odlewamy go, wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy sos serowo-brokułowy i mieszamy. Danie podajemy posypane posiekanymi orzechami włoskimi. Post Makaron z brokułami i serem pleśniowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuprzepisy – jednak dopiero po świętach.Jestem bardzo ciekawa co najbardziej Wam się podobało oceniając po zdjęciach, a czego byście nie tknęli? #blogerzywbatumi Post Kuchnia gruzińska pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupapierowym ręczniku i łamiemy na mniejsze kawałki – chipsy. Każdy torcik ozdabiamy takim chipsem. Podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami. Post Torcik warzywny z pesto pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwierzch, zalejcie odrobiną lodowatej wody oraz połóżcie na nim pestki (opóźniają proces ciemnienia). Tak przygotowane wstawiamy do lodówki. Przed podaniem wodę trzeba oczywiście wylać. Post Guacamole pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakunajlepiej ze świeżym pieczywem np. bagietką.A tak ajapsandali (i na takiej kuchni!) przyrządza się w samej Gruzji (wioska Gobroneti). Post Ajapsandali – smażone warzywa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuilość na tradycyjny, słodki ajerkoniak – jeśli lubicie mniej słodki, użyjcie 3/4 szklanki ** używam puszki mającej 319 ml (=340g) Post Ajerkoniak – domowy likier jajeczny pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwielkości małego orzecha włoskiego, do środka wkładając migdał. Na końcu możemy obtoczyć trufle jaglane w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych lub ekspandowanym amarantusie. Post Kokosowe trufle jaglane pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakudodajemy całość do gorącego makaronu. Mieszamy i od razu podajemy. Makaron można ozdobić listkiem bazylii lub posypać kruszonymi orzechami brazylijskimi. Post Makaron z pomidorowym pesto pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuminut lub do czasu, aż makaron zmięknie i wchłonie część płynu. Nakładamy danie do dwóch misek i posypujemy kolendrą. Post Bakłażan po azjatycku pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumigdałowym lub kokosowym, a cukier zastąpić miodem lub ksylitolem. Ja następnym razem wypróbuję wersję kokosową z cynamonem. Post Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusłoika układamy na zmianę warstwami śledzie i cebulę w sosie. Zamykamy, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej całą noc. Post Śledzie po kaszubsku pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusmażyć na silnie rozgrzanej patelni na oleju z pokrojonym czosnkiem nie dłużej niż minutę z każdej strony. Post Zupa krem z batatów z tahini pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakugrillowanych w całości nie wyjmował go m.in. Jamie Oliver. Postanowiłam, że tym razem go zostawię. W kilku krewetkach wyjęłam przewód, a resztę zostawiałam w całości – okazało się, że smak nie różnił się zupełnie. Tak więc krewetek nie trzeba w żaden sposób wcześniej przygotowywać – można je od razu piec. Jeśli jesteśmy perfekcjonistami – wyjmijmy przewód, u mnie ukazało się(...)zbędne. Oczywiście, jeśli mamy ochotę można oczyścić krewetkę z przewodu już na talerzu – po upieczeniu i rozebraniu. Post Krewetki pieczone w całości (w pancerzach) pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuzrobić to w dwóch partiach. Podsmażone kawałki kurczaka odkładamy na usmażone warzywa, a na patelnię wlewamy bulion. Zeskrobujemy drewnianą łopatką resztki, które przywarły do dna (w nich jest cały smak!). Gdy płyn się zagotuje, zmniejszamy ogień i wsypujemy pęczak, odłożone kawałki kurczaka oraz warzywa. Dodajemy zioła prowansalskie. Przykrywamy pokrywką, zostawiając szczelinę i dusimy przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy(...)minut). Na końcu dodajemy posiekaną pietruszkę i próbujemy czy danie jest odpowiednio słone. Podajemy bardzo gorące. Post Potrawka z kurczaka, pęczaku i warzyw pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumieszając. Solimy do smaku i próbujemy. Jeśli sos jest za mało słodki dodajemy więcej syropu z ananasa lub cukru trzcinowego, jeśli za mało kwaśny – więcej octu ryżowego. Gdy smak będzie nas zadowalał wrzucamy kawałki podsmażonego wcześniej kurczaka. Dusimy przez ok. 10 minut, często mieszając. W międzyczasie gotujemy w osolonym wrzątku ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja wybrałam ryż(...)dusić się sos. Resztki kurczaka świetnie sprawdziły się jako obiad do pracy. Zapakowane w weck można łatwo odgrzać. Post Kurczak słodko-kwaśny (a’la chińczyk) pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku