płaskie łyżki koncentratu pomidorowego4 małe liście laurowe3 łyżki masła2 łyżki olejusól morska, świeżo mielony pieprz Danie gotujemy dzień przed podaniem – gulasz musi koniecznie postać przez noc, aby nabrać smaku i zgęstnieć. Wołowinę kroimy w kostkę ok. 1,5×1,5 cm, a następnie oprószamy mąką (1-2 łyżki). Warzywa obieramy. Ziemniaki, selera i kalarepę kroimy w dużą kostkę(...)chłodne miejsce na noc. Na drugi dzień wystarczy tylko odgrzać w garnku.* użyłam dwóch puszek o pojemności 440 ml każda Post Gulasz wołowy na piwie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuodsączony makaron. Mieszamy, aż oblepi się w sosie, a cały sos zgęstnieje. Gdy nabierze odpowiedniej konsystencji od razu podajemy. Post Czarny makaron z kurkami i szpinakiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuszklanki drobnego cukru trzcinowego + 1 łyżka 1/2 łyżeczki sody 2 ekologiczne jajka ok. 1/3 kostki miękkiego masła (70 g) 1 szklanka mąki (150 g) 2 płaskie łyżki budyniu o smaku krówki Delecta 1 i 1/3 szklanki mleka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Daktyle drobno siekamy (można też rozdrobnić w malakserze). Wkładamy do rondelka i zalewamy(...)pomocą rękawic z blaszki wypełnionej wodą i wyjmujemy na talerzyki. Podajemy na ciepło lub na zimno, polane gorącym sosem. Post Pudding daktylowy z sosem krówkowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuBrownie nie jest ciastem, które każdy lubi – niektórzy twierdzą, że to zwykły zakalec. Inni je kochają i jest najulubieńszym ciastem. Ja się zaliczam do drugiej grupy. Brownie w smaku nie przypomina murzynka – jest ciężkie, gumowate, wilgotne i mocno czekoladowe. Warto spróbować chociażby po to, aby wyrobić sobie zdanie! No i nie musimy się martwić o to czy wyrośnie(...)termoobiegiem) – nie ma sensu wbijać patyczka bo będzie wilgotny od czekolady. Po wystudzeniu brownie kroimy na małe kwadraty lub prostokąty. Post Najlepsze brownie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuzawijamy w ręcznik lub koc – powinny stygnąć całą noc. Tak przygotowane ogórki curry wytrzymają całą zimę. Post Ogórki curry – ogórki kanapkowe na zimę pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuupieczeniu faszerowane bakłażany podajemy polewając je jogurtem (może być z dodatkiem czosnku) oraz posypując pestkami granata i natką. Post Bakłażan faszerowany czerwoną soczewicą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuskładników, mało pracy. Doceni to każda zapracowana osoba. Najlepiej użyć do tarty słonawych ciasteczek pełnoziarnistych typu digestive. Połączenie ich ze słodkim kajmakiem, puszystą bitą śmietaną, gorzkim kakao i bananowym smakiem to strzał w dziesiątkę. Ciasto jest kaloryczne, ale warto od czasu do czasu skusić się na jeden kawałek. Kajmak można ugotować samemu (gotując przez około dwie godziny puszkę słodzonego mleka(...)Posypujemy całość obficie kakao. Tarta bananowa bez pieczenia musi się schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce przed podaniem. Post Tarta bananowa bez pieczenia (banoffee pie) pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakugotowane 7 minut – włożone do wrzątku), białej kiełbasy (ja podsmażyłam na suchej patelni, aby wytopić tłuszcz) oraz pieczywem. Post Zupa chrzanowa z białą kiełbasą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuczasu aż będą ciemno złote). Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy od razu ze słodkim sosem chili. Post Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakucukinii młodych i nie wyrośniętych – bez pestek. Dla wielbicieli warzywnych pasztetów polecam także pasztet z pieczarek i pasztet z czerwonej soczewicy. Post Pasztet z cukinii pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuidealne do kanapek. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie tylko chroni nas przed chorobami serca, ale także pozwala zachować młodość. Dodatkowo wspaniale chłonie smak przypraw, który odda potem naszym serowym kuleczkom. Składniki: 1 litr gęstego jogurtu greckiego 1 łyżeczka soli 1/2 litra oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 liście laurowe 1-2 świeże lub suszone(...)przyprawy i kuleczki można już jeść. Domowy ser jogurtowy możemy przechowywać w takich warunkach przez ok. miesiąc czasu. Post Domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupiekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 90°C i pieczemy jeszcze kolejne 20 minut. Post Kruche ciasto z jagodami i bezą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuLeniwe pierogi to kluchy z dodatkiem białego sera. Leniwe – bo bez mozolnego zagniatania i lepienia – błyskawiczne. Niezapomniany smak z dzieciństwa. Najczęściej jadane z masłem, cukrem, cynamonem i truskawkami lub z jagodami i serkiem homogenizowanym – w wersji na słodko. Kto chciałby powrócić do tamtych czasów i zjeść leniwe jak u babci powinien pamiętać o tym, aby zaopatrzyć się(...)posypane cukrem i cynamonem z dodatkiem truskawek lub z serkiem homogenizowanym/śmietaną i jagodami. U mnie tym razem w tej drugiej wersji. Post Leniwe pierogi pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakubardzo mocno) i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie danie posypujemy świeżymi liśćmi bazylii i podajemy. Post Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuOzdabiamy cukrem pudrem i owocami. PS: Właściwie odkryłam jeszcze jedną „magiczność” tego ciasta. W magiczny sposób kawałki potrafią znikać z lodówki Post Ciasto magiczne pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku