kasza jaglana ugotowana na miękko 1 szklanka mleko ryżowe, sojowe lub inne 1,5 szklanki dojrzały banan 1 szt daktyle 8 szt agar lub żelatyna 2 łyżeczki Polewa: krówki sojowe 4-5 szt mleko sojowe 2 łyżki Dla osób uczulonych na soję zamiast polewy krówkowej polecam syrop daktylowy lub z agawy. Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem, po kilku minutach(...)gładką masę. Przelać do miseczek lub foremek silikonowych. (Aby po ostudzeniu wychodziły ładne "babeczki" można foremki lekko nasmarować np. olejem) Polewę krówkową przygotować rozpuszczając w gorącym mleku pokruszone krówki, można dodatkowo podgrzać wstawiając naczynie do gorącej wody. (lepiej nie rozpuszczać w garnku na kuchence, bo bardzo łatwo przypalić
głodny alergiksurowe w środku. Polewa karmelowa: mleko sojowe, ryżowe lub inne 1/2 szklanki ciemny brązowy cukier 1/4 szklanki margaryna bezmleczna lub masło 50 g lub możemy wykorzystać cukierki: krówki sojowe 6 szt mleko sojowe, ryżowe lub inne 1/2 szklanki Mleko rozgrzewamy, dodajemy cukier i masło (albo krówki), mieszamy do rozpuszczenia
głodny alergikkrówka rozpływa się w ustach. CIASTO KRÓWKA Składniki Mąka -500 g Miód -4 łyżki Jajka -2 szt Masło -1/2 kostki Cukier waniliowy -2 opakowania Soda -1łyżeczka Cukier -1/2 szkl. Śmietana 36% -0,5l Galaretka cytrynowa -1 szt Śmietan-fix - 1 opakowanie Cukier puder -2 łyżki Masa krówkowa-1 puszka Orzechy włoskie -200 g Etapy przygotowania CIASTO Mąka
Kuchnia DanusiOstatnio pogoda nas rozpieszcza;) Jest tak cieplutko, że chyba już najwyższa pora na domowe lody! Na początek polecam moje ulubione;) Mocno bananowe, z czekoladowymi kropeczkami oraz ciągnącymi kawałkami krówek... Koniecznie musicie spróbować! Składniki: 3 banany, 200g drobnego cukru trzcinowego, 1/2 l śmietanki 30%, 100 g mlecznej czekolady, sok z 1/2 cytryny, 100g krówek. Przygotowanie Banany obrać ze skórki i pokroić(...)zmiksować za pomocą blendera. Dodać śmietanę, ponownie zmiksować. Przelać do pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie znów zmiksować, dodać posiekaną czekoladę oraz posiekane krówki. Wstawić do zamrażalnika na 2 godz. Po dwóch godzinach lody ponownie zmiksować i wstawić do zamrażalnika na całą noc. Podawać udekorowane krówkami. Smacznego
Z miłości do słodkościKrówki to łakocie, którymi zajadałam się będąc jeszcze dzieckiem. Moja prababcia trzymała je zawsze dla mnie, schowane w szafie, głęboko między ubraniami. Jest to więc poniekąd smak mojego dzieciństwa. Niestety w Holandii krówek nie ma. Dlatego też gdy tylko jesteśmy w Polsce staramy się zaopatrzyć w kilka paczuszek. Szkoda tylko, że mój małżonek uwielbia krówki jeszcze bardziej(...)ostrożnie do keksówek. Zostawiamy na około 2-3 godziny do przestygnięcia. Po tym czasie wyjmujemy zastygnietą masę i kroimy w 2-3 centymetrową kostkę. Przechowujemy w zamkniętym pudełku. Krówki najlepsze są po 3-4 dniach. Smacznego!! Źródło: "Podróże z Thermomixem" opracowanie zbiorowe
W mojej holenderskiej kuchniinspiracja, by samemu stworzyć takie domowe smakołyki. Masa do wafelków przyjmie prawie każdy smak, jaki tylko sobie wymyślicie, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Ja proponuję dwa smaki. Tradycyjną krówkę i masę śmietankową z wiórkami kokosowymi. Wafelki można przygotować przekładając je nadzieniami naprzemiennie, tak jak ja to zrobiłam lub zrobić wafelki w dwóch różnych smakach. Robi się je szybko(...)przestudzenia. Pierwszy wafel smarujemy ostudzoną (może być lekko ciepła, bo inaczej zgęstnieje za bardzo, ale nie bardzo gorąca, bo wafle wtedy bardzo zmiękną) masą kokosową, przykrywamy następnym i smarujemy krówką. Kolejny wafel układamy na płaskiej powierzchni, smarujemy masą kokosową i dopiero układamy na kremie krówkowym. Jeśli będziemy chcieli rozsmarować masę kokosową na już ułożonym na pozostałych waflu, to krówka będzie
Ratunku obiadmiędzyczasie ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier puder oraz żelatynę. Dodać nasiona wanilii oraz mleko. Krótko zmiksować. Masę wyłożyć na zimne, nasączone ciasto. Polewa: 3 00g cukierków krówek, łyżka mleka w proszku, 3 łyżki śmietanki 30%, 2 łyżki masła, 200g krakersów, posiekane orzechy włoskie. Masło, śmietankę i krówki stopić na bardzo małym
Z miłości do słodkościNaleśniki takie na szybko. Dla dzieci, na podwieczorek. Z masą krówkową i chrupiącym jabłkiem. Bardzo mi posmakowały, szczególnie na ciepło. gdy krówka się rozpuszcza! Pyszności! Składniki : * 1,5 szklanki mąki pszennej * pół szklanki mleka * 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej * szczypta soli * łyżeczka oleju rzepakowego dodatkowo : 2 kruche jabłka, pół puszki masy krówkowej Helio Przygotowanie : Wszystkie składniki miksujemy(...)gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Dobrze, żeby naleśniki były cienkie. Odkładam na talerz, rozsmarowuje łyżeczkę krówki, układam cienkie plasterki jabłek i podaję na ciepło. Do dekoracji można użyć polewy i dekoracji mlecznej i białej czekolady Helio . Gdyby naleśniki wystygły, można włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika, wtedy zrobi się nam jeszcze pyszna, czekoladowa polewa
Magiczne Życie Martypieczenia . Ciasto przygotowane na Święta przez moją mamę, która jak wiecie uwielbia ciasta bez pieczenia. Warstwa sernika na zimno z brzoskwiniami przełożona herbatnikami i pokryta musem o smaku krówki – fantastyczną całość dla wszystkich wielbicieli słodkości. Pycha! Można śmiało zrobić w tortownicy ( wtedy polecam z połowy składników ). Smacznego! SKŁADNIKI: ( 24×36 ) * twaróg mielony -1 kg * cukier puder
Ostra na Słodkoudało się zdobyć. Popularne polskie ciasta tych lat to między innymi domowa karpatka, drożdżowiec czy torcik wedlowski. Znane wówczas były także takie polskie cukierki jak krówki, które z łatwością przyrządza się w domu. Chętnie jedzono także irysy, produkowane już w czasach dwudziestolecia międzywojennego. Ulubione współczesne polskie ciasta Dziś najpopularniejszymi polskimi ciastami z pewnością
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto krówka w wersji kawowej przygotowane na ciemnym biszkopcie. Jest to ciasto wielowarstwowe, składające się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, masy kawowej na serku mascarpone, warstwy kajmaku pomiędzy jasnymi herbatnikami oraz na wierzchu masy śmietankowej z pokruszonym biszkoptem. Pyszne zestawienie smaków. Ciasto jest obłędne w smaku! Dość słodkie, ale goryczka kawy lekko przełamuje słodycz kajmaku. Świetnie się będzie komponować
Kuchnia MagdaLenyCiasto krówka w wersji kawowej przygotowane na ciemnym biszkopcie. Jest to ciasto wielowarstwowe, składające się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, masy kawowej na serku mascarpone, warstwy kajmaku pomiędzy jasnymi herbatnikami oraz na wierzchu masy śmietankowej z pokruszonym biszkoptem. Pyszne zestawienie smaków. Ciasto jest obłędne w smaku! Dość słodkie, ale goryczka kawy lekko przełamuje słodycz kajmaku. Świetnie się będzie komponować
Kuchnia MagdaLenytakie zwyczajne „coś słodkiego”; ) Coś supersłodkiego. Dzisiejsze ciasto to spełnienie marzeń wielbicieli wypieków typu 3bit lub Rafaello, czy Orzechowiec- czyli "słodziaków" : ) Bardzo udane połączenie masła orzechowego z „krówką” z puszki. Całość w nasączonym likierem kakaowym biszkopcie. Pycha! Uwaga: wciąga : ) Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt: 5 jaj (M) ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki mąki
Domowe ciastaserem kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 500 gram mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 60 gram drożdży 1 jajko całe 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 70 gram masła Nadzienie 500 gram twarogu typu "krówka" 1 jajko 1 cukier waniliowy 70 gram cukru pudru 2 łyżki masła rodzynki * Sposób wykonania: 1. Mąkę przesiewamy do dużej miski. 2. Mleko podgrzewamy, aby było letnie
Kuchnia smaków