Curry z soczewicą to jeden z moich ulubieńców wśród zimowych rozgrzewających potraw. Aromatyczne, lekko pikantne przyprawy przyjemnie rozgrzewają od środka kiedy na zewnątrz blisko zera ;) Na blogu możecie znaleźć już przepis na dahl z czerwonej soczewicy w wersji pomidorowej. Tym razem wykorzystałam w przepisie także mleczko kokosowe, co nieco złagodziło całość. Ta wersja będzie więc idealna(...)tych, którzy nie przepadają za bardzo pikantnymi potrawami. Curry jest daniem jednogarnkowym, bardzo prostym w przygotowaniu. Ponieważ nie ma potrzeby wcześniejszego namaczania czerwonej soczewicy to jest to też dość szybka potrawa. Mleczko kokosowe delikatnie przełamuje pikantne smaki curry i nadaje fajnej, gęstej, kremowej konsystencji. Curry z soczewicy można podać w towarzystwie ryżu, chlebków naan, lub zjeść bez dodatków
HealthyCreationsDziś przepis na szybki, jednogarnkowy i sycący obiad, który możemy przygotować w niecałe 30 minut. Aromatyczne, rozgrzewające curry z ciecierzyc ą , szpinakiem i mlekiem kokosowym, idealne na jesienne chłody. Smacznego :) **** Oggi voglio presentarVi la ricetta per un piatto unico e veloce che possiamo preparare in meno di 30 minuti. Trattasi dei curry con ceci, spinaci e latte di cocco(...)ugotowanej ciecierzycy 300 g passaty pomidorowej 200 g szpinaku baby 400 ml mleczka kokosowego 3 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 3 łyżeczki curry w proszku oliwa z oliwek s ó l, pieprz * 300 g ugotowanego ry żu do podania **** INGREDIENTI 500 g di ceci già lessati 300 g di passata di pomodoro
La grande e la piccola cuocaCurry to bardzo aromatyczne, zdrowe i smaczne danie. Łatwe i proste do przygotowania, a zarazem różnorodne, jeśli chodzi o składniki. U mnie curry z kurczaka ze szpinakiem jest urozmaicone pieczarkami. Dodany mrożony szpinak nie wpływa zbyt dobrze na wygląd dania, ale za to nadrabia smakiem. Często robię wersję podstawową kurczaka curry z mleczkiem kokosowym , ale ta ze szpinakiem również mnie(...)zachwyciła i na pewno ją powtórzę. Curry jest bardzo fajnym daniem ze względu na to, że dodawane składniki można dobierać według swoich upodobań. Danie może składać się z różnych warzyw, mięsa i innych składników, które są zanurzone w pysznym sosie. Potrawa koniecznie musi być z dodatkiem aromatycznych przypraw tworzących znany nam proszek curry. W Indiach kompozycję przypraw tworzy się
Kuchcik gotujedlatego zdecydowałam się na warsztaty w Kati Culinary Cooking school and Restaurant- polecam :) Warsztaty trwały około 4-5 godzin, wspólnie przygotowywaliśmy przystawkę, a następnie każdy mógł wybrać sobie dowolne curry i danie obiadowe do przyrządzenia. Koszt to 1500 bahtów (1 baht =11 groszom). Warto wybrać się na warsztaty- nigdzie nie poznacie lepiej tej kuchni. Wiele się dowiecie i będziecie mogli(...)czosnku. Po przygotowaniu spring rollsów pora na smażenie i na sakieweczki :) Smażymy sakieweczki :) A tak wyglądały gotowe przystawki :) Uwierzcie mi, były wspaniałe! ;) Poniżej są składniki na curry. Żeby przygotować dobre curry najpierw musiałam zrobić pastę- czyli utłuc wszystkie przyprawy w moździerzu- mozolna praca, ale dla smaku warto się poświęcić :) Co tu widać? Cebulkę i ziemniaka nie muszę
Czerwona Porzeczkaidealnie nadają się do podania na imprezę sylwestrową lub karnawałową. Wykonanie tej przekąski jest bardzo proste, za to smak jest wręcz wyborny! Połączenie dwóch rodzajów musztardy oraz orientalnego smaku curry nadaje śledziom naprawdę niepowtarzalnego smaku. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości śledzikiem w nowej odsłonie, gorąco polecam ten przepis Śledzie najlepiej przygotować 2-3 godziny przed podaniem, aby nabrały intensywnego smaku(...)Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku Do przygotowania śledzi będziecie potrzebować: 0,5 kg filetów śledziowych marynowanych 2 fioletowe cebule (średniej wielkości) 300 ml śmietany 12% lub 18% (można też użyć jogurtu naturalnego) 200-300 ml majonezu 2-3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy miodowej 1 łyżkę miodu 1-2 łyżeczki curry (w zależności
Okiem Blondynki by McBlondiZapraszam na kolejny przepis na gołąbki z grzybami i sosem curry. Mam w domu prawdziwego smakosza gołąbków. Dzisiaj zaskoczyłam go nadzieniem i sosem curry. Nie wiem jak Wy ale ja lubię gołąbki z włoskiej kapusty. Przyznacie, że jest o wiele łatwiej obgotować i oderwać liście z włoskiej kapusty niż z białej. Mimo wszystko dzisiejsze gołąbki z grzybami i mięsem(...)parzyć kapusty to proponuję szwedzki kålpuddning . Przygotowałam nadzienie z kasztanowych pieczarek, szpinaku, pora i mięsa. Zazwyczaj podaję gołąbki z sosem pomidorowym lub grzybowym. Dzisiaj jednak zaryzykowałam i ugotowałam sos curry. Świetnie pasuje do gołąbków z mięsem. Jak zwykle zapiekam gołąbki w piekarniku. Miękka i lekko zrumieniona kapusta zyskuje na smaku. Gotujecie gołąbki czy pieczecie? A może smażycie? Gołąbki z grzybami
codojedzeniaJeśli masz w domu pastę curry albo niedaleko Twojego domu jest sklep w stylu "kuchnie świata" to przygotowanie dobrego curry nie powinno dla Ciebie stanowić najmniejszego problemu. Ja zawsze na zapas trzymam kilka opakowań, bo danie tego typu robię dość często. Aby jednak wzmocnić orientalny smak, mięso lub rybę zawsze marynuję w mieszance przypraw curry. Maksymalnie prosta wersja tego(...)ości 1 szklanka soku pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili 1 cm imbiru 1 łyżka oleju sezamowego 50 gram gotowej pasty curry zielonej przyprawy do marynowania ryby: po szczypcie curry, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, czosnku w proszku 1/2 szklanki mleka kokosowego 20 pomidorków koktajlowych szczypta soli sok z połowy
Mango PapajaKonkurs z marką Hortex zainspirował mnie do wielu dań, w tym też do szybkiego i prostego curry na bazie gotowej mieszanki warzyw na patelnię, soku pomidorowego, mleka kokosowego i zielonej pastu curry. Danie curry lubi się z cytryną i limonką, stąd też pomysł na cytrynowy ryż, który komponuje się świetnie z tego typu daniami. Aby przełamać nudne i utarte schematy(...)postanowiłam pierś kurczaka zamarynować i ugotować przez kilka minut na parze a następnie dokończyć gotowanie piersi w całości w gotowym sosie curry, aby przeszła smakami. Dzięki temu mięso jest soczyste, nie rozgotowane i bardzo delikatne. Danie wprost idealne, polecam wypróbować. Składniki (na 2-3 duże porcje): 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię marki Hortex 1 szklanka soku pomidorowego
Mango PapajaCurry, czyli gęsty sos wywodzący się z samego serca Azji! Na zachodzie termin "curry" przywodzi na myśl przyprawę sporządzoną na bazie kurkumy. Jednak nie jest to jedyne właściwe rozumienie tego słowa. Termin ten używa się tez do nazwania listków curry, które wyglądem przypominają liście laurowe, a ich aromat jest zdecydowanie bardziej limonkowy. Trzecie znaczenie to po prostu sos. I wykonaniem(...)मसाला) , w znaczeniu dosłownym to po prostu przyprawa. Owe masala możemy bez problemu zrobić samemu w domu, bez zbędnego przepłacania i mając wpływ na efekt końcowy. Dzisiaj przygotujemy curry z kurczakiem, ale nie ma przeszkód aby sos zrobić bez kurczaka, zastąpić paneerem (ser), tofu lub zupełnie pominąć. Mawia się, że ile domów w Indiach tyle rodzajów curry. A zważywszy
Kuchnia od dwojgaPrzyprawa curry jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych. Skusiłam się na zakup gotowej żółtej pasty curry (łagodnej), wcześniej używałam sproszkowanych przypraw. Domownicy uwielbiają smak curry i gdy długo nie ma go na naszym stole to wręcz się domagają. Doskonale ich rozumiem, sama uwielbiam ten smak i cudowny aromat, a już o efekcie wizualnym nie wspomnę - w pochmurny dzień(...)słońce na talerzu. Do curry idealnie pasuje mleczko kokosowe, więc i tym razem jest jako balans i łącznik między smakami. W połączeniu z indykiem mamy sycący, smaczny obiad, wykonany przy minimalnym nakładzie pracy. Polecam również kurczaka curry z mleczkiem kokosowym . Składniki: 500 g piersi z indyka 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego
Kuchcik gotujeróżnych curry zakochałem się podczas pobytu na Sri Lance. Curry robią tam ze wszystkiego. Kurczaka, marchewki, ziemniaków, soczewicy, buraków i dziesiątek innych warzyw. Po powrocie staram się z lepszym lub gorszym skutkiem oddtwarzać te smaki. Ten przepis to raczej moja inwencja (przeróbka curry buraczkowego) ale również smaczne (choć mniej słodkie). Co potrzebujemy? pół kilograma marchewki (im słodsza tym lepiej(...)ząbki czosnku 2 papryczki chilli 1 cebula pomidory w puszce - raz puszka mleka kokosowego 2 łyżeczki przyprawy curry (ale nie takie żółe najprostsze tylko prawdziwa mieszanka. do nabycia np w sklepach z żywnością azjatycką. jest wiele rodzajów ale nada się każda - po prostu będzie różniła się lekko smakiem i kompozycją przypraw w niej zawartych. efekt będzie podobny) 2 łyżeczki kuminu
Snejkusiowe PrzepisyCurry z Kurczaka. Dziecko od jakiegoś czasu pytało jak smakuje takie danie. Cóż mogłam zrobić? Opowiedzieć o smaku? Wolałam ugotować, tym bardziej, że i ja byłam ciekawa jak smakuje to danie. Dużo dobrego słyszałam o takich daniach, więc wzięłam lenia za rogi i mimo czterdziestostopniowego upału przygotowałam Curry na obiad. Nie było źle, bo danie nie zajmuje dużo czasu, więcej(...)czasu potrzebowałam na przygotowanie mieszanki ryżu. Podałam z ryżem basmati i czarnym ryżem. Kiedy curry dochodziło w woku, syn spróbował, a z jego ust padło tylko jedno słowo: "Zarąbiste". Ja do tego dodałabym jeszcze ostre! Rzadko jadam ostre potrawy, ale ta smakowała mi. Następnym razem sprawdzę jak będzie smakowało, jeśli zmniejszę ilość pasty curry na 2 łyżeczki. To danie więc
Blondynka GotujeBezglutenowe danie, świetne dla wegetarian , bo bez mięska, ale pełnowartościowe, gdyż porcję białka dostarcza nam groszek zielony. Zielone curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem , to sycące danie pełne chrupiących warzyw. Świetne dla osób gustujących w daniach pikantnych, aczkolwiek ową pikantność możecie złagodzić dając mniej zielonego chilli podczas przygotowania zielonego curry . Danie z pochodzące z kuchni tajskiej. Zielne(...)curry przyrządza się między innymi z mleka kokosowego, trawy cytrynowej, liści kaffir i świeżej kolendry. Jeśli obawiacie się, że kupując trawę cytrynową lub listki kaffiru, zmarnujecie resztę, to zdradzę Wam mój sekret :) Trawę cytrynową trzymam w zamrażalniku, a listki limonki kaffir kupiłam suszone, więc przechowuję je podobnie jak liście laurowe w szczelnie zamkniętym słoiczku. Słyszałam również, że można kupić mrożone
Moja Delicjasłodkości trzeba jeść również inne rzeczy. Kupiłam pierś z kurczaka i nie do końca miałam pomysł co z nim zrobić. Dziwnym trafem w moich sklepach jest tylko zielona pasta curry, więc jak zobaczyłam, że sprowadzili również czerwoną od razu wiedziałam, że kurczak curry będzie potrawą, którą przygotuje. To był mój wymysł, więc trochę bałam się efektu końcowego, ale wyszło(...)delikatny. Wygląd może nie powala, ale smakuje na prawdę dobrze! Składniki: - pierś z kurczaka; - garść mrożonej zielonej fasolki; - 2/3 czerwonej papryki; - 1/2 żółtej papryki; - czerwona cebula; - łyżka czerwonej pasty curry; - czubata łyżka mąki; - 2 łyżki masła; - pół szklanki mleka; - szklanka wody; - 1,5 łyżki curry w proszku; - duża szczypta soli; Wykonanie: Pierś pokroić w kawałki, dodać pastę curry, dobrze wymieszać
dom-agi.plsię nie spaliły. Kotleciki z piersi indyczka: 500 g zmielonych piersi z indyka 1 jajko po jednej płaskiej łyżeczce: bazylia, rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, oregano, curry Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki co by przeszło wszystko aromatem suszonych ziół. Formujemy małe kuleczki i je spłaszczamy. Smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. wystarczy(...)patelnię wyłożycie papier do pieczenia i mięsko się nie przypali. Za to będzie się powoli smażyło w swoim własnym tłuszczyku. Nie odmawiaj dziecku podawania dan z curry. Kariera curry zaczęła się 4 tys. lat temu i mimo upływu czasu niezmiennie trwa nadal. Swą popularność curry zawdzięcza nie tylko bogatemu intensywnemu smakowi, który doskonale współgra z drobiem, rybami, ryżem
ClauditteMissCooking