Ciasto krówka na biszkopcie z polewą kajmakową to jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam. Delikatny biszkopt, masa i polewa. Oryginalny przepis na ma ciasto półkruche, natomiast ja przygotowałam je na biszkopcie i wyszło super. SKŁADNIKI : CIASTO : 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanka cukru 1 łyżka(...)masę krówkową i podgrzewając mieszamy aż składniki się połączą. Odkładamy do ostygnięcia. Blat ciasta układamy w blaszce, nasączamy herbatą, rozkładamy masę i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ponownie nasączamy. Tężejącą krówkę wylewamy na wierzch i równo rozprowadzamy, posypujemy kruszonymi orzechami i ciasto chłodzimy kilka godzin. Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku
Kulinarne Fantazje MarioliPonieważ tradycyjne ciasto krówka ma dość twarde blaty, wymyśliłam sobie miękkie, biszkoptowe. Zrobiłam na próbę i wyszło super. Do biszkoptu dodałam trochę miodu, zmniejszyłam ilość cukru i dodałam odrobinę kakao dla koloru. Ta krówka będzie u nas w domu częstym gościem :) Wam też polecam. Spróbujcie. Myślę, że tego ciasta nie powstydzilibyście się na świątecznym stole. Składniki na biszkopt: 5 jajek
Agusiowe smakołykijagodowe tajemnica lasu Sernik z polewą krówkową na migdałowym spodzie Rolada makowa ze śmietaną i marmoladą Ciasto jesienna krówka z jabłkami Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie Ciasto truskawkowe Ciasto Princessa kokosowa Murzynek Siostry(...)Ciasto porzeczkowa wuzetka Ciasto kokosowe Ciasto brzoskwiniowe Śmietankowiec z porzeczkami Ciasto puszysta krówka
Passions hobbies lifeLubicie serniki ? bo ja tak, ten sernik jest pyszny, taki pulchniutki i puszysty...przepis znalazłam tutaj .Ja miałam akurat budynie o smaku krówki i mój sernik jest ciemniejszy ,ale to nie zmieniło jego smaku, no ale wiadomo, każdy ma inne gusta. Przepis na dużą blaszkę około 22x35cm CIASTO 3/4 kostki margaryny lub masła 4 żółtka [białka odłożyć(...)tortowej 3 łyżki cukru MASA SEROWA 1 kg sera w wiaderku 3/4 szkl oliwy z oliwek 3 budynie śmietankowe po 40 g bez cukru [ u mnie o smaku krówki] 1,5 szkl mleka 1 cukier waniliowy 6 żółtek (białka odłożyć do piany) PIANA 10 białek (4 z ciasta, 6 z masy ) 1,5 szkl. cukru Wszystkie składniki
Moje domowe kucharzeniePomysł na smaczne i szybkie do przygotowania ciasto - biszkopt karmelowy przełożony bitą śmietaną i udekorowany masą kajmakową. Jestem pewna, że ciasto KRÓWKA przypadnie do smaku osobom, które uwielbiają masę kajmakową i delikatne przekładańce. Zachęcam do pieczenia 😊 Składniki na blachę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: biszkopt karmelowy 1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g) 1/2 szklanki wody(...)łyżki wrzącej wody dodatkowo 150-200 g masy kajmakowej do nasączenia: sok z 1/2 cytryny + 1/3 szklanki przegotowanej wody płatki migdałowe do dekoracji Etapy przygotowywania ciasta KRÓWKA - nasączanie spodu biszkoptu, przekładanie kremem i dekorowanie masą kajmakową oraz płatkami migdałowymi Na samym początku skarmelizować cukier: na suchą patelnię wsypać zwykły cukier i podgrzewać go tak długo (na średnim ogniu
Ugotowaćniepozorne z wyglądu. Żadnych bajerów, czy też „papiru” jak babcia mówi („więcej papiru niż jedzenia”), ale kryją w sobie sos toffi, dzięki czemu mają smak krówek, a dodatek dyniowego puree sprawia, że nawet 3 dnia, bo dziś rano zjadłam jedną uchowana nadal są mięciutkie i świeże jak w dniu upieczenia, co jest ewenementem, bo z tego(...)ciastem. Piecz 20-25 minut. U mnie wyszło 6 sztuk., bo mam ciut większe i grubsze foremki, więc piekłam dokładnie 25 minut. Smacznego! Artykuł Dyniowe muffiny o smaku krówek pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfCudowny zapach krówek.. słodycz nie do opisania :-) Sernik jest jednocześnie soczysty i kruchy. Ma smak chałwy i słodkiego mleka. Trzeba go po prostu upiec. Czas przygotowywania: 30 minut Czas pieczenia: 60 minut Ilość porcji: tortownica średnicy 15-18 cm Składniki na masę serową: • 500 g sera ricotta • 5 krówek np. waniliowych
AniaGotuje.plDomowe krówki ciągutki.. prawdziwe, niezawodne ;-) Czas przygotowywania: 5 minut Czas " smażenia" masy: około 33 minut Ilość krówek: niska forma 20/20 cm Składniki: • puszka mleka słodzonego, skondensowanego - 530 g • 5 czubatych łyżek drobnego cukru • 50 g prawdziwego masła • opcjonalnie szczypta kakao
AniaGotuje.plstarym roku jeszcze... Długo zastanawiałam się co szybkiego (z racji, że w sylwestra do pracy), słodkiego przyszykować na ostatni dzień tego roku. Zainspirowałam się słodkim przepisem na krówkę na blogu Om nom nom. Dlatego będziemy zajadać się pyszną krówką na słonych krakersach. Bez pieczenia, szybko, i pysznie! :) A korzystając z okazji chciałam Wam podziękować za Waszą obecność na moim
Trufelkowodokładnie tak samo, jak wygląda. Co my tu mamy? Ostatnio moje częste połączenie mąk, czyli gryczanej z ryżową , słodki smak od cukru kokosowego oraz przesłodki krem krówkowy od Super Krówki . Całość smakuje przepysznie i dla przypomnienia - wciąż mamy do czynienia z wypiekiem bezglutenowym . Składniki (ok. 7 muffinek): 100 g mąki gryczanej 100 g mąki ryżowej 2 małe jajka(...)cukru kokosowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju kokosowego 150 ml mleka krem pistacjowo-kakaowy (Super Krówka) Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz kremu przełóż do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera lub łyżki. Do wybranych foremek przelej trochę ciasta, następnie wyłóż 1 łyżeczkę kremu pistacjowo-kakaowego , kolejno przykryj ponownie niewielką ilością ciasta. Piecz
Zdrowie na języku :Pdużo rzeczy na głowie, za dużo poczucia beznadziejności mnie ostatnio przygniotło. Ale za to na poprawę humoru proponuję coś prostego, słodkiego i niesamowicie smacznego ;-) Składniki -0,5 kg krówek -margaryna -2 łyżki kakao -opakowanie sezamu -opakowanie zwykłych flipsów kukurydzianych Przygotowanie Krówki rozpuścić z margaryną, dodać kakao. Sezam podsmażyć i wrzucić do masy. Dołożyć flipsy (ja byłam za leniwa
Zielona KuchniaCiasto od wielu lat pieczone w mojej rodzinie ( najczęściej przez moją Mamę ) i bardzo przez nas lubiane :) W sieci pod nazwą "Krówka" znajdziecie ciasta zupełnie odmienne - najczęściej z masą kajmakową i orzechami. Moja wersja, to biszkopt na mące krupczatce, wkładka kokosowa, krem budyniowo - maślany i fajna, choć słodka polewa ( dlatego do kremu dodajemy niewielką ilość cukru ), która jest wg mnie(...)taką kropką nad "i". Cóż, dla mnie Krówka jest tylko jedna.. ;) Zachęcam do zapoznania się z przepisem :) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady, startej Blat kokosowy: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych Krem budyniowo - maślany: 1 i 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru
Opowieści z piekarnikamanny 2 szkl jogurtu naturalnego 6 łyżek cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść suszonej żurawiny garść rodzynek 100 ml orzechówki lub amaretto Polewa 300 g kruchych krówek 3 łyżki mleka Kaszę wymieszać z jogurtem, dodać cukier i jajka, dokładnie ze sobą połączyć, żeby nie było grudek, przykryć folią i odstawić na 2 godz do lodówki, żeby napęczniała(...)niewielkie foremki z kominkiem w środku, gdyż w takich nie wyjdzie nam zakalec. Piec około 20 min do zrumienienia. Po ostudzeniu polać polewą krówkową przygotowaną z rozpuszczonych na parze krówek z mlekiem. Artykuł Oponki z kaszy manny pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaMuffinki,babeczki zwał jak zwał,ważne że są pyszne.Domownikom tak zasmakowały,że zniknęły w oka mgnieniu.Jak na razie najbardziej ulubiona ich wersja. SKŁADNIKI 375 g mąki pszennej 300 g krówek 125 g drobnego cukru 2 jaja 160 g masła 375 ml mleka szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego(u mnie własnej roboty) Do miski przesiać mąkę(...)dodać sól,proszek do pieczenia,cukry i pokrojone na kawałeczki cukierki(krówki).Wymieszać i na środku zrobić dołek.Masło rozpuścić i lekko przestudzić.W dzbanku ubić jajka z mlekiem i wlać do suchych składników razem z masłem.Szybko wyrobić metalową łyżką,tak aby połączyć składniki.Nie mieszać zbyt długo,ciasto powinno być grudkowate.Łyżką wkładać ciasto do formy mufinkowej
Anielskie wypiekimiały złocisty kolor.Wyjąć bardzo delikatnie z foremek i pozostawić do wystudzenia.(Z upieczonymi tartaletkami trzeba obchodzić się delikatnie bo potrafią rozpaść się w ręku) Nadzienie 500 g kruchych krówek jedno-smakowych 125 g margaryny lub masła 2 łyżki wody Krówki połamać,wrzucić do garnka z margaryną i wodą.Roztopić na średnim ogniu do jednolitej masy. Ponadto konfitura wiśniowa orzechy
Anielskie wypieki