krówka - 1341 przepisów (strona:23/90)

Mazurek z rozpuszczonymi krówkami 217

Mazurek to kruche ciasto ze słodkim nadzieniem w środku. Najczęściej udekorowane polewami lub bakaliami. Zachęcam do wypróbowania przepisu na mazurek z rozpuszczonymi krówkami - niebo w gębie! Składniki na kruche spody (z tej porcji wyjdą 2 mniejsze spody) 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła, tj. 125 g masła (niektóre opakowania masła  mają wagę 200 g, więc będziemy potrzebować(...)więcej niż połowę takiej kostki!) 4 łyżki cukru pudru 1 jajko (m) wanilia (ziarenka z laski) Nadzienie: 400 g krówek (polecam wybrać te, które są ręcznie zawijane) 1-2 łyżki masła Do dekoracji: płatki migdałowe słodkie orzeszki motylki cukrowe Piekarnik rozgrzać do 195 C.  W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier puder i ziarenka wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać

Ugotować
Kulki ryżowe + film 163

bardzo smakowite. Idealne na deser dla najmłodszych. Polecam do wypróbowania . składniki na 18 kulek paczka ryżu preparowanego 90 g 1/2 kostki margaryny 3 łyżeczki kakao 20 dag cukierków krówek łyżka mleka przepis Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy krówki i łyżkę mleka i cały czas mieszamy. Następnie do gotującej się margaryny i krówek dodajemy kakao a na końcu ryż, całość

Smakowite Dania
Samoa Blondies – piernikowe ciasto z kajmakiem i kokosem na styl amerykański 168

szczerze kolorem kojarzące się bardziej z jakimś gorącym latnio :) Samoa Blondies przypomina troszeczkę ciasto piernikowe. W każdym razie trzeba powiedzieć, że jest ciekawe w smaku, a dla fanatyków krówek idealne. Ps. Można je dodatkowo wzbogacić migdałami, orzechami włoskimi lub laskowymi. Ale samo ciasto również smakuje pysznie. Składniki: 330g margaryny lub masła 1 szklanka cukru brązowego (lub białego) 2 łyżeczki cukru(...)waniliowego 3 jajka ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 ½ szklanki mąki Wierzch: 400g krówek lub masy krówkowej (kajmaku) 70g masła 100g kokosu Do ozdobienia ciasta można ewentualnie zrobić polewę. Polewa: 40g czekolady 40ml mleka lub wody Tłuszcz rozpuszczamy, by był płynny, ale nie gorący. Następnie dodajemy brązowy cukier, cukier waniliowy, jajka, sól, proszek

Smakowy Raj
146. Pomysłowa dekoracja - krówka - cz. 1 138

Począwszy od tego postu, będę starała się zbierać i przedstawiać Wam fajne pomysły odnośnie ciekawych dekoracji  potraw. Tak więc rozpoczynam krówką i zapraszam na kolejne dekoracyjne posty. Do zrobienia krówki potrzebujemy: mały, okrągły pomidor natka pietruszki lub szczypiorek coś czarnego np. bakłażan, duża oliwka, czarna rzepa coś białego np. ugotowane białko jajka, rzodkiewka Z podanych warzyw musimy(...)wyciąć małym ostrym nożem następujące elementy (zdjęcie poniżej) a potem tylko odpowiednio je złożyć i krówka gotowa

Jadło i czytadło
Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową - Kajmakową i Orzechami Włoskimi) 224

Delikatne, lekkie i dosłownie rozpuszczające się w ustach pączusie, których wierzch stanowi masa kajmakowa posypaną orzechami włoskimi to propozycja dla osób, które uwielbiają krówki i wszystkie desery na ich bazie. Pączki nie dość, że pięknie wyglądają to jeszcze wyśmienicie smakują i z pewnością warto je przygotować w okresie karnawałowym i nie tylko... Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową Kajmakową(...)żółtek 2 jajka 80 g drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli ok. 400 g masy kajmakowej (najlepiej o smaku orzechowym) ok. 150 g orzechów włoskich Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową Kajmakową) - Sposób przygotowania: Ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek (w razie problemów można posłużyć

Słodka Strona
Mocno czekoladowa tarta serowo-krówkowa i zapowiedź CANDY W MAGICZNEJ KUCHNI / Heavily chocolate tart with cheese and fudge, and 151

najbliższą środę. Szczegóły już wkrótce:) SKŁADNIKI ciasto 250 gram czekoladowy herbatników maślanych 100 gram masła 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady masa krówkowa (karmel) - można zastąpić gotową masą kajmakową 100 gram krówek 200 ml śmietany kremówki masa serowa 800 gram sera trzykrotnie mielonego 50 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru 2 laski wanilii PRZYGOTOWANIE Ciasteczka wkładam(...)odkładam do dekoracji, pozostałą cześć przekładam do formy i rozprowadzam dokładnie dociskając do dna i brzegów. Podpiekam 1 170 stopniach przez 15 minut. Kremówkę wlewam do garnka wraz z krówkami,  podgrzewam na małym ogniu ż do momentu całkowitego rozpuszczenia się krówek i powstania jednolitej masy.  Ser wkładam do misy miksera i miksuję na wolnych obrotach aby troszke

Magiczna kuchnia Darii
Ciasto bananowe z kajmakiem 173

przykład to ciasto które wczoraj upiekłam dla rodziny do popołudniowej herbaty. Wyszło pyszne! A jest takie proste! Ucierane ciasto z bananami, przełożone masą kajmakową, udekorowane bitą śmietaną z krówkami. brzmi słodko? I takie własnie jest! Ktoś z Was się skusi?  Składniki : 200 g miękkiego masła 1/3 szklanki mleka (8 łyżek) 200 g cukru 5 żółtek 2 szklanki mąki pszennej(...)szklanki mąki kukurydzianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 banany 1/2 puszki z kajmakiem ( z mleka skondensowanego) bita śmietana 4 cukierki krówki  Sposób przygotowania: Miękkie masło rozcieramy razem z cukrem, dodajemy letnie mleko (aby masło się nie zważyło)i dalej ucieramy Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do momentu połączenia się składników. Mąkę kukurydzianą mieszamy razem z mąką pszenną

Słodkie Przyjemności
Szybki piernik 150

szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki zimnej wody 200 g masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 op. gotowej przyprawy do piernika (2 łyżki) 1 łyżka kakao Masa krówkowa: 260 g krówek mlecznych 0,5 szklanki mleka 100 g masła Dodatkowo: 300-350 g powideł śliwkowych gotowa polewa czekoladowa Masło ucieramy z ciastem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy(...)nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze w piekarniku na 5 minut (przy uchylonych drzwiczkach). Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty. Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki rozpuszczą się, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy do ostudzenia i zagęszczenia się

Salonik smaków
Ciasto "Krówka" 616

Ciasto "Krówka" to wymarzone ciasto dla wielbicieli cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, rozpływający się w ustach i bardzo "krówkowy" wypiek, który zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych.  Ciasto "Krówka" - Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki zwykłej pszennej 2 jajka 250 g masła 4 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy masa(...)śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru cukier waniliowy śmietan fix gotowa masa krówkowa/kajmakowa ok. 300 g płatki migdałów Ciasto "Krówka" - Sposób przygotowania: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Ciastem wyłożyć formę wysmarowaną tłuszczem (ok. 20 x 30 cm), po-nakłuwać widelcem i piec

Słodka Strona
Sernik "Krówka" 194

Sernik "Krówka" to idealny deser dla fanów cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, kremowy ser z masą kajmakową na kruchym spodzie, z wierzchem pokrytym masą krówkową posypany orzechami włoskimi. Sernik "Krówka" - Składniki:   ciasto: 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki mąki zwykłej pszennej małe jajko 60 g masła łyżka miodu 2 łyżki cukru cukier waniliowy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)twarogu sernikowego 1/4 szklanki cukru ekstrakt waniliowy 2 małe jajka 1/4 szklanki kremówki łyżeczka mąki ziemniaczanej 400 g masy kajmakowej ok. 100 g orzechów włoskich Sernik "Krówka" - Sposób przygotowania : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie formę (ok. 18 cm) wyścielamy pergaminem i smarujemy boki masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy, nakłuwamy

Słodka Strona
Eklerki z krówką 157

szczypta proszku do pieczenia Krem: 3/4 kostki masła 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 5 łyżek maki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej opakowanie cukru waniliowego 3 jajka Dodatkowo: kilka krówek odrobina mleka płatki migdałów Wykonanie: Ciasto: Wodę z margaryną i łyżką cukru roztopić. Mąkę z proszkiem przesiać i dodać do rozpuszczonego i zagotowanego masła.  Dokładnie wymieszać, uważając(...)zagotowanego mleka i dokładnie wymieszać. Chwilkę jeszcze podgotować i zestawić z ognia. Trochę przestudzić. Ptysie przekrajać na pół i napełniać je ciepłym kremem. Polewa: W rondelku roztopić kilka krówek z odrobiną mleka na spodzie garnka, aby krówki nie przypaliły się.  Smarować wierzch eklerków i od razu obsypać je migdałami, (szybko bo masa korówkowa błyskawicznie zastyga). Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Manna toffi 159

dzisiaj znów mlecznie i śniadaniowo. Pyszna manna toffi. Bo najlepsze jest najprostsze. Składniki: (na miseczkę) szklanka mleka 4 łyżki kaszy manny jedna krówka Wykonanie: Mleko zagotować, zestawić z ognia dokładnie wmieszać kaszę i znów postawić ją na ogień. Chwilę pogotować. Krówkę pociąć na mniejsze kawałki. Kaszkę przelać do miski, dodać krówkę pomieszać. Kiedy się rozpuści, wcinać. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Przekładaniec Świąteczny, czyli piernikowy mini torcik okraszony krówką 170

Zostało mi po rurkach trochę kremy piernikowego, więc postanowiłam zrobić taki torcik. Wyszedł pyszniutki. Blaty delikatnie piernikowe, odrobina galaretki jagodowej od cioci, krem, a wszystko zakończone starta krówką. Niebo w gębie :) Składniki: Ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 4 łyżki gorącej wody 4 jajka 4 łyżki cukru łyżka przyprawy do piernika 2 łyżeczki płaskie sody łyżeczka płaściutka(...)cynamonu Krem: Krem piernikowy - z tego przepisu Dodatkowo: 3 łyżki galaretko jagodowej od cioci 3 krówki mleczne Odrobina likieru migdałowego do nasączenia blatu Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Jajka zmiksować z wodą, dodać cukier wymieszany z cynamonem i miksować chwilę razem. Następnie mąki przesiać z sodą dodać przyprawę do piernika wymieszać. Dawać porcjami do jajek i chwilę po miksować

Moje pyszne gotowanie
Domowe krówki z solą morską 102

Pyszne domowe krówki o niesamowicie mlecznym smaku. Cudownie się ciągną, są delikatne i niezwykle pyszne. Dodatek soli morskiej genialnie podkreśla ich karmelową słodycz. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Pokochacie je na pewno! :) Składniki: 600 ml niesłodzonego mleka skondensowanego 300 g cukru 130 g masła kilka kropel ekstraktu z wanilii gruboziarnista sól morska Przygotowanie: Wszystkie podane składniki umieścić w garnku z nieprzywierającym(...)następnie wylać do małej keksówki pokrytej folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Zastygniętą masę pokroić na cukierki, a następnie posypać je z wierzchu szczyptą soli morskiej. Gotowe krówki zawinąć w papierki lub celofan. Przechowywać najlepiej w lodówce. Cukierki zachowują jednak kształt przez kilka godzin w temperaturze pokojowej. * Proporcje składników na idealne krówki zaczerpnąłem z  eksperymentalnie.com

Food Square
Tartaletki krówkowe z orzechami 590

Tartaletki krówkowe z orzechami to pyszne, słodkie babeczki, które swym wnętrzem skuszą wielbicieli krówek i orzeszków ziemnych. Choć można je zaliczyć do kategorii słodkich i kalorycznych przekąsek, ich niewielki rozmiar pozwala na zjedzenie takiej babeczki ze smakiem, bez efektu przesłodzenia. Ciasto kruche, z którego przygotowujemy babeczki, dzięki dodatkowi kakao ma ładną brązową barwę. Wnętrze każdej tartaletki to krówkowa masa jogurtowa(...)przygotować 5 tartaletek o średnicy 9cm. Tartaletki krówkowe z orzechami Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 50g masła 25g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka kakao nadzienie 150g krówek 2-3 łyżki mleka 100g jogurtu greckiego 1 jajko 1 łyżeczka mąki pszennej 100g prażonych orzechów ziemnych Wykonanie: - mąkę, kakao i cukier przesiać, dodać sól, zimne masło, składniki posiekać razem

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania