curry - 8456 przepisów (strona:22/564)

Indyk w curry z warzywami 121

Indyk w curry z warzywami to danie przygotowane na zdrowy, lekki obiad. Curry nadało tej potrawie charakterystyczny zapach i smak dalekich Indii. Indyka w curry możecie podać z dowolnymi dodatkami typu kasza, ryż, albo po prostu zjeść jako osobny posiłek. Składniki 400g filety z indyka 2 łyżeczki curry 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 2 łyżki śmietany oliwa do smażenia(...)szklanka makaronu razowego np. rurki mała cebula sól pieprz Indyk w curry z warzywami – przepis Cebulę szklimy na oliwie. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojonego w kostkę indyka i smażymy przez 3 minuty. Dodajemy curry i pokrojone w półplasterki cukinię i bakłażana. Smażymy przez ok. 10-15 minut na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wiosenne curry z kurczakiem i groszkiem (Curry di primavera con pollo e piselli) 97

Kilka miesięcy temu na blogu pojawił si ę  przepis na rozgrzewające, wegetariańskie  curry z ciecierzycą i szpinakiem . Dziś chciałam Was zaprosić na c udownie pachnące korzennymi, orientalnymi przyprawami  curry w wiosennej wersji ze świeżym groszkiem, cukinią i kurczakiem. Jako dodatek polecam ry ż  lub jak w naszym przypadku kasz ę  orkiszow ą a do maczania(...)soluzione perfetta per affrontare al meglio il freddo autunnale e che farà al caso di chi segue una dieta vegetariana. Oggi vorrei condividere con Voi la ricetta per il curry in versione primaverile, con piselli freschi, zucchine e pollo.   Per non farsi mancare proprio nulla ,  consiglio il riso o nel nostro caso il farro, e per l'immersione

La grande e la piccola cuoca
Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry 102

Proste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny pomysł na szybki i niezbyt drogi obiad. Przygotowaliśmy, zjedliśmy i możemy ze spokojnym sumieniem zarekomendować wszystkim miłośnikom kuchni tajskiej. Jeśli nie lubicie zbyt ostrych potraw, możecie zamiast chili dodać czerwoną paprykę. Tajskie czerwone curry(...)thai chicken curry Składniki: około 75 dag piersi z kurczaka  1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 lub 2 papryczki chili 10-12 strąków zielonej fasolki 3-4 liście limonki kaffir 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2-3 łyżka oleju do smażenia 1 łyżka cukru palmowego duża szczypta galangalu Uwaga: składniki takie jak galangal, pasta curry, liście limonki kaffir

Cztery Fajery
Warzywne curry z ciecierzycą, kalafiorem i batatami 110

Warzywne curry gotuję często, bo jest to takie uniwersalne danie. Nigdy nie narzekam na brak warzyw w lodówce. Poza tym wegetariańskie curry to nie problem, zawsze można wprowadzić kolejną innowację i podmienić jakieś warzywo na inne, czy zamiast czerwonej soczewicy użyć ciecierzycy… To jest danie na spokojnie i zawsze się uda niezależnie od tego co mamy w spiżarni. Dlatego(...)mnie dzisiaj jest super warzywne curry z ciecierzycą, kalafiorem i batatami. Nagotowała pełny gar, bo warzywne curry jest u nas bardzo popularne. Ja zajadam się nim podgryzając chlebek z ciecierzycy . Jest to idealne danie na lunch do pracy, więc gorąco polecam. Warzywne curry Składniki: na pełny gar! 1 czosnek solo 2 cebule 1 łyżka świeżego imbiru 1 łyżka kurkumy

codojedzenia
Kurczak na obiad z dymką i groszkiem 110

Kurczak na obiad, kremowe curry z dymką i groszkiem pojawia się u nas często. To tani i szybki obiad . Mięso z kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest kurczak curry . Bardzo lubię mięso w sosie. Jeszcze lepiej kiedy sos jest ostry. Smakuje wtedy wyśmienicie. Lubię jeść na ostro, nie żeby wypaliło dziurę w przełyku(...)smakiem, umiarkowanie. Taki właśnie jest kurczak na obiad. Soczyste udka zatopione w ostrym curry, podane z kaszą bulgur. Kurczak na obiad Składniki: 4-6 porcji 800 g udek z kurczaka, bez kości 2 łyżki masła pęczek dymki 150 g zielonego groszku, mrożony 1 ząbek czosnku 1 łyżka curry w proszku 150 g jarmużu 2 łyżki mąki migdałowej 400 ml bulionu

codojedzenia
Czerwone curry z ziemniakami, kalafiorem i białą rybą 147

Czerwone curry z zimowymi warzywami – ziemniakami, kalafiorem, cebulą, pomidorami z puszki i z… mrożoną rybą. Gdy tylko jest możliwość zawsze lepiej kupić rybę świeżą – już wyfiletowaną lub w całości, do samodzielnego podziału. A to jest dobry sposób na to jak wykorzystać filety głęboko mrożone, z grubą warstwą lodu na wierzchu, nie niszcząc struktury i smaku ryby. To curry znalazłam(...)wodę i spłukujemy lód – uda się to, jeśli woda będzie ciepła, ale nie gorąca. Osuszamy filety na papierowym ręczniku, dzielimy na równe porcje. W głębokim talerzu mieszamy czerwoną pastę curry z sokiem z cytryny i olejem. Filety solimy, pieprzymy, smarujemy i nacieramy dokładnie marynatą i zostawiamy na czas przygotowania reszty posiłku. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę, grubszą niż

Karo in the Kitchen
Tajskie curry z małżami 109

Tajskie curry z małżami to mniej popularne połączenie, zwłaszcza, że wolimy do niego użyć czerwonego curry, a jednak większość przepisów wykorzystuje tutaj zieloną pastę curry. My doszliśmy do wniosku, że czerwona pasta „podkręca” naturalny kolor małży i całe danie oprócz obłędnego aromatu kokosa i curry, ma też niezwykły ciepły kolor. Tajskie curry z małżami, z dodatkiem czerwonej papryki(...)świeżych 60 g masła 5 pomidorów śliwkowych 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 łyżka startego świeżego imbiru 600ml mleka kokosowego House of Asia 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry House of Asia 2 łyżki sosu rybnego House of Asia sok z 1 limonki 2-3 młode cebulki natka kolendry pieczywo (np. bagietka) Wykonanie: W głębokiej patelni roztopić masło. Dodać

Pociąg Do Kuchni
Niezwykłe currywurst – biała kiełbasa na curry z soczewicy 153

moich talerzach było zainspirowane konceptem, ale nie wykonaniem i nie finalnym efektem tego typowego dla naszych zachodnich sąsiadów fast foodu. U mnie to najlepsza surowa biała kiełbasa i szybkie curry z soczewicy, śmietanki kokosowej, pomidorów, cebuli i przypraw. Całość – 30 minut. Smak- zabójczy. Wieprzowa kiełbaska, mocno octowe pikle, przesiąknięte tłuszczem frytki, nieśmiertelny ketchup, pszenna dmuchana buła, łycha mieszanki przypraw(...)curry na wierzchu – 3-4 Euro mniej w kieszeni i zostajecie sam na sam z niemiecko-indyjsko-amerykańskim miszmaszem w łapie. Niezłe multikulti, nie ma co. Cytując za Anthony Bourdain’em – jest to ten typ jedzenia które jest smaczne tylko wtedy, kiedy człowiek jest na turbokacu i ma wrażenie że pożre wszystko. W domu coś takiego nie przejdzie. Spieszę się

Karo in the Kitchen
Dietetyczne curry z dynią 145

Jeśli myślicie, że curry to zawsze "ciężkie" danie, to jesteście w błędzie. Potrawkę z mieszanką przypraw, które stanowią m. in. kolendra, kurkuma, kozieradka, kumin, imbir czy czosnek, zwaną też curry można przygotować tak, żeby miała niewiele kalorii i była fit, a jednocześnie była smaczna. Wystarczy kilka składników, które dostaniecie w każdym sklepie czyli sezonowe warzywa i przyprawy (można używać zarówno(...)klasycznych, suszonych przypraw i mieszanek, jak i past curry). Najlepsza do curry jesienią jest oczywiście dynia, zwłaszcza upieczona. O dobroczynnych właściwościach dyni zawsze warto przypominać, bo oprócz doskonałego smaku charakteryzuje się wysoką zawartością B-karotenu  przekształcanego w organizmie człowieka w witaminę A, witamin B1, B2, C i PP. Ponadto bogata jest w składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas

Pełna Lodówka
Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumpkin and chicken fall curry 137

Jesień w pełni, nadszedł więc czas na potrawy sycące i bardzo rozgrzewające. Z mojego doświadczenia wynika, że nic nie rozgrzewa bardziej niż porządne indyjskie curry. Tym razem proponuję je w typowo jesiennej wersji, z kurczakiem, dynią, cukinią, batatami i jabłkiem z tradycyjnym dodatkiem chilli i mleka kokosowego. Polecam wszystkim zmarzluchom! Scroll down for recipe in English Jesienne curry z dynią(...)kurczakiem (6 porcji) Składniki: 2 piersi z kurczaka, pokrojone w paski 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka imbiru, świeżo startego 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego 300 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 1 mały batat, obrany i pokrojony w kostkę (można zastąpić klasycznymi ziemniakami) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 czerwonej

karmelowy
Kaeng Massaman Kai – CURRY MASSAMAN Z KURCZAKIEM + BALLARINI LUCCA 198

wszystkim kalmary, krewetki , ośmiornice i wszystkie soczyste owoce, które rosną prawie wszędzie. To wysublimowane przepisy na ryby grillowane od razu po złowieniu, ale również wpływy kuchni malezyjskiej , czyli łagodne curry z orzeszkami ziemnymi i orzechami nerkowca . Ja dziś owocami morza częstować Was nie będę , ale zaproszę własnie na pyszne curry. W czasach królestwa Ayuthaya, król Narai, miłośnik kuchni indyjskiej zatrudnił(...)dworze królewskim indyjskiego kuchniarza. I to właśnie wtedy Curry Massaman stało się najbardziej popularnym curry w kuchni tajskiej. Pasta curry używana do tego dania to mieszanka indyjskich oraz tajskich przypraw i ziół. Danie niezwykle smaczne i bardzo aromatycznie. Podane z ryżem jest fantastycznym pomysłem na obiad, albo kolację na ciepło. Robi się je w sposób łatwy i szybki

Ostra na Słodko
Ryba w mleczku kokosowym 141

Ryba w mleczku kokosowym to danie w stylu tajskim. Dominują tu dwa smaki – kokosa i trawy cytrynowej. To curry rybne jest dla odmiany wyjątkowo łagodne i delikatne, dlatego sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Uwielbiam jego smak, do tego jest łatwe i szybkie do przygotowania. Obecnie składniki do dań orientalnych są powszechnie dostępne i coraz tańsze – chociażby(...)tygodniach tematycznych znanych dyskontów, dlatego polecam spróbować rybę w zupełnie innej, kokosowej odsłonie. Jak dla mnie kokosomaniaka – rewelacja. Baza – pasta curry: 6 cebul szalotek 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru 4 łyżki płatków migdałowych 2 łodygi trawy cytrynowej (lub 3 łyżeczki mielonej) 1 zielona chili (lub 1/3 łyżeczki chili w proszku) 1,5 łyżeczki kurkumy

Poezja smaku
Rozgrzewające curry z batatem i groszkiem 95

Curry z batatem i groszkiem to przepyszna propozycja na obiad bądź kolację w okresie jesienno-zimowym. Dzięki zawartości zdrowych, aromatycznych przypraw świetnie rozgrzewa oraz podkręca nasz metabolizm. To smakowite curry możesz podać z ryżem lub chlebkami naan . Jako dekorację użyj świeżej natki pietruszki lub kolendry. Sprawdź przepis na Tajska zupa curry z kurczakiem Składniki zielona pasta curry- 2 łyżki olej(...)łyżki mleko kokosowe- 1 puszka groszek mrożony-1,5 szklanki batat-2 sztuki czosnek – 2 ząbki imbir-ok. 2 cm sól i pieprz do smaku Rozgrzewające curry z batatem i groszkiem – przepis Czosnek obierz z łupin i pokrój w drobną kosteczkę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Na dnie patelni z grubym dnem rozgrzej dwie olej i dołóż

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wegańskie curry z pieczonymi warzywami 106

Magda Nie chwaląc się zbytnio, muszę przyznać że jeśli chodzi o curry warzywne to jestem całkiem niezła, ale… tym razem to przesadziłam. Wyszło mi najlepsze, najsmaczniejsze curry jakie do tej pory przygotowywałam i jadła, serio. Musicie koniecznie wypróbować i przekonać się sami. Chyba to zasługa pieczenia warzyw, że to curry jest mega aromatyczne, pełne głębokich i różnorodnych smaków. Znajdziecie(...)każdej wersji będzie przepyszne. Składniki (na 3-4 porcje): 2 średnie bakłażany 2 średnie bataty 2 średnie cebule puszka ciecierzycy puszka mleczka kokosowego szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki czerwonego curry po płaskiej łyżeczce sproszkowanego imbiru, kolendry, kuminu, czerwonej papryki słodkiej 1/3 łyżeczki sproszkowanej kurkumy łyżka oleju i trochę do polania warzyw 2 ząbki czosnku szczypta soli Do podania: ugotowany ryż

Smaczna Strona
Curry z batatami i szpinakiem 49

Curry z batatami i szpinakiem Powiedzieć, że lubię kuchnię indyjską, to jak nie powiedzieć nic. Uwielbiam te smaki, bogactwo przypraw, częste połączenie pikantnego z delikatnym i łagodnym. Bajka! Wczoraj zawitał Wegański Butter Chicken , wcześniej chociażby dahl z czerwonej soczewicy i curry z cukinią . Są to dla mnie hiciory, które również obowiązkowo musisz wypróbować. Dzisiaj jednak skupimy się na curry(...)słodkich ziemniaków, czyli z batatów. Jakie jest curry z batatami i szpinakiem? Dla mnie jest połączeniem smaków o których wcześniej wspomniałem. Pasta czerwona curry nadaje pikanterii, natomiast mleczko kokosowe, masło orzechowe i bataty równoważą smak oraz nadają delikatnego akcentu. Uwielbiam to połączenie, tę symfonię smaków. Czy pasta czerwona curry jest konieczna? Nie jest niezbędna, ale naprawdę warto jej użyć. Jeśli

Blendman
Curry z kurczakiem 50

jednej z najbardziej aromatycznych i w każdym zakątku świata ma swoich amatorów. Jest to kuchnia prosta, szybka i bazująca na przenikaniu się wielu dobrze dobranych przypraw. W naszym curry z kurczakiem połączyliśmy słodycz mleczka kokosowego z wyrazistością imbiru i pikantnością papryki chili, a wszystkie składniki dostępne są w każdym większym sklepie. Składniki na curry z kurczakiem 1 podwójna pierś(...)puszka mleczka kokosowego 1 średnia cebula 1 łyżeczka brązowego cukru 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm) 1 kawałek papryczki chili (ok. 2 cm) 2 płaskie łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka kurkumy skórka starta z 1 / 2 cytryny sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek

niecodziennikpary
Ogórki curry do słoików 94

Ogórki curry do słoików to moja kolejna propozycja na prostą do przygotowania i smaczną sałatkę na zimę. Do przygotowania nadadzą się te większe, wyrośnięte ogórki, nie muszą (choć mogą) to być te malutkie jak na korniszonki. Wybierzcie swoja ulubioną przyprawę curry ( bo jedne curry nie równe drugiemu, maja różne składy i są różne smakowo) – mieszanka ta, świetnie aromatyzuje, barwi(...)ogórkom potem. Ja najbardziej lubię z tej zalewy ogórki pokrojone w słupki, ale możecie też wedle uznania pokroić je w plasterki drobne czy podłużne plastry kanapkowe. PRZEPIS NA OGÓRKI CURRY Składniki na ogórki curry: 3 kg ogórków tych większych kwiaty kopru czosnek gorczyca zalewa: 1 szkl cukru 7 szkl wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki curry 1 szkl octu

Dorota Smakuje
ZIEMNIAKI SMAŻONE Z CURRY 88

Aromatyczne młode ziemniaki w curry. Przepis na najlepsze młode ziemniaki z patelni.       Prosty i szybki przepis na wyjątkowe pyszne młode ziemniaki smażone z curry i cebulką, z dodatkiem plasterków cytryny i kolendrą. Przygotowane w ten sposób młode ziemniaki będą miały intensywny smak, cudowny zapach curry i świetnie sprawdzą się w Twoich daniach jako dodatek do pieczonego kurczaka(...)potraw z grilla. Świetne także z jajkiem sadzonym i mizerią. Smażone młode ziemniaki są łatwe do zrobienia i świetnie smakują. I to za zaledwie kilka groszy. Ziemniaki smażone w curry - smak, który nigdy się nie znudzi. Ziemniaki smażone z chrupiącą skórką. Ziemniaki smażone z curry - składniki na 4 porcje: ok. 800g ziemniaków (najlepiej z odmiany A) 1 cebula

Moja Książka Kucharska
Curry z rzodkiewki 66

Dużo pysznych warzyw – duży garnek pysznego curry. Rzodkiewka wiedzie tu prym, ale mamy też kalafior, marchewkę, cebulę, ziemniaki, pomidory. Pasta kokosowa, aromatyczna pasta curry, imbir, czosnek robią całą robotę. Danie wychodzi przepyszne! Curry z rzodkiewki jest wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy, bez jajek. PRZEPIS NA CURRY Z RZODKIEWKI Składniki na curry z rzodkiewki: 1 kalafior mały 2 pęczki rzodkiewek 2 cebule(...)łyżeczka oleju kokosowego 2 ziemniaki 2 marchewki 2 duże łyżki pasty kokosowej 1 puszka pomidorów lub 1 słoik pomidorów wekowanych 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka kurkumy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól listki świeżej kolendry Jak zrobić curry z rzodkiewki: Na oleju kokosowym smażymy

Dorota Smakuje
Wegańskie curry z zieloną soczewicą, szpinakiem i tofu. PRZEPIS 83

świątecznym obżarstwie, niezliczonych białych kiełbasach i szyneczkach dobrze i zdrowo jest zjeść coś wegańskiego. Szczególnie tak pysznego jak to curry z zieloną soczewicą, szpinakiem i tofu. Przepis na wegańskie curry Składniki: dwie cebule, dwa ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, łyżka zielonej pasty curry (uwaga, jest bardzo ostra, jeśli nie lubicie, można użyć łagodniejszej pasty czerwonej) szklanka zielonej soczewicy, 200 gramów(...)gramów tofu. Zrób tak: w garnku na oleju przesmaż posiekaną cebulę, dodaj drobno posiekany czosnek i imbir (najlepiej rozetrzeć je z odrobiną soli na papkę), smaż chwilę, dodaj pastę curry, wymieszaj, wsyp soczewicę i zalej 2,5 szklankami wody, dopraw solą. Gotuj około 10 minut, dodaj pokrojoną w większe kawałki marchewki oraz rozmrożony szpinak, po czym gotuj kolejne 10 minut

Kulinarna Polska
Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin 152

Dziś przedstawiam przepis na pyszne, jesienne tajskie czerwone curry z gęsią, dynią i fasolką szparagową. Słodkie elementy i pikantne elementy dodają temu daniu charakterystycznego klimatu dla potraw tajskich. Zamiast gęsi można oczywiście użyć mięsa z kaczki, ja akurat miałam pod ręką piękny kawałek gęsiny więc ją wykorzystałam Polecam to danie, gdyż jest bardzo smaczne, pożywne i bardzo rozgrzewające. Idealne(...)pyszny obiad w te szare i zimne dni, zapraszam! Scroll down for recipe in English Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej, tylko biała część (opcjonalnie) 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego lub startego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, pokrojona w plasterki 3 papryczki chili, drobno

karmelowy
Curry z indyka i brokuła 168

Curry jest bardzo wdzięcznym daniem ze względu na to, że można w nim wykorzystać różne warzywa i różne rodzaje mięsa. Przygotowując curry stopień pikantności należy dostosować do swoich upodobań.  Kuchnia indyjska jest bardzo pikantna i mieszankę masali należy stosować ostrożnie, gdyż łatwo można przesadzić z jej pikantnością. Curry w Indiach, trochę tak jak u nas bigos, każdy(...)swój własny przepis. Zachęcam do przygotowania curry, szczególnie teraz w chłodne jesienne dni. Takie danie jest bardzo rozgrzewające, aromatyczne i do tego świetnie smakuje. Tym razem moje curry jest z brokułem, mięsem z indyka i dodatkiem gotowej chicken masali. Można również stworzyć własną masalę z posiadanych przypraw, tak jak ja to zrobiłam w przepisie na Curry z kalafiora . Składniki: (porcja

Kuchcik gotuje
Kurczak curry z fasolką szparagową 174

Curry jest jednym z tych dań, które nie wymaga dużo czasu by je przygotować. Curry jest bardzo aromatyczne, smaczne i cieszące oko podczas jedzenia, a przy tym minimalna ilość użytych składników zachęca do jego wykonania. Oryginalne curry przygotowywane w Indiach jest zazwyczaj z połączenia różnych przypraw (kumin, imbir, kardamon, anyż gwiazdkowy, chili, gorczyca, kozieradka, goździki, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa) wchodzących(...)potraw jajecznych. Masala sprowadzana z Indii jest bardzo ostra, pikantna i należy nią ostrożnie przyprawiać potrawy, gdyż łatwo przesadzić i pikantność będzie jedynym co będzie się wyczuwało. Gotowa przyprawa curry dostępna w naszych sklepach, czy też ta z Indii wymaga zawsze stopniowego jej dodawania i dostosowania przyprawionej potrawy do naszych kubków smakowych. Dodam jeszcze, że curry z kurczaka i fasolki

Kuchcik gotuje
Kurczak w curry 109

Przepis na pysznego kurczaka w curry. Można go podać z ryżem, makaronem, ziemniakami jak kto chce. Smacznego! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Kurczak w curry Kurcza w curry w tym przypadku podany został z ryżem. Składniki :    Pół piersi z kurczaka lub podwójna mała 2 średniej wielkości cebule 2 papryki czerwone; 1 papryka żółta(...)papryka zielona 400 ml śmietany 18% do zup/sosów Przyprawa curry masło klarowane Ghee sól pieprz Przygotowanie:                    Kurczaka kroimy w kostkę obwicie posypujemy przyprawą curry oraz odrobiną soli. Mieszamy aby kawałki kurczaka obtoczyły się i zostawiamy na 1 h do zamarynowania. W tym czasie paprykę oraz cebulę kroimy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Curry rybne 144

Przepadam wprost za azjatyckimi i indyjskimi daniami, a odkąd spróbowałam curry robię je przynajmniej raz na 7-10 dni. Malutką, bardzo ostrą porcją z odrobiną ryżu lub białego pieczywa można się spokojnie najeść i czuć pełen, ale nie przeciążony (!) żołądek przez kilka długich godzin.  To curry rybne mojego autorstwa, inspirowane wieloma przepisami głównie niemieckich stron i blogów, lekturą kilku(...)książek i gazetek kucharskich o tej tematyce i subiektywnym doborem składników z klasycznych odmian curry. Takie, w oryginale z okrą, marchewką i mleczkiem kokosowym jest najbardziej popularne w Indonezji, ale wszystkie curry tak naprawdę różnią się między sobą jedynie niewielkimi wariacjami składnikowymi i przyprawowymi.  Warto pamiętać, że aby zrobić właściwe, aromatyczne i bliskie indyjskim smakom curry, trzeba mieć spore

Kuchnia Prezydentowej
Tajskie zielone curry (Thai Green Curry) 159

Każdy, kto kocha kuchnię azjatycką musi spróbować tajskiego curry obojętnie czy czerwonego, czy żółtego, czy też zielonego. Ja do tej pory jadłam zielone tylko w knajpkach. Ponieważ bardzo mi smakowało, zrobiłam w domu. Przyznam, że pierwszy raz kupiłam zieloną pastę curry w sklepie, ale tak naprawdę tylko po to, żeby zobaczyć skład, konsystencję i smak. Zrobiłam najpierw curry z gotowej(...)pasty, a to na zdjęciach powstało już z mojej własnej zielonej tajskiej pasty curry.  Niestety, dostałam w pobliżu jedynie zwykłą papryczkę chili, a że nie chciało mi się jechać do miasta po właściwą, na smaku moja pasta nieco straciła, ale i tak moje zielone curry było o wiele lepsze niż to z azjatyckich lokali. Niesamowicie dobre

Kuchnia Prezydentowej
Pikantny krem z dyni z chipsami z chorizo 138

Bardzo jesienny, rozgrzewający, aromatyczny krem z dyni. Pikantny za sprawą czerwonej pasty curry i dodatków. Lekki i jednocześnie pożywny. Jeśli lubicie smak kuchni tajskiej, proponuję dodać do zupy mleczko kokosowe, które nada jej charakterystycznego azjatyckiego smaku i złagodzi nieco jej pikantny smak. Pasta curry jest mocno związana z kuchnią tajską i jest jej nierozłącznym i niezastąpionym elementem. Curry, jakiego koloru(...)było, jest mieszanką przypraw. Poszczególne pasty curry (zielona, czerwona i żółta) różnią się przede wszystkim składem użytych do jej wytworzenia przypraw, a one decydują o ostrości i aromacie. Najostrzejsze są pasty zielone i czerwone, ponieważ ich głównym składnikiem są ostre papryczki. Poza tym w ich składzie znajduje się szalotka, galangal, trawa cytrynowa, kolendra, czosnek, liście kafir i inne. Tajskie pasty

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania