Polecam Wam szybki deserek kokosowa krówka, który przygotujecie w 30 minut. Dla przełamania słodyczy dodałam dżem z czarnej porzeczki i taka kompozycja świetnie trafia w słodkie podniebienie 🙂 Z podanych składników przygotujecie 4 deserki o wielkości 120 ml Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 200 ml śmietanki 30% 100 g mascarpone 1 płaska łyżka cukru pudru (nie polecam więcej, nawet jeśli krem(...)dowolnie ozdobić deserki. U mnie skromnie, tylko 1 kawałeczek ptasiego mleczka. Deserki wstawiam na kilka godzin do lodówki, żeby biszkopcik zrobił się miękki i smaki się połączyły. Deserek kokosowa krówka gotowy. Smacznego 🙂 Artykuł Deserek kokosowa krówka pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentSzyszki z ryżu to deser który znany jest od lat.Szybko się robi potrzeba tylko 3 głównych składników ;). Do wykonania tych szyszek użyłam krówek śmietankowych ale można także użyć masy kajmakowej. Są pysznym deserem któremu nikt nie może się oprzeć a znikają w kilka minut :). Z podanych niżej ilości składników wyszło mi 21 szt.szyszek :). SKŁADNIKI 300g krówek 100g masła 80g ryżu(...)preparowanego 1 łyżka kakao (można pominąć) WYKONANIE Krówki umieszczamy w dużym garnku ,dodajemy masło i stawiamy na włączonym palniku na minimalną moc.Teraz cierpliwie czekamy aż składniki się rozpuszczą. Na poczatku może się wydawać że masa krówkowa nie chce się dokładnie połączyć z masłem ale po parokrotnym przemieszaniu ładnie utworzą jednolitą masę. :) Podgrzewamy ok.10 minut nie więcej Na sam konie można
Mała w garnku mieszadzieciństwa, to zdecydowanie jedne z moich ulubionych deserów/ciasteczek. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Ciężko się od nich oderwać. Polecam serdecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 gram cukierków krówek najlepiej takich miękkich w środku 200 gram masła 180 gram ryżu preparowanego 2 łyżeczki kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do garnka wrzucamy masło i cukierki krówki oraz kakao, podgrzewamy(...)gazie mieszając aby się nie przypaliło. Gotujemy na małym gazie mieszając do momentu aż masło z krówkami połączy się i powstanie jednolita masa. gdy masa będzie gotowa, ściągamy ją z gazu i wrzucamy ryż preparowany. Dokładnie całość mieszamy przy pomocy szpatułki lub drewnianwej łyżki tak aby masa pokryła cały ryż. jeszcze z ciepłej masy łyżką nabieramy porcję i najlepiej wilgotnymi
Blog kulinarny S9.PLadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto krówka to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych ciast, jakie miałam okazję jeść. Puszysty biszkopt z dodatkiem budyniu toffi w połączeniu z masą śmietanową i polewą krówkową to prawdziwy raj dla podniebienia. Ciasto krówkowe idealnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek dla gości, a także małe co nieco do kawy(...)się na stole i bardzo łatwo się kroi. Naszym gościom bardzo smakowało, mam nadzieję, że i Waszym posmakuje. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto krówka, które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. PRZEPIS NA CIASTO KRÓWKOWE Składniki BISZKOPT 3/4 szklanki mąki 4 jajka 1/2 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń
Przepiski.plSernik krówka jest to pyszne ciasto na spodzie ciasteczkowym z puszystą masą serową, udekorowane masą krówkową i krokantem orzechowym. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam zrobić bo naprawdę warto. Jak zrobić sernik krówka krok po kroku pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy(...)SERNIK KRÓWKA SKŁADNIKI: Spód: masło (100 g) ciasteczka kruche (250 g) Masa serowa: twaróg zmielony 3 razy ( 900 g ) jajka ( 5 szt.) cukier puder (3/4 szkl.) cukier wanilinowy (16 g) mąka ziemniaczana ( 4 łyżki ) śmietanka kremówka 30 % (200 ml.) Dodatkowo: krokant orzechowy do dekoracji ( 150 g ) masa krówkowa o smaku orzechowym ( 400 g) Potrzebne gadżety: mikser waga kuchenna szklanka
RITA food channelWitajcie Gotowi na słodki konkurs? No to zaczynamy Wraz ze sponsorem słodkiej nagrody SklepZKrówkami.pl zapraszam Was na naprawdę słodki konkurs. Nagrodą jest 1 kg pysznych, ręcznie robionych krówek. Sami będziecie mogli zaprojektować papierki na cukierkach. Jest o co walczyć Jeśli kochacie krówki tak jak ja, to… zapraszam Was do tego słodkiego konkursu. Ale… ale… Jak wygrać taki słodki(...)nickiem i mailem (podanie maila kontaktowego jest obowiązkowe w celu późniejszego kontaktu). Każda osoba może udzielić maksymalnie 3 odpowiedzi . Każdą należy umieścić w osobnym komentarzu. Nagroda: 1 kg krówek od SklepZKrówkami.pl z możliwością zaprojektowania własnego wzoru papierków Wygrywa 1 osoba. Sponsorem nagród jest SklepZKrówkami.pl. Uwaga! Biorąc udział w konkursie polub fanpage sponsora (najlepiej oba, jeśli
Słodkie okruszkiBananowa krówka bez pieczenia – szybkie i bardzo proste ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach! Kruche herbatniki, krem budyniowy, banany i kajmakowa pianka – brzmi pysznie? I tak jest! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymi The post Bananowa krówka bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojejako zamiennik pieczywa. Kolejny przepis z serii smaki dzieciństwa. Może i nie najzdrowszy, na pewno słodki i kaloryczny, ale wart przypomnienia. Szyszki z ryżu preparowanego. Składniki: - 660g cukierków krówek * - 180 g ryżu preparowanego - 125 g masła * Dałam kruche krówki, nie „ciągutki”. Masło i pokrojone na kawałki krówki przekładamy do rondla z grubym dnem i często mieszając rozpuszczamy
mojewypiekiinietylkomiesięcy odkryłam sporo nowości, które wyjątkowo przypadły mi do gustu i na pewno zostaną ze mną na dłużej. Nie ma co przedłużać zapraszam do lektury :). Pierwszym ulubieńcem są krówki wegańskie firmy Super Krówka. Kiedyś bardzo lubiłam takie słodycze, dlatego gdy pojawiły się w Rossmannie od razu je kupiłam. Próbowałam jak na razie dwóch smaków: toffii i tych z kakao(...)Obydwa są przepyszne. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to serdecznie polecam! Drugim ulubieńcem jest również produkt firmy Super Krówka. Tym razem mam Wam do polecenia krem kakaowo-orzechowy, który na pewno przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi czekolady. Idealny do smarowania na kanapki, do wafli czy do wyjadania łyżeczką w przypływie ochoty na coś słodkiego :). Kolejnym produktem jest wegańska biała czekolada nugatowa
wegujemysmaku kawowo-krówkowym z Inką. W sam raz do świątecznej kawki albo na rozgrzanie po długim zimowym spacerze :) Składniki na 1 butelkę ok 0,7 l: 400 g krówek 200-250 ml wódki 100 ml śmietanki 36% 150 ml bardzo mocnej kawy (z kilku pełnych łyżeczek) 3 pełne łyżki kawy Inka (u mnie bezglutenowa) Przygotowanie: Z kilku łyżeczek zaparzyć(...)kawowy i przefiltrować lub przygotować bardzo mocną kawę z ekspresu. Napar kawowy umieścić w garnku, dodać 3 łyżki kawy Inka i 100 ml śmietanki i podgrzewać na małym ogniu. Krówki pokroić w mniejsze kawałki i dodać do garnka, cały czas mieszać do całkowitego rozpuszczenia (nie doprowadzać do wrzenia). Po rozpuszczeniu krówek odstawić garnek z kuchenki i lekko przestudzić masę
Ze smakiem i z pasjąmnie najlepszy przepis na krówkę! :) Kruchy miodowy spód przykryty kremem budyniowym, do którego nie dodajemy tylko masła (jak to często bywa). Dodajemy również ubitą kremówkę, która nadaje kremowi lekkości. Na kremie warstwa masy krówkowej obsypanej posiekanymi orzeszkami. To ciasto sprawdzi się na każdą okazję! Zapewniam... Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto miodowe(...)cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka masy krówkowej 1 op. budyniu Toffi (40 g) 2 łyżeczki kakao 1/2 szkl mąki pszennej tortowej Krem budyniowo-śmietankowy: 50 g krówek (5 sztuk) 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 op. budyniu śmietankowego (40 g) 1 łyżka mąki pszennej 220 g miękkiego masła 200 g śmietanki kremówki 30% 1-2 łyżki cukru
Nastoletnie Wypiekaniestrony Domowe Wypieki . Zapraszam do przygotowań! Spód: 100g margaryny 50g cukru 10g kakao 160g mąki pszennej 1 małe jajko 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 400g krówek 200 ml mleka 700 g twarogu z wiaderka dobrej jakości 3 jajka 85g cukru 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru Dodatkowo: kakao do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI(...)wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem (dno + boki mniej więcej do połowy), nakłuwamy gęsto widelcem. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. 3. Krówki siekamy na małe kawałki. 300 g przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i wstawiamy na kuchenkę. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia cukierków. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (żeby przyspieszyć
My Culinary Artokoło 230 kalorii. Bułeczki krówkowe z orzechami Składniki: CIASTO 165g mąki pszennej 5g drożdży świeżych 100ml wody lub mleka 2 łyżki cukru szczypta soli 10g masła NADZIENIE 50g krówek (5-6 sztuk) 10g masła 2 łyżki śmietanki 30% 40g orzeszków ziemnych Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozkruszyć, przełożyć do miseczki, dodać 50ml letniej wody(...)będzie odchodzić od dłoni (może się lekko lepić) - ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - podwojenia objętości - w międzyczasie przygotować nadzienie krówkowe: krówki, masło i śmietankę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w rondelku na małej mocy palnika - jeśli krówki nie rozpuściły się całkiem, masę można przetrzeć przez sitko
Smakołyki Berenikimożecie udekorować wierzch ulubionym frostingiem lub masą krówkową i posypać posiekanymi drobno orzechami. Ciasto upiekłam w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm . Krówkowe ciasto marchewkowe Składniki: 120g mąki pszennej 100g krówek 80g (nieco więcej niż 1/2 szklanki) startej drobno marchewki 60g kwaśnej śmietany 18% 50ml oleju 50g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki(...)mleka Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - marchewkę startą na drobnych oczkach tarki należy dość mocno odcisnąć w dłoni z nadmiaru soku - formę wyłożyć papierem do pieczenia - krówki i mleko umieścić w misce, rozpuścić w kąpieli wodnej (można zrobić to też w rondelku na małej mocy palnika), ostudzić - jeśli krówki nie chcą się całkiem rozpuścić, można je rozdrobnić blenderem
Smakołyki Berenikiochotę na coś słodkiego i niezbyt skomplikowanego... Szperam po szafkach - są krówki i kasza jaglana preparowana. Nie jest źle. Może szyszki? Nieeee.... następnym razem :) Szukam inspiracji przeglądając ulubione blogi i... już wiem! Ojojojoj, będzie słodko :) Ale o to właśnie chodziło. Skusicie się ?:) Składniki: 2 opakowania kaszy jaglanej preparowanej (140 g) 1 opakowanie białych pianek marshmallow(...)masła Masa krówkowa: 430 g krówek 50 g masła Polewa czekoladowa: niecała tabliczka czekolady deserowej 1 łyżka oleju 1 łyżka śmietany kremówki Przygotowanie: 1. Dużą blachę o wymiarach 30x41 cm wysmarować masłem. 2. W garnku z grubym dnem rozpuścić 50 g masła z piankami. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając, aż masa będzie jednolita. 3. Następnie zdjąć garnek
Domowa Cookierenka Agiparkach. Mimo, że ich smak był wyjątkowy to zdecydowanie najlepsze są te domowe i to ich smak głównie zapadł mi w pamięć... Kto lubi toffi, karmel, cukierki krówki, masę kajmakową itp. z pewnością pokocha "szyszki" i poczuje, że zostały one stworzonego właśnie dla Niego. Szyszki z Ryżu Preparowanego (Dmuchanego) - Składniki: 250 g cukierków krówek 250 g cukierków(...)irysy 125 g margaryny Kasia 150 g ryżu preparowanego (dmuchanego) 2 łyżki kakao (opcjonalnie) Szyszki z Ryżu Preparowanego (Dmuchanego) - Sposób przygotowania: Krówki i Irysy rozpuszczamy na bardzo małym ogniu wraz z pokrojoną margaryną. Jeżeli chcemy otrzymać kakaowe szyszki dodajemy 2 łyżki kakao (możemy również powstałą masę podzielić na dwie części i tylko do jednej z nich dodać ok. łyżkę
Słodka Stronakawy :) Składniki: 400 g twarogu , 5 jajek , 50 g masła , 1 łyżka mąki ziemniaczanej , 1 łyżka mąki pszennej , 1/4 szklanki cukru , puszka (400 g) masy kajmakowej (tzw. krówki). Spód: 150 g kruchych ciastek , 50 g masła . Przed pieczeniem wyjąć wszystkie składniki z lodówki na przynajmniej półtorej godziny, żeby nie były zimne i miały taką samą temperaturę. Oczywiście chodzi(...)jednolitą masę. Połowę masy serowej wylać na spód z ciastek. Drugą połowę zmiksować z połową masy krówkowej. Wylać nierównym strumieniem na pierwszą część masy. Małą łyżeczką nakładać resztę krówki "kleksami" na ser. Jeśli nie mamy pieca parowego, to na samo dno piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik, a po upieczeniu nie będzie
Codzienna kuchnia niecodziennaKokosowa krówka bez pieczenia Kokosowa krówka, to jedno z najczęściej odwiedzanych ciast na blogu w ostatnim czasie. I wcale się nie dziwię, bo jest pyszne i bardzo efektowne. Postanowiłam spróbować wykonać to ciasto w wersji bez pieczenia, z przełamaniem słodkiego smaku krakersami. Wyszło super, nawet chyba jeszcze lepsze niż w oryginale. Polecam wypróbować! Składniki: ok 400g kakaowych herbatników(...)POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kokosowa krówka bez pieczenia pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemOrzechowa krówka to ciasto, które zrobicie w 15 minut, no może 20 Bez pieczenia, bez problemów, bez nadmiernego nakładu pracy i czasu. Składniki na blaszkę 20x24cm: 32 ciastka petite beurre (u mnie 16 tych grubych i 16 zwykłych) 32 ciastka petite beurre kakaowe 600 ml śmietanki 30% 500 g mascarpone 460 g (puszka) kajmaku lub masy krówkowej 5 łyżek mleka(...)większa, dołóżcie po prostu ciasteczek. Ciasto będzie wtedy troszeczkę niższe, ale przy tej wysokości nie zrobi to różnicy. Pamiętajcie też, aby uwzględnić ewentualnie dokładane ciasteczka w potrzebnych składnikach Orzechowa krówka gotowa. Smacznego Artykuł Orzechowa krówka pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentproduktów ze sklepów dostępnych w wybranej sieci afiliacyjnej, bliskich wspomnianej tematyce. U mnie będą to: Pudełko na zegarki – https://webep1.com/go/a8e6a18c97 Bombonierka z krówkami – https://webep1.com/go/972c567397 Zestaw prezentowy Yerba – https://webep1.com/go/74d9097d97 Kubek termiczny z uchem Contigo – https://webep1.com/go/f0787d8197 Gra Posiadłość Szaleństwa 2 – https://webep1.com(...)Najważniejsze aby dokonał zakupu po kontakcie z Twoim linkiem afiliacyjnym! Pudełko na zegarki – przydatne dla kolekcjonera lub posiadacza kilku zegarków, ułatwia przechowywanie i zabezpiecza przed uszkodzeniami. Bombonierka z krówkami – coś słodkiego dla każdego chłopaka; w sklepie możesz też spersonalizować owijkę krówek na specjalną okazję. Zestaw prezentowy Yerba – zawiera wszystkie elementy konieczne do rozpoczęcia przygody z yerbą, świetnie
Via GustoCiasto migdałowa krówka to bardzo proste ciasto bez pieczenia. Można je przygotować bez użycia piekarnika. Artykuł Ciasto migdałowa krówka pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaOrzechowa krówka to ciasto, które zrobicie w 15 minut, no może 20 Bez pieczenia, bez problemów, bez nadmiernego nakładu pracy i czasu. Składniki: 32 ciastka petite beurre (u mnie 16 tych grubych i 16 zwykłych) 32 ciastka petite beurre kakaowe 600 ml śmietanki 30% 500 g mascarpone 460 g (puszka) kajmaku lub masy krówkowej 5 łyżek mleka skondensowanego słodzonego(...)większa, dołóżcie po prostu ciasteczek. Ciasto będzie wtedy troszeczkę niższe, ale przy tej wysokości nie zrobi to różnicy. Pamiętajcie też, aby uwzględnić ewentualnie dokładane ciasteczka w potrzebnych składnikach Orzechowa krówka gotowa. Smacznego Artykuł Orzechowa krówka pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentPersonalizowane krówki są wyjątkowe i przykuwają wzrok, ponieważ opakowania krówek są kolorowe i można je dowolnie zaprojektować Artykuł Krówki świąteczne – podpowiadamy jak urozmaicić paczki bożonarodzeniowe pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazjązrobią furorę! Tak będzie i tym razem …. i tym razem znów jest to przepis przygotowany przez moją Mamę ( jak wiecie to ostatnio Ona króluje w kuchni! ). Bananowa krówka, tak jak pisałam powyżej, to ciasto bez pieczenia, a do jego zrobienia potrzebujecie dosłownie kilku składników. W 20-30 minut jest gotowe ( a może nawet i mniej! )! Połączenie kruchych herbatników(...)masy krówkowej, miksujemy. Wlewamy schłodzoną, ale płynną żelatynę ( hartując wcześniej ), dokładnie miksujemy. Wylewamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy. Posypujemy tartą czekoladą. Ostawiamy na noc do lodówki. Smacznego! The post Bananowa krówka bez pieczenia – ciasto w 20 minut! first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na Słodkojuż bardzo dawno nie robiłam żadnego ciasta bez pieczenia. Dlatego postanowiłam nadrobić zaległości w tym temacie, a przy okazji wykorzystać trochę zapasów ze spiżarni. Postawiłam na ciasto krówka bananowa. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony: Ciasto krówka bananowa na krakersach (gotujzcukiereczkiem.pl) , zmieniając pewne szczegóły. Ciasto krówka bananowa to wbrew pozorom bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto, mimo
Waniliowe ImprowizacjePyszne krówki, ciągutki o smaku kokosa czego chcieć więcej ;) Składniki: 400 ml mocno schłodzonego mleczka kokosowego 3/4 szkl (szklanka o pojemności 200 ml) 2 płaskie łyżki oleju kokosowego lub masła 1. Mleczko kokosowe musi być mocno schłodzone abyśmy mogli oddzielić warstwę stałą od płynnej Pojemnik do którego będziemy przelewać masę najlepiej wcześniej schłodzić i wyłożyć albo folią spożywczą albo papierem(...)Całość gotujemy do wyraźnego zgęstnienia (trwało to jakieś 30-40 minut - uwaga może być krócej a może być dłużej) Gotową masę wylewamy do pojemnika i chłodzimy kilka godzin. Ps. krówki im dłużej będą leżakować tym bardziej będą stawać się kruche, a poniżej macie linki do innych moich krówek ;) https://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/11/kruche-krowki.html https://gotowanietoproste.blogspot.com/2020/05/smietankowe-krowki.html https://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/09/czekoladowe-krowki.html
Gotowanie...to proste !Zachciało mi się na szybko czegoś kokosowego. A że zachcianki trzeba spełniać, wymyśliłam sobie kokosową krówkę. Wyszła pyszna i okazało się, że nie tylko ja miałam na nią zachciankę, więc postanowiłam podzielić się i z Wami moim pomysłem. Kokosowa Krówka. Ciasto na zimno, bez pieczenia, na herbatnikach. Błyskawiczne i bardzo proste w wykonaniu. Doskonałe dla miłośników kokosu i krówek. Polecam
Kuchnia z widokiem na ogródogóle nie opada. Jeśli dodacie do niego dowolny, prosty krem i nieco owoców, orzechów lub czekolady. Za każdym razem otrzymacie efektowne ciasto. 3. Wielkanocne ciasto bez pieczenia – Bananowa krówka Bananowa krówka – aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu, a chcesz żeby twoje ciasta wielkanocne były efektowne i zrobiły wrażenie na bliskich, wybierz(...)przepisy, które nie wymagają pieczenia. Bananowa krówka to mój as w rękawie – sprawdza się zawsze, gdy akurat nie mam ochoty na uruchamianie piekarnika. 4. Proste ciasta wielkanocne – Biały lion Biały lion bez pieczenia – aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Kto powiedział, że przygotowywanie wypieków na święta musi być bardzo praco i czasochłonne? Jeśli wybierzesz przepis, który
okolicepalnika.plNajlepszy przepis na krówki domowej roboty. Wystarczą tylko trzy składniki, by wrócić smakiem do lat dziecięcych. Artykuł Krówki domowe pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąProste ciasto krówka bez pieczenia, na bazie budyniu i herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej. Smakuje rewelacyjnie, a dodatek orzechów doskonale przełamuje miękki, kremowy budyń. Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa i chyba dam nieco odpocząć piekarnikowi w tym roku Jeśli nie udało wam się kupić masy krówkowej, ale posiadacie skondensowane mleko słodzone, tutaj przeczytacie jak przygotować kajmak. Więcej przepisów(...)ciasta znajdziecie tutaj Przepis na ciasto krówka bez pieczenia Składniki 2 szklanki mleka (500 ml) opakowanie budyniu śmietankoweg o (na 500ml mleka) łyżeczka mąki ziemniaczanej (12 g) 3 łyżki cukru (36 g) kostka masła w temp. pokojowej (200g) szczypta soli 200-300 g herbatników puszka masy kajmakowej (krówkowej)* (400 – 500 g) 50g orzechów (włoskich, laskowych, ziemnych) * opcjonalnie można użyć
WegePrzepistakiej bomby kalorycznej to naprawdę jeszcze nigdy nie robiłam. Delektując się od czasu do czasu krówkami, nigdy właściwie nie zastanawiałam się z czego tak naprawdę są zrobione. Buszując w internecie i czytając skład tych cukierków, z lekka się zadziwiłam. Masło, dużo masła. I śmietana, dużo śmietany. Cukier, się wie. Zrobiłam je z ciekawości. Różnią się w smaku diametralnie od tych(...)natomiast co z nich dzisiaj zrobię. Wieczorem wrzucę kolejny przepis. Składniki: 300 ml śmietanki 30% 70 g masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego (przepis na około 25 krówek) Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z grubym dnem. Doprowadzamy do wrzenia. Masę gotujemy dość długo i często ją mieszamy. Gotujemy ją tak długo, aż zgęstnieje do konsystencji bardzo (bardzo) gęstego
Kardamonovycóreczką. (tak, wiem powinny być pierniczki, ale dzieciom się nie odmawia). A że deser tego rodzaju jest łatwy, ekspresowy i smaczny, była zachwycona. Na 20 sztuk: 400 g cukierków krówek 125 g masła 90 g ryżu preparowanego 1 czubata łyżeczka czarnego kakao Krówki i masło pokroić na drobne kawałki, włożyć do garnka z grubym dnem. Rozpuszczać krówki z masłem
Krylowa KuchniaKing Jabłeczki z połówlami jabłek Ciasto "marzenie" Ciasto z jabłkami Kostka czekoladowa z bananami Ciasto czekoladowe z jabłkami i gruszkami Ciasto Salceson Ciasto Ambasador Ciasto cappucino bez pieczenia Bananowa Krówka bez pieczenia Ciasto Kubanka Ciasto Kilimandżaro Kostka Alpejska Ciasto Popapraniec Ciasto z rurkami Ciasto bałagan Czekoladowo - brzoskwiowa krówka bez pieczenia Ciasto krówka na biszkopcie Deser mascarpone z rumem
Lena GotujeMLEKA 200 G MASŁA SZCZYPTA SOLI 500 G PUSZKA MASY KAJMAKOWEJ 500 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 30 – 36 % 250 G SERKA MASCARPONE 2-3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU GARŚĆ POKROJONYCH KRÓWEK ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: BUDYŃ UGOTOWAĆ WEDŁUG WSKAZÓWEK NA OPAKOWANIU. UGOTOWANY ZDJĄĆ Z GRZANIA I PRZYKRYĆ FOLIA SPOŻYWCZA. ODSTAWIĆ DO OSTUDZENIA. BLACHĘ DO PIECZENIA (MOJA(...)GOTOWĄ MASĘ BUDYNIOWĄ WYLAĆ NA HERBATNIKI I WYŁOŻYĆ NA NIĄ NASTĘPNĄ WARSTWĘ HERBATNIKÓW. PRZYGOTOWAĆ BITĄ ŚMIETANĘ. ŚMIETANĘ UBIĆ WRAZ SERKIEM I CUKREM. WYŁOŻYĆ NA OSTATNIĄ WARSTWĘ HERBATNIKÓW, POSYPAĆ POKROJONYMI KRÓWKAMI. CIASTO SCHŁODZIĆ W LODÓWCE PRZEZ KILKA GODZIN. NAJLEPIEJ ZOSTAWIĆ JE TAM NA NOC. SMACZNEGO
Pani M - kuchnia smakowitaCzas czytania: 2 min Dziś chciałabym zaproponować wam pyszny chleb bananowy z dodatkiem małych kawałeczków siekanej białej i ciemnej czekolady oraz krówek . W składzie znajdziecie również odrobinę whiskey dla nadania wspaniałego aromatu i podkreślenia smaku bananowego wypieku. Chleb bananowy jest bardzo prostym ciastem i szybkim do wykonania. Przygotowuje się go równie łatwo , jak ciasto na muffinki wystarczy połączyć składniki przelać(...)soku z cytryny 70 g miękkiego masła 3 małe jajka lub 3 duże 3 łyżki Whisky lub Burbonu 165 g siekanej czekolady użyłam mieszanki ciemnej i białej czekolady oraz krówek mlecznych Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st C. Banany zmiksować na gładką masę z dodatkiem soku z cytryny, dodać jajko, które należy połączyć z masą. Czekoladę i krówki
SprawdzonaKuchnia.plstracić dla nich głowę . Przyznam, że to moje ulubione ciasteczka. Po upieczeniu są miękkie, a później robią się twardsze, ale nadal miękkie w środku. Jeśli dodacie do nich pokrojone krówki, to karmel będzie się ciągnąć po ich ułamaniu. Wierzcie mi, warto się na nie skusić . Jedno ciasto spokojnie zaspokoi ochotę na słodkie, ale nie znam osoby, która nie sięgnęła(...)mleka w proszku - pełnotłustego (1 łyżka - można pominąć) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 40 g płatków czekoladowych lub pokruszonej czekolady (użyłam płatków czekoladowych) 4 szt cukierków krówki (można pominąć) Instrukcja W rondelku rozpuść masło i odstaw je do ostygnięcia. Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do nich rozpuszczone masło i jajko. Całość
Przepisy na widelcuŁaciata Krówka – to przepis z mojego starego zeszytu. Przepisuję teraz wszystkie moje „smaczki” tu na Pieprzyć z Fantazją. Przepis dostałam od koleżanki z mojej pierwszej pracy wiele lat temu. Wtedy to ciasto było popularne w moim gronie. Nie wiem w jak szerokim, bo dostępu do internetu jeszcze nie było Łaciatą Krówkę można upiec na każdą okazję. Sprawdzi(...)budyniu ugotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu rozwierconego z masłem * ciasto nie ma płaskiego wierzchu i może mieć „górki i pagórki” Smacznego! Lidka Artykuł Łaciata Krówka – ciasto pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjączekoladzie (moja mama ją pokochała, ja również), w ofercie znajdziecie też niebiańsko pyszne piankowe Pyszne Mleczko (nasze ulubione), najróżniejsze Galaretki, Trufle i Michaśki, jak również takie cukierki jak krówka na pełnym mleku (uwielbiam ją!), landrynki czy toffi, a na święta polecam Wam pyszne świąteczne mieszanki Oferta jest naprawdę bogata i co najważniejsze – po prostu przepyszna. Zresztą zobaczcie sami https://gibar-sklep.pl(...)coś tak pysznego Ale część schowałam typowo na Święta Jak już pisałam Gibar ma naprawdę bogatą ofertę cukierków. U mnie w tym roku króluje: Mieszanka świąteczna Pyszne mleczko Krówka Pralinki świąteczne Śliwka w czekoladzie Mieszanka świąteczna – kolorowe papierki i życzenia „Wesołych Świąt” sprawiają, że te pyszne trufle oblane polewą są po prostu idealne na świąteczny stół. Polecam
Słodkie okruszkiIdealny balans słodkości: nie słodkie, kruchutkie ciasto + nadzienie ze śmietankowych krówek 😍 Rogaliki robi się szybciutko, przepis jest prosty i niewymagający dużych nakładów finansowych. Nie mogą też nie wyjść, czy się nie udać ... 😃 Jako nadzienie możemy wykorzystać powidła, prażone jabłko, budyń czy nutellę. Polecam gorąco! Składniki : 3 szk. mąki pszennej 1 szkl. gęstej śmietany 12% lub 18% 1 kostka(...)masła (200g) dowolne nadzienie, u mnie śmietankowe krówki Wykonanie: Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło. Chwilę wyrabiamy po czym wlewamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy
Walijskie Pichceniektoś nie zna produktów Super Krówka ? Jeśli jest taka osoba to przypominamy, że są to najpyszniejsze wegańskie słodycze a szczególnie cukierki krówki, które podbijają serca nie tylko wegan! Od jakiegoś czasu można zaobserwować pojawiające się produkty Super Fudgio gdzie sympatyczny leniwiec zastąpił, w niektórych produktach krówkę. Dlatego dziś testujemy przekąski reklamowane przez tego leniuszka 😍 Nazwa: Ekologiczne draże
Candy Pandasniezdrowe, słodkie i sztuczne. Nawet ryż preparowany w tym zestawie nie jest w stanie się obronić. A reszta składników to już dno dna, muł i dalej się nie da... Krówki, gotowa masa, zielona sztuczna trawa i do tego skitllesy. Nawet nie wiem co mam napisać, żeby jakoś poprawnie wyszło.... Może wspomnę tylko tyle, że kiedy dzieci zobaczyły zdjęcia(...)tego, do zdrowszego wrócimy po świętach. Tymczasem przymykam oko i udaję, że dzieci ozdabiają gniazdka z mąki ryżowej wodorostami i posypują płatkami jadalnych kwiatów. Składniki: 300 g krówek (nie muszą być ciągutki, kruche też są ok) 1/2 kostki masła 80 g ryżu preparowanego 4-5 łyżek masy kajmakowej trawa jadalna (kupiłam w KiKu) cukrowe lub czekoladowe jajeczka Przygotowanie
bistro mamapieczenia. Na ciasteczkach układamy groszki smarties. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka układamy na kratce i odstawiamy do wystygnięcia. KARMELOWE KRÓWKI CIĄGUTKI Kr ó wka ciągutka zwana również mordoklejką, z wyczuwaln ą nut ą karmelu, niesamowicie słodka, delikatna, bardzo ci ą gn ąca i rozpływająca(...)minimum i mieszając od czasu do czasu gotujemy ok. 10-15 minut. Masa powinna zgęstnieć i uzyskać lekko brązowy kolor. Przygotowana masę na krówki zdejmujemy z ognia i jeszcze raz mieszamy, najlepiej trzepaczką, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły a masa uzyskała jednolitą konsystencję. Masę przelewamy do prostokątnej
La grande e la piccola cuocaDzisiaj przepis na bardzo szybkie ciasto - krówka bez pieczenia, na ciastkach . Ciasto jest mega smaczne i szybkie w przygotowaniu. Polecam wszystkim którzy nie mają czasu piec a chcą zjeść pyszne, słodkie ciasto. SKŁADNIKI : 700 ml śmietany 30 % 1 puszka - 400 g kajmaku 250 g mascarpone 2 cukry wanilinowe po 16 g 30 g cukru(...)kruszymy- 15 s. 7 obroty, Odkładamy. Kajmak przekładamy do dzbana robota, podgrzewamy w 30 % , mieszamy na 4 obroty. Następnie wylewamy ją na zimne ciasto oraz rozsypujemy pokruszoną czekoladę. Ciasto krówkę chłodzimy w lodówce kilka godzin, herbatniki muszą zmięknąć. Krówkę kroimy mokrym niżem, jest pyszna. U mnie znikła expresowo. Polecam
Kulinarne Fantazje MarioliZimowa krówka z żurawiną to rodzaj mlecznego bloku czekoladowego. Jest mniej słodki niż znany prawie wszystkim z czasów PRL-u blok czekoladowy ciemny na mleku w proszku. W ten deser oparty jest na 3 rodzajach mleka i czekoladzie. ZIMOWA KRÓWKA z ŻURAWINĄ (biały blok czekoladowy) Składniki: (forma 10 x 10 cm) 150 g mleka skondensowanego słodzonego (1 tubka(...)żurawiną. Przelewamy do naczynia wyłożonego folią spożywczą (ułatwi to wyjęcie masy z naczynia) lub silikonowego i odstawiamy do lodówki na 24 godziny (minimum 12) Po tym czasie "krówkę" wyjmujemy z naczynia, zdejmujemy folię, kroimy na mniejsze kwadraty. Wierzch można udekorować startą białą czekoladą
Bon appetit mon amiekrówki są przepyszne, robiłam je już któryś raz i za każdym razem rozpływamy się nad ich smakiem. Polecam wypróbujcie, a nie wrócicie już do sklepowych :) Składniki na około 20 krówek: około 170 ml mleka skondensowanego (ja używam tego z tubki) 1/4 szkl cukru 40 g masła 1. Foremkę/blaszkę wykładamy folią spożywczą, aby folia się nie ruszała, przed włożeniem(...)karmelowego, budyniu. 3. Następnie masę przelewamy do pojemnika wyłożonego folią i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki na 3-4 godziny albo na całą noc. Rano krówki możemy pokroić i zawinąć w celofan lub pozostawić pokrojone w pojemniczku
Gotowanie...to proste !weekend pod znakiem gotowania z Whiteplate. Oprócz bułeczek, chleba, kotlecików i placków upiekłam to ciasto będące kwintesencją jesiennej pory roku. Jesienne ciasto piernikowe z jabłkami i krówkami 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 1 łyżeczce mielonego kardamonu, imbiru i cynamonu szczypta soli 130 g miodu 50 g golden syrup (nie miałam więc dodałam syrop(...)klonowy) 130 g pokrojonego masła 30 g cukru 2 jajka 100 g krówek, drobno posiekanych, wymieszanych z 1 łyżką mąki 1 obrane ze skórki i pokrojone w kostkę jabłko szarlotkowe np. antonówka lub reneta, skropione sokiem z cytryny Mała keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. W misce mieszamy mąkę, proszek, kardamon, imbir, cynamon
Dzieje kuchennej Wiewióryskładniki na mufinki 1 niepełna szklanka jagód 6 krówek cukierków 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczannej 2/3 szklanki cukru kryształu 10 dag margaryny roztopionej i ostudzonej 1 jajko 1 szklanka maślanki o smaku truskawki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody przygotowanie z tej porcji wychodzi ok 16 szt w zależności od wielkości papilotek na mufiny(...)Suche składniki wsypać do jednej miski, a do drugiej mokre składniki, mokre składniki rozmieszać mikserem i połączyć z suchymi składnikami . Na końcu dać borówki i wymieszać mikserem delikatnie . Pokrojone krówki dodać do masy wymieszać ,ale dodatkowo zostawić sobie ok 12 kawałków, żeby jak będziemy nakładać masę w środek każdej papilotki włożyć po 1 małym kawałku pokrojonej krówki ,taka niespodzianka wlaśnie
Moje Wyrobysię przejmował kaloriami. Więc jest przepis na ciasto, czekoladowe, czekoladowe...jeszcze trochę czekoladowe, i do tego kawałki fudge. Co to jest? To taki cukierek, trochę podobny do polskiej krówki, tyle że się nie ciągnie, i jest mniej kruchy. Do irysa też jest podobny, ale jest bardziej miękki. Pewnie, nie macie fudge, ja użyłabym kruchych krówek jako zamiennika. Składniki: 200g(...)było masło dobrej jakości, a nie masłowe podróbki) 250g ciemnej czekolady albo 200g czekolady + kopiasta łyżka kakao 250g cukru 120g mąki pszennej 2 całe jajka 20 cukierków typu krówka albo iryski Przygotowanie: Ciasto jest super proste. Masło i czekoladę dzielimy na małe kawałki, przekładamy do garnka i rozpuszczamy. Potrzebujemy czekoladowej, aksamitnej lawy. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie włącz piekarnik
Ale Pyszka!możliwość - wysuszmy je sami jednak gdy nie kupujcie takie bez cukru i innych dodatków. Ja mogę polecić Wam suszone jabłka Crispy Natural oraz Brodowski Owoce (są genialne!). ZDROWE KRÓWKI Mała ochota na coś słodkiego? Żaden problem! Z pomocą przychodzi Super Krówka . Ich krówki nie zawierają białego cukru, są ekologiczne, wegańskie i bezglutenowe. Znajdziecie je m.in w Auchan
Czarnawisienkawiem - wygląda jakby miało 1000 kcal w jednym ciastku, ale jest ich zdecydowanie mniej i są to zdrowe kalorie! Do ciastek użyłam erytrolu, mąki orkiszowej i zdrowych krówek na bazie cukru i mleczka kokosowego, a dodatkowo składniki z których się składają są pochodzenia ekologicznego. Niebo, prawda? Składniki na 10 dużych ciastek: 80 g masła (u mnie pół na pół(...)olejem kokosowym) 80 g erytrolu 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) 5 super krówek (najlepiej toffi lub czekolada) Przygotowanie: Masło ubijamy przez 5 min. z erytrolem. Dodajemy jajko i miksujemy 2 min. Mieszamy masę szpatułką z proszkiem i mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
Czarnawisienkacukier 2 łyżki kakao 2 łyżki Masa 1 wiórka kokosowe 200 g mleko 500 ml cukier 2 łyżki budyń śmietankowy 1 szt (40 g) margaryna 125 g Masa 2 krówka, kajmak mała puszka ( smak jaki chcecie) margaryna 3 łyżki orzechy jakie lubicie 300 g odrobinka soli Wykonanie: Ubijamy jaja na puch z cukrem. Mąkę i kakao przesiewamy nad ubitymi jajami(...)Kiedy margaryna nam się rozpuści dodajemy resztę mleka z rozmieszanym budyniem. Mieszamy do momentu kiedy składniki nam się połączą. Jeszcze ciepłe przekładamy na nasączony biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. Krówkę przekładamy do garnka i dodajemy margarynę .Rozpuszczamy do połączenia. Jeszcze gorące wylewamy na biszkopt,trochę wsiąknie, tak ma być.Orzechy podpiekamy na suchej patelni z odrobinką soli i przekładamy
Różowa kuchniamaślanych ciasteczek 100 g płatków owsianych 50g wiórek kokosowych Garść mielonych orzechów włoskich 140 g masła Składniki na masę czekoladową: 50 ml mleka 60 g masła 3000 g cukierków krówek mlecznych 2 łyżeczki kakaa 50 g mlecznej czekolady 200 g deserowej czekolady Składniki na masę śmietankową: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250g serka mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru Składniki(...)Całość przekładamy do blaszki o wymiarach 25x35cm. Masę mocno dociskamy do dna formy, Chłodzimy przez ok 1 godzinę. Masa czekoladowa: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy kakao, masło oraz krówki. Gdy krówki się rozpuszczą dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Gdy masa przestygnie wylewamy ją na ciasteczkowy spód. Wstawiamy na noc do lodówki. Karmelizowana posypka: Masło roztopić
Słodki ZakątekWielki słoik z krówkami stał i czekał na swoją kolej. Jednak ile można się tak na nie patrzeć i nie jeść. Ale kto powiedział, że nie można ich wypić. W smaku idealna, delikatna, a jednak dająca odpowiednie rozgrzanie. Idealny prezent od starszych wnuków dla Babć i Dziadków - przecież już niedługo ich święto :) A w Thermomixie przygotowuje się naprawdę bardzo szybko(...)samo szybko czuję zniknie z barku. Składniki podane na dwie buteleczki 250 ml i jeden mniejszy słoiczek ;-) Składniki: 250 g krówek 220 ml śmietanki kremówki (min 30%) 250 ml wódki Przygotowanie: do naczynia miksującego wkładam krówki - mieszam czas 8-10 s/obr 5-6 dodajemy śmietankę i podgrzewamy - czas 7 min/temp 50 st/obr 3 odstawiamy do ostygnięcia gdy już temperatura będzie
Gotowanie z pasjąKrówka na krakersach to szybkie i łatwe ciasto bez pieczenia. Słodka masa krówkowa rewelacyjnie komponuje się ze słonymi krakersami. Składniki: około 200 g krakersów litr mleka 3 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru puszka (400 g) masy krówkowej 100 g masła Przygotowanie W szklance mleka rozpuszczamy budynie. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy powoli rozpuszczony(...)następnie przykrywamy krakersami. Czynność powtarzamy. Wierz krakersów smarujemy wcześniej odłożoną masą krówkową. Ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. [caption id="attachment_7120" align="aligncenter" width="1024"] krówka na krakersach[/caption] Artykuł Ciasto krówka na krakersach pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneproszku do pieczenia 7 łyżek oleju 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwa wanilią Bita śmietana: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Sos krówkowy: 30 dag cukierków krówek 4 łyżki mleka Dodatkowo: 10 dag orzeszków ziemnych Wykonanie: 1. Gofry: Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia i mleko(...)ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 4. Sos krówkowy: Do garnka dajemy mleko i zagotowujemy, następnie wrzucamy krówki i gotujemy do rozpuszczenia się krówek na bardzo małym ogniu cały czas mieszamy. Gotowy sos będzie jednolity i gęsty. Sos lekko studzimy. Przestudzony sos przekładamy do rękawa cukierniczego. 5. Dekorowanie
IzabelawkuchniKrówki to pyszny smakołyk z czasów dzieciństwa. Wiele osób je wciąż uwielbia. Jedni wolą krówki ciągutki a inni kruche. A Ty do których masz słabość? Ich wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Powiedziałabym nawet, że są ekspresowe. Można tworzyć ich różne wersje smakowe, np. możemy dodać do nich 2 łyżki kakao - powstaną wówczas krówki kakaowe, natomiast jeśli dodamy
Krokusowy Domcisto godne polecenia :). Składniki: 2 paczki krakersów 300 ml śmietanki 36% (z lodówki) 100 g cukru pudru 500 g serka mascarpone (z lodówki) 300 g masła orzechowego 200 g krówek 200 g czekolady mlecznej 3 łyżki mleka 100 g orzechów ziemnych (bez soli) Wykonanie: 200 ml śmietanki zmiksować, z dwiema łyżkami pudru. W osobnej misce serek mascarpone(...)dodać masło orzechowe i dobrze zmiksować wszystko. Do tej masy dodać śmietankę i delikatnie wymieszać całość łyżką. Krakersami wyłożyć spód formy i na to dać masę, potem znów krakersy. Krówki rozpuścić w rondelki i 3 łyżkami śmietanki. Czekoladę rozpuścić z 3 łyżkami śmietanki, ja dodatkowo dodałam trochę mleka, żebym miała bardziej płynną czekoladę. Lepiej rozlała się po cieście. Na krakersy
Moje pyszne gotowanieciastka, opowiem Wam pokrótce o kremie, którego użyłam do nadzienia. Chyba każdy z nas uwielbia masła typu Nutella. Ale dla mnie jest ona mega słodka. Dzięki Super Krówka miałam przyjemność przetestować krem orzechowo- kakaowy . Przyznam, że tak mi posmakował, że gdybym mogła wyjadałabym krem łyżeczką prosto ze słoiczka. Ten zapach... smak, to po prostu mistrzostwo(...)błonnik z akacji - olej kokosowy - proszek kakaowy o obniżonej zawartości tłuszczu 5% Z czystym sumieniem polecam wszystkim kremy Super Krówka . Na stronie producenta znajdziecie jeszcze 3 inne warianty smakowe
Zrób to smaczniepowiecie na połączenie kruchego, miodowego ciasta, masy kajmakowej, śmietankowo- cytrynowej masy i prażonych orzechów laskowych? Brzmi smacznie? To zachęcam do wypróbowania przepisu na Krówkę. Mniaaaaam! Krówka Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej, 2 jajka, 100 g masła, 4 łyżki miodu, opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki drobnego cukru, masa śmietankowo- cytrynowa: 660 ml śmietany(...)galaretki cytrynowe, 2 łyżki drobnego cukru, dodatkowo: puszka masy kajmakowej o smaku krówki, 100 g orzechów włoskich. Wykonanie: Z mąki, jajek, masła, miodu, cukrów i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy i nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Blaszkę 36x25 wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut
paapilotkaaTeraz coś o deserze :-) Mój młody za jogurtem naturalnym nie przepada, a on zdrowszy od reszty. Żeby go zachęcić do jedzenia go dodałam do niego krem orzechowo - kakaowy Super Krówka . Jest to krem 100% naturalny słodzony cukrem kokosowym, oprócz niego zawiera mleko kokosowe w proszku, pastę z orzechów laskowych 12%, olej słonecznikowy, proszek kakaowy o obniżonej zawartości cukru(...)składniki pochodzą z upraw ekologicznych, a produkty mogą spokojnie jeść alergicy, są to produkty wegańskie, nie mają mleka krowiego. Oprócz kremów w swojej ofercie firma ma również pyszne zdrowe krówki w różnych smakach :-) Oprócz kremu i jogurtu w deserze są jeszcze płatki owsiane, nektarynki i borówki. Młody takie śniadanie wciął ze smakiem i poprosił o zrobienie kolejnego w następny dzień
kruche babeczkipowiecie na połączenie kruchego, miodowego ciasta, masy kajmakowej, śmietankowo- cytrynowej masy i prażonych orzechów laskowych? Brzmi smacznie? To zachęcam do wypróbowania przepisu na Krówkę. Mniaaaaam! Krówka Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej, 2 jajka, 100 g masła, 4 łyżki miodu, opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki drobnego cukru, masa śmietankowo- cytrynowa: 660 ml śmietany(...)galaretki cytrynowe, 2 łyżki drobnego cukru, dodatkowo: puszka masy kajmakowej o smaku krówki, 100 g orzechów włoskich. Wykonanie: Z mąki, jajek, masła, miodu, cukrów i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy i nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Blaszkę 36x25 wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut
paapilotkaakupić na każdym jarmarku i często w parkach. Jednak te kupne nie były robione z najlepszych składników. Różnica w smaku, gdy spróbujemy domowych szyszek jest powalająca. A wystarczy rozpuścić krówki z masłem. Nie trzeba nic umieć, żeby zrobić takie szyszki. Ryż dmuchany najłatwiej jest kupić w opakowaniu 50 g, więc więc będą potrzebne 2, pierwsze wsypujemy całe, a drugie stopniowo(...)żeby nie przesadzić z ryżem. Będzie potrzebne ¾ drugiego opakowania a resztę ryżu będzie można zjeść czekając aż szyszki zastygną. Składniki na ok 10 kulek: 400 g miękkich krówek – wyjętych z papierków 100 g masła pół łyżeczki cynamonu 80 g ryżu preparowanego/dmuchanego, czyli 2 paczki Przepis na szyszki z ryżu z cynamonem W garnku rozpuszczamy masło z krówkami
Ugotowane pozamiatanekonsumpcji :-) Ja generalnie jestem zwolenniczką wszelkich płatków, granoli, bakalii, etc. Nie ma dnia, w którym nie jadłabym czegoś w tym stylu. Poniżej moje kolejne odkrycie: słodka za sprawą daktyli, krówek i białej czekolady mieszanka, przełamana cierpkością owoców goji. Z chrupiącymi ziarnami dyni i migdałów. Polecam :-) Muesli Składniki (1 duży słoik) 500 g mieszanki ulubionych płatków opakowanie jagód goji(...)migdałów garść siemienia lnianego 100 g pestek dyni 150 g suszonych daktyli, pokrojonych na kawałki 100 g groszków z białej czekolady 75 g surowego ziarna kakao 50 g mini krówek * Wymieszać, przesypać do słoika. Gotowe :-) * te krówki wyglądają
Słodkie inspiracjeByło ciasto krówka ( klik ), ostatnio był też tort krówka ( klik ), więc teraz jest i sernik krówka :) Na maślanym, ciasteczkowym spodzie, z masą krówkową i puszystą chmurką z kakaowej bitej śmietany, przyprószony gorzkim kakao dla przełamania smaku (możecie zastąpić je gorzką czekoladą). Rozpływający się w ustach i idealnie zrównoważony pod względem słodyczy. Składniki Spód 250 g maślanych ciasteczek 60 g masła
Słodkie inspiracjeUwielbiam słodkości w szczególności te szybkie, które możemy przygotować właściwie w każdym momencie i które nadadzą się na każdą okazję. Dziś zapraszam Was na mini babki z czekoladową krówką. Pyszne, wilgotne ze słodką niespodzianką w środku. Ja swoje mini babki upiekłam po powrocie z podróży do niedzielnej kawy lub herbaty. Ale Wy możecie takie przygotować również np. na nadchodzące święta(...)Doskonale sprawdzą się jako szybka słodka alternatywa na świąteczny stół. W morzu przygotowań czasem takie szybkie wypieki okazują się najlepsze Do przygotowania moich mini babek z czekoladową krówką wykorzystałam pyszne produkty Helio . Produkty Helio cenię od lat. Tym razem zagościły w mojej kuchni w ramach świątecznej współpracy z Helio. Już jakiś czas temu pokazywałam Wam na Facebook moją słodką paczkę
Słodkie okruszkiwiedziałam, że wykonanie krówek jest tak banalnie proste! Znalazłam chyba najprostszy możliwy przepis, którym chcę się podzielić. Generalnie lubię takie krówki mocno kruszące się a te właśnie takie są. Mniam! Znam osobę której na pewno by smakowały, bo jest fanka masła orzechowego ;) Składniki na około 8 - 10 krówek 120 g cukru 40 ml mleka 50 g masła orzechowego kilka
Delusional Trinecukru pudru 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 duża pomarańcza lub dwie małe 250 g przesianej mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody 5 krówek garść wiórków kokosowych Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pomarańcze dokładnie umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach i wycisnąć sok. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę(...)jeżeli macie mniejsze formy - czas pieczenia zwiększy się. Polecam kontrolować ciasto wykałaczką. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. POLEWA Do małego garnuszka wlać wodę, następnie wrzucić krówki. Mieszać, aż krówki się rozpuszczą i powstanie płynna masa. Polać ostudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi
Kolejny blog o gotowaniuniedzielny wieczór proponuję przepis na pyszne szyszki z cukierków. Ciastka są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonale poprawią nam humor w długi jesienny wieczór. SKŁADNIKI: 15 sztuk krówek o smaku waniliowym z Lidl , 20 sztuk irysów o smaku śmietankowym, 50g margaryny, 2 łyżeczki kakao, 40g ryżu preparowanego. PRZYGOTOWANIE: 1. Cukierki odwijam z papierków i przekładam do garnka. Dodaję margarynę(...)Masę zdejmuję z ognia. Z masy formuję owalne, podłużne szyszki. Ciastka układam na talerzu i odstawiam na 15 minut w chłodne miejsce, aby zastygły. Do przygotowania szyszek użyłam krówek, które otrzymałam od Lidl Polska . Wraz z krówkami otrzymałam zestaw polskich produktów oraz wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Karola Okrasy". W książce znajdziemy 75 inspirujących przepisów na dania kuchni
Tradycyjna kuchnia Kasidzisiejszych mlecznych cukierków oprócz mleka, cukru i odrobiny masła (opcjonalnie) użyłam prosa ekspandowanego, gdyż małe równe, okrągłe kulki według mnie idealnie się nadawały do przygotowania kruchych, cukierków a’la krówki, dzięki prosu domowe cukierki nabrały lekkości i chrupkości. Masa mleczna, którą zrobiłam jest krucha, słodka i bardzo smaczna. Natomiast tutaj znajdziecie przepis na kajmak i cukierki karmelki. Jak przygotować domowe(...)cukierki z mleka i cukru? Przepis na domowe cukierki jak krówki z prosem ekspandowanym? Składniki: 1 szkl. mleka 50 g masła 1 szkl. cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego ½ szkl. prosa ekspandowanego marki Lestello (puffed millet) Przygotowanie: Mleko, cukier, cukier waniliowy i masło przekładamy na patelnię (przy szerszej powierzchni grzewczej szybciej zgęstnieje) lub do rondelka i na średnim gazie podgrzewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo słodkie, klejące, ciągnące, miękkie, tradycyjnie zazwyczaj czekoladowe, albo karmelowe (w mojej wersji waniliowe) angielskie krówki. Słodycze te konsystencją przypominają trochę nasz tradycyjny blok czekoladowy. Moją "mordoklejkę" wzbogaciłam o spód z herbatników, aby łatwiej było jeść i słodkie kąski nie kleiły się do palców. FUDGE GALLICO na HERBATNIKACH (domowe "krówki" waniliowe) Składniki: 1,5 szkl cukru pudru 3/4 szkl miękkiego(...)masłem, dodajemy mleko w proszku, mieszamy. Zdejmujemy z ognia dodajemy krem marshmallow, odstawiamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, dno wykładamy herbatnikami (nie jest to konieczne, chociaż ułatwi wyjmowanie" krówki" i jedzenie) Na herbatniki lub dno foremki wylewamy kremową masę i całość wstawiamy do lodówki. Kiedy krem zastygnie wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą (można też ją zetrzeć drobno
Bon appetit mon amieszklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki zimnej wody 200 g masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 op. gotowej przyprawy do piernika (2 łyżki) 1 łyżka kakao Masa krówkowa: 260 g krówek mlecznych 0,5 szklanki mleka 100 g masła Dodatkowo: 300-350 g powideł śliwkowych gotowa polewa czekoladowa Masło ucieramy z ciastem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników. Kolejno(...)stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze w piekarniku na 5 minut (przy uchylonych drzwiczkach). Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty. Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki rozpuszczą się, zdejmujemy z ognia, dalej mieszamy do ostudzenia i zagęszczenia się masy
Pyszności Słodkościsięgamy po przepisy z wykorzystaniem piekarnika, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na ciasto bez pieczenia! Jest to niesamowicie pyszne ciasto z wykorzystaniem masy krówkowej, dlatego właśnie i nazywa się - ,,Krówka". Jest naprawdę pyszne, a robi się je bardzo lekko i sprawnie. Najlepsze w tym cieście jest kontrast słodyczy między kremem, a przesłodką masą krówkową. Specjalnie zrobiłem krem z jak najmniejszą(...)budyniowy, jest to trochę inna odmiana tego kremu, bardziej puszysta, lekko, pulchna, czyli krem budyniowo-śmietankowy. Ten krem idealnie komponuje się z masą krówkową, herbatnikami, oraz orzechami włoskimi. Ciasto ,,Krówka" bez pieczenia - przepis: Składniki: 200 g herbatników typu petit beurre Puszka masy krówkowej/kajmakowej (ok. 400 g) 750 ml mleka (3 szklanki) + 50 ml do nasączenia herbatników
Kuchnia Łukaszasię z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego aksamitnym kremem budyniowym. Kremówk a z poniższego przepisu łączy cechy klasycznego ciastka z delikatnym akcentem toffi - deser idealny d la wi elbicieli krówek i masy kajmakowej. Ciasto francuskie, aksamitna, budyniowa masa z n utą toffi, bita śmietana, masa krówkowa, a wszystko posypane świeżo siekanymi orzechami włoskim i - wszystko to składa się(...)wyśmienite cias to , które doskonale sprawdz i się jako przepyszny, niedzielny deser. Kremówka z Tof fi (Kremówk owa Krówka ) - Składniki: 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (domowego lub "kupnego") (po ok. 250 g) Masa Budyniowa: 1000 ml mleka 2 budynie o smaku toffi 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 2 żółtka 250 g miękkiego masła
Słodka Stronawidać, samo skosztowanie mi nie wystarczyło, bowiem jej wypiekane pierożki z jabłkami były tak pyszne, że udałam się na poszukiwania przepisu. Znalazłam dwa: jeden z ciasta z serka krówki (!) - jest bardzo delikatny w smaku, drugi z ciasta drożdżowego, zaprezentuję Wam jutro:) Obydwa przepisy są niesłychanie łatwe, nawet dla początkujących. A co z nich wychodzi, no cóż...zdjęcia oddają ich wygląd(...)Nadzienie pozostawić do ostygnięcia. Ciasto: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 5 łyżek mleka 50 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 150 gram serka krówki ------------------------------ 1 żółtko 2 łyżki mleka - roztrzepać z żółtkiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski wlać olej, mleko, do tego wsypać cukier, cukier waniliowy, dorzucić krówkę - zmiksować. Do masy
Kuchnia smakówKochani Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Dziecka, bo każdy z nas jest czyimś dzieckiem :) Składniki: - 80 g ryżu preparowanego - 200 g krówek - 1 łyżka mleka - 63 g margaryny - 1 i 1/2 łyżeczki kakao Na małym ogniu podgrzewamy margarynę, mleko i krówki. Mieszamy do czasu rozpuszczenia krówek, następnie dodajemy kakao oraz ryż. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia
Zainspirowana w kuchnilubicie bardziej suchy twaróg, wystarczy go mocniej odsączyć z serwatki. Najważniejsze w przygotowaniu domowego twarogu jest mleko, nie może być UHT . Najlepiej, gdy jest to mleko prosto od krówki, ale zapewne, tak jak i ja, większość z Was nie ma dostępu do takiego mleczka. Zamiennikiem mleczka od krówki może być mleko pasteryzowane ze sklepu (najczęściej sprzedawane w butelkach), które(...)Serdecznie zachęcam Was do zrobienia domowego twarogu! Duma będzie Was rozpierać...obiecuję! ;) Składniki: (na ok. 500 g twarogu) 2 litry świeżego pasteryzowanego lub prosto od krówki mleka, nie UHT (przeczytaj wstęp powyżej!) 800 g zsiadłego mleka (dostępny w każdym dobrym sklepie) 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mleko przelać do dużego garnuszka
Nastoletnie WypiekanieDzisiaj przepis na ciasto, które już Wam pokazałam wczoraj na Instagramie. Ciacho z bardzo dużą ilością orzechów, bezą o smaku krówki i ciastem kruchym. Ci co nie na redukcji to zapraszam! ;-) SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 200 g masła - 200 g mąki owsianej - 200 g mąki pszennej - 3 żółtka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 180 g cukru pudru szybko zagnieć ciasto(...)żółtko - 2 białka ubite na sztywną pianę Orzechy, żółtko, dżem, cukier zmiksuj blenderem. Dodaj pianę z białek. PONADTO: - mały słoik dżemu porzeczkowego - czubata łyżka proszku budyniowego o smaku Krówki BEZA: - 3 białka - 3 łyżki płaskie cukru - łyżka proszku budyniowego o smaku Krówki Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i proszek budyniowy. Dużą tortownicę wysmaruj masłem. Wyłóż dno i boki ciastem
SMYKWKUCHNIKrówki... bardzo lubię :-) chociaż ostatnio jadam je rzadziej, bo staram się unikać słodkiego ;-) ale czego to się nie robi gdy ukochana pięciolatka pyta czy zrobimy jakieś cukierki... A krówki robi się bardzo szybko, trochę trzeba poczekać aż zastygną (chociaż tragedii z tym nie ma), ale warto :-) zwłaszcza gdy pojawi się ochota na coś tak diablo słodkiego... z drugiej strony(...)moje dziecko jest wstanie wyjadać łyżką masę kajmakową bez jakichkolwiek dodatków więc co tam... i krówki zrobione ;-) Te moje są typowymi ciągutkami (osobiście wolę kruche) i chyba właśnie to dzieciaki lubią w nich najbardziej... SKŁADNIKI 125 g masła 2 szklanki cukru 400 ml śmietanki 30 % Masło rozpuszczamy i do gorącego wsypujemy cukier. Bardzo szybko mieszamy do czasu aż masa zacznie
Czary - gary w kuchnimąki pszennej 5 dag cukru pudru 20 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie; 5 dag masła ok.50 ml mleka 30 dag krówek 30 dag suszonej żurawiny bakalie do dekoracji (migdały, pistacje, suszone morele) Przygotowanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto a następnie wylepiamy foremki na tartaletki. Z podanej porcji wychodzi około(...)grubo nakładamy ciasta. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C około 20 min. Najlepiej sprawdzać czy się rumienia. Do garnka o grubym dnie wkładamy masło i krówki. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się krówek. Co jakiś czas mieszamy a na końcu dodajemy mleko. Masa ma być gładka, jeśli wygląda jakby się zważyła wtedy dolewamy po odrobinie mleka
Radość kipiąca uśmiechem.wcale nie jest słodki, lekka kremówka o smaku gruszek i ich kawałki powodują, że słodycz równomiernie się komponuje. Delikatny, puszysty.. Czego chcieć więcej? Składniki : -krem: 1 1/2 puszki krówki kostka margaryny"Kasia" - warstwa gruszkowa: 1 puszka gruszek w syropie 1l śmietanki 30% 1 kostka margaryny 3 łyżeczki żelatyny - namoczyć w ciepłej wodzie -biszkopt: 8 jaj 1 szkl. mąki ziemniaczanej(...)drewnianą łyżką. Wylać ciasto na tortownicę o średnicy 26 cm, wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180*C Krem: Puszkę krówki wkładamy do garnka z wodą, tak by woda sięgała do połowy puszki. gotować około 10-15 minut. Margarynę utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce krówki. Odrobinę kremu pozostawić
Garnkowe fanaberiestudzimy. Morele myjemy i wycieramy do sucha. Wyjmujemy z nich pestki, nacinając najmniej owocu jak się da, żeby nie puściły dużo soku. W miejsce po pestce włożyłam po pół ‘krówki’ – można wsypać pół łyżeczki cukru, ale krówka jednak jest szybszą i pyszniejszą opcją – do moreli pasowała idealnie. Szkół lepienia knedli tyle, co sposobów na lepienie pierogów. Mój jednak jest(...)obraniu i ugotowaniu) 10-12 małych morelek 1 szklanka mąki pszennej + 1 szklanka na zapas i do podsypywania ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 6 cukierków ‘krówka’, przekrojonych na pół 2 jajka rozmiaru M 3 łyżki masła łyżka bułki tartej
Karo in the KitchenUwielbiam serniki i cukierki krówki. Połączone w jedno tworzą rewelacyjne ciasto, które szybko znika ze stołu. Tortownica 18 cm Spód: 3/4 szklanki maki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 75 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 3 jajka 100 g cukru 20 g masła 1,5 łyżki mąki pszennej 600 g twarogu z wiaderka(...)kajmakowej masy krówkowej Polewa: 150 g mlecznej czekolady 100 g cukierków ,,krówki” Spód: Do misy miksera wsypujemy mąkę, kakao, cukier, żółtko, masło i śmietanę. Wszystko mieszamy do utworzenia się grubej kruszonki. Wklepujemy ją delikatnie na dno tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Masa serowa: Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Ciągle miksując dokładamy małe kawałeczki masła i kolejno
VioletoweKucharzeniezachwycające wypieki. Szyszki to jeden z tych deserów, których nie da się zjeść w hurtowej ilości, ponieważ są megasłodkie. Na pewno zasmakują Wam i Waszym gościom :) Składniki: 800g krówek 2 łyżki masła 2 łyżki wody 1 ½ opakowania ryżu preparowanego Przygotowanie: Krówki (obrane z papierków ;)) włożyć do garnka, dodać masło i wodę, rozpuścić.Do gorących krówek wsypać ryż preparowany, wymieszać dużą
Cakes By Kejtsmakowo? Rewelacja, z koleżanką zjadłyśmy ją w okamgnieniu. Potrzebne nam: - 3 mocno schłodzone białka - pół szklanki drobnego cukru - szczypta soli - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka mąki ziemniaczanej - 7-8 krówek - 2 łyżki mleka - łyżka masła - cukrowe perełki Przygotowanie: Białka ubijamy z solą w schłodzonej misce na pół sztywno. Wciąż ubijając dodajemy po trochu cukier, a na końcu dodajemy(...)dlatego ja blokuję je drewnianą łyżką. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 st. i suszymy bezę przez 1,5 godziny. Gotową studzimy i delikatnie przekładamy na paterę. Krówki kruszymy do rondla, dodajemy masło i mleko, po czym podgrzewamy mieszając. Gdy składniki się połączą i masa zgęstnieje, odstawiamy ją na moment do przestudzenia. Następnie polewamy sosem wierzch bezy
W poszukiwaniu inspiracjitemu ze 20? Lub po prostu najlepsza opcja jaka mogła się dziecku przydarzyć - Mama, która przygotowywała takie pyszności dla swoich dzieci :) Zapraszam Was dzisiaj na szyszunie :) Składniki: 0,5kg krówek ciągutek tabliczka gorzkiej czekolady 120g ryżu preparowanego Przygotowanie: Krówki rozpakować i wrzucić to dużego garnka. Podgrzewać delikatnie na małym ogniu, często mieszając (tak aby nie przywarły do dna). Kiedy(...)krówki będą prawie roztopione, dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Wszystko wymieszać i całkowicie roztopić. Odstawić z ognia. Do masy czekoladowo - krówkowej wsypać ryż i dokładnie wszystko wymieszać. Szyszki najłatwiej formować dłońmi, które uprzednio należy zwilżyć (uważajcie, bo masa jest gorąca,). Ryż szybko stwardnieje. Można przechowywać w chłodnym miejscu do ok tygodnia (tak długo nie wytrzymają :P ). Smacznego
ChilliJemyskładniki: 50 g ryżu preparowanego 150 g cukierków krówek (jeżeli wolimy aby były słodsze dodajemy więcej krówek) 2 łyżki słodkiej śmietanki 50 g suszonej żurawiny opcjonalnie: kakao do obtoczenia dodatkowo: olej wykonanie: Krówki rozdrabniamy, przekładamy do miski, dodajemy śmietanę i roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy posiekaną żurawinę, mieszamy. Dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy. Ręce natłuszczamy olejem. Z powstałej masy
Domowy Smak Jedzenianiewiele potrzeba do szczęścia krówki + ryż preparowany = uśmiech od ucha do ucha. Pamiętacie o szyszkach? Ja dziś sobie przypominam ich smak. Składniki 500 g cukierków krówek 140 g ryżu preparowanego (2 opakowania) 150 g masła wedle własnych upodobań można dodać również kakao Sposób Masło z krówkami rozpuścić w garnku, odstawić z ognia wsypać ryż preparowany, formować szyszki uważając aby się
Kuchenne aromatyprzepis na szyszki, mogę nawet powiedzieć że wyszły IDEALNE ! Przepis bardzo prosty, a wręcz banalny więc zachęcam do wciągnięcia dzieciaków do wspólnej zabawy :) Składniki : 500 g krówek, bardzo ważne jest by takie ciągnące się 180 g margaryny lub masła 2 opakowania ryżu preparowanego po 40g Przygotowanie: Margarynę dzielimy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnuszka, wrzucamy połamane krówki(...)razem rozpuszczamy na bardzo wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy krówki i margaryna całkowicie się rozpuszczą i otrzymamy jednolitą masę, zdejmujemy garnuszek z ognia, a następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia na ok 3 min. Dodajemy ryż preparowany i całość bardzo dokładnie mieszamy do czasu aż masa oblepi dokładnie ryż. Całość odstawiamy na jakieś 30 - 60 min, co jakiś czas
charlotte gotujebudyniową pianką Rewelacyjne ciasto, do którego przygotowania warto wykorzystać świeże owoce - w tym przypadku są to maliny, robiłam jednak wersję z jagodami i truskawkami - i wszystkie były przepyszne! Ciasto krówka Najsłodsze ciasto na świecie! Ciasto warte grzechu! Krówka w wersji z ciastem biszkoptowym, krakersami i mnóstwem kajmaku. Już masz ochotę je zrobić?! ;) Ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem śmietankowym Kultowe(...)śmietankowo-czekoladową - słodką, ale tak pyszną, że trudno się im oprzeć! Krajanka krówkowa z orzechami Kruche ciasto na spodzie i wierzch wypełniony chrupiącymi orzechami i polewą ze słodkich krówek! Które dziecko nie byłoby tym zachwycone?! Jabłkowe odwracanki Proste odwracanki z ciasta francuskiego i jabłek z cynamonem. Tarteletki z panna cottą, malinami i borówkami Babeczki ze świeżymi owocami
Moje QulinariaPyszne ciasto na każdą okazję. Domownicy uwielbiają ciasta z karmelem, więc ja postanowiłam upiec sernik z masą krówka. Przepis dostałam od znajomej :) Sernik krówkowy Składniki Kruche ciasto: żółtka jaj - 2 szt margaryna - 1/2 kost cukier - 3 łyżki mąka - 1,5 szkl proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki kakao - 3 łyżeczki tłuszcz do formy MASA SEROWA ser biały w kostkach(...)jajka - 4 szt masa krówka - 1 puszka mąka ziemniaczana - 1 łyżka szczuba masło - 100 g Sposób przygotowania Kruche ciasto: Do miski pokroić na kawałki margarynę, dodać żółtka jaj, cukier, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. MASA SEROWA Masło utrzeć , dodając po łyżce masy krówka
Kuchnia Danusiwiecie serniki na zimno , to Ona uwielbia! ). Dziś mam dla Was przepis na taki sernik na zimno , jakiego tu jeszcze nie widzieliście! Delikatna, puszysta masa serowa z dodatkiem krówek , karmelu i batoników twix w czekoladzie tworzy obłędną całość, której nikt się nie oprze! Zapewne każdy z nas kojarzy reklamę : karmel , ciastko , czekolada ?! Teraz mam nadzieję , że reklama Twix już zawsze(...)biszkopty okrągłe – 10 szt * serek biały homogenizowany – 400 g * śmietana 36% – 150 ml * żelatyna – 3 łyżeczki * cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO: * cukierki krówki – 100 g * twix – 2 paluszki * orzechy – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Tortownicę wykładamy herbatnikami. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy. Uważamy, żeby
Ostra na Słodkocukru 1/4 szklanki mleka skondensowanego 200 g pianek marshmallows 5-6 łyżek ciepłej wody 1/3 szklanki masła orzechowego masa kajmakowa- około 5-8 łyżek, bądź około 200 g krówek ciągutek :) 150-250 g orzechów ziemnych Ponad to potrzebne będą: folia aluminiowa brytfanna nóż miseczka, garnuszek i szpatułka do rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej ubijaczka mikser wysoka miska do ubijania(...)Masa kajmakowa/ karmelowa: 1. Wstawiamy puszkę z kajmakiem do garnuszka z gorącą wodą by się lepiej rozprowadzał, 3. Przekładamy tyle kajmaku ile nam potrzebne do miseczki (jeśli używacie krówek zamiast kajmaku: można je rozpuścić w małym garnuszku,na małym ogniu, cały czas mieszając lub w mikrofalówce- wyjmować co 15-30 sekund i zamieszać- kontynuować do całkowitego rozpuszczenia się krówek
KreatywnePinynieprzyzwoicie pyszna! Z pewnością będę ją powtarzać, nie tylko od święta. 200g masła w temperaturze pokojowej 2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 5 jajek 200g masy kajmakowej 250g krówek 50g mlecznej czekolady 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: karmelowa czekolada 100g (można zastąpić białą lub mleczną) 5 łyżek mleka 1 łyżka oleju 1. Krówki siekamy(...)pieczenia. 3. Masło ucieramy z cukrem na puch. 4. Cały czas miksując dodajemy jajka, następnie masę kajmakową a na końcu stopniowo mąkę. 5. Do powstałej masy dodajemy posiekane krówki i czekoladę. Mieszamy drewnianą łyżką. 6. Masę wylewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa). Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. 7. Przygotowujemy polewę: na małą patelnię
Szefowa kuchniczystym sumieniem. Dzisiaj wersja z kakao - ale jeśli nie macie na taką wersję ochoty, pomińcie kakao i wyjdą zwykłe tradycyjne szyszki :) 'kakaowe szyszki z ryżu preparowanego i krówek' Składniki (na ok 15 sztuk szyszek): - 1 op. ryżu preparowanego (ok.90g) - 150g krówek - 1 łyżka masła - 1 łyżka kakao Krówki pokroić na mniejsze kawałki i razem z masłem, rozpuścić w garnku
CookYourselftradycyjne pączki, jednak w swojej konsystencji, pączków nie przypominają. Bliżej im do brownie, niż do puszystego pączka. Dlatego przepis pojawia się dopiero dzisiaj. Dla miłośników czekoladowego ciasta i krówek :) oraz dla osób nie posiadających piekarnika :) 'czekoladowe "pączki" z nadzieniem karmelowym' Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki soli(...)szklanki cukry - 1/3 szklanki kefiru/maślanki - 4 łyżki masła rozpuszczonego - 1 jajko - krówki - 1 litr oleju Kefir/maślankę rozkłócić z jajkiem i rozpuszczonym masłem. Dodać do sypkich składników (mąka, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól) i wyrobić elastycznie ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 3 mm. Wycinać (np. szklanką) krążki i każdy "nadziać
CookYourselfKrówki są to mleczne cukierki, które wytwarza się z mleka, cukru i masła. Poniżej podaje przepis na kruche krówki, tzn. nie będą miękkie w środku. W smaku przypominają cukierki toffi i idealnie pasują do kubka gorącej kawy. Składniki: 1/2 puszki mleka skondensowanego słodkiego 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego 80 g masła 1. Do rondelka dodać zagęszczone(...)puder i cukier waniliowy. Przygotowane składniki połączyć ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. 2. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Masa po kilku minutach zacznie zmieniać kolor - aby krówki wyszły idealne, masa musi być delikatnie brązowa. Doprowadzenie masy do takiego stanu zajmie około 15-20 minut. 3. Następnie przygotowaną masę wyląc do małych foremek bądź do głębokiego naczynia
UgotowaćMazurek to kruche ciasto ze słodkim nadzieniem w środku. Najczęściej udekorowane polewami lub bakaliami. Zachęcam do wypróbowania przepisu na mazurek z rozpuszczonymi krówkami - niebo w gębie! Składniki na kruche spody (z tej porcji wyjdą 2 mniejsze spody) 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła, tj. 125 g masła (niektóre opakowania masła mają wagę 200 g, więc będziemy potrzebować(...)więcej niż połowę takiej kostki!) 4 łyżki cukru pudru 1 jajko (m) wanilia (ziarenka z laski) Nadzienie: 400 g krówek (polecam wybrać te, które są ręcznie zawijane) 1-2 łyżki masła Do dekoracji: płatki migdałowe słodkie orzeszki motylki cukrowe Piekarnik rozgrzać do 195 C. W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier puder i ziarenka wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać
Ugotowaćbardzo smakowite. Idealne na deser dla najmłodszych. Polecam do wypróbowania . składniki na 18 kulek paczka ryżu preparowanego 90 g 1/2 kostki margaryny 3 łyżeczki kakao 20 dag cukierków krówek łyżka mleka przepis Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy krówki i łyżkę mleka i cały czas mieszamy. Następnie do gotującej się margaryny i krówek dodajemy kakao a na końcu ryż, całość
Smakowite Daniaszczerze kolorem kojarzące się bardziej z jakimś gorącym latnio :) Samoa Blondies przypomina troszeczkę ciasto piernikowe. W każdym razie trzeba powiedzieć, że jest ciekawe w smaku, a dla fanatyków krówek idealne. Ps. Można je dodatkowo wzbogacić migdałami, orzechami włoskimi lub laskowymi. Ale samo ciasto również smakuje pysznie. Składniki: 330g margaryny lub masła 1 szklanka cukru brązowego (lub białego) 2 łyżeczki cukru(...)waniliowego 3 jajka ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 ½ szklanki mąki Wierzch: 400g krówek lub masy krówkowej (kajmaku) 70g masła 100g kokosu Do ozdobienia ciasta można ewentualnie zrobić polewę. Polewa: 40g czekolady 40ml mleka lub wody Tłuszcz rozpuszczamy, by był płynny, ale nie gorący. Następnie dodajemy brązowy cukier, cukier waniliowy, jajka, sól, proszek
Smakowy RajPocząwszy od tego postu, będę starała się zbierać i przedstawiać Wam fajne pomysły odnośnie ciekawych dekoracji potraw. Tak więc rozpoczynam krówką i zapraszam na kolejne dekoracyjne posty. Do zrobienia krówki potrzebujemy: mały, okrągły pomidor natka pietruszki lub szczypiorek coś czarnego np. bakłażan, duża oliwka, czarna rzepa coś białego np. ugotowane białko jajka, rzodkiewka Z podanych warzyw musimy(...)wyciąć małym ostrym nożem następujące elementy (zdjęcie poniżej) a potem tylko odpowiednio je złożyć i krówka gotowa
Jadło i czytadłoDelikatne, lekkie i dosłownie rozpuszczające się w ustach pączusie, których wierzch stanowi masa kajmakowa posypaną orzechami włoskimi to propozycja dla osób, które uwielbiają krówki i wszystkie desery na ich bazie. Pączki nie dość, że pięknie wyglądają to jeszcze wyśmienicie smakują i z pewnością warto je przygotować w okresie karnawałowym i nie tylko... Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową Kajmakową(...)żółtek 2 jajka 80 g drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli ok. 400 g masy kajmakowej (najlepiej o smaku orzechowym) ok. 150 g orzechów włoskich Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową Kajmakową) - Sposób przygotowania: Ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek (w razie problemów można posłużyć
Słodka Stronanajbliższą środę. Szczegóły już wkrótce:) SKŁADNIKI ciasto 250 gram czekoladowy herbatników maślanych 100 gram masła 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady masa krówkowa (karmel) - można zastąpić gotową masą kajmakową 100 gram krówek 200 ml śmietany kremówki masa serowa 800 gram sera trzykrotnie mielonego 50 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru 2 laski wanilii PRZYGOTOWANIE Ciasteczka wkładam(...)odkładam do dekoracji, pozostałą cześć przekładam do formy i rozprowadzam dokładnie dociskając do dna i brzegów. Podpiekam 1 170 stopniach przez 15 minut. Kremówkę wlewam do garnka wraz z krówkami, podgrzewam na małym ogniu ż do momentu całkowitego rozpuszczenia się krówek i powstania jednolitej masy. Ser wkładam do misy miksera i miksuję na wolnych obrotach aby troszke
Magiczna kuchnia Dariiprzykład to ciasto które wczoraj upiekłam dla rodziny do popołudniowej herbaty. Wyszło pyszne! A jest takie proste! Ucierane ciasto z bananami, przełożone masą kajmakową, udekorowane bitą śmietaną z krówkami. brzmi słodko? I takie własnie jest! Ktoś z Was się skusi? Składniki : 200 g miękkiego masła 1/3 szklanki mleka (8 łyżek) 200 g cukru 5 żółtek 2 szklanki mąki pszennej(...)szklanki mąki kukurydzianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 banany 1/2 puszki z kajmakiem ( z mleka skondensowanego) bita śmietana 4 cukierki krówki Sposób przygotowania: Miękkie masło rozcieramy razem z cukrem, dodajemy letnie mleko (aby masło się nie zważyło)i dalej ucieramy Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do momentu połączenia się składników. Mąkę kukurydzianą mieszamy razem z mąką pszenną
Słodkie Przyjemnościszklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki zimnej wody 200 g masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 op. gotowej przyprawy do piernika (2 łyżki) 1 łyżka kakao Masa krówkowa: 260 g krówek mlecznych 0,5 szklanki mleka 100 g masła Dodatkowo: 300-350 g powideł śliwkowych gotowa polewa czekoladowa Masło ucieramy z ciastem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy(...)nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze w piekarniku na 5 minut (przy uchylonych drzwiczkach). Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty. Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki rozpuszczą się, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy do ostudzenia i zagęszczenia się
Salonik smakówCiasto "Krówka" to wymarzone ciasto dla wielbicieli cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, rozpływający się w ustach i bardzo "krówkowy" wypiek, który zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych. Ciasto "Krówka" - Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki zwykłej pszennej 2 jajka 250 g masła 4 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy masa(...)śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru cukier waniliowy śmietan fix gotowa masa krówkowa/kajmakowa ok. 300 g płatki migdałów Ciasto "Krówka" - Sposób przygotowania: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Ciastem wyłożyć formę wysmarowaną tłuszczem (ok. 20 x 30 cm), po-nakłuwać widelcem i piec
Słodka StronaSernik "Krówka" to idealny deser dla fanów cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, kremowy ser z masą kajmakową na kruchym spodzie, z wierzchem pokrytym masą krówkową posypany orzechami włoskimi. Sernik "Krówka" - Składniki: ciasto: 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki mąki zwykłej pszennej małe jajko 60 g masła łyżka miodu 2 łyżki cukru cukier waniliowy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)twarogu sernikowego 1/4 szklanki cukru ekstrakt waniliowy 2 małe jajka 1/4 szklanki kremówki łyżeczka mąki ziemniaczanej 400 g masy kajmakowej ok. 100 g orzechów włoskich Sernik "Krówka" - Sposób przygotowania : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie formę (ok. 18 cm) wyścielamy pergaminem i smarujemy boki masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy, nakłuwamy
Słodka Stronaszczypta proszku do pieczenia Krem: 3/4 kostki masła 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 5 łyżek maki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej opakowanie cukru waniliowego 3 jajka Dodatkowo: kilka krówek odrobina mleka płatki migdałów Wykonanie: Ciasto: Wodę z margaryną i łyżką cukru roztopić. Mąkę z proszkiem przesiać i dodać do rozpuszczonego i zagotowanego masła. Dokładnie wymieszać, uważając(...)zagotowanego mleka i dokładnie wymieszać. Chwilkę jeszcze podgotować i zestawić z ognia. Trochę przestudzić. Ptysie przekrajać na pół i napełniać je ciepłym kremem. Polewa: W rondelku roztopić kilka krówek z odrobiną mleka na spodzie garnka, aby krówki nie przypaliły się. Smarować wierzch eklerków i od razu obsypać je migdałami, (szybko bo masa korówkowa błyskawicznie zastyga). Smacznego
Moje pyszne gotowaniedzisiaj znów mlecznie i śniadaniowo. Pyszna manna toffi. Bo najlepsze jest najprostsze. Składniki: (na miseczkę) szklanka mleka 4 łyżki kaszy manny jedna krówka Wykonanie: Mleko zagotować, zestawić z ognia dokładnie wmieszać kaszę i znów postawić ją na ogień. Chwilę pogotować. Krówkę pociąć na mniejsze kawałki. Kaszkę przelać do miski, dodać krówkę pomieszać. Kiedy się rozpuści, wcinać. Smacznego
Moje pyszne gotowanieZostało mi po rurkach trochę kremy piernikowego, więc postanowiłam zrobić taki torcik. Wyszedł pyszniutki. Blaty delikatnie piernikowe, odrobina galaretki jagodowej od cioci, krem, a wszystko zakończone starta krówką. Niebo w gębie :) Składniki: Ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 4 łyżki gorącej wody 4 jajka 4 łyżki cukru łyżka przyprawy do piernika 2 łyżeczki płaskie sody łyżeczka płaściutka(...)cynamonu Krem: Krem piernikowy - z tego przepisu Dodatkowo: 3 łyżki galaretko jagodowej od cioci 3 krówki mleczne Odrobina likieru migdałowego do nasączenia blatu Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Jajka zmiksować z wodą, dodać cukier wymieszany z cynamonem i miksować chwilę razem. Następnie mąki przesiać z sodą dodać przyprawę do piernika wymieszać. Dawać porcjami do jajek i chwilę po miksować
Moje pyszne gotowanie