Sezon na dynie trwa, a z nim czas na szybkie, pyszne, kolorowe dania. Tym razem curry, czyli danie, które robi się mega szybko, nie trzeba mieć dużo specjalnych, orientalnych składników, wystarczy tak naprawdę to, co się ma w domu. Jest aromatyczne i po prostu pyszne. Polecam. Porcja na 4 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzeszłym roku pierwszy raz robiłam ogórki z curry i był to pełen sukces bo jako pierwsze zniknęły z półki w spiżarce. W tym roku zrobiłam ich drugą wersje, którą znalazłam na blogu u Anki w garach . Ogórki są wyśmienite, słodko-pikantne i mimo, że przepis mówi o obraniu ich ja postanowiłam zostawić skórkę, żeby były lekko chrupiące. Będą smacznym dodatkiem
Bernika - moj kulinarny pamietnikindyka - 1 cebula - 1 puszka pomidorów - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki śmietany 18% - 1 łyżeczka masła - imbir - 3 ząbki czosnku - 30g migdałów - natka pietruszki - ostra papryka - curry - ryż brązowy Krok 1: W garnuszku gotujemy pokrojony imbir, cebulę, czosnek, pomidory, migdały ok 15 min i blendujemy. Krok 2: Pokrojonego w kosteczkę indyka podsmażamy
Niezły Młynekgram ziemniaków kilka gałązek rozmarynu ok. 10 ząbków czosnku Składniki do marynaty do ryby: 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego 4 czubate łyżeczki zielonej pasty curry sok z 1/2 cytryny sok z 1/2 limonki 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 1 łyżka cukru 1 łyżka posiekanej suszonej trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego Marynata do warzyw
OstryKęsCurry wzorowane na przepisie Marty Gessler z Wysokich Obcasów. Zmieniłam warzywa na całkiem zimowe, bo w przepisie był szpinak, marchewka (nie lubię) i kalafior, a także pomidory, których o tej porze roku nie kupuję. Ja dałam pietruszkę, seler, kapustę włoską i pora, a pomidory wzięłam z zimowych zapasów słoikowych. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyrobiłam wcześniej zestawienia kaszy jaglanej z truskawkami , tak samo nie używałam jej dotąd w curry i nie wiedziałam co tracę;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyZwykle sos na bazie jogurtu robię podobnie, czyli do jogurtu dodaję czosnek i zioła. Ale że ostatnio miałam okazję jeść sałatkę z sosem na bazie curry i bardzo mi ten sos smakował, więc postanowiłam tym razem też podobny sos zrobić. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowypory robiłam curry bez mięsa, ze szpinakiem i soczewicą , soczewicą i kaszą jaglaną oraz wersję z warzywami rosołowymi;) i ciecierzycą . I sama się nim zachwycałam, bo chętnych nie było;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKaszę jaglaną z curry już robiłam, kiedyś z soczewicą , a ostatnio z buraczkami . To były dania na ostro, ale na słodko to mój debiut;) Jak zwykle ostatnio gotowałam sobie na śniadanie kaszę, w międzyczasie wyciągając z szafki bakalie, które zamierzałam do niej użyć i obierając banana (niestety, do bananów to mnie chyba nic nie zniechęci;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyzupełnie bez mięsa. Tylko warzywa i tofu. Tofu jak wiadomo smaku nie ma, ale za to bardzo fajnie wchłania wszystko co mu zaproponujemy. A my proponujemy Wam orientalny smak curry. Trochę ostro, trochę słodko, odrobina limonki i przenosimy się … Czytaj dalej
slodkokwasnaplMięso mielonego z indyka ostatnio często przeze mnie wykorzystywane a przez wielu niedoceniane tym razem wykorzystałam je do nowej wersji curry, lekko pikantnej z żółtą pastą i z mlekiem kokosowym. Klopsiki w tym wydaniu to lekkie danie, przy okazji zdrowe, nietuczące i miłe dla podniebienia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMięso mielonego z indyka jest u nas bardzo niedoceniane, a tymczasem można je wykorzystać w tak różnoraki sposób. Ja postanowiłam tym razem użyć go do swojej wariacji curry z lekkim posmakiem limonki i z mlekiem kokosowym. Córka stwierdziła ze było to jedno z lepszych dań ostatnio. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikaromatycznym, pomidorowym sosie to to danie jest dla was idealne. Wystarczy trochę przypraw, mięso mielone, warzywa i w godzinę macie danie jak z najlepszej indyjskiej knajpki. Jednogarnkowe, sycące, kolorowe. Curry jak marzenie. A zwykle klopsiki nabiorą nowego, pysznego znaczenia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikogórki chodziły za mną od dawna, dlatego w tym roku w końcu postanowiłam się z nim zmierzyć. Przepis jest wypadkowa różnych przeczytanych przeze mnie w internecie. Zazwyczaj ogórki do curry się obiera, ale ja nie lubię takich miękkich plasterków, dlatego postanowiłam zostawić skórkę, żeby były lekko chrupiące. Będą smacznym dodatkiem do zimowych obiadów. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSezon na dynie trwa, a ja przygotowując się do środowych warsztatów, które będę prowadziła właśnie z dyni wypróbowuje przepisy, które będziemy na nich gotować. Jako danie główne będzie przygotowywane curry z dyni z przepisu z Kwestii smaku . Danie jest o tyle fajne ze naprawdę robi się je mega szybko, nie trzeba mieć dużo specjalnych, orientalnych składników, wystarczy tak naprawdę
Bernika - moj kulinarny pamietnik