spirytusie i wódce przez 4 tygodnie. Taka nalewka będzie jednak wyjątkowo gorzka (choć podobno gorzki lek leczy najlepiej ) Post Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka) pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakutrzy razy sosem. Gotowe golonki wyjmujemy, polewamy sosem z dna ostatni raz (lub podajemy oddzielnie) i posypujemy kolendrą. Post Golonka z indyka pieczona z warzywami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakutalarki – jak wolicie. Podajemy z sosem serowym i dowolną sałatą (u mnie rukola, ale może być dowolna mieszanka). Post Roladki z indyka w sosie serowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakurodzaj mięsa wieprzowego (głównie ze względu na swoją delikatność) najlepiej tu pasuje. Danie przypomina moje ukochane koreańskie bulgogi (bo nim się inspirowałam, to taka uproszczona wersja), lecz głęboki smak melasy z marynaty czyni z niego zupełnie inne danie. Podajemy z ryżem lub grubym makaronem ryżowym. Polędwiczka w melasie: 2 polędwiczki wieprzowe (każda ok. 250-300 g) 1/3 szklanki ciemnej melasy(...)mięsa będą usmażone, na rozgrzany wok/patelnię wlewamy resztkę marynaty, zagotowujemy i polewamy gotowe kawałki mięsa. Posypujemy sezamem. Najlepiej smakuje z ryżem. Post Polędwiczka w melasie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuresztki dania z powodzeniem można zapakować sobie do pracy „na jutro”. Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, dlatego w połączeniu z maślanym kruchym ciastem nadają tarcie wyjątkowy smak. Farsz: ok. 500 g kurek 2 cebule 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz Ciasto na quiche: 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła (pół(...)zalewą. Z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35-45 minut (do czasu, aż wierch tarty będzie robił się złoty). Post Quiche z kurkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakubrokuł, fasolkę szparagową czy kalafior. Inspiracją była rolada z bloga lepszysmak.wordpress.com – przepis zmodyfikowałam Post Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumalinową. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni i posypujemy gotowego mazurka. Chłodzimy przez co najmniej 3 godziny w lodówce, a najlepiej całą noc. Post Mazurek różany pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupory sporo czasu i podjęłam wyzwanie ponownie. Tym razem upiekłam rostbef w bardzo niskiej temperaturze. Wolnopieczona wołowina okazała się dokładnie tym, czego szukałam. Delikatna, miękka, różowa w środku, w smaku przypominająca średnio wysmażony stek. Jedyna niedogodność to długi czas pieczenia… reszta jest bardzo prosta. Idealna na obiad. Pamiętajcie tylko o wyborze mięsa jak najlepszej jakości – unikajcie tego(...)wyjęciu z piekarnika nakrywamy mięso folią aluminiową i odczekujemy 10 minut, aby odpoczęło. Kroimy na cienkie plastry. Post Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona) pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakutermoobiegiem). Gdyby beza zbytnio się rumieniła, możemy ją nakryć kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce. Post Tarta z agrestem i bezą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuTarta z malinami i białą czekoladą to prosta, pyszna w smaku tarta. Bardzo delikatne i słodkie nadzienie przyjemnie kontrastuje z kwaskowatymi malinami. Nie jest przesłodzona, taka jak lubię. Powstała przez przypadek, późnym wieczorem – uznałam, że po ciężkim, ale bardzo satysfakcjonującym dniu należy mi się coś słodkiego z ulubionymi owocami. Na drugi dzień o tej samej porze nie było już(...)maliny. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Post Tarta z malinami i białą czekoladą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwiaderku po serze na sernik). Pascha wielkanocna musi się schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem dekorujemy bakaliami. Odsączony domowy twaróg Post Pascha wielkanocna pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusię rozgrzewa, masa na nie już będzie gotowa. Składniki być może macie nawet w domu – nie licząc oleju jest ich tylko pięć. Lane faworki zdecydowanie różnią się w smaku od tych tradycyjnych, bardziej przypominają pączki, jednak ich szybki sposób przygotowania sprawia, że warto czasem pójść na skróty i upiec pączko-faworki za jednym razem. Deser ma bardzo nietypowe kształty(...)staną się ciemno-złote zdejmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem – samym lub wymieszanym z cynamonem. Post Lane faworki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusamą lub z łazankami albo używamy do nadziania uszek, pierogów czy pasztecików. Z powodzeniem można ją długo trzymać w lodówce i mrozić. Post Postna kapusta wigilijna pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakunamaczać, a smakuje dość podobnie. Ja jednak pozostałam przy pszenicy – to w końcu wyjątkowy deser! Kochani, życzę Wam słodkich, wesołych Świąt!!! Post Kutia bożonarodzeniowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuświeżą kolendrą i ewentualnie chili (zamiast chili mogą to być np. podprażone płatki migdałów, które świetnie pasują do pstrąga). Post Pieczony pstrąg na puree z marchewki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku