Keto curry z krewetkami Keto curry, czyli powiew Orientu Lubicie orientalne smaki? Ja bardzo! Z kuchni Dalekiego Wschodu najbardziej smakuje mi kuchnia indyjska. Ta gra smaków i te wszystkie aromatyczne przyprawy to coś, co mnie przyciąga jak magnes. W związku z tym, że takie potrawy nie jest łatwo odtworzyć w domowych warunkach, najczęściej raczyłam się nimi przy okazji sporadycznych wizyt(...)takowy jest w ogóle dostępny… Jednak to nie stanowi dla mnie wystarczającej informacji. Ta i inne kwestie powodują, że wolę spróbować odtworzyć smak orientalnych dań we własnym zakresie. Curry – numer jeden indyjskiej kuchni Jednym z moich ulubionych dań kuchni indyjskiej jest curry. Co ciekawe jest to także ulubiona potrawa narodowa Brytyjczyków. Można się więc spierać co do przynależności narodowej
Modern Cave GirlZielone tajskie curry z krewetkami – proste, pełne smaku, z możliwością dopasowania pikantności pod własne możliwości. Jeśli lubicie choć trochę kuchnię azjatycką, zwłaszcza tajską lub hinduską, koniecznie musicie spróbować tajskiego curry – zielonego, czerwonego albo żółtego. O czerwonym już było w naszych przepisach ( Kurczak po tajsku z makaronem ryżowym i curry ), więc kolej na zielone. Jeśli nie macie czasu(...)przygotowanie własnej pasty, można skorzystać z kilku dostępnych w sklepach – są naprawdę całkiem niezłe. Zielone tajskie curry z krewetkami to esencja Tajlandii. Pamiętajcie, że curry to w dosłownym tłumaczeniu oznacza „sos”, a często właśnie całą potrawę. W Europie jednak bardzo często kojarzy się po prostu z mieszanką przypraw, czasem wymieszanych z olejem. A tutaj chodzi właśnie
Pociąg Do KuchniCurry to idealna propozycja na szybki obiad który możemy przygotować nawet na kilka dni. Niezwykle proste, nieco egzotyczne i bardzo pyszne danie . Bataty osobiście uwielbiam, jest to niezwykłe połączenie ziemniaka i marchewki J Choć są dość trudno dostępne w polskich sklepach warto się rozejrzeć i skosztować. Curry z kurczakiem i batatami Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ małej papryki(...)chili (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½ limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa
Mania GotowaniaDziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis: oto pyszne i łatwe curry z dynią. Będzie idealne na naszą pogodę za oknem, gdy za oknami ładne parę stopni mrozu na pewno Was rozgrzeje. Do mojego curry użyłam upieczonej dyni, natomiast jeśli takowej nie posiadacie albo po prostu nie chce się Wam bawić w jej pieczenie, możecie także użyć surowej dyni(...)ręką. Otóż ja gdy ją piekę robię to zawsze z większej ilości. Po ostudzeniu dynię zamrażam i wyjmuję z zamrażarki w miarę potrzeby. Parę słów o curry Z czym nam się kojarzy słowo curry ? W pierwszej kolejności oczywiście z indyjską żółtą nieco pikantną mieszanką przypraw, którą używamy do przygotowania dań, głównie z drobiem i z dodatkiem jogurtu. Natomiast
Kulinarne przygody GatityCurry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos, którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Nazwą tą określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające jeden wspólny mianownik, którym jest pachnący przyprawami sos. Moje danie jest wariacją na temat curry, ale uwierzcie- bardzo udaną! Składniki: 1 duża dynia(...)podania curry) 1 dynia Hokkaido 4 szalotki 4 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 2 papryczki chilli 3 łyżki oliwy 400 g obranych krewetek 1 łyżka żółtej pasty curry 1 opakowanie serka kremowego Apetina India 500 ml bulionu sól 1 szklanka ryżu basmati natka pietruszki Przygotowanie: Dużą dynię przecinamy nożem na dwie części. Będzie służyła jako naczynie do podania
Smakowity Blog KulinarnyJesień kojarzy mi się z rozgrzewającym curry. Proponuję dzisiaj przepis na curry z wołowiną. Jest to przesmaczne i szybkie curry z wołowiną, które idealnie pasuje do białego ryżu ze strączkami. Uwielbiam takie jedzenie w chłodne dni. Curry jest bardzo aromatyczne i rozgrzewające. To danie pochodzi z kuchni hinduskiej. Hindusi dodają do curry mnóstwo przypraw. Postawiłam dzisiaj na ostre curry , które(...)doprawiłam gotową mieszanką garam masala. Ostatnio oglądałam angielski master chef, gdzie jeden z uczestników miał w swoim curry aż 14 przypraw. Ograniczyłam się do pięciu. Ostre curry z wołowiną…ostre na miarę naszych możliwości. Moja pakistańska przyjaciółka do takiej porcji curry daje cztery zielone chili. Ograniczyłam się do dwóch. Azjatyckie curry najlepiej smakuje z ryżem. Ostry smak curry można
codojedzeniaKolejna odsłona mojego ukochanego curry. Wersja bardzo warzywna, z cukinią i bakłażanem. Ananas wbrew pozorom komponuje się świetnie z pozostałymi warzywami i podkreśla smak dania. Bardzo sycący i rozgrzewający posiłek, idealny na jesień. Curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem i ananasem Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ małej papryki zielonej ½ małej papryki czerwonej 1 średnia marchewka ½ niewielkiej cukinii ½ małego bakłażana 5 plastrów(...)łyżki koncentratu pomidorowego 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½ limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki zielnej lub czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło
Mania GotowaniaCurry z ziemniakami oryginalny indyjski przepis na aloo curry Curry z ziemniakami jest jednym z tych przepisów, które ratują mi życie, kiedy mamy niespodziewanych gości, a w lodówce akurat puste półki. Ten prosty, niedrogi i sycący posiłek przygotowuję w około 30-40 minut. Wegetariańskie curry z ziemniaków znakomicie smakuje samo, ale można je podać z ryżem lub ze świeżo upieczonym(...)indyjskim chlebem, np. takim jak chleb naan z patelni Jeśli lubicie potrawy o bardzo pikantnym i wyrazistym smaku możecie podwoić ilość przypraw lub dodać czerwoną pastę curry. Mięsożercy mogą też dodać pokrojony w kostkę i podsmażony filet z kurczaka. Proste curry z ziemniakami jest dla Hindusa tym samym, czym makaron i pizza dla Włocha. Klasyczny przepis domowej kuchni indyjskiej, którego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŚwietna wprawka dla tych, którzy nie robili nigdy curry lub uważają, że jest to trudne danie. W rzeczywistości to łatwizna! Czas: 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 4 Jak zrobić curry Curry jest chyba najbardziej emblematyczną potrawą kuchni indyjskiej i tajskiej przynajmniej dla mieszkańców Zachodu. Pełne dość ciężkich, ziemistych aromatów, w wersji hard core pikantne jak sam ogień piekielny(...)sobie smak, głębię typową dla prostych, a rasowych dań. W wersji oryginalnej nie istnieje takie danie jak curry, bo curry to raczej sposób gotowania niż konkretne przepisy na potrawy. Niektórzy wywodzą słowo curry z tamilskiego kari, oznaczającego sos. W Polsce curry kojarzy się chyba głównie ze sproszkowaną przyprawą o tej nazwie. To mieszkanka różnych przypraw wymyślona przez Brytyjczyków w czasach
Niedzielny kucharzBardzo aromatyczne danie, pachnące korzennymi przyprawami, które zrobicie w 25 minut, fundując sobie podróż do krain dalekiego Orientu. Curry z kurczaka to rozgrzewające danie, jak znalazł na tę porę roku. Czas : 25 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 Jest mnóstwo odmian curry o składzie zależnym od regionu, języka i wyzwanej religii kucharza. W języku Tamilów curry znaczy(...)który może zawierać mięso, owoce morza lub same warzywa. Najważniejsze są przyprawy: kolendra, kumin, kurkuma, które najczęściej wstępują w przepisach. Curry jest daniem niezwykle popularnym w Indiach, skąd w XVIII w. przywędrowało do Europy wraz z handlarzami z Kompanii Wschodnioindyjskiej, największej firmy tamtych czasów, przy której dzisiejsze Google, Apple i Facebook to małe biznesy. Kto choć raz był w Londynie
Niedzielny kucharzJakiś czas temu mój tata zażyczył sobie, bym przygotowała mu takie prawdziwe curry, gdy przyjedzie do nas w odwiedziny następnym razem. A że nigdy wcześniej go nawet sama nie jadłam, to szczerze mówiąc popadłam w lekką panikę. Naszczeście przyszła mi z pomocą koleżanka z pracy - Justyna, która: a: dość często opowiadała w pracy właśnie o curry(...)taką kuchnię c: według swojej drugiej połówki jest prawdziwą "królową curry". Poleciła mi dość prosty przepis na curry z sosem z orzeszków ziemnych. Stwierdziłam więc, że zanim podam to rodzicom i teściom, najpierw zrobię rekonesans i sama sprawdzę co to warte (żeby w razie niepowodzenia nie zostać posądzoną o to, że np. chciałam otruć teściową). Werdykt? Curry
W mojej holenderskiej kuchnidostać produktów. To kolejna rzecz, za którą tęsknię. W Łodzi mogłam dostać chyba wszystko, o czym tylko pomyślałam. Tutaj, niestety nie jest to takie proste. Wczoraj zamarzyło mi się curry. Wydawało mi się, że nie będzie problemu. Toż to wcale nie jest nie wiadomo jakie cudo, ale okazało się inaczej. Świeżego imbiru brak. No trudno z curry nie zrezygnowałam. Dodałam(...)była tak zwiędnięta, że nie miałam ochoty płacić za nią ani złotówki. Coś mi się na narzekanie zebrało, ale już kończę i zapraszam na (mimo wszystko) pyszne i aromatyczne... Curry z kurczaka ilości podaję prawie hurtowe, ponieważ gotowałam na dwa dni i dla więcej niż tylko 2 osób Potrzebujemy: 2 puszki krojonych pomidorów 2 bardzo (baaaaardzo) duże cebule 3 czerwone
Ratunku obiadZielone curry to danie wywodzące się z kuchni tajskiej. Jego podstawą jest zielona pasta curry oraz mleko kokosowe, które łączy się z drobiem, rybą, owocami morza bądź innym dowolnym mięsem. Zielona pasta curry powstaje z zielonej papryczki chili, cebuli, trawy cytrynowej, kolendry, pasty krewetkowej i przyprawy galangal. Jeśli chodzi o sposób podania to zielone curry podać można z ryżem(...)lubisz dania, które podać można z ryżem sprawdź także: Ratatouille Kurczak w sosie szpinakowym Bigos z cukinii Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Zielone curry Składniki na tajskie zielone curry. 1 łyżka zielonej pasty curry 250 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 45 dkg podudzi z kurczaka bez kości 1/2 łyżeczka soli 3 liście
MeCooksdłuższego czasu miałem ochotę na zjedzenie czegoś orientalnego i pikantnego. Przygotowałem dzisiaj czerwone curry z rybą z czerwonym ryżem jaśminowym i dużą ilością limonki. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, pożywne i ciekawe w smaku. Do przygotowania curry użyłem: 250 gram filetu z dorsza (może być jakakolwiek ryba o białym mięsie, nie polecam jedynie nienadającej się do konsumpcji pangi(...)czerwonej papryki, 1/2 czerwonej papryczki chili, 3 limonek, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 3 łyżeczek czerwonej pasty curry, 400 ml mleczka kokosowego, oliwy, oleju sezamowego, sosu sojowego, sosu rybnego, 1 szklanki czerwonego ryżu jaśminowego (można zastąpić białym ryżej jaśminowym), soli. Przygotowanie dania zacząłem od przygotowania składników, które w czasie początkowego smażenia na dużym ogniu należy dość szybko dodawać na patelnię
Wyprawy kulinarneButter chicken, czyli kurczak w maśle to rodzaj indyjskiego czerwonego curry z kurczaka. Swój smak zawdzięcza korzennym przyprawom smażonym na klarowanym masełku. Pomidorowo-maślany sos zawiera zmiksowane orzechy nerkowca, które sprawiają, że ten rodzaj curry jest bardzo delikatny. Indyjskie przyprawy mam zawsze w domu – gdy najdzie nas duży głód robię curry i mam najbardziej aromatyczny obiad świata(...)łatwiej było poznać tę kuchnię osobom, które nie miały z nią styczności – pokazuję jak zrobić b utter chicken krok po kroku. Teraz, gdy mamy pachnące, świeże malinowe pomidory curry jest jeszcze lepsze. Marynata: 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego) 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżeczki mieszanki garam
Poezja smaku