poezja smaków - 965 przepisów (strona:27/65)

Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli 264

bułce układamy pokrojone ogórki, burgera posmarowanego aioli, karmelizowaną cebulę oraz rukolę – przykrywamy i od razu jemy. Post Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tarta z karmelem malinowym 209

termometru, choć przyznam że jak karmel się lekko zgrudkował to byłam przerażona Na szczęście po podgrzaniu wszystko wróciło do normy. Post Tarta z karmelem malinowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym 195

soczewicy, na wierzch kładziemy kaczkę i polewamy sosem kurkowym. Sos posypujemy natką pietruszki. Od razu podajemy. Post Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Smażona mielona wołowina z brokułami 279

minutę, często mieszając. Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane ziarnami sezamu i odłożonym szczypiorem. Ja dodatkowo posypałam chilli, które bardzo lubimy. Post Smażona mielona wołowina z brokułami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kurczak faszerowany grzybami 312

alternatywny pomysł na podanie piersi z kurczaka. Głęboki grzybowy aromat świetnie pasuje do delikatnego mięsa i kremowego puree z ziemniaków. Kilka składników i mamy coś innego niż zwykle. Smak sosu i nadzienia będzie zależał od użytych grzybów – najlepiej użyć mieszanki różnych gatunków: podgrzybków, borowików, maślaków, kurek itp. Jeśli nie przepadacie za grzybami leśnymi można użyć tych hodowlanych np. suszonych(...)przyprawiam gałką muszkatołową. PS: Kurczaka można też upiec w piekarniku. Należy go skropić oliwą i piec ok. 20 minut w 200°C. Post Kurczak faszerowany grzybami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Dorada po azjatycku 233

części. Ugotowane ryby przekładamy na talerze i pomiędzy wcięcia wkładamy część sosu. Resztą sosu polewamy całe ryby. Ozdabiamy listkami kolendry i chili. Post Dorada po azjatycku pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tort egipski 11226

jest bardzo słodki, wszystko w nim współgra idealnie. Niestety jest pracochłonny, dlatego blaty i karmel polecam przygotować dzień wcześniej. Zdecydowanie jednak warto podjąć trud dla jego wyjątkowego orzechowo-karmelowego smaku. Blat białkowo-orzechowy: 3 białka (razem 9) 2 łyżki cukru (razem 6) 1/2 łyżki mąki pszennej (razem 1,5) 3 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych (razem 9) Masa budyniowa(...)całymi lub mielonymi, płatkami migdałów lub nitkami z karmelu. Przepis dostałam od mamy, ale jest to zmodyfikowana wersja tortu egipskiego z Moich Wypieków. Post Tort egipski pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami 193

używanie do strucli masła. Od tamtej pory wypiek w smaczniejszej wersji zaczął stawać się popularny, a cukiernicy wzbogacili go o dużo symbolizujących dobrobyt bakalii, aby jeszcze bardziej poprawić jego smak. Stollen to idealne ciasto na Święta – można zrobić je dużo wcześniej. Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami: 500 g mąki pszennej (3 szklanki) 200 ml mleka (4/5 szklanki(...)zrobić przed Świętami. Przed podaniem smarujemy je roztopionym masłem i obficie obsypujemy cukrem pudrem. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tort czarno-biały 229

częścią masy smarujemy boki. Ja posypałam je płatkami. Wierzch ozdabiamy polewą i opcjonalnie kokosem, orzechami lub owocami: sezonowymi, kandyzowanymi wiśniami czy miechunką. Post Tort czarno-biały pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Łosoś z pieczoną dynią 168

tygodniu jest zupa dyniowa, a tym razem na moim stole zagościł łosoś z pieczoną dynią. Nie licząc ubrudzenia malaksera to danie jednogarnkowe (a raczej jednoblachowe) i bardzo szybkie. Smak słodko-ostrej dyni świetnie łączy się z tłustą rybą, którą neutralizuje orzeźwiające pesto. Syty i jednocześnie zdrowy obiad w sam raz na chłodniejsze dni. Łosoś z pesto (dla 4 osób(...)kolejne 12-14 minut (w zależności od grubości filetów). Łososia z pieczoną dynią przekładamy na talerze i podajemy z pozostałym pesto. Post Łosoś z pieczoną dynią pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Ryba w mleczku kokosowym 204

Dominują tu dwa smaki – kokosa i trawy cytrynowej. To curry rybne jest dla odmiany wyjątkowo łagodne i delikatne, dlatego sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Uwielbiam jego smak, do tego jest łatwe i szybkie do przygotowania. Obecnie składniki do dań orientalnych są powszechnie dostępne i coraz tańsze – chociażby w tygodniach tematycznych znanych dyskontów, dlatego polecam spróbować rybę(...)minuty. Curry podajemy razem z ryżem, posypane świeżą kolendrą lub szczypiorkiem. Ja dodatkowo pokroiłam świeże chili – ale to tylko opcja.   Post Ryba w mleczku kokosowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem 263

nagrzanego do 200°C  i zapiekamy do czasu, aż beszamel zacznie zmieniać kolor na złoty (ok. 20 minut). Post Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Mazurek kajmakowy 496

lubicie, mazurek bez niej będzie równie smaczny. Ciasto robi się bardzo prosto – wystarczy zagnieść składniki w malakserze. Polecam ugotować także własny kajmak – taki ma lepszy smak i jest mniej słodki, lecz możecie go zastąpić także gotową masą kajmakową z puszki (ok. 510 g). Mazurek można dowolnie udekorować – ja użyłam migdałów oraz domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej, której gorzkawy(...)góry dnem, zostawiamy do ostudzenia. Tak przygotowane skórki będą długo przydatne do spożycia. Ja do Wielkanocnego przepisu, użyłam zapasów zrobionych w grudniu. Post Mazurek kajmakowy pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Stek z pieczonymi warzywami 327

posypujemy listkami świeżego tymianku. Steki podajemy w całości lub kroimy na plasterki. Na talerz wlewamy odrobinę sosu. Od razu podajemy. Post Stek z pieczonymi warzywami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sernik z brzoskwiniami 417

pieczeniem był płynny. Jeśli robię sernik w tradycyjnym stylu, zawsze stosuję się do tych rad. Wychodzą wspaniale. Moja dzisiejsza wersja sernika z brzoskwiniami pachnie intensywnie wanilią i cytryną. Dodatkowo smaku nadają wiórki. Kruchy spód, sernik, brzoskwinie, beza, wiórki – idealne ciasto. Zajadali się nim nawet Ci, którzy nie lubią brzoskiń. Nie zapomnijcie tylko wyjąć na 3-4 godziny przed pieczeniem(...)minut z drewnianą łopatką włożoną w drzwiczki. Chowamy do lodówki dopiero po całkowitym ostygnięciu. Sernik z brzoskwiniami podajemy pokrojony na kwadraty. Post Sernik z brzoskwiniami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku