Piękne jesienne słońce i pyszna miodowo cynamonowa kawa z miodowymi krówkami . Idealny początek dnia. Mogłabym teraz tylko tak siedzieć popijać moją kawę, patrzyć na piękny jesienny las i delektować się moimi ulubionymi cukierkami… Krówki kocha u mnie każdy domownik, a te miodowe po prostu podbiły nasze serca. Zwłaszcza serduszka moich dzieci i moje Życzę Wam moi drodzy miłego słodkiego(...)dnia. P.s. Czy wiecie, że dziś jest Światowy Dzień Kawy Miodowo cynamonowa kawa z miodowymi krówkami Miód i miodowe krówki możecie nabyć na zdrowosmacznie.pl Składniki: około 150 ml wody 2 łyżeczki kawy – u mnie zbożowa miód do smaku – u mnie nektarowy gryczano-lipowy do nabycia na zdrowosmacznie.pl zimne mleko do około 1/3 wysokości pucharka duża szczypta cynamonu
Słodkie okruszkiCiasto krówka to prawdziwa rozkosz. Oprócz specyficznego dla tego ciasta dodatku kajmaku, krówkę charakteryzuje biszkopt z dodatkiem karmelu. Mi karmel nie zawsze wychodzi jak powinien, dlatego upiekłam znacznie prostszą wersję z budyniami toffi. Swoją funkcję krówka wypełniła perfekcyjnie – rozchmurzyla mi zimny i deszczowy, jesienny dzień. Ciasto krówka – biszkopt: 7 dużych jajek (temp. pokojowa) 1 szklanka mąki pszennej(...)budynie o smaku toffi (40 g) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 czubata łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto krówka – masa: 330 ml śmietanki kremówki 30% 250 g mascarpone 1 płaska łyżka cukru pudru Poncz i wierzch: poncz: 2 łyżki cukru poncz: 1 łyżeczka kawy zbożowej wierzch: 3/4 puszki kajmaku (gotowanego mleka skondensowanego) – użyłam gotowego
Poezja smakuBabeczki powstały z myślą o moim teściu. Jest on wielkim miłośnikiem krówek. Do każdego prezentu imieninowego, urodzinowego czy z innej okazji kupuję mu małą paczuszkę tych słodkich cukierków. Zawsze ma je przy sobie w schowku samochodowym na "czarną godzinę". Stąd pomysł na babeczki z ich dodatkiem. Kiedy by się sprawdziły? Hmmm...chyba wtedy, gdy w schowku zabrakłoby cukierków(...)lodówce czekałaby słodka niespodzianka. Zabawa z babeczkami byłą przednia - w dekorowaniu pomagała mi także córa :). Dla kogo: dla fanów krówek dla miłośników babeczek dla chcących wypróbować masę serową do babeczek Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki pszennej łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego pół szklanki cukru cukierki krówki (tyle sztuk
Mania Wypiekaniascroll down for english version Lubicie krówki? Pewnie odpowiedź jest twierdząca? :) Wolicie kruche czy ciągnące? Ja osobiście jestem fanką tych pierwszych... Dzisiejszy przepis jest jednak dla osób, które preferują drugi rodzaj, bo krówki z tego przepisu wychodzą baaardzo ciągnące :) Są ciągnące nie tylko w konsystencji, ale i ciągną po kolejną i kolejną do lodówki... :) Super komponują się z chrupiącymi(...)przełamuje słodycz. Ich zrobienie jest banalnie proste, jedynie trzeba cierpliwie poczekać aż całkowicie zastygną i to jest najtrudniejsze... Ale Wasza cierpliwość zostanie wynagrodzona gdy tylko spróbujecie Waszej czekoladowej, domowej krówki :) CZEKOLADOWE KRÓWKI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I SUSZONĄ ŻURAWINĄ przepis z książki "Czekolada" // ilość krówek zależy od tego jak je pokroicie, mi wyszło ok. 12-15 ~100g czekolady gorzkiej
chili & sugarPewnie wszyscy lubicie krówki- ja osobiście uwielbiam, chociaż z powodów alergicznych muszę na nie uważać. No, ale co tam :) Poniżej przedstawiam kilka opcji na szyszki z krówek. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie, więc proszę nie przerażajcie się tym, że dużo się rozpisałam :) 1. Sposób z krówek 1/2 kg krówek (najlepiej ciągnących) 70g masła 1 łyżka kakao ok.150g ryżu(...)preparowanego Krówki wrzucamy do garnka i roztapiamy na wolnym ogniu. Dodajemy masło i kakao. Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Masa może być ciepła, ale nie gorąca. Następnie wsypujemy ryż i dobrze mieszamy, po czym formujemy kuleczki ręcznie, bądź łyżeczką małe kuleczki i układamy na talerzu lub papierze pergaminie do wyschnięcia. 2. Sposób
Smakowy RajSernik krówka z orzeszkami to mój faworyt wśród serników. Jest szybki w wykonaniu, spód składa się z ciastek owsianych a na wierzchu jest warstwa masy krówkowej oraz orzeszków ziemnych niesolonych. Sernik krówkowy to bardzo zwarty i ciężki sernik. W pierwotnym przepisie, który jest hitem na blogu Kulinarne Przeboje sernik jest bardzo wysoki i pieczony jest w okrągłej blaszce. Ja zrobiłam(...)wersji na prostokątnej blaszce o wymiarach 25×36, więc wyszedł dużo niższy. Sernik smakuje najlepiej bardzo dobrze schłodzony na drugi bądź trzeci dzień po upieczeniu. Mój sernik krówka jest z dodatkiem orzeszków niesolonych, jednak w oryginalnym przepisie wykorzystane są orzeszki solone, to jest również świetna alternatywna szczególnie dla osób, które są fanami słonego karmelu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik krówka
To Musisz WiedziećPyszne kruche ciasto z pomarańczową krówką z patelni i bitą śmietaną. Całość posypana startą skórką pomarańczową i czekoladą. Taki pomysł przyszedł mi na połączenie w całość smaków, które pamiętam z dzieciństwa. Wyszło pysznie i dlatego postanowiłam podzielić się przepisem w Wami Zaczynamy od usmażenia krówki na patelni. Składniki: 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietanki 18% (słodkiej) ½ kostki masła(...)pomarańczą Uwaga: szklanka 200 ml Cukier wsypuję na patelnie, rozgrzewam, aż lekko się rozpuści. Dodaję śmietankę, sok lub cukier z pomarańczą i masło i smażę do uzyskania gęstej masy. Krówkę odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję ciasto. Składniki: 250 g mąki 3 żółtka 0,5 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli 100 g masła Z wszystkich składników zagniatam ciasto, rozwałkowuję
Słodki sentymentCiasto krówka upiekliśmy po tym, jak w pewnej cukierni wypatrzyliśmy je wśród wypieków wyeksponowanych w ladzie chłodniczej. To miodowe ciasto z masą karmelową, orzechami i bitą śmietaną jest idealne do kawy, można je również upiec na ważne rodzinne spotkania lub na święta. W jego przygotowaniu fajne jest to, że zaczyna się je robić kilka dni wcześniej, gdyż zarówno miodowe ciasto(...)całe ciasto krówka wymagają kilkudniowego “leżakowania”, co w natłoku innych przygotowań do ważnych uroczystości ma duże znaczenie. Składniki na ciasto krówka Miodowe ciasto: 750 g mąki pszennej 200 g miodu 1 / 2 szklanki cukru 150 g masła 4 jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki sody Masa krówkowa: 1 puszka masy krówkowej 500 ml kremówki dobrze schłodzonej
niecodziennikparyproste w przygotowaniu. Wystarczą zaledwie 3 składniki i chwila cierpliwości. Spróbujcie. P.s. Moje fit szyszki mają bananowy smak, ale Wy możecie spokojnie zrobić je w innej wersji Składniki: 7 krówek o smaku bananowym* Super Krówka 2 łyżeczki syropu daktylowego pół szklanki brązowego ryżu ekspandowanego *można użyć krówek o innym smaku, choć ja i dzieci najbardziej lubimy właśnie te Przygotowanie: Garnuszek(...)wodą stawiamy na gazie. Do metalowej miseczki wkładamy krówki i dodajemy 1 łyżeczkę syropu daktylowego. Miseczkę umieszczamy na garnuszku z wodą. Miseczka nie powinna dotykać tafli wody, krówki będą się rozpuszczać pod wpływem ciepła choć trzeba się uzbroić w cierpliwość. Co jakiś czas mieszamy, pod koniec dodając drugą łyżeczkę syropu i całość mieszając. Zdejmujemy miseczkę z garnka, wsypujemy brązowy ryż
Słodkie okruszkiSernik krówka z orzeszkami – to pyszny, słodki sernik uwieńczony kawałkami chrupiących orzeszków. Początkowo myślałam nad dodaniem do niego orzechów włoskich (tak jak w moim przepisie na ciasto krówka bez pieczenia), ale moja szwagierka, która akurat u mnie była, doradziła, by słodki smak serniczka przełamać orzeszkami ziemnymi (można użyć lekko solonych, ja jednak użyłam prażonych niesolonych). Sernik ten jest delikatny(...)też zwiększyć ilość ciasteczek i masła na spód oraz dać więcej masy krówkowej na wierzch). Sernik smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z krówką i orzeszkami – Składniki: Składniki na spód z ciastek owsianych: ok. 210g ciasteczek owsianych z orzechami np. Bonitki 50g masła Składniki na masę serową: 1 kg twarogu, minimum 3-krotnie
Kulinarne Przebojedałam serka, bo akurat jedno opakowanie po sernikach zostało, i data ważności groziła mi już palcem. Spośród masy cukierków, które C. wysypał do miseczki w ramach Świąt, wyłuskałam pozostałe krówki, i je też do drożdżówek dorzuciłam. W końcu na ten szary styczeń przyda się odrobina słodyczy... Bułeczki są pyszne. Puszyste, lekkie, wyrośnięte niesamowicie, trochę słodkie, trochę owocowe. Nie można(...)się oprzeć. Ja nie umiem ... Zdecydowanie zbyt dużo zniknęło, zanim udało mi się resztkę zamrozić... Drożdżówki z jeżynami, krówkami i serem Składniki: (na 12 sztuk) 200 g mąki pszennej 150 g mąki orkiszowej 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka kardamonu 1/4 łyżeczki soli 50 g cukru 250 ml letniego mleka 1 jajko 1 białko 60 g masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam lepkie, słodkie krówki. Nie są one jednak zbyt pożywne. Dlatego postanowiłam dodać je do uniwersalnego deseru, jakim są muffiny. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył :-). Krówkożercy (i nie tylko) zakochają się od pierwszego kęsa! Składniki na około 16 muffinek z krówkami: 300g mąki pszennej 100g brązowego cukru 125ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 50g masła (roztopione oraz przestudzone(...)100ml jogurtu naturalnego 16 krówek 1. Mieszamy w jednej misce suche składniki, a w drugiej mokre. 2. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy do momentu połączenia się składników. 3. Dodajemy posiekane drobno krówki, delikatnie obsypane mąką. 4. Nakładamy do papilotek (najlepiej silikonowych, ponieważ roztopione krówki do papierowych się przykleją i jest problem z ich wyjęciem). 5. Pieczemy
Perfect home lifegłaskania i ciasto. Jakie? Dzisiaj proponuję Wam kolejny chlebek bananowy, tym razem znaleziony u Mateusza . Fantastyczne połączenie gęstego ciasta bananowego z odrobiną kakao, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, ciągnącymi krówkami i aromatyczną czekoladą. Czy ktoś mógłby się temu oprzeć...? Wątpię, szczególnie, że wykonanie nie nastręcza najmniejszych problemów, wystarczy wszystko zamieszać łyżką. Potem już tylko pozostaje niecierpliwie dreptać przy piekarniku, bo zapach się(...)zostaje już tylko degustacja - i gwarantuję, że na jednym kawałku się nie skończy. Bo to połączenie smaków jest wprost obłędne! Koniecznie musicie spróbować. Czekoladowy chlebek bananowy z orzeszkami i krówkami Składniki: (na keksówkę 30x10 cm) 300 g mąki pszennej 25 g kakao 120 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 115 g masła 2 jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzefirm, które chcą dodać osobistego charakteru do swoich działań promocyjnych. Ich uniwersalność sprawia, że są odpowiednie dla różnych grup wiekowych i preferencji, co zwiększa ich skuteczność jako narzędzia marketingowego. ???? Krówki Reklamowe z Logo: Tradycyjny Smak Promocji Krówki z logo Twojej firmy to doskonały sposób na połączenie tradycyjnego smaku z nowoczesnym marketingiem. Te popularne słodycze, znane i lubiane przez wielu, mogą(...)stać się smakowitym nośnikiem Twojego przekazu reklamowego. Dostosowane do Twojego stylu i marki, krówki z logo to idealny upominek dla klientów i pracowników. Ich klasyczny charakter sprawia, że są one idealne na różnego rodzaju eventy i spotkania biznesowe. Są również świetnym sposobem na zwiększenie świadomości marki w nieformalny i przyjemny sposób. Dzięki indywidualnie zapakowanym krówkom, każdy kęs staje się okazją
Słodkie okruszkiProste, a zarazem bardzo smaczne ciasto krówka bez pieczenia , które składa się z herbatników, krakersów, masy krówkowej, masy śmietankowej i płatków migdałów. Idealny deser do popołudniowej kawy lub na specjalne okazje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto krówka bez pieczenia jest bardzo prosty i szybki. Przygotujecie je w zaledwie 15 minut, a smakiem zaskoczy niejedno podniebienie. Jeśli jesteście miłośnikami ciast(...)pieczenia, to zachęcam do wypróbowania tego przepisu. CIASTO KRÓWKA BEZ PIECZENIA W 15 MINUT PRZEPIS Składniki 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix 4 łyżki masy krówkowej 24 herbatniki kakaowe 24 krakersy 1/2 szklanki płatków migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie 1. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni do zarumienienia. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno
Przepiski.pl