Takie ciasta przypominają mi o moim dzieciństwie. Wypieki drożdżowe czyniła moja babcia i mama kiedy tylko pojawiał się w ogródku pierwszy rabarbar, a potem przez cały
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitajcie przed Majówką :-) Zapowiada się ładna pogoda, choć ostatnie dni wcale nie napawały optymizmem. Mam z tej okazji dla Was fajny przepis. Myślę, że
Poezja Smaków - blog kulinarnyCiasto które zrobisz w 10 minut (nie licząc czasu potrzebnego na tężenie galaretki). Ja robię je bardzo często i nie tylko w wersji truskawkowej, każdy
Poezja Smaków - blog kulinarnyDelikatne, mięciutkie, słodkie racuchy na bazie kefiru. W porównaniu do tych na mleku są zdecydowanie bardziej głębokie w smaku. Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że fajnie podrastają
Poezja Smaków - blog kulinarnyTa surówka pochodzi z tego typu surówek, które stawia się na stołach podczas uroczystości rodzinnych. Surówka z marchewki i ananasa stała na naszym weselnym stole, na
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitajcie :-) Wiosna rozgościła się na dobre i aż żal nie korzystać z jej dobrodziejstw. Postanowiłam przemycić trochę nowalijek w papier ryżowy tworząc spring rollsy. Uwielbiam pierwsze
Poezja Smaków - blog kulinarnyBigos z pieczarek. Z dodatkiem papryki, ogórka konserwowego i dużej ilości mięsnych pulpecików. Bardzo pyszny, pikantny, sycący, pachnący tradycją i rodzinnym domem. Nie do końca rozumiem
Poezja Smaków - blog kulinarnyBiała princessa to jeden z moich ulubionych (obok białych michałków) sklepowych słodyczy. Lubię kokosowy smak i białą czekoladę (choć tu jej nie użyłam). Jednak kiedy robiłam
Poezja Smaków - blog kulinarnyUwielbiam domową bezę. Tej ze sklepu natomiast nie lubię. Dlaczego tak jest? Powód jest prosty. Domowa beza nie musi być wysuszona, może być w środku
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitajcie :-) Dziś zapraszam po przepis na szybką sałatkę. Sałatka powstała spontanicznie, jednak z takich składników które lubią niemal wszyscy. Sałatka jest z kolorowa, taka lekko..
Poezja Smaków - blog kulinarnyPasztet z królikiem to jeden z najlepszych pasztetów jakie można zrobić. Jest całkowicie naturalny, w składzie ma mięso i trochę jarzyn. Jest bardzo delikatny, słodkawy dzięki
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitajcie :-) Dawno nie było zupy na blogu, więc czas troszkę nadgonić temat. Dziś zapraszam na bardzo aromatyczne i szybkie w wykonaniu flaczki z boczniaków. My lubimy
Poezja Smaków - blog kulinarnyZapiekanka z tortellini lub zapiekane tortellini - można nazwać i tak i tak. Stali czytelnicy bloga wiedzą, że uwielbiam przeróżne zapiekanki i lubię wymyślać ciekawe w nich
Poezja Smaków - blog kulinarnyO cebularzach słyszał już chyba każdy, choć może tylko przelotnie. Te pszenne placuszki nadziewane cebulą i posypane makiem to już nasz krajowy tradycyjny wypiek wywodzący się
Poezja Smaków - blog kulinarnyDziś mam dla Was przepis, do którego nie potrzeba ani miksera, ani ogromu czasu. Syrnyky to ukraińskie placuszki smażone z białego sera. Niby podobne do racuchów
Poezja Smaków - blog kulinarny