Za dużo ogórków w ogródku? A może lubisz ogórki kanapkowe? Przedstawiam bardzo fajny przepis, który ucieszy podniebienie w ciemny zimowy wieczór :-) Lekko pikantne ogórki, chrupiące i
Poezja Smaków - blog kulinarnyUwielbiam fasolkę szparagową... Do tego stopnia, że zawsze w ogródku mam kilka rządków zwłaszcza żółtej saksy (choć ta zielona też się nadaje na ten przepis). Ale
Poezja Smaków - blog kulinarnyPierogi - uwielbiamy je najlepiej polane masłem domowej roboty, choć wiadomo, że są dość pracochłonne. Najpierw trzeba wyrobić ciasto, potem je rozwałkować, zrobić farsz, wykroić pierogi, nadziać
Poezja Smaków - blog kulinarnyJagodzianki to moje ulubione wypieki drożdżowe. Tradycyjnie robi się je w kształcie bułeczki - po ten przepis zapraszam tutaj . Natomiast dzisiejsze jagodzianki, to coś bardzo podobnego, ale
Poezja Smaków - blog kulinarnyDługo polowałam w tym roku na jagody. U nas w lasach praktycznie ich nie ma. Mówiłam już wszystkim moim bliskim, by kupili mi choć słoik świeżych
Poezja Smaków - blog kulinarnyNadziewane szparagami Cannelloni to świetna przekąska, która pasuje niemal do wszystkiego. Czy postawimy je do dań z grilla, czy do stołu zastawionego sałatkami, czy przy talerzu
Poezja Smaków - blog kulinarnyLazania to przepyszna zapiekanka, która świetnie wygląda, ładnie się kroi i jest baaaardzo smaczna. Dzisiaj przepis na lazanię tradycyjną, z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, ale
Poezja Smaków - blog kulinarnyZnalazłam bardzo, bardzo stary stół. Cały drewniany - z blatem włącznie. Podejrzewam,że ten stół pamięta jeszcze czasy młodości mojej Babci. Stał zagracony w starym warsztacie mojego
Poezja Smaków - blog kulinarnyNie mogę się doczekać naszych polskich jagód. Doszły mnie słuchy, że zaczynają się pojawiać na ryneczkach, jednak jeszcze ich nie spotkałam. Marzą mi się domowe jagodzianki
Poezja Smaków - blog kulinarnyTo, że nasze babcie robiły najlepsze dżemy wie każdy. Natomiast moją babcię uważam za mistrzynię przetworów :-). Powtarzałam tu na blogu już wiele razy, że była specem
Poezja Smaków - blog kulinarnyOstatnio walczę z kilogramami truskawek. Nie to, żebym narzekała, bo strasznie je lubię, ale czasem kilka godzin więcej na tarczy zegara w ciągu dnia byłoby
Poezja Smaków - blog kulinarnyPomysł na ten torcik narodził się już bardzo dawno temu. Ponad pół roku temu. Kupiłam wtedy barwniki i ułożyłam sobie plan działania, szczegółowy przepis. Jednak na
Poezja Smaków - blog kulinarnyUpieczenie kurczaka w całości to dla mnie sposób na pyszny obiad dla gości, kiedy sama nie mam czasu na gotowanie. Mięso siedzi w piekarniku a ja
Poezja Smaków - blog kulinarnyTa zapiekanka to nic innego w smaku jak wszystkim dobrze znana lasagne. Od tradycyjnej lasagne różni ją sposób przygotowania i rodzaj użytego makaronu. Nie przekładamy warstw
Poezja Smaków - blog kulinarnyKurczak zapiekany w pysznym sosie wywodzącym się z Hiszpanii. Ten sos będzie znakomity także do ryby, jednak podany na zimno. Mocno pomidorowy, z dużą ilością ziół
Poezja Smaków - blog kulinarny