dodawać więcej niż pół szklanki. Podajemy przybrane listkami mięty. Mango lassi można przygotować wcześniej (bez lodu) i przechowywać do dwóch dni w lodówce. Post Mango lassi pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuinne owoce – u mnie tym razem były to borówki. Zamiast borówek można użyć także malin, kiwi, tartego jabłka czy truskawek. Jeśli owsianka kojarzy Wam się z breją bez smaku to jestem pewna, że ta odmieni Wasze podejście do niej o 180 stopni. Najlepsza owsianka (z owocami): 1 szklanka mleka – zwykłego krowiego lub roślinnego (np. sojowe, migdałowe) 5 łyżek(...)miseczki. Dekorujemy pozostałym bananem pokrojonym na plasterki oraz borówkami. Polewamy całość syropem klonowym i posypujemy posiekanymi na mniejsze części orzechami lub migdałami. Post Najlepsza owsianka pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwłożyć je na 15 minut do lodówki. Nie wymagają specjalnego przechowywania, więc bez problemu można je zabrać w podróż. Post Trufle z daktyli w 5 minut pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakustosuję tłoczony sok z jabłek (taki duży z kranikiem – uwielbiam je) lub jogurt naturalny – fantazja jest wtedy równie dobra. Post Smoothie „Fantazja” pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupojemnika na żywność (koniecznie takiego, który ma przykrywkę), zamykamy i wstawiamy do zamrażarki na minimum 12 h. Post Lody waniliowe – bez maszynki, bez mieszania pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakunajlepiej z ziołami np. bazylią lub oregano) 1 łyżeczka octu balsamicznego 6 suszonych pomidorów w zalewie garść liści bazylii ok. 1/4 łyżeczki płatków chilli (lub do smaku) ok. 1 łyżeczki soli duża szczypta świeżo mielonego pieprzu duża szczypta cukru opcjonalnie: parmezan do posypania narzędzia: spiralizer lub obieraczka julienne listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cukinie dokładnie myjemy(...)czas mieszając. Przekładamy do dwóch miseczek. Makaron z cukinii w sosie pomidorowym możemy posypać parmezanem (w wersji wegańskiej pomijamy). Post Makaron z cukinii w sosie pomidorowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakunakrywamy pokrywką i zostawiamy kaszę na około 2 minuty. Podajemy polaną syropem klonowym, z kawałkami fig, posypaną orzechami lub migdałami. Post Kokosowa jaglanka z figami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakurobieniu śniadaniowych koktajli zostało mi mnóstwo jagód, dlatego moja wersja jest właśnie z jagodami. Pyszna i orzeźwiająca. Smak jaki pamiętam z dzieciństwa. Składniki: 600 g serków homogenizowanych o smaku waniliowym 400 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2,5 czubatej łyżki żelatyny 1 galaretka (ja użyłam czerwonej, ale może być dowolna) ok. 200 g świeżych jagód, borówek, truskawek(...)posypujemy sernik owocami i wylewamy galaretkę. Wkładamy z powrotem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Post Sernik na zimno z serków homogenizowanych pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuosiągnie temperaturę pieczemy do czasu, aż rogaliki się zezłocą (ok. 12-18 minut). Gdy wystygną posypujemy je cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Post Rogaliki z marmoladą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuMieszamy. Dodajemy sok z cytryny i sos sojowy. Wrzucamy pokrojone na plasterki oliwki. Przyprawiamy sos cukrem, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem i chili w płatkach (sos można też posolić wg smaku – ale ostrożnie – nabierze on też słoności od sosu sojowego i oliwek). Sos gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. W tym czasie dorsza kroimy na części, oprószamy solą(...)Szczegóły na stronie pyszne.pl. To co z oferty chcielibyście zamówić prosto do domu, gdy na gotowanie za gorąco? Post Dorsz w sosie pomidorowym + konkurs pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusałatki. Solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy. Sałatkę możemy jeść od razu lub poczekać, aż składniki się „przegryzą”. Post Orzeźwiająca sałatka z bobem i miętą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupaprykowego smaku. Jest gęsta i aromatyczna. Gdy dodamy do niej chili, krem zyska pazur, ale można też pominąć pastę z chili i uzyskać zupę wyjątkowo łagodną i delikatną w smaku. Do zupy zawsze podaję chrupiące grzanki czosnkowe z bagietki. Zupa krem z pieczonej papryki: 8 czerwonych papryk 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml) 2 ząbki czosnku 4 cm kawałek imbiru(...)ziarna należy rozetrzeć w moździerzu) oraz obficie solą i pieprzem. Gotową zupę ozdabiamy jogurtem lub śmietanką oraz świeżą kolendrą. Post Zupa krem z pieczonej papryki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakutylko w pęczkach na bazarkach. Coraz łatwiej kupić paczkowany jarmuż w delikatesach, pojawił się też ostatnio w Biedronce (w lodówkach). Post Smoothie z gruszką i jarmużem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuminut. Serniczki urosną ponad poziom papilotek, potem się wyrównają. Gdy wystygną schładzamy co najmniej 1 h w lodówce. Post Mini serniczki z nutellą i truskawkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakunieważne czy na ciepło, czy na zimno. W tym przepisie nie ma nic niezwykłego – takie buraczki robi moja mama i moim zdaniem takie proste są najsmaczniejsze. Cały smak zależy od jakości buraków – warto mieć sprawdzone. Ja najbardziej lubię podłużną odmianę. Zasmażane buraczki do obiadu: 1 kg buraków (polecam te podłużne, u mnie 8 niezbyt dużych sztuk) 2 średnie(...)minut. Podajemy gorące do tradycyjnych obiadów np. kotletów mielonych czy schabowych, mięs w sosie, karkówki lub na zimno - jako sałatkę. Post Zasmażane buraczki do obiadu pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku