pieguska.Korzystając z okazji, chciałabym życzyć wszystkim moim czytelnikom i ich rodzinom spokojnej Wigilii przy suto i smacznie zastawionym stole oraz radosnych Świąt! Dziękuję za to, że odwiedzacie Poezję Smaku. Post Keks królewski pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusyropu malinowego, aby uzyskać lukier różowy). Gdy lukier jest za gęsty dolewamy więcej płynu, gdy za rzadki dosypujemy cukier. Polewamy jeszcze ciepłe babeczki. Korzystając z okazji życzę Wszystkim czytelnikom Poezji Smaku wesołych, rodzinnych Świąt Wielkanocnych! Post Mini babeczki waniliowe do święconki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwyjątkowo dekoracyjne. Uświetnił wyjątkową okazję – trzecie urodziny bloga. Tak to już trzy lata. Dziękując za 10 milionów odsłon, częstuję Was wirtualnie kawałkiem tortu. Będę się starać, aby Poezja Smaku stawała się jeszcze ciekawsza. Biszkopt: 6 dużych jaj w temp. pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru (do wypieków) 1 niepełna szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej Krem kokosowy(...)kokosowymi lub obkładamy płatkami kokosa. Wierzch wyrównujemy i układamy kwiaty ananasowe. Tort kokosowy chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3 godziny przed podaniem. Post Tort kokosowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuSchab - idealny kawałek mięsa do wszelakiego typu domowych wędlin. Ja mam to szczęście, że mieszkam na wsi blisko dużego miasta. Nie ma tutaj problemu ze zdobyciem
Poezja Smaków - blog kulinarnyBardzo szybki przepis, bo przygotowanie sałatki zajmie nam tylko tyle czasu, ile potrzeba go na pokrojenie warzyw i ich doprawienie. Sałatka jest bezmięsna ale mamy tutaj
Poezja Smaków - blog kulinarnyPasta ajvar to bałkański specjał zrobiony z pieczonych warzyw, gdzie większość z nich stanowi papryka. Na nasze szczęście pasta (choć też dostępna w sklepach), jest bardzo
Poezja Smaków - blog kulinarnyUwielbiam pieczoną i grillowaną cukinię. Mogę jeść ją samą, najlepiej prosto z pieca, doprawioną tylko szczyptą soli. Zawsze przygotowuję ją tak, by skórka była twardsza, natomiast
Poezja Smaków - blog kulinarnyKurczak z cukinią to świetna propozycja dla osób zapracowanych, które nie mają czasu na przygotowanie czegoś bardziej czasochłonnego. Przygotowanie całego dania, zakładając, że podamy je np
Poezja Smaków - blog kulinarnyKnedle ze śliwką to najbardziej lubiane przez nas kluchy. Nic im się nie równa - żadne kopytka, kluski śląskie, pierogi nawet te na słodko z jagodami (choć
Poezja Smaków - blog kulinarnyCiasto, które ukończyłam z trudem, bo w trakcie przygotowań robot kuchenny stanął w płomieniach. No może nie w płomieniach, ale był huk, dużo dymu i wywalone
Poezja Smaków - blog kulinarnyCukinia w pomidorach, z czosnkiem, cebulą i przyprawami. Jak nic nasunęła mi się nazwa cukinia po diabelsku :-). Przepis skomponowałam tak, by była to lekko pikantna sałatka
Poezja Smaków - blog kulinarnySezon na cukinię trwa w najlepsze, więc warto przemycać ją do obiadów, bo jest nie tylko bogata w witaminy ale także wpływa dobroczynnie na nasz układ
Poezja Smaków - blog kulinarnyDziś ponownie wrzucam przepis na przetwory. W ogrodzie mam całkiem sporo owoców cukinii, inaczej pisząc kabaczka. Zawsze staram się kupować nasiona odmiany zielonej, bo rośnie do
Poezja Smaków - blog kulinarnyStali czytelnicy bloga wiedzą, że bardzo lubimy zapiekanki ;) Jest ich sporo na blogu, bo są łatwe, sycące i pyszne. Dziś przyszedł czas na zapiekankę Pasticcio - jest
Poezja Smaków - blog kulinarnyNaked cake to forma tortów, która jest bardzo popularna w krajach anglojęzycznych i robi tam ogromną furorę. W dosłownym tłumaczeniu jest to nagie ciasto, czyli takie
Poezja Smaków - blog kulinarnyZa dużo ogórków w ogródku? A może lubisz ogórki kanapkowe? Przedstawiam bardzo fajny przepis, który ucieszy podniebienie w ciemny zimowy wieczór :-) Lekko pikantne ogórki, chrupiące i
Poezja Smaków - blog kulinarnyUwielbiam fasolkę szparagową... Do tego stopnia, że zawsze w ogródku mam kilka rządków zwłaszcza żółtej saksy (choć ta zielona też się nadaje na ten przepis). Ale
Poezja Smaków - blog kulinarnyPierogi - uwielbiamy je najlepiej polane masłem domowej roboty, choć wiadomo, że są dość pracochłonne. Najpierw trzeba wyrobić ciasto, potem je rozwałkować, zrobić farsz, wykroić pierogi, nadziać
Poezja Smaków - blog kulinarnyJagodzianki to moje ulubione wypieki drożdżowe. Tradycyjnie robi się je w kształcie bułeczki - po ten przepis zapraszam tutaj . Natomiast dzisiejsze jagodzianki, to coś bardzo podobnego, ale
Poezja Smaków - blog kulinarnyDługo polowałam w tym roku na jagody. U nas w lasach praktycznie ich nie ma. Mówiłam już wszystkim moim bliskim, by kupili mi choć słoik świeżych
Poezja Smaków - blog kulinarnyNadziewane szparagami Cannelloni to świetna przekąska, która pasuje niemal do wszystkiego. Czy postawimy je do dań z grilla, czy do stołu zastawionego sałatkami, czy przy talerzu
Poezja Smaków - blog kulinarnyLazania to przepyszna zapiekanka, która świetnie wygląda, ładnie się kroi i jest baaaardzo smaczna. Dzisiaj przepis na lazanię tradycyjną, z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, ale
Poezja Smaków - blog kulinarnyZnalazłam bardzo, bardzo stary stół. Cały drewniany - z blatem włącznie. Podejrzewam,że ten stół pamięta jeszcze czasy młodości mojej Babci. Stał zagracony w starym warsztacie mojego
Poezja Smaków - blog kulinarnyNie mogę się doczekać naszych polskich jagód. Doszły mnie słuchy, że zaczynają się pojawiać na ryneczkach, jednak jeszcze ich nie spotkałam. Marzą mi się domowe jagodzianki
Poezja Smaków - blog kulinarnyTo, że nasze babcie robiły najlepsze dżemy wie każdy. Natomiast moją babcię uważam za mistrzynię przetworów :-). Powtarzałam tu na blogu już wiele razy, że była specem
Poezja Smaków - blog kulinarnyOstatnio walczę z kilogramami truskawek. Nie to, żebym narzekała, bo strasznie je lubię, ale czasem kilka godzin więcej na tarczy zegara w ciągu dnia byłoby
Poezja Smaków - blog kulinarnyPomysł na ten torcik narodził się już bardzo dawno temu. Ponad pół roku temu. Kupiłam wtedy barwniki i ułożyłam sobie plan działania, szczegółowy przepis. Jednak na
Poezja Smaków - blog kulinarnyUpieczenie kurczaka w całości to dla mnie sposób na pyszny obiad dla gości, kiedy sama nie mam czasu na gotowanie. Mięso siedzi w piekarniku a ja
Poezja Smaków - blog kulinarnyTa zapiekanka to nic innego w smaku jak wszystkim dobrze znana lasagne. Od tradycyjnej lasagne różni ją sposób przygotowania i rodzaj użytego makaronu. Nie przekładamy warstw
Poezja Smaków - blog kulinarnyKurczak zapiekany w pysznym sosie wywodzącym się z Hiszpanii. Ten sos będzie znakomity także do ryby, jednak podany na zimno. Mocno pomidorowy, z dużą ilością ziół
Poezja Smaków - blog kulinarnyTakie ciasta przypominają mi o moim dzieciństwie. Wypieki drożdżowe czyniła moja babcia i mama kiedy tylko pojawiał się w ogródku pierwszy rabarbar, a potem przez cały
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitajcie przed Majówką :-) Zapowiada się ładna pogoda, choć ostatnie dni wcale nie napawały optymizmem. Mam z tej okazji dla Was fajny przepis. Myślę, że
Poezja Smaków - blog kulinarnyCiasto które zrobisz w 10 minut (nie licząc czasu potrzebnego na tężenie galaretki). Ja robię je bardzo często i nie tylko w wersji truskawkowej, każdy
Poezja Smaków - blog kulinarnyDelikatne, mięciutkie, słodkie racuchy na bazie kefiru. W porównaniu do tych na mleku są zdecydowanie bardziej głębokie w smaku. Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że fajnie podrastają
Poezja Smaków - blog kulinarnyTa surówka pochodzi z tego typu surówek, które stawia się na stołach podczas uroczystości rodzinnych. Surówka z marchewki i ananasa stała na naszym weselnym stole, na
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitajcie :-) Wiosna rozgościła się na dobre i aż żal nie korzystać z jej dobrodziejstw. Postanowiłam przemycić trochę nowalijek w papier ryżowy tworząc spring rollsy. Uwielbiam pierwsze
Poezja Smaków - blog kulinarnyBigos z pieczarek. Z dodatkiem papryki, ogórka konserwowego i dużej ilości mięsnych pulpecików. Bardzo pyszny, pikantny, sycący, pachnący tradycją i rodzinnym domem. Nie do końca rozumiem
Poezja Smaków - blog kulinarnyBiała princessa to jeden z moich ulubionych (obok białych michałków) sklepowych słodyczy. Lubię kokosowy smak i białą czekoladę (choć tu jej nie użyłam). Jednak kiedy robiłam
Poezja Smaków - blog kulinarnyUwielbiam domową bezę. Tej ze sklepu natomiast nie lubię. Dlaczego tak jest? Powód jest prosty. Domowa beza nie musi być wysuszona, może być w środku
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitajcie :-) Dziś zapraszam po przepis na szybką sałatkę. Sałatka powstała spontanicznie, jednak z takich składników które lubią niemal wszyscy. Sałatka jest z kolorowa, taka lekko..
Poezja Smaków - blog kulinarnyPasztet z królikiem to jeden z najlepszych pasztetów jakie można zrobić. Jest całkowicie naturalny, w składzie ma mięso i trochę jarzyn. Jest bardzo delikatny, słodkawy dzięki
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitajcie :-) Dawno nie było zupy na blogu, więc czas troszkę nadgonić temat. Dziś zapraszam na bardzo aromatyczne i szybkie w wykonaniu flaczki z boczniaków. My lubimy
Poezja Smaków - blog kulinarnyZapiekanka z tortellini lub zapiekane tortellini - można nazwać i tak i tak. Stali czytelnicy bloga wiedzą, że uwielbiam przeróżne zapiekanki i lubię wymyślać ciekawe w nich
Poezja Smaków - blog kulinarnyO cebularzach słyszał już chyba każdy, choć może tylko przelotnie. Te pszenne placuszki nadziewane cebulą i posypane makiem to już nasz krajowy tradycyjny wypiek wywodzący się
Poezja Smaków - blog kulinarnyDziś mam dla Was przepis, do którego nie potrzeba ani miksera, ani ogromu czasu. Syrnyky to ukraińskie placuszki smażone z białego sera. Niby podobne do racuchów
Poezja Smaków - blog kulinarnyNie należę do osób, które często wypiekają chleby. Jednak coraz częściej skłaniam się w ich stronę. Uwielbiam świeżutkie pieczywo. Ciepłe pieczywo. To ono sprawia, że
Poezja Smaków - blog kulinarnyWiem, wiem, że ostatnio sporo gołąbkowych dań na blogu :) Obiecuję, że przez jakiś czas ich nie będzie, jednak jeszcze dziś zapraszam na propozycję gołąbków z farszem
Poezja Smaków - blog kulinarnyDość rzadko robię tarty, do tej pory na blogu pokazałam tylko brokułową , choć pewnie niedługo mi się to zmieni, bo można w nich przemycać ogrom
Poezja Smaków - blog kulinarnyOstatnio coraz częściej tęsknie za sezonowymi owocami i warzywami. Często przemycam choć te zagraniczne do obiadu, pomimo, że nie są tak smakowite jak bym tego chciała
Poezja Smaków - blog kulinarnyLubicie gołąbki? My z mężem uwielbiamy, a nasze dzieciaki wprost za nimi przepadają. Ale wiadomo jak to jest z tymi gołąbkami - trzeba poświęcić sporo czasu na
Poezja Smaków - blog kulinarnyPizza Stromboli to nic innego jak prostokątna pizza zawinięta wzdłuż krótszego boku. Pierwszy raz wykonano ją w Stanach Zjednoczonych a autorami są rodowici Włosi. Stromboli podbija
Poezja Smaków - blog kulinarnyJakiś czas temu, przechodziłam w Poznaniu koło ryneczku z warzywami. Nie byłam sama, szedł ze mną mój bardzo dobry znajomy. Spojrzałam na stragany i spytałam go
Poezja Smaków - blog kulinarnyKiedyś ktoś mnie zapytał: "Jakie ciasto podałabyś do pysznego Espresso?". Nie musiałam się długo zastanawiać nad odpowiedzią. Torcik bezowy z kremem czekoladowym o lekkim smaku alkoholu
Poezja Smaków - blog kulinarnyKiedy zobaczyłam ten przepis w książce "Apetyt na Francję", wiedziałam, że zrobię go bardzo szybko. Wariacja na temat gołąbków autorstwa Mimi Thorisson, pokazana w jej
Poezja Smaków - blog kulinarny"Apetyt na Francję" to książka autorstwa Mimi Thorrison. Mimi to młoda mama siódemki (!) dzieci mieszkająca we Fracji. Nie jest czystą Francuzką, jej ojciec jest Chińczykiem. Mimi
Poezja Smaków - blog kulinarnyDziś mam coś dla tych, którzy nie chcą w Tłusty Czwartek najeść się do syta ociekającymi tłuszczem pączkami. Nie będę ukrywać - te smażone smakują nieco inaczej
Poezja Smaków - blog kulinarnyPewnie większość z Was ma zazwyczaj w domu składniki potrzebne na wykonanie takich lanych faworków, tylko nawet o tym nie wie! Chruściki te "chodziły" za mną
Poezja Smaków - blog kulinarnyKiedy kupuję polędwicę, to zawsze zastanawiam się jak ją najlepiej wykorzystać. Jest to najdelikatniejsze mięso z całej sztuki wieprzowej, więc potencjał tego mięsa można zaprezentować w
Poezja Smaków - blog kulinarnySoczysty, długo pieczony kawałek mięsa wieprzowego w aromatycznych przyprawach. Bardzo lubię takie dania, nie tylko dlatego, że są bardzo smaczne i niezbyt kaloryczne. Uwielbiam je piec
Poezja Smaków - blog kulinarnyOprócz biszkoptu jasnego i ciemnego , warto zapisać w swoim zeszycie z przepisami także przepis na biszkopt makowy. Można przekładać go co rusz to innymi kremami a
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitajcie w Nowym Roku! Obiecałam sobie na ten Nowy Rok, że nie będę narzekać - a przynajmniej spróbuję :) No ale nie da się a szczególnie wtedy, kiedy
Poezja Smaków - blog kulinarnyJeżeli tak jak my, będziecie siedzieć w domu, czy to tylko we dwoje, czy z grupą znajomych zobaczcie co możecie przygotować na tą specjalną okazję. Zestawienie
Poezja Smaków - blog kulinarnyPomarańcze to nieodzowny element naszych polskich świąt. Właśnie teraz jest na nie sezon i teraz są najlepsze. Uwielbiam zapach pomarańczy, nie tylko tych świeżych ale też
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitajcie, grudzień na blogu będzie już Świąteczny :) Cykl ten zacznę domową wędliną. Domowe wędliny zazwyczaj stawiamy na naszych stołach w Święta i szkoda, że tylko
Poezja Smaków - blog kulinarnyAromatyczna, warzywna, pikantna, rozgrzewająca i sycąca zupa - tak można nazwać Minestrone. Zupa ta jest jednym z najczęściej przygotowywanych dań we Włoszech i choć my w Polsce
Poezja Smaków - blog kulinarnyZapraszam Was dziś po przepis na pieczone w piekarniku ziemniaki, pocięte w poprzek i doprawione tylko odrobiną morskiej soli. Ziemniaki tak przygotowane zostały pierwszy raz w
Poezja Smaków - blog kulinarnyCiasto to robiłam już wiele razy. Pewnie część z Was też zna ten przepis. Ale z pewnością są też takie osoby, które jeszcze nie poznały
Poezja Smaków - blog kulinarny11 listopad to nie tylko rocznica odzyskania Niepodległości przez Polskę. W Wielkopolsce obchodzimy tego dnia Dzień Świętego Marcina. Tego dnia tradycyjnie już w wielu piekarniach można
Poezja Smaków - blog kulinarnySałatka z makaronem tortellini to jeden z tych przepisów, które mam od teściowej. Muszę przyznać, że ten przepis jest naprawdę fajny. Sałatka jest smaczna, bardzo smaczna
Poezja Smaków - blog kulinarnyKiedyś wrzucałam przepis podstawowy na domową pizze. Dziś pokazuję Wam co dodać by ta pizza była jeszcze lepsza :) Ostatnio w Lidlu jest mnóstwo włoskich produktów i
Poezja Smaków - blog kulinarnyJak to się stało, że nie wrzucałam tego dania jeszcze na blog? Robię je dość często, ale zawsze znika nim się obejrzę. Wszyscy bardzo lubimy tak
Poezja Smaków - blog kulinarnyHistoria moich krzaczków z cukinią w tym roku była niezbyt napawająca optymizmem. Zaczynając od tego, że zasiałam odmianę zieloną - którą mój mąż wykopał bo myślał że
Poezja Smaków - blog kulinarnyMój mąż jest istnym zwolennikiem mięsa w przyprawie Gyros, wystarczy by dodać do niego paprykę i trochę cebulki, podsmażyć i jest zadowolony. Jednak nie jemy
Poezja Smaków - blog kulinarnyPamiętam, że taki smalec robiła nasza babcia. Ale nigdy nie chcieliśmy tego jeść :) Ostatnio zrobiłam za namową męża (i za jego namową jest na blogu). Wiem
Poezja Smaków - blog kulinarnyPrzepis na to ciasto dostałam już bardzo bardzo dawno temu od koleżanki. Nazwa ciasta to "styropian" - znana chyba bardzo dobrze już :) Ale nazwa jest strasznie
Poezja Smaków - blog kulinarnySmak z mojego dzieciństwa, przepis mojej babci. Nie jadłam tego już kilka dobrych lat, ostatnio robiłam jak jeszcze babcia żyła, a to już 3,5
Poezja Smaków - blog kulinarnyOd kiedy zobaczyłam w książce Nigelli przepis na szynkę w Coli, wiedziałam że kiedyś upichcę coś podobnego. Długo mi zeszło, bo książki już dawno nie mam
Poezja Smaków - blog kulinarnyPulpetowa. Jest w ogóle takie słowo? Hmmm..... Sałatka w skład której wchodzą: maleńkie gotowane pulpety, pomidory koktajlowe, pieczarki oraz rzodkiewka a do tego gęsty sos czosnkowy
Poezja Smaków - blog kulinarnySzakszuka to danie popularne w krajach Afryki, położonych blisko Morza Śródziemnego. Metoda sadzenia jajek na pomidorach jednak tak się rozprzestrzeniła, że jest już popularna w całej
Poezja Smaków - blog kulinarnySos z cukinii "chodził za mną" już od dłuższego czasu. Uwielbiam cukinię za to, że świetnie przechwytuje inne smaki. Sama na surowo jakoś specjalnie smakowita nie
Poezja Smaków - blog kulinarnySmażone kwiaty cukinii (kabaczka) są bardzo popularnym daniem we Włoszech, u nas powoli też zaczyna się dostrzegać ich smak a społeczeństwo zaczyna interesować się jedzeniem wszystkich
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitajcie! Pewnie część z Was już zauważyła zmianę na blogu (lub wyczytała na profilu Facebook ), jaką jest zmiana adresu bloga. Dotychczas w nazwie widniało słowo blogspot
Poezja Smaków - blog kulinarnyKompot wiśniowy na zimę czy inaczej wiśnie w syropie. Jeden z najlepszych jaki można mieć w spiżarni. Żadne brzoskwinie, mirabelki, śliwki, jabłka, gruszki nie dorównują wiśniowemu
Poezja Smaków - blog kulinarnyObok korniszonów to idealne ogórki do sałatek. Na przykład do tej, którą pokazywałam ostatnio, z makaronem spaghetti . Generalnie, lubimy je w domu wszyscy, są delikatne, lekko
Poezja Smaków - blog kulinarnyKoreczki te robiłam pierwszy raz, za namową męża. Przepis mam od teściowej - to właśnie ona robi tą wersję ogórków na zimę. Zawsze to wyglądało to
Poezja Smaków - blog kulinarnyTaka pieczeń to danie wykwintne, danie które sprawdza się na każdą okazję. Nie ważne czy to niedzielny obiad, świąteczny obiad, małe spotkanie rodzinne, czy większe np
Poezja Smaków - blog kulinarnyPewnie większość z Was zauważyła, że bardzo lubię robić przetwory . Strona główna bloga zapełnia się słoikami. Nie straszna mi praca przy nich, bo wiem, że zimą
Poezja Smaków - blog kulinarnyKiedy byłam mała, miałam jakieś 7 - 8 lat w naszej szkole panowała moda na jedzenie szyszek z ryżu preparowanego. Pamiętam, że taka szyszka kosztowała 50
Poezja Smaków - blog kulinarny