z kurczaka (około(...)pół puszki kukurydzy średniej wielkości marchew czerwona papryka 100 g makaronu noodle 500 ml bulionu drobiowego puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 ząbki czosnku łyżeczka przyprawy curry, papryka ostra, sól, pieprz kilka gałązek kolendry do posypania Przygotowanie Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Marchew i paprykę również kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy
e-PrzepisyKulinarnePewnie słysząc hasło tofu i brzoskwinie myślicie o deserze? A tymczasem z takiego duetu można zrobić pyszny sos do obiadu Polecam! Fanom curry polecam curry z ziemniaków i kalafiora , curry z czerwonej soczewicy , curry z dynią i papryką . Polecam również pastę ze słonecznika z curry , sałatkę z kapusty pekińskiej i brzoskwiń w sosie curry . Składniki: 2 kostki tofu (ja zwykle(...)używam tofu naturalnego i wędzonego) 1 puszka brzoskwiń w syropie (około 850 g netto) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka (5 ml) przyprawy curry w proszku 1/2 łyżeczki (2 ml) papryki słodkiej w proszku 2 łyżki gęstego roślinnego jogurtu naturalnego (ja używam sojowego) 1/2 szklanki (120 ml) wody olej do smażenia sól i pieprz czarny mielony (do smaku
Lamarida.plOgórki kanapkowe curry do słoików są świetne! Raz, że smakują wybornie. Dwa, że to gotowy plaster korniszonka, który możemy wprost na kanapce umieścić ( a kanapki z domową, pieczoną szynką i konserowym to poezja smaku Trzy, że do przygotowania tych ogórków wybieramy te większe, już przerośnięte ogórki, z reguły tańsze i równie smaczne przetwory możemy z nich zrobić. To moja kolejna(...)sałatkę na zimę. Ogórki kanapkowe przygotowuję w lekko słodkie, niezbyt kwaśnej zalewie (jeśli lubicie bardziej kwaśne smaki do zalewy dodajcie 6 szklanek wody zamiast 7). Wybierzcie swoja ulubioną przyprawę curry ( bo jedne curry nie równe drugiemu, maja różne składy i są różne smakowo) – mieszanka ta, świetnie aromatyzuje, barwi i nadaje smak zalewie octowej a przez to i ogórkom potem. PRZEPIS
Dorota SmakujeCurry z cukinią i ciecierzycą Curry, to jedno z moich ulubionych dań, kojarzących się z indiami. Nie ma jednego prawilnego przepisu na curry, ponieważ w tłumaczeniu, to słowo oznacza po prostu… sos z warzywami lub innymi dodatkami. Oj jak curry za mną chodziło… Tak więc dzisiejsze curry z cukinią, ciecierzycą i jarmużem, to moja odpowiedź, na wewnętrzne nawoływanie(...)organizmu o to danie. Ja do wykonania dania użyłem przyprawy curry bez soli! Jeśli masz mieszankę z solą, to uważaj z jej użyciem, żeby nie przesolić dania. Przyprawy zawsze staraj się wybierać bez dodatku soli lub z jej niewielką ilością. Jakie jest curry z cukinią i ciecierzycą? Przede wszystkim delikatne i kremowe. Wrzuciłem jarmuż, ponieważ staram się jeść więcej warzyw
BlendmanDania z 5 składników to: polędwiczki w czosnkowej glazurze, filety francoises w sosie cytrynowym, zielone curry z krewetkami, błyskawiczny ryż z kurczakiem po chińsku, makaron z pieczonym kalafiorem. 5 dań na pięć dni tygodnia, każde maksymalnie z pięciu składników. 3X5:) „The simpler the better” – to hasło przewodnie menu na ten tydzień. Dania są nieskomplikowane, a raczej po prostu proste(...)treścią wychodziło na to, że trzech składników to można zrobić herbatę z miodem i cytryną:) Ostatecznie udało nam się skompletować zestaw pięciu minimalistycznych lanczy. Wygląda on tak: Poniedziałek: Zielone curry z krewetkami Kuchnia tajska ma jedną niesamowitą przyprawę: curry. Jest ostra, ale raczej rozgrzewająca niż piekąca, aromatyczna i wyrazista. Pikantny smak łagodzi mleko kokosowe oraz warzywa. Zobacz przepis Wtorek: Filety
Niedzielny kucharzprzepisie (kto nie próbował tego kwiatowego cuda ten trąba!). Dynia sprawdza się też w wytrawnych, pikantnych kombinacjach jak choćby w tym całkowicie wegańskim wydaniu – podbita czerwoną pastą curry, liściem limonki kaffir i sokiem z limonki. Dynię dokładnie myjemy. Odmiana Hokkaido jest na tyle fajna, że cała skórka na dyni zrobi się naprawdę mięciutka podczas pieczenia. Nadaje przyjemnej konsystencji zupie(...)posiekaną drobno cebulę i smażymy do zeszklenia. Kiedy cebula zacznie łapać kolor, dodajemy do garnka starty na tarce imbir i czosnek. Smażymy wszystko razem, mieszając, przez minutę. Dodajemy pastę curry (możecie dać tylko 1 łyżkę – jeśli będzie za mało pikantnie, zawsze można dodać więcej pasty później ale czerwone curry to curry najbardziej delikatne), sproszkowaną przyprawę curry i pół puszki mleka
Karo in the KitchenCurry to sposób przygotowywania potraw w kuchni indyjskiej. Najczęściej w curry znajdziemy mięso, ser i warzywa. Wszystkie składniki zanurzone są w aromatycznym sosie. Odmian curry jest bardzo dużo. Smak zależy od doboru odpowiednich przypraw. Najczęściej w paście curry znajdują się kurkuma, imbir, kmin rzymski, gorczyca, chilli. Możecie użyć gotowej przyprawy curry, albo pasty, ale zachęcam Was do przygotowania własnej. Zajmuje(...)kilka chwil, a smak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty. Curry robię bardzo często, bo jest to super pomysł na wyczyszczenie lodówki. Do aromatycznego sosu możecie dodać swoje ulubione warzywa. Nie bójcie się eksperymentować. Jako dodatek możecie użyć ryż, kaszę, albo zjeść z dodatkiem pieczywa. Tak jak lubicie. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 45-60 minut Składniki: Pasta: papryczka chilli
wiecejwarzyw.plCurry ze szparagami Koniecznie wypróbujcie ten pyszny przepis, póki trwa sezon na szparagi. Curry ze szparagami jest wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy, bez jajek. Najlepiej smakuje z ryżem, kaszą lub z pieczywem. PRZEPIS NA CURRY ZE SZPARAGAMI Składniki na curry ze szparagami: 2 pęczki szparagów białych 2 cebule 1 łyżeczka oleju kokosowego 3 ziemniaki 3 marchewki 4 łodygi selera naciowego(...)puszka mleka kokosowego 1 puszka pomidorów lub 1 słoik pomidorów wekowanych 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka kurkumy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól listki świeżej kolendry Jak zrobić curry ze szparagami: Na oleju kokosowym smażymy pokrojone w sporą kostkę cebulę i seler naciowy. Kiedy
Dorota Smakujekilka chwil i w prosty sposób możemy odtworzyć orientalne, azjatyckie smaki we własnej kuchni. Składniki na danie z dzisiejszego przepisu znajdziemy w większości sklepów. A wykonanie orientalnego curry zajmuje nie więcej niż 30 minut. Kokosowe curry z mango ma w sobie wszystko, za co lubię kuchnię orientalną. Jest słodko, pikantnie i kremowo. Delikatność mango i mleczka kokosowego przełamana jest(...)ostrością curry, chili i imbiru. Wszystkie smaki idealnie się komponują i tworzą pyszną całość. Kilka minut w kuchni i w pyszny sposób możemy na chwilę przenieść się do słonecznej Tajlandii... To co, kto zabiera się ze mną? ;) CURRY Z MANGO, MLECZKIEM KOKOSOWYM I TOFU Czas przygotowania 20-30 minut Składniki na przygotowanie 2 porcji Dojrzałe mango Pół puszku mleczka
HealthyCreationsCurry z soczewicą to jeden z moich ulubieńców wśród zimowych rozgrzewających potraw. Aromatyczne, lekko pikantne przyprawy przyjemnie rozgrzewają od środka kiedy na zewnątrz blisko zera ;) Na blogu możecie znaleźć już przepis na dahl z czerwonej soczewicy w wersji pomidorowej. Tym razem wykorzystałam w przepisie także mleczko kokosowe, co nieco złagodziło całość. Ta wersja będzie więc idealna(...)tych, którzy nie przepadają za bardzo pikantnymi potrawami. Curry jest daniem jednogarnkowym, bardzo prostym w przygotowaniu. Ponieważ nie ma potrzeby wcześniejszego namaczania czerwonej soczewicy to jest to też dość szybka potrawa. Mleczko kokosowe delikatnie przełamuje pikantne smaki curry i nadaje fajnej, gęstej, kremowej konsystencji. Curry z soczewicy można podać w towarzystwie ryżu, chlebków naan, lub zjeść bez dodatków
HealthyCreationsDziś przepis na szybki, jednogarnkowy i sycący obiad, który możemy przygotować w niecałe 30 minut. Aromatyczne, rozgrzewające curry z ciecierzyc ą , szpinakiem i mlekiem kokosowym, idealne na jesienne chłody. Smacznego :) **** Oggi voglio presentarVi la ricetta per un piatto unico e veloce che possiamo preparare in meno di 30 minuti. Trattasi dei curry con ceci, spinaci e latte di cocco(...)ugotowanej ciecierzycy 300 g passaty pomidorowej 200 g szpinaku baby 400 ml mleczka kokosowego 3 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 3 łyżeczki curry w proszku oliwa z oliwek s ó l, pieprz * 300 g ugotowanego ry żu do podania **** INGREDIENTI 500 g di ceci già lessati 300 g di passata di pomodoro
La grande e la piccola cuocaCurry to bardzo aromatyczne, zdrowe i smaczne danie. Łatwe i proste do przygotowania, a zarazem różnorodne, jeśli chodzi o składniki. U mnie curry z kurczaka ze szpinakiem jest urozmaicone pieczarkami. Dodany mrożony szpinak nie wpływa zbyt dobrze na wygląd dania, ale za to nadrabia smakiem. Często robię wersję podstawową kurczaka curry z mleczkiem kokosowym , ale ta ze szpinakiem również mnie(...)zachwyciła i na pewno ją powtórzę. Curry jest bardzo fajnym daniem ze względu na to, że dodawane składniki można dobierać według swoich upodobań. Danie może składać się z różnych warzyw, mięsa i innych składników, które są zanurzone w pysznym sosie. Potrawa koniecznie musi być z dodatkiem aromatycznych przypraw tworzących znany nam proszek curry. W Indiach kompozycję przypraw tworzy się
Kuchcik gotujedlatego zdecydowałam się na warsztaty w Kati Culinary Cooking school and Restaurant- polecam :) Warsztaty trwały około 4-5 godzin, wspólnie przygotowywaliśmy przystawkę, a następnie każdy mógł wybrać sobie dowolne curry i danie obiadowe do przyrządzenia. Koszt to 1500 bahtów (1 baht =11 groszom). Warto wybrać się na warsztaty- nigdzie nie poznacie lepiej tej kuchni. Wiele się dowiecie i będziecie mogli(...)czosnku. Po przygotowaniu spring rollsów pora na smażenie i na sakieweczki :) Smażymy sakieweczki :) A tak wyglądały gotowe przystawki :) Uwierzcie mi, były wspaniałe! ;) Poniżej są składniki na curry. Żeby przygotować dobre curry najpierw musiałam zrobić pastę- czyli utłuc wszystkie przyprawy w moździerzu- mozolna praca, ale dla smaku warto się poświęcić :) Co tu widać? Cebulkę i ziemniaka nie muszę
Czerwona Porzeczkaidealnie nadają się do podania na imprezę sylwestrową lub karnawałową. Wykonanie tej przekąski jest bardzo proste, za to smak jest wręcz wyborny! Połączenie dwóch rodzajów musztardy oraz orientalnego smaku curry nadaje śledziom naprawdę niepowtarzalnego smaku. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości śledzikiem w nowej odsłonie, gorąco polecam ten przepis Śledzie najlepiej przygotować 2-3 godziny przed podaniem, aby nabrały intensywnego smaku(...)Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku Do przygotowania śledzi będziecie potrzebować: 0,5 kg filetów śledziowych marynowanych 2 fioletowe cebule (średniej wielkości) 300 ml śmietany 12% lub 18% (można też użyć jogurtu naturalnego) 200-300 ml majonezu 2-3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy miodowej 1 łyżkę miodu 1-2 łyżeczki curry (w zależności
Okiem Blondynki by McBlondiZapraszam na kolejny przepis na gołąbki z grzybami i sosem curry. Mam w domu prawdziwego smakosza gołąbków. Dzisiaj zaskoczyłam go nadzieniem i sosem curry. Nie wiem jak Wy ale ja lubię gołąbki z włoskiej kapusty. Przyznacie, że jest o wiele łatwiej obgotować i oderwać liście z włoskiej kapusty niż z białej. Mimo wszystko dzisiejsze gołąbki z grzybami i mięsem(...)parzyć kapusty to proponuję szwedzki kålpuddning . Przygotowałam nadzienie z kasztanowych pieczarek, szpinaku, pora i mięsa. Zazwyczaj podaję gołąbki z sosem pomidorowym lub grzybowym. Dzisiaj jednak zaryzykowałam i ugotowałam sos curry. Świetnie pasuje do gołąbków z mięsem. Jak zwykle zapiekam gołąbki w piekarniku. Miękka i lekko zrumieniona kapusta zyskuje na smaku. Gotujecie gołąbki czy pieczecie? A może smażycie? Gołąbki z grzybami
codojedzeniaJeśli masz w domu pastę curry albo niedaleko Twojego domu jest sklep w stylu "kuchnie świata" to przygotowanie dobrego curry nie powinno dla Ciebie stanowić najmniejszego problemu. Ja zawsze na zapas trzymam kilka opakowań, bo danie tego typu robię dość często. Aby jednak wzmocnić orientalny smak, mięso lub rybę zawsze marynuję w mieszance przypraw curry. Maksymalnie prosta wersja tego(...)ości 1 szklanka soku pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili 1 cm imbiru 1 łyżka oleju sezamowego 50 gram gotowej pasty curry zielonej przyprawy do marynowania ryby: po szczypcie curry, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, czosnku w proszku 1/2 szklanki mleka kokosowego 20 pomidorków koktajlowych szczypta soli sok z połowy
Mango PapajaKonkurs z marką Hortex zainspirował mnie do wielu dań, w tym też do szybkiego i prostego curry na bazie gotowej mieszanki warzyw na patelnię, soku pomidorowego, mleka kokosowego i zielonej pastu curry. Danie curry lubi się z cytryną i limonką, stąd też pomysł na cytrynowy ryż, który komponuje się świetnie z tego typu daniami. Aby przełamać nudne i utarte schematy(...)postanowiłam pierś kurczaka zamarynować i ugotować przez kilka minut na parze a następnie dokończyć gotowanie piersi w całości w gotowym sosie curry, aby przeszła smakami. Dzięki temu mięso jest soczyste, nie rozgotowane i bardzo delikatne. Danie wprost idealne, polecam wypróbować. Składniki (na 2-3 duże porcje): 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię marki Hortex 1 szklanka soku pomidorowego
Mango PapajaCurry, czyli gęsty sos wywodzący się z samego serca Azji! Na zachodzie termin "curry" przywodzi na myśl przyprawę sporządzoną na bazie kurkumy. Jednak nie jest to jedyne właściwe rozumienie tego słowa. Termin ten używa się tez do nazwania listków curry, które wyglądem przypominają liście laurowe, a ich aromat jest zdecydowanie bardziej limonkowy. Trzecie znaczenie to po prostu sos. I wykonaniem(...)मसाला) , w znaczeniu dosłownym to po prostu przyprawa. Owe masala możemy bez problemu zrobić samemu w domu, bez zbędnego przepłacania i mając wpływ na efekt końcowy. Dzisiaj przygotujemy curry z kurczakiem, ale nie ma przeszkód aby sos zrobić bez kurczaka, zastąpić paneerem (ser), tofu lub zupełnie pominąć. Mawia się, że ile domów w Indiach tyle rodzajów curry. A zważywszy
Kuchnia od dwojgaPrzyprawa curry jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych. Skusiłam się na zakup gotowej żółtej pasty curry (łagodnej), wcześniej używałam sproszkowanych przypraw. Domownicy uwielbiają smak curry i gdy długo nie ma go na naszym stole to wręcz się domagają. Doskonale ich rozumiem, sama uwielbiam ten smak i cudowny aromat, a już o efekcie wizualnym nie wspomnę - w pochmurny dzień(...)słońce na talerzu. Do curry idealnie pasuje mleczko kokosowe, więc i tym razem jest jako balans i łącznik między smakami. W połączeniu z indykiem mamy sycący, smaczny obiad, wykonany przy minimalnym nakładzie pracy. Polecam również kurczaka curry z mleczkiem kokosowym . Składniki: 500 g piersi z indyka 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego
Kuchcik gotujeróżnych curry zakochałem się podczas pobytu na Sri Lance. Curry robią tam ze wszystkiego. Kurczaka, marchewki, ziemniaków, soczewicy, buraków i dziesiątek innych warzyw. Po powrocie staram się z lepszym lub gorszym skutkiem oddtwarzać te smaki. Ten przepis to raczej moja inwencja (przeróbka curry buraczkowego) ale również smaczne (choć mniej słodkie). Co potrzebujemy? pół kilograma marchewki (im słodsza tym lepiej(...)ząbki czosnku 2 papryczki chilli 1 cebula pomidory w puszce - raz puszka mleka kokosowego 2 łyżeczki przyprawy curry (ale nie takie żółe najprostsze tylko prawdziwa mieszanka. do nabycia np w sklepach z żywnością azjatycką. jest wiele rodzajów ale nada się każda - po prostu będzie różniła się lekko smakiem i kompozycją przypraw w niej zawartych. efekt będzie podobny) 2 łyżeczki kuminu
Snejkusiowe PrzepisyCurry z Kurczaka. Dziecko od jakiegoś czasu pytało jak smakuje takie danie. Cóż mogłam zrobić? Opowiedzieć o smaku? Wolałam ugotować, tym bardziej, że i ja byłam ciekawa jak smakuje to danie. Dużo dobrego słyszałam o takich daniach, więc wzięłam lenia za rogi i mimo czterdziestostopniowego upału przygotowałam Curry na obiad. Nie było źle, bo danie nie zajmuje dużo czasu, więcej(...)czasu potrzebowałam na przygotowanie mieszanki ryżu. Podałam z ryżem basmati i czarnym ryżem. Kiedy curry dochodziło w woku, syn spróbował, a z jego ust padło tylko jedno słowo: "Zarąbiste". Ja do tego dodałabym jeszcze ostre! Rzadko jadam ostre potrawy, ale ta smakowała mi. Następnym razem sprawdzę jak będzie smakowało, jeśli zmniejszę ilość pasty curry na 2 łyżeczki. To danie więc
Blondynka GotujeBezglutenowe danie, świetne dla wegetarian , bo bez mięska, ale pełnowartościowe, gdyż porcję białka dostarcza nam groszek zielony. Zielone curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem , to sycące danie pełne chrupiących warzyw. Świetne dla osób gustujących w daniach pikantnych, aczkolwiek ową pikantność możecie złagodzić dając mniej zielonego chilli podczas przygotowania zielonego curry . Danie z pochodzące z kuchni tajskiej. Zielne(...)curry przyrządza się między innymi z mleka kokosowego, trawy cytrynowej, liści kaffir i świeżej kolendry. Jeśli obawiacie się, że kupując trawę cytrynową lub listki kaffiru, zmarnujecie resztę, to zdradzę Wam mój sekret :) Trawę cytrynową trzymam w zamrażalniku, a listki limonki kaffir kupiłam suszone, więc przechowuję je podobnie jak liście laurowe w szczelnie zamkniętym słoiczku. Słyszałam również, że można kupić mrożone
Moja Delicjasłodkości trzeba jeść również inne rzeczy. Kupiłam pierś z kurczaka i nie do końca miałam pomysł co z nim zrobić. Dziwnym trafem w moich sklepach jest tylko zielona pasta curry, więc jak zobaczyłam, że sprowadzili również czerwoną od razu wiedziałam, że kurczak curry będzie potrawą, którą przygotuje. To był mój wymysł, więc trochę bałam się efektu końcowego, ale wyszło(...)delikatny. Wygląd może nie powala, ale smakuje na prawdę dobrze! Składniki: - pierś z kurczaka; - garść mrożonej zielonej fasolki; - 2/3 czerwonej papryki; - 1/2 żółtej papryki; - czerwona cebula; - łyżka czerwonej pasty curry; - czubata łyżka mąki; - 2 łyżki masła; - pół szklanki mleka; - szklanka wody; - 1,5 łyżki curry w proszku; - duża szczypta soli; Wykonanie: Pierś pokroić w kawałki, dodać pastę curry, dobrze wymieszać
dom-agi.plsię nie spaliły. Kotleciki z piersi indyczka: 500 g zmielonych piersi z indyka 1 jajko po jednej płaskiej łyżeczce: bazylia, rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, oregano, curry Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki co by przeszło wszystko aromatem suszonych ziół. Formujemy małe kuleczki i je spłaszczamy. Smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. wystarczy(...)patelnię wyłożycie papier do pieczenia i mięsko się nie przypali. Za to będzie się powoli smażyło w swoim własnym tłuszczyku. Nie odmawiaj dziecku podawania dan z curry. Kariera curry zaczęła się 4 tys. lat temu i mimo upływu czasu niezmiennie trwa nadal. Swą popularność curry zawdzięcza nie tylko bogatemu intensywnemu smakowi, który doskonale współgra z drobiem, rybami, ryżem
ClauditteMissCooking