cukru pudru 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 duża pomarańcza lub dwie małe 250 g przesianej mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody 5 krówek garść wiórków kokosowych Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pomarańcze dokładnie umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach i wycisnąć sok. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę(...)jeżeli macie mniejsze formy - czas pieczenia zwiększy się. Polecam kontrolować ciasto wykałaczką. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. POLEWA Do małego garnuszka wlać wodę, następnie wrzucić krówki. Mieszać, aż krówki się rozpuszczą i powstanie płynna masa. Polać ostudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi
Kolejny blog o gotowaniuniedzielny wieczór proponuję przepis na pyszne szyszki z cukierków. Ciastka są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonale poprawią nam humor w długi jesienny wieczór. SKŁADNIKI: 15 sztuk krówek o smaku waniliowym z Lidl , 20 sztuk irysów o smaku śmietankowym, 50g margaryny, 2 łyżeczki kakao, 40g ryżu preparowanego. PRZYGOTOWANIE: 1. Cukierki odwijam z papierków i przekładam do garnka. Dodaję margarynę(...)Masę zdejmuję z ognia. Z masy formuję owalne, podłużne szyszki. Ciastka układam na talerzu i odstawiam na 15 minut w chłodne miejsce, aby zastygły. Do przygotowania szyszek użyłam krówek, które otrzymałam od Lidl Polska . Wraz z krówkami otrzymałam zestaw polskich produktów oraz wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Karola Okrasy". W książce znajdziemy 75 inspirujących przepisów na dania kuchni
Tradycyjna kuchnia Kasidzisiejszych mlecznych cukierków oprócz mleka, cukru i odrobiny masła (opcjonalnie) użyłam prosa ekspandowanego, gdyż małe równe, okrągłe kulki według mnie idealnie się nadawały do przygotowania kruchych, cukierków a’la krówki, dzięki prosu domowe cukierki nabrały lekkości i chrupkości. Masa mleczna, którą zrobiłam jest krucha, słodka i bardzo smaczna. Natomiast tutaj znajdziecie przepis na kajmak i cukierki karmelki. Jak przygotować domowe(...)cukierki z mleka i cukru? Przepis na domowe cukierki jak krówki z prosem ekspandowanym? Składniki: 1 szkl. mleka 50 g masła 1 szkl. cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego ½ szkl. prosa ekspandowanego marki Lestello (puffed millet) Przygotowanie: Mleko, cukier, cukier waniliowy i masło przekładamy na patelnię (przy szerszej powierzchni grzewczej szybciej zgęstnieje) lub do rondelka i na średnim gazie podgrzewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo słodkie, klejące, ciągnące, miękkie, tradycyjnie zazwyczaj czekoladowe, albo karmelowe (w mojej wersji waniliowe) angielskie krówki. Słodycze te konsystencją przypominają trochę nasz tradycyjny blok czekoladowy. Moją "mordoklejkę" wzbogaciłam o spód z herbatników, aby łatwiej było jeść i słodkie kąski nie kleiły się do palców. FUDGE GALLICO na HERBATNIKACH (domowe "krówki" waniliowe) Składniki: 1,5 szkl cukru pudru 3/4 szkl miękkiego(...)masłem, dodajemy mleko w proszku, mieszamy. Zdejmujemy z ognia dodajemy krem marshmallow, odstawiamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, dno wykładamy herbatnikami (nie jest to konieczne, chociaż ułatwi wyjmowanie" krówki" i jedzenie) Na herbatniki lub dno foremki wylewamy kremową masę i całość wstawiamy do lodówki. Kiedy krem zastygnie wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą (można też ją zetrzeć drobno
Bon appetit mon amieszklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki zimnej wody 200 g masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 op. gotowej przyprawy do piernika (2 łyżki) 1 łyżka kakao Masa krówkowa: 260 g krówek mlecznych 0,5 szklanki mleka 100 g masła Dodatkowo: 300-350 g powideł śliwkowych gotowa polewa czekoladowa Masło ucieramy z ciastem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników. Kolejno(...)stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze w piekarniku na 5 minut (przy uchylonych drzwiczkach). Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty. Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki rozpuszczą się, zdejmujemy z ognia, dalej mieszamy do ostudzenia i zagęszczenia się masy
Pyszności Słodkościsięgamy po przepisy z wykorzystaniem piekarnika, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na ciasto bez pieczenia! Jest to niesamowicie pyszne ciasto z wykorzystaniem masy krówkowej, dlatego właśnie i nazywa się - ,,Krówka". Jest naprawdę pyszne, a robi się je bardzo lekko i sprawnie. Najlepsze w tym cieście jest kontrast słodyczy między kremem, a przesłodką masą krówkową. Specjalnie zrobiłem krem z jak najmniejszą(...)budyniowy, jest to trochę inna odmiana tego kremu, bardziej puszysta, lekko, pulchna, czyli krem budyniowo-śmietankowy. Ten krem idealnie komponuje się z masą krówkową, herbatnikami, oraz orzechami włoskimi. Ciasto ,,Krówka" bez pieczenia - przepis: Składniki: 200 g herbatników typu petit beurre Puszka masy krówkowej/kajmakowej (ok. 400 g) 750 ml mleka (3 szklanki) + 50 ml do nasączenia herbatników
Kuchnia Łukaszasię z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego aksamitnym kremem budyniowym. Kremówk a z poniższego przepisu łączy cechy klasycznego ciastka z delikatnym akcentem toffi - deser idealny d la wi elbicieli krówek i masy kajmakowej. Ciasto francuskie, aksamitna, budyniowa masa z n utą toffi, bita śmietana, masa krówkowa, a wszystko posypane świeżo siekanymi orzechami włoskim i - wszystko to składa się(...)wyśmienite cias to , które doskonale sprawdz i się jako przepyszny, niedzielny deser. Kremówka z Tof fi (Kremówk owa Krówka ) - Składniki: 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (domowego lub "kupnego") (po ok. 250 g) Masa Budyniowa: 1000 ml mleka 2 budynie o smaku toffi 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 2 żółtka 250 g miękkiego masła
Słodka Stronawidać, samo skosztowanie mi nie wystarczyło, bowiem jej wypiekane pierożki z jabłkami były tak pyszne, że udałam się na poszukiwania przepisu. Znalazłam dwa: jeden z ciasta z serka krówki (!) - jest bardzo delikatny w smaku, drugi z ciasta drożdżowego, zaprezentuję Wam jutro:) Obydwa przepisy są niesłychanie łatwe, nawet dla początkujących. A co z nich wychodzi, no cóż...zdjęcia oddają ich wygląd(...)Nadzienie pozostawić do ostygnięcia. Ciasto: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 5 łyżek mleka 50 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 150 gram serka krówki ------------------------------ 1 żółtko 2 łyżki mleka - roztrzepać z żółtkiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski wlać olej, mleko, do tego wsypać cukier, cukier waniliowy, dorzucić krówkę - zmiksować. Do masy
Kuchnia smakówKochani Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Dziecka, bo każdy z nas jest czyimś dzieckiem :) Składniki: - 80 g ryżu preparowanego - 200 g krówek - 1 łyżka mleka - 63 g margaryny - 1 i 1/2 łyżeczki kakao Na małym ogniu podgrzewamy margarynę, mleko i krówki. Mieszamy do czasu rozpuszczenia krówek, następnie dodajemy kakao oraz ryż. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia
Zainspirowana w kuchnilubicie bardziej suchy twaróg, wystarczy go mocniej odsączyć z serwatki. Najważniejsze w przygotowaniu domowego twarogu jest mleko, nie może być UHT . Najlepiej, gdy jest to mleko prosto od krówki, ale zapewne, tak jak i ja, większość z Was nie ma dostępu do takiego mleczka. Zamiennikiem mleczka od krówki może być mleko pasteryzowane ze sklepu (najczęściej sprzedawane w butelkach), które(...)Serdecznie zachęcam Was do zrobienia domowego twarogu! Duma będzie Was rozpierać...obiecuję! ;) Składniki: (na ok. 500 g twarogu) 2 litry świeżego pasteryzowanego lub prosto od krówki mleka, nie UHT (przeczytaj wstęp powyżej!) 800 g zsiadłego mleka (dostępny w każdym dobrym sklepie) 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mleko przelać do dużego garnuszka
Nastoletnie WypiekanieDzisiaj przepis na ciasto, które już Wam pokazałam wczoraj na Instagramie. Ciacho z bardzo dużą ilością orzechów, bezą o smaku krówki i ciastem kruchym. Ci co nie na redukcji to zapraszam! ;-) SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 200 g masła - 200 g mąki owsianej - 200 g mąki pszennej - 3 żółtka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 180 g cukru pudru szybko zagnieć ciasto(...)żółtko - 2 białka ubite na sztywną pianę Orzechy, żółtko, dżem, cukier zmiksuj blenderem. Dodaj pianę z białek. PONADTO: - mały słoik dżemu porzeczkowego - czubata łyżka proszku budyniowego o smaku Krówki BEZA: - 3 białka - 3 łyżki płaskie cukru - łyżka proszku budyniowego o smaku Krówki Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i proszek budyniowy. Dużą tortownicę wysmaruj masłem. Wyłóż dno i boki ciastem
SMYKWKUCHNIKrówki... bardzo lubię :-) chociaż ostatnio jadam je rzadziej, bo staram się unikać słodkiego ;-) ale czego to się nie robi gdy ukochana pięciolatka pyta czy zrobimy jakieś cukierki... A krówki robi się bardzo szybko, trochę trzeba poczekać aż zastygną (chociaż tragedii z tym nie ma), ale warto :-) zwłaszcza gdy pojawi się ochota na coś tak diablo słodkiego... z drugiej strony(...)moje dziecko jest wstanie wyjadać łyżką masę kajmakową bez jakichkolwiek dodatków więc co tam... i krówki zrobione ;-) Te moje są typowymi ciągutkami (osobiście wolę kruche) i chyba właśnie to dzieciaki lubią w nich najbardziej... SKŁADNIKI 125 g masła 2 szklanki cukru 400 ml śmietanki 30 % Masło rozpuszczamy i do gorącego wsypujemy cukier. Bardzo szybko mieszamy do czasu aż masa zacznie
Czary - gary w kuchnimąki pszennej 5 dag cukru pudru 20 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie; 5 dag masła ok.50 ml mleka 30 dag krówek 30 dag suszonej żurawiny bakalie do dekoracji (migdały, pistacje, suszone morele) Przygotowanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto a następnie wylepiamy foremki na tartaletki. Z podanej porcji wychodzi około(...)grubo nakładamy ciasta. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C około 20 min. Najlepiej sprawdzać czy się rumienia. Do garnka o grubym dnie wkładamy masło i krówki. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się krówek. Co jakiś czas mieszamy a na końcu dodajemy mleko. Masa ma być gładka, jeśli wygląda jakby się zważyła wtedy dolewamy po odrobinie mleka
Radość kipiąca uśmiechem.wcale nie jest słodki, lekka kremówka o smaku gruszek i ich kawałki powodują, że słodycz równomiernie się komponuje. Delikatny, puszysty.. Czego chcieć więcej? Składniki : -krem: 1 1/2 puszki krówki kostka margaryny"Kasia" - warstwa gruszkowa: 1 puszka gruszek w syropie 1l śmietanki 30% 1 kostka margaryny 3 łyżeczki żelatyny - namoczyć w ciepłej wodzie -biszkopt: 8 jaj 1 szkl. mąki ziemniaczanej(...)drewnianą łyżką. Wylać ciasto na tortownicę o średnicy 26 cm, wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180*C Krem: Puszkę krówki wkładamy do garnka z wodą, tak by woda sięgała do połowy puszki. gotować około 10-15 minut. Margarynę utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce krówki. Odrobinę kremu pozostawić
Garnkowe fanaberiestudzimy. Morele myjemy i wycieramy do sucha. Wyjmujemy z nich pestki, nacinając najmniej owocu jak się da, żeby nie puściły dużo soku. W miejsce po pestce włożyłam po pół ‘krówki’ – można wsypać pół łyżeczki cukru, ale krówka jednak jest szybszą i pyszniejszą opcją – do moreli pasowała idealnie. Szkół lepienia knedli tyle, co sposobów na lepienie pierogów. Mój jednak jest(...)obraniu i ugotowaniu) 10-12 małych morelek 1 szklanka mąki pszennej + 1 szklanka na zapas i do podsypywania ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 6 cukierków ‘krówka’, przekrojonych na pół 2 jajka rozmiaru M 3 łyżki masła łyżka bułki tartej
Karo in the Kitchen