dynię zawsze mam w lodówce, tak się porobiło od zeszłego roku. I kiedy przychodzi dzień zupowy zawsze nawija mi się pod rękę i powstaje krem... dzisiaj z hinduską nutką curry i kokosu. Pyszny, aksamitny, pachnący i rozgrzewający! Zupa curry z Dyni na kokosową nutą 1 mała cebula, posiekana 1 mały ząbek czosnku, posiekany 400 g miąższu dyni, u mnie Hokkaido
Dzieje kuchennej WiewióryRozgrzewająca zupka na chłodne dni z sezonowych darów natury :) składniki: 1 dynia (około 1 kg) 1 duży kalafior 1 cebula 1 litr warzywnego bulionu przyprawa curry - ilość wg uznania gałka muszkatołowa- ilość wg uznania tarty świeży imbir- ilość wg uznania sól, pieprz 10 dag parmezanu (opcjonalnie inny ser) garść prażonych słoneczników (albo pestek(...)łyżka octu winnego świeże zioła do dekoracji oliwa do smażenia 3 ząbki czosnku Na oliwie smażymy dynię i cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy przyprawy: curry, tarty świeży imbir, gałka oraz pokrojony czosnek, kilka razy mieszamy. Zalewamy bulionem i dodajemy różyczki kalafiora. Gotujemy aż do miękkości warzyw (około 30 minut). Doprawiamy solą, pieprzem
Bon Appetit Małgorzatymięs. Przepis znaleziony na blogu Turcja od Kuchni składniki szklanka grubej kaszy bulgur łyżka oliwy z oliwek łyżeczka masła średnej wielkości cebula łyżeczka mięty suszonej łyżeczka curry pół łyżeczki pul biber (papryka turecka ) czarny pieprz sól 1,5 szklanki wrzątku przygotowanie Do garnka wkładamy masło i oliwę, na roztopiony tłuszcz wkładamy drobno pokrojona cebulę, solimy i smażymy(...)kasza `odpoczęła`. Przed samym podaniem należy kaszę przemieszać jeszcze raz. Smacznego! Uwagi: Kasza wyszła bardzo smaczna, ale nieco ostra. Tak więc Ci którzy ostrego nie lubią , powinni dodać mniej curry i papryki
Stare Garywczesnej jesieni gdy tylko pierwsze egzemplarze pojawia sie w sprzedazy az do wykonczenia zapasow w handlu.Wyprobowalam ja ze wszystkimi mozliwymi dodatkami imbirem,sokiem pomaranczowym,jablkiem itd.Uwazam jednak ,ze curry najlepiej komponuje sie ze smakiem dyni.Zreszta wyprobujcie sami. Skladniki na 4 porcje: 1/2 sredniej dyni Hokkaido 1 cebula 1 zabek czosnku 2 lyzki oliwy 2 lyzki pestek dyni 1 lyzka(...)wymaga obierania .Kroimy ja ze skorka.W rondlu ,w ktorym bedziemy gotowac zupe podsmazyc pokrojona i obrana cebule z zabkiem czosnku.Gdy cebula sie zeszkli dodac pokrojona w kostke dynie,opruszyc curry i posmazyc calosc kilka minut.Podlac bulionem,tak by siegal kilka cm nad dynie.Gotowac okolo 20 minut.Gdy dynia jest miekka wylaczyc i lekko przestudzic.Nastepnie zblendowac na puree.Pestki dyni podprazyc na suchej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dlatego i Wam goraco polecam wyprobowanie tej marynaty do lososia,badz to na prawdziwym grillowaniu lub na patelni grillowej w domu. Skladniki: losos pokrojony w kwadraty czerwona pasta curry ( u mnie Bamboo Garden-Thai) olej do smazenia Wykonanie: Podziel lososia na kwadraty,posmaruj pasta curry i odstaw do lodowki przynajmniej na 1 godzine. Rozgrzej grill lub patelnie,nadziej kawalki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zoltko jaja +1 lyzka mleka koperek sol,pieprz ( uzywam cytrynowego) sok z cytryny 3 pory-zielone czesci 125 g smietany kremowki,jogurtu lub mleka kokosowego 1/4 lyzeczki curry 1 lyzka masla ghee Wykonanie: Pierwszy krok to przygotowanie szablonu z papieru.Narysowac rybe o dlugosci 17 cm,a na najszersze miejsce,gdzie ma brzuszek przeznaczyc 12 cm.Wyciac rybke. Lososia poporcjowac,odzielic(...)wyplukac pod biezaca woda i pokroic w okolo 0,5 cm paski. Wrzucic na patenie z rozgrzanym maslem ghee i kilka minut poddusic,az straciobjetosc.Dodac smietanke,przyprawy-sol i curry chwile przemieszac razem do zgestnienia smietanki. Swietnie nada sie tu rowniez szpinak ( dodac wtedy sol i kilka lyzek chrzanu ze sloiczka) Rybe podawac z przygotowana jarzynka no i butelka dobrego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rankingu zup kremow plasowal sie na pewno na szarym koncu.Po dzisiejszym eksperymencie nadal nie jest moim ulubionym kremem,ale naprawde zyskal na smaku.Dodalam mleko kokosowe i zielona paste curry,ktorej glownym skladnikiem jest trawa cytrynowa.Idealne zestawienie smakow na lato. Skladniki : 500 g brokula 1 cebula 1 zabek czosnku 0,5 l bulionu warzywnego 250 ml mleka kokosowego plaska lyzeczka(...)zielonej pasty curry 1 lyzka masla ghee Wykonanie: cebule i czosnek obrac,pokroic i zeszlic na 1 lyzce masla ghee w garnku,w ktorym gotujesz zupe brokula umyc,odzielic rozyczki od glaba i umiescic w garnku dolac bulion warzywny i gotowac okolo 5-7 minut.Brokul powinien byc miekki,ale nie rozgotowany zblendowac calosc na gladki krem dodac mleko kokosowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: ugotowana pierś z kurczaka (150g) 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 1 łyżka indyjskiej pasty curry sól Przygotowanie: Mięso kurczaka i jajka drobno kroimy lub rozdrabniamy blenderem. Dodajemy majonez, pastę curry i solimy do smaku. Pastą smarujemy pieczywo lub krakersy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 30 dag piersi z kurczaka słoiczek 280 g wiórek selera Jamar puszka kukurydzy konserwowej 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 3 łyżki jogurtu greckiego Mlekovita sól,pieprz curry słodka papryka w proszku Wykonanie: Piersi kurczaka kroję w paseczki, oprószam solą, pieprzem i słodką papryką. Smażę na rozgrzanym oleju.Odcedzam, studzę. Papryki kroję w kostkę, osączam kukurydzę i wiórki selera. Wszystko(...)dodaję do kurczaka.Dodaję jogurt grecki, doprawiam do smaku solą, pieprzem i curry. Dokładnie mieszam. Taką sałatkę robiłam również bez dodatku selera, ten jednak zdecydowanie poprawił jej smak. Polecam wszystkim jako dodatek do sałatek
Z Majeczką w kuchnimałe marchwie cebula (użyłam niewykorzystanych środków cebul, jakie usunęliśmy podczas zapiekania cebul z farszem z tuńczyka ) 1/4 małej główki kapusty resztki kurczaka z obiadu 2 łyżki pasty curry, ja użyłam zielonej pasty sól, pieprz, olej Wykonanie: Warzywa kroimy niedbale i wszystkie razem dusimy pod przykryciem na niewielkiej ilości oleju na wolnym ogniu. Nie ma potrzeby dodawania płynu, wystarczy(...)pozbędą się rośliny, jednak jeśli zbyt szybko płyn odparuje, dolejcie pół szklanki przegotowanej wody. Po 5 minutach dodajemy rozdrobnione resztki kurczaka, jakie pozostały Wam w lodówce wraz z pasta curry. Całość mieszamy, dusimy ok 15 minut i doprawiamy do smaku, jeśli uważacie to za konieczne. Jemy samo lub z kaszą, ryżem, chlebem,...jak chcecie :) Smacznego
Taste Of My DaySkładniki (na 4 duże porcje): 500 gram piersi kurczaka 1 duży batat 500 gram dyni, po obraniu 1 puszka pomidorów 1/2 puszki mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry łyżka oleju sezamowego sól pieprz 1/2 szklanki bulionu Na oleju sezamowym smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy go solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion(...)dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i gotujemy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Podajemy z ryżem lub pitą, gotowe
Mango Papajajeśli chcecie, by Wasza sałatka była bezmięsna, zamiast wędliny dodać można kukurydzę z puszki. Składniki: - pół główki kapusty pekińskiej - 0,5 kg mortadeli - szklanka ryżu - 2-3 łyżki majonezu - curry, vegeta, pieprz W pierwszej kolejności musimy zająć się ryżem. Wrzucamy go na suchą patelnię i prażymy przez chwilę na małym ogniu, cały czas pilnując, by się nie przypalił. Po jakiejś(...)minucie dodajemy do niego sporą ilość curry (ok. dwóch łyżek) i mniej więcej łyżeczkę vegety. Po kolejnej minucie zalewamy nasz ryż dwoma szklankami wody, mieszamy przez chwilkę, by nic nie przywarło, zakrywamy pokrywką i zostawiamy w świętym spokoju na 15-20 minut. W tym czasie nie zdejmujemy pokrywki, nie mieszamy, w ogóle najlepiej nie zbliżać się do garnka
Kulinarne zapędy KokosaŻółte ogórki z posmakiem curry... Składniki; 2,5 kg ogórków, 2-3 cebule, gorczyca, Zalewa; 7 szklanek wody, 3 szklanki cukru, 1 i 1/2 łyżki soli, 1 i 1/2 szklanki octu, czubata łyżka curry, Ogórki myjemy, suszymy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w cienkie plastry. Przygotowujemy zalewę gotując wszystkie składniki. Do słoików wkładamy ogórki, parę ziaren gorczycy, plasterki cebuli
Anioły w kuchnizłożeniu ślimaczka, spiąć 2-3 wykałaczkami. Doprawić. Odstawić na ½ godziny w chłodne miejsce. Smaki przyprawy przejdą do mięsa. Smażyć na klarowanym maśle lub oleju. Podając usunąć wykałaczki. Najprostszy sos curry: W 1 łyżce roztopionego masła rozprowadzić 1 łyżeczkę dobrego, najlepiej hinduskiego curry, dodać 100 ml. śmietany 36% i zredukować. Jeżeli jest trochę rzadki, zaciągnąć odrobiną mąki ziemniaczanej
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 4 piersi z kurczaka 1 gruszka (klapsa) 3 łyżki aceto balsamico białe 1 łyżeczka cukru 100 ml śmietana 36% 0,5 łyżeczki curry hinduskie vegeta, pieprz 100 ml bulion z drobiu 5 dag rodzynki 2 łyżki orzeszki ziemne posiekane i uprażone Wykonanie: Przygotować gruszkę. Obrać, usunąć gniazdo nasienne. Podzielić na ósemki. Na patelnię wlać ocet balsamiczny, dodać cukier(...)170oC. (Bardziej wprawieni mogą roladki obsmażyć na patelni, podlać bulionem i poddusić.) Upieczone roladki, wyjąć z pieca, przełożyć na patelnię wraz z wytworzonym podczas pieczenia sosem. Śmietanę wymieszać z curry i wlać na patelnię.Dodać namoczone rodzynki. Dusić roladki do czasu zredukowania sosu. Podać z ryżem. Całość posypać orzeszkami
Kulinarny karnet Christophera