dressingu. Można też całkowicie z niego zrezygnować i dać więcej oliwy Sałatka Cezar – wersja klasyczna Sałatka Cezar – wersja europejska Post Tradycyjna sałatka Cezar pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuczasie wyłączamy piekarnik i studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach (ja wstawiam w drzwiczki drewnianą łopatkę) przez ok. 40 minut. Post Tarta z porzeczkami i bezą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupodawać jako dodatek do mięsa w sosie lub jako samodzielne danie np. z cebulą i skwareczkami lub sosem grzybowym. Post Kluski śląskie – miękkie, delikatne, idealne pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwypieków. Kiedyś jej nie lubiłam. Znałam tylko taką ze sklepu. Gdy parę lat temu pierwszy raz zrobiłam domową to wręcz przeżyłam szok – jakie to dobre! Ma zupełnie inny smak. Taki prawdziwie pomarańczowy. I niesamowicie pachnie. Teraz i ja, i mama, robimy taką co roku. Jeśli na Święta usiedliście przy stole, zjedliście kilka pomarańczy i idziecie wyrzucić skórki… pomyślcie(...)lodówce. Możemy też bezpośrednio po smażeniu odlać cały syrop i skórki rozłożyć równomiernie na pergaminie do ostygnięcia. Gdy wyschną przesypujemy do słoiczka. Post Domowa skórka pomarańczowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuWigilię – można ją przygotować wcześniej, ponieważ podaje się ją na zimno, a gdy „smaki się przegryzą” jest jeszcze lepsza. To hit stołu – proste składniki, proste smaki, smakowita całość. Do jej przygotowania można użyć mięsa dorsza, mintaja, pstrąga czy dowolnej, ulubionej białej ryby. Ryba po japońsku: 1 kg filetów z białej ryby 2 szklanki mąki 2 jajka(...)pietruszką. Ryba najlepsza jest po 24 h od przygotowania. Przechowujemy ją do 4 dni w lodówce. Na zdjęciu ryba z połowy porcji. Post Ryba po japońsku pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakubowiem nawet na ostatnią chwilę – nie musi dojrzewać. Bardzo prosty i świetnie nadaje się do przełożenia np. konfiturą, powidłami lub marcepanem. Ja swojego nie przełożyłam, bo lubię niezłamany smak piernika. Powidła, które dodajemy do środka sprawiają, że ciasto nie jest suche. A wiecie co w nim lubię najbardziej? Że piernik tak samo dobry jest pierwszego dnia, jak drugiego(...)cukru, a następnie polać ciasto i udekorować bakaliami lub posypką.Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej – zachowuje świeżość przez kilka dni. Post Szybki piernik z powidłami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakutrochę nietypowy. Łosoś w sake brzmi nieco egzotycznie, ale bez problemu można zastąpić sake bardziej swojską wódką lub białym winem. Alkohol jest w tym daniu oczywiście tylko dla podbicia smaku – procenty wyparowują wraz z podgrzewaniem sosu. Receptura pochodzi z książki Nigelli Lawson i już od dłuższego czasu miałam ochotę ją wypróbować. Teraz się w końcu udało i taki łosoś(...)łososia w cienkie paski (mój jak widać trochę się rozpadł), kładziemy na ryżu i polewamy sosem. Na wierzch układamy listki świeżej kolendry. Post Łosoś w sake pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuchwilę – stąd to ułatwienie… Co do ryby - teraz skusiłam się na dorsza skrei – norweskiego dorsza wędrownego, którego poławia się tylko od stycznia do kwietnia. Ma doskonały smak. Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami: 2 filety z dorsza (każdy po ok. 150-200 g) 1 puszka białej fasoli (puszka 400 g) 8 pomidorków koktajlowych 8 kawałków suszonych pomidorów(...)solą i pieprzem. Wykładamy warzywa z szynką na dwa talerze. Na wierzchu układamy filety z ryby. Od razu podajemy. Post Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakugładki. Jeden z blatów ciasta wkładamy do formy. Wlewamy gorący krem i przykrywamy drugim plackiem. Po ostudzeniu chowamy na całą noc do lodówki. Post Napoleonka pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakułyżki cukru, 3 łyżki przesianego kakao, 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody – podgrzewamy do rozpuszczenia składników, często mieszając. Post Seromak – makowiec z serem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuKruche ciasteczka z bezą, choć powstały przez przypadek, zniknęły w kilka godzin. Są wyjątkowo kruchutkie, słodkie i bardzo maślane w smaku. Rozwesela je kolorowa posypka kojarząca mi się z kinderbalem – wypiek powinien spodobać się dzieciom. Zrobiłam je w malakserze, więc szybko były gotowe. Są bardzo uzależniające – sama nie wiem kiedy je podjadałam. Po wykonaniu serii ćwiczeń upiekę(...)ciasteczka nadają się także do wycinania foremką – pod warunkiem, że schłodzimy masę przez około godzinę w lodówce przed wałkowaniem. Post Kruche ciasteczka z bezą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuukładamy na desce lub blacie podsypanym mąką (warto także nakryć ściereczką). Gotujemy je w osolonym wrzątku przez około 2 minuty od wypłynięcia. Post Uszka z grzybami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupierwsze ogórki już się pojawiły. Okazało się, że tak przygotowane ogórki są fantastyczne – bardzo chrupiące i w przeciwieństwie do tych z zalewy – nie tracą koloru. W smaku praktycznie nie różnią się od tych z wody. Można je łatwo przechować, bo nie potrzebują wiele miejsca. Jeśli lubicie małosolne ogórki, to warto wypróbować taką alternatywną, prostą i szybką metodę przygotowania(...)metodzie na „sucho” dowiedziałam się na blogach: Moje małe czarowanie i Moje wypieki i nie tylko Post Chrupiące ogórki małosolne – na sucho pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuWierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 25 minut w 170°C. Po wystudzeniu gwiazdę posypujemy cukrem pudrem. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Drożdżowa gwiazda z makiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusoczyste. Kwas zawarty w winie oraz occie sprawia, że mięso jest kruche i nie ma potrzeby go dodatkowo mrozić czy marynować. Poza tym świetnie pasuje do lekko słodkiego w smaku mięsa. Alkohol odparowuje, więc danie można podawać dzieciom – królik będzie im przypominał znajomego kurczaka. Składniki (dla ok. 3-4 osób): tuszka królika bez podrobów o wadze(...)wyjmujemy mięso na półmisek. Polewamy sosem z rękawa. Pieczony królik będzie świetnie komponował się z ziemniakami z piekarnika lub bagietką. Post Królik pieczony w winie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku