Kurczak w sosie curry z brokułami Dziś na obiad poleca się kurczak w sosie curry z brokułami. To pyszne, aromatyczne, rozgrzewające danie - idealne z ryżem basmati lub kaszą, a także indyjskim chlebkiem naan. Kurczak w sosie curry może być wzbogacony o wiele Waszych ulubionych warzyw. Ja tym razem wybrałam różyczki brokułu, ale fantastycznie sprawdzi się na przykład czerwona papryka(...)jeszcze lepiej ugotować je osobno, najlepiej na parze, by miały ładniejszy kolor i lepszą strukturę. Jeśli nie macie wszystkich wymienionych w przepisie przypraw, możecie wykorzystać tylko mieszankę curry. Duszona pierś z kurczaka w sosie curry to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Podajcie go z prostą sałatką lub zestawem surówek. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka
Lekcje w kuchniZapraszam Was na aromatyczne curry z ciecierzyc ą , kalafiorem i fasolk ą szparagow ą. S ycące, jednogarnkowe danie, kt ó re znakomicie poprawi humor i rozgrzeje w ch ł odny, jesienny dzie ń . Jako dodatek polecam ry ż a do maczania w sosie idealnie sprawdz ą si ę arabskie chlebki z jogurtem . A jeżeli lubicie(...)wegetariańskie curry, polecam Wam mój wcześniejszy przepis na curry z ciecierzycą i szpinakiem . Smacznego! **** Qualche mese fa, sul blog ho postato una ricetta per il c urry di ceci e spinaci , una soluzione perfetta per affrontare al meglio il freddo autunnale e che farà al caso di chi segue una dieta vegetariana. Oggi vorrei condividere
La grande e la piccola cuocaBardzo rozgrzewająca tajska zupa curry z krewetkami to idealne danie na chłodne zimowe popołudnia. Przygotowanie zupy jest bardzo szybkie i nie zajmie więcej niż 20 minuty. W zależności od tego jak bardzo lubicie ostre potrawy dajcie więcej lub mniej pasty curry :) Składniki (na 2- 3 porcje) 10-12 krewetek 500ml bulionu warzywnego 4 pieczarki 1 łyżeczka pasty curry odrobina oleju(...)100g tofu szczypiorek olej 200 ml mleczka kokosowego 70g makaronu ryżowego Tajska zupa curry z krewetkami – przepis Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na odrobinie oleju podsmażamy pastę curry. Podczas smażenia dodajemy mleczko kokosowe, aby pasta nam się nie przypaliła i nie przywarła do dna. Po ok. 1-2 minutach dodajemy bulion i gotujemy całość ok. 3 minut. Dodajemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!burą zimę! Żeby chociaż jeszcze była biała i puchata, a tymczasem jest szaro, ponuro, czasami lekko coś sypnie się z nieba zasnutego grubą warstwą smogu. Dlatego posyłam dzisiaj dyniowe curry w kolorze zachodzącego słońca w towarzystwie mięciutkiego kurczaka, zielonej fasolki i śnieżnobiałej porcji ryżu :D Całość raduje nie tylko kolorami ale także mnóstwem aromatów ciepłych Indii i wspaniałym smakiem :) Wyraziście(...)oplecione Lutym podniebienia, a zielone dodatki pod postacią chrupiącej fasolki i rzutu natki pietruszki dostarczą wzmocnienia na resztę dnia. Nie czekajcie! Sami rozpędźmy szarości tym pysznym, pożywnym i przepięknym curry z dynią! :D Dyniowe curry z kurczakiem i fasolką Potrzebujesz: 2 cebule 3 ząbki czosnku 2cm świeżego imbiru 4 łyżki oleju 400g dyni piżmowej 1 łyżeczka sproszkowanego curry
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSobota! Co dziś ugotowaliście na obiad? Ja, butter chicken czyli curry z masłem orzechowym. Bardzo lubię hinduską kuchnię, bo to prawdziwe rękodzieło, eksplozja smaków i aromatów. Na początku przerażała mnie ilość przypraw, ale się przyzwyczaiłam. Poza tym nauczyłam się używam orientalnych przypraw nie tylko do curry . Butter chicken to ulubione curry, które wymaga dodatków. Jeśli już gotuję curry to podaję(...)białym ryżem posypanym czarnuszką. Oczywiście muszę upiec naan . Żadne curry nie smakuje tak dobrze jak posypane obficie kolendrą. Kolendrę dodaję do środka ale mój S. nie przepada, więc posypuję curry na talerzu. Sama przepadam za kolendrą, jej zapach wprowadza mnie w nieziemską ekstazę. Butter chicken Składniki: 6 porcji 800 g fileta z piersi kurczaka 2 łyżki garam masala 1 łyżka
codojedzeniaCześć Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na kolejne szybkie danie. I tym razem nie będzie to kiełbasa :). Tym razem jest to przepis na curry z kurczaka. Curry wyszło bardzo smaczne i jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Dzięki dodatkowi czerwonej pasty curry, które jest dość pikantna, danie jest też dość ostre i rozgrzewające. Czyli idealne na chłodniejsze dni. Mam nadzieję(...)ciepła i słoneczna pogoda zostanie z nami jak najdłużej. Najprostsze curry z kurczaka Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, patelnię, łyżeczkę, łopatkę do mieszania, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 niezbyt dużą cebulę, 1 mały kubek śmietany lub jogurtu, 1 łyżeczkę curry, 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry*, trochę oleju do smażenia. Mięso umyj, osusz
blog.moje-pasje.infonajważniejsze – przepyszna! Nawet mój wybrzydzający ukochany chciał dokładkę;) Jeżeli lubisz takie szybkie i pyszne dania, polecam też przepis na jeszcze bardziej ekspresową zupę z czerwoną pastą curry i makaronem . Poniżej przedstawiam przygotowanie tradycyjne, jak i na Tefal Cuisine Compnaion, zapraszam! Scroll down for recipe in English Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem (2-3 porcje) Składniki(...)wskazówkami na opakowaniu i odcedzonego 1 łyżka oleju kokosowego 250 g drobiowego mięsa mielonego 2 łyżki drobno posiekanej dymki 2 łyżeczki drobno posiekanych łodyżek kolendry 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 400 ml bulionu drobiowego 1 czerwona papryka, bez pestek i pokrojona w plasterki 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 duża garść szpinaku baby
karmelowykubeczki smakowe szukały przez kilka ostatnich tygodni. Miało być pikantnie, a jednocześnie lekko i świeżo. W domu, biegnąc do kuchni, spontanicznie pochwyciłam pomarańczę - o matko! Smakowy strzał w dziesiątkę! Curry przeważnie przygotowywane jest na bazie mleczka kokosowego, jednak ja postanowiłam zastąpić je serkiem naturalnym, który nadał potrawie lekkości i kremowej konsystencji. Zaprawdę, połączenie tych wszystkich składników w jednym daniu jest(...)niezwykłe i pozwala zaspokoić kulinarne żądze na pyszności! :D Delikatny bakłażan, chrupiąca fasolka, miękkie krewetki w kremowym sosie o cytrusowej nucie pomarańczy i cały zestaw pikanterii w podstawie curry przenoszą nas do dalekich krajów, w których słońce świeci jaśniej, a bryza morska delikatnie chłodzi twarz. Skosztujcie koniecznie i wybierzcie się w kulinarną podróż pełną słońca i aromatów! :) Lekkie curry
Kuchnia w Słońcu SkąpanaŚrodek zimy – zachciało mi się curry. Koloru, smaku, lekkości, pełni smaku i aromatu. O kolorowe świeże warzywa trudno, ale z mrożonymi nie ma żadnego problemu. Pasta curry czeka w spiżarce, jest i mleko kokosowe. Mrożona fasolka i krewetki są wszędzie. Niech się dzieje curry! Krewetki szybko odmrażamy na sicie pod chłodną bieżącą wodą żeby pozbyć się z nich warstewki lodu(...)mieszania. Dodajemy marchew – smażymy 2-3 minuty aż zacznie zmieniać kolor. Wlewamy do woka całą puszkę mleka kokosowego i odmierzamy pół puszki wody (200ml) – dolewamy. Dodajemy pastę curry – całe opakowanie, pokrojoną kalarepę i liście limonki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy zamrożoną fasolkę – bez odmrażania. Czekamy aż płyn
Karo in the KitchenCurry z kalafiora i cukinii z mlekiem kokosowym, z ryżem jaśminowym lub ryżem basmanti to moja propozycja na zdrowy i sycący obiad lub kolację. Danie jest bez mięsa, bez glutenu i bez nabiału. Świetne dla wegetarian i wegan oraz wszystkich tych, którzy ograniczają ilość mięsa w swojej diecie. Intensywny kolor żółtego curry otrzymujemy dzięki przyprawie curry oraz obecności szafranu. Szafran(...)sumie 600 g kalafiora 2 łyżki oleju rzepakowego 2 cebule (ok. 350 g) 2 ząbki czosnku 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 200 ml wody 2 łyżki przyprawy curry 0.5 g szafranu (opcjonalnie) 150 g ryżu jaśminowego lub basmanti sól morska 2 zielone cebulki dymki Przygotowanie: Cukinię umyć, przekroić na pół wzdłuż i pokroić na półplasterki (jeśli cukinia jest
Moja DelicjaPyszny obiadek dzisiaj był, aromatyczne curry z kurczaka na kokosowym mleku. Uwielbiam azjatyckie curry. Curry przyrządzam często i na wiele sposobów. Choćby mała zmiana składników to taki gulasz będzie za każdym razem inny w smaku. Smaczne, aromatyczne i łatwe w przyrządzeniu curry z kurczaka na każdą okazją. Curry z kurczaka Składniki: 4 – 6 porcji 800 g odfiletowanych udek(...)kurczaka 1 por 350 g białej kapusty, poszatkowanej 1 czosnek solo 2 cytrynowe trawy 2 łyżki zielonej pasty curry 1 doniczka dorodnej kolendry + do posypania 2 puszki kokosowego mleka 3 łyżki soi tajskiej, jasnej 2 łyżki rybnego sosu 1 brokuł 100 g świeżego szpinaku 2 łyżki kokosowych wiórków 2 łyżki oleju Pokrój por w grubsze plasterki. Obierz czosnek i pokrój
codojedzeniaWegetariańskie curry dahl to wspaniałe danie z soczewicy. Tani, zdrowy i szybki obiad. Moja rodzinka bardzo lubi curry. Jakimś cudem dawno nie gotowałam po hindusku. Przeglądając kuchenne szafki zauważyłam, że mam mnóstwo soczewicy, którą powinnam jak najszybciej wykorzystać. Od razu przyszło mi na myśl wegetariańskie curry dahl. Niemalże każda soczewica nadaje się przyrządzenia dahl . Wolę jednak użyć soczewicy, która szybko(...)się gotuje. Pół godziny i moje wegetariańskie curry już jest gotowe. Wegetariańskie curry Składniki: 5 – 8 porcji 300 g zielonej soczewicy 1 cebula 3 cm świeżego imbiru 2 żabki czosnku 2 małe bakłażany porcja pasty rogan josh Rogan josh 1 zielone chili 1 czerwona papryka, pieczona 1 łyżka kurkumy 2 łyżki pomidorowego przecieru 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki
codojedzenianieco inny. Jednak moja wersja również zachwyca bogactwem smaków, a przy tym wszystkim jest tańsza. Niestety, nadal w polskich sklepach produkty takie jak trawa cytrynowa, kafir czy dobra pasta curry to nadal towar z górnej półki cenowej. Nie mniej jednak, stosując tańsze zamienniki można osiągnąć podobny smak. It’s probably one of my favorite dishes . T he original recipe(...)slightly different. But my version is also tasty and cheaper than original. Unfortunately, in Poland, products such as lemongrass, kaffir lime or a good curry paste is still the products of the high price category . Nevertheless, using cheaper alternatives you can cook dish with a similar taste. Składniki (I ngredients ) 400 ml mleka kokosowego (400 ml of coconut milk
Jacob TastesPrzygotowałam dziś dla Was przepis na pastę curry i suche mieszanki curry. Nazwa curry pochodzi ponoć od tamilskiego kari, co oznacza sos. Paradoksalnie niezbyt często w mieszance przypraw znajdują się liście rośliny curry. Osoby, które nie interesują się za bardzo kuchnią często są tym faktem zdumione. Mamy bowiem i roślinę curry, i mieszankę przypraw, tworzącą znakomite sosy, ale jedno(...)drugim ma niewiele wspólnego :) Pasty curry są o tyle fajnym rozwiązaniem, że możemy do garnka wrzucić dowolne warzywa, wmieszać pastę i mamy aromatyczną, a przy tym zdrową potrawkę gotową. Ja właśnie się nimi zajadam, bo ich nieodłączne składniki, takie jak imbir, czosnek i cebula są świetne na grasujące przeziębienie. Czuję, że wybrałam dobrą kuchnię na dobry czas. Jeśli mróz
W kuchni wieczoremKupiłem ostatnio kilka różnych odmian dyni, tak więc nadszedł czas, aby je systematycznie wykorzystywać do przepisów pojawiających się na łamach bloga. Na pierwszy ogień idzie rewelacyjne curry z dynią i ciecierzycą . Kremowe, pikantne, rozgrzewające i sycące danie obiadowe. Curry z dynią i ciecierzycą Czym jest curry? W Dosłownym tłumaczeniu curry oznacza „sos”. Dania tak nazywane, to nic innego(...)wybrane przez autora przepisu składniki w towarzystwie dużej ilości pysznego sosu! „Curry” nazywa się również mieszanki przypraw. Do ukręcenia dzisiejszego dyniowego curry polecam Ci czerwoną pastę curry . Nadaje ona rewelacyjnego smaku i pikanterii. W aromatycznym sosie zanurzona jest tytułowa dynia, ciecierzyca, papryka oraz szpinak, a towarzyszą im uprażone, chrupiące orzechy nerkowca oraz zielona pietruszka. Takie połączenie to gwarancja
BlendmanCurry to sposób przygotowania potraw w kuchni indyjskiej. Są to różne składniki takie jak mięso, warzywa, ser gotowane w aromatycznym sosie. To super pomysł kiedy chcesz zrobić tzw. czyszczenie lodówki. Możesz dorzucić do niego wszystko co masz pod ręką. Serio. Wypróbuj koniecznie! Do czego użyć: najlepiej będzie smakowało jako samodzielne danie Przydatne wskazówki: Korzystaj z warzyw sezonowych i z tego(...)masz aktualnie w lodówce , akurat przy tej potrawie jeśli chodzi o składniki to ogranicza Cię tylko wyobraźnia Polecam przygotować pastę curry samodzielnie , ale możesz też skorzystać z gotowej mielonej przyprawy curry (2 łyżeczki), albo kupnej pasty Ja najbardziej lubię curry z białym ryżem , ale pasować będzie też ulubiona kasza, ciemny ryż lub kromka pieczywa Latem korzystaj ze świeżych pomidorów, zimą
wiecejwarzyw.plmamy zapiekanki, w Niemczech narodowy fast food to curry wurst. Gorące kiełbaski w pikantnym sosie można kupić na ulicach wszystkich dużych miast. W Berlinie jest nawet poświęcone im muzeum. Historia dania sięga 1949 roku. Recepturę opracowała Herta Heuwer, która po prostu szukała sposobu na wykorzystanie przyprawy curry przekazanej przez wojska brytyjskie. Mamy dla was przepis na ten przysmak. Zaskoczcie domowników(...)przygotujcie ją na Wielkanoc. Przepis na curry wurst Składniki: 4 białe kiełbasy (surowa lub parzona), duża cebula, łyżka proszku curry, pół słoiczka koncentratu pomidorowego, łyżka octu, łyżeczka cukru, łyżeczka gładkiej musztardy, sól, olej. Jak zrobić curry wurst? Kiełbasę w całości przesmaż na oleju z obu stron do zrumienienia. Zdejmij, teraz na tej samej patelni przesmaż pokrojoną w pióra cebulę
Kulinarna PolskaPrzepyszne i proste w przygotowaniu, rozgrzewające “ Curry z dynią i łososiem “. Do przygotowania curry używam gotowej czerwonej pasty curry (Red Curry) w słoiczku o dobrym składzie. Jeśli lubicie bardzo pikantne dania dajcie 2 czubate łyżki pasty curry (będzie ogień :) ). Ja daję 2 płaskie łyżki i dla nas ostrość dania jest w sam raz. Jeżeli wolicie wersję łagodniejszą polecam(...)dać 1-1.5 płaskiej łyżki pasty. Curry jest wegeteriańskie (dla tych wegetarian, którzy ryby jadają). Jeśli pominiecie łososia otrzymacie wersję wegańską. Można także łososia zamienić na tofu. “ Curry z dynią i łososiem ” to moje ulubione jesienne danie na obiad lub kolację. Świetnie rozgrzewa i syci na długo. Inne przepisy na “ Curry ” znajdziecie tutaj . Polecam również przepisy
Moja Delicjastój dzisiaj przy garach zbyt długo...piękna pogoda wzywa, by wyjść na dwór. Sposób na szybki obiad ? - curry z ryżem. Sprawdza się zawsze i zawsze smakuje. Dodatkowym atutem curry jest też to, że nie może być nudne. Za każdym razem inne, za każdym razem wyjątkowe. Przygotowując curry kombinuję, dodaję różne składniki. Bo curry smakuje zarówo dobrze w wersji wegańskiej, wegetariańskiej(...)mięsem. U mnie dziś wersja warzywna curry. Do potrawy dodałam mrożone warzywa od Poltino . Wybrałam mrożoną dynię oraz mrożoną fasolę szparagową. Dodatkowo danie wzbogaciłam ciecierzycą. Jeśli zatem nie masz czasu na gotowanie, curry sprawdzi się doskonale. Przygotujesz je szybko i nasycisz wygłodniały brzuszek ;) CURRY Z CIECIERZYCĄ I FASOLĄ SZPARAGOWĄ Składniki: 200 g mrożonej fasoli szparagowej zielonej 200 g mrożonej
kolorowotorcikowoPrzyprawa curry kojarzy się bardziej z Azją nią Skandynawią, jednak pulpeciki w sosie curry są niezwykle popularne na północy Europy. Egzotyczne przyprawy takie jak curry zostały sprowadzone do Szwecji w XVII wieku na statkach powracających z Indii Zachodnich. Dlatego też w wielu skandynawskich przepisach można spotkać się z kardamonem, cynamonem czy imbirem. Inną niezwykle popularną, a jednocześnie egzotyczną przyprawą(...)skandynawskiej jest szafran i kminek, wykorzystywany w wielu wypiekach, a także do aromatyzowania serów. W związku z powyższym nie należy dziwić się połączeniu tradycyjnych szwedzkich pulpecików z sosem curry. Taka kompozycja jest niezwykle smaczna i aromatyczna i jestem pewna, że zasmakuje każdemu! Gorąco polecam wypróbować! Pulpeciki w sosie curry Składniki: Na pulpety 500g mięsa mielonego mieszanego (wołowo-wieprzowego
Codzienne Gotowaniemoim menu zdecydowanie dominują dania, których resztki mogę zabrać do pracy i odgrzać w mikrofali na lunch. Takie są klopsiki w sosie curry – można zabrać je ze sobą lub przygotować wcześniej, a w dzień podania tylko odgrzać. Robi się je dość szybko. Sos nie ma wielu składników, ponieważ to uproszczona wersja tradycyjnego curry, a mimo to smakuje wyśmienicie. Pamiętajcie(...)pasty curry różnią się ostrością, więc na początek warto dodać jedną łyżeczkę, a większą ilość zawsze można dodać później, doprawiając sos. Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duże, surowe jajko 2 nieduże cebule szalotki 2 łyżki soku z limonki 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka zmielonych ziaren kolendry 4 łyżki bułki tartej sól morska, świeżo mielony pieprz klarowane
Poezja smakuCurry - pyszny, zimowy misz-masz z batatem, dynią i ananasem w roli głównej. Curry z języka tamilskiego - kari - oznacza po prostu sos. Curry - popularna potrawa Azji południowo-wschodniej to warzywa, ryby, mięso lub inne główne składniki podane w sosie. Curry to także mieszanka przypraw, które stanowią swoistą bombę prozdrowotną. Dzisiejsze curry udowadnia, że zimowe jedzenie może być kolorowe, pełne witamin(...)zdrowia na talerzu. Proste, szybkie do przygotowania. Bataty, dynia i ananas doprawione pastą curry na bazie sosu z mleka kokosowego świetnie smakują np. z czerwonym ryżem. Danie jest uniwersalne, bo możesz dorzucić swoje ulubione składniki. Dorzuciłam zielony groszek, z którym nie wiedziałam co począć. Zapraszam na wegeteriańską ucztę smaków! Składniki na 4 porcje: 2 bataty 1/2 małej dynii Hokkaido
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!będziecie tu wracać. Jeśli macie swoje sugestie, opinie bądź pomysły to piszcie śmiało. Poniżej zestawiłam rodzaje mięs, a obok nich przyprawy, które pasują i podkreślają ich smak. Mięso: Cielęcina - curry, cytryna, estragon, gałka muszkatołowa, liść laurowy, mięta, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek Jagnięcina - curry, cynamon, cytryna, czosnek, gałka muszkatołowa, kminek, liść laurowy, lubczyk, majeranek, mięta, papryka, pieprz, natka(...)pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek Wieprzowina - anyż, curry, gorczyca, goździki, imbir, jałowiec, kminek, liść laurowy, majeranek, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek Wołowina - chrzan, curry, estragon, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, imbir, jałowiec, liść laurowy, lubczyk, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szczypior, tymianek Wątróbka - curry, estragon, majeranek, mięta, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie Mielone - curry, czosnek, kolendra
Zasmakuj KuchniCurry to jedno z moich ulubionych dań z kuchni orientalnej. Robi się je łatwo, możemy to niego wykorzystać niezliczoną ilość różnorodnych składników i zawsze wyśmienicie smakuje. Dziś zapraszam na curry w wersji mięsnej z dodatkiem ciecierzycy. Jest pysznie i pożywnie. na blogu znajdziecie również curry w wersji warzywnej: w kolorze zielonym , curry z ziemniakami(...)według keralskie według Jamiego Olivera . Curry z ciecierzycą i kurczakiem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 400 g ciecierzycy ( z puszki, ze słoika lub ugotowanej w domu) 1 cebula 2 marchewki 3 cm kawałek świeżego imbiru 6 filetów z udźca kurczaka 1 łyżka żółtej pasty curry curry w proszku olej do smażenia 1 puszka mleczka kokosowego
Kulinarne przygody Gatity