poezja smaków - 965 przepisów (strona:14/65)

Odmładzający koktajl z mango 205

imbir. Ponownie miksujemy. Koktajl z mango rozlewamy do dwóch dużych szklanek (porcja dla dwóch osób lub na dwa dni dla jednej). Post Odmładzający koktajl z mango pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Owsiane batoniki z truskawkami – zdrowe i pyszne 855

minut w 190°C. Studzimy na kratce. Owsiane batoniki można pokroić na kształt prostokątów lub kwadratów. Post Owsiane batoniki z truskawkami – zdrowe i pyszne pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sałatka z bobem i truskawkami 168

rozkruszyć na wierzch trochę sera sałatkowego typu feta. Jeśli chcemy, aby była bardziej odświeżająca – dodajemy drobno posiekaną garść mięty. Post Sałatka z bobem i truskawkami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sernik z mascarpone na spodzie z musli 267

galaretka zacznie tężeć, wykładamy ją na ostudzony sernik. Sernik chłodzimy przez co najmniej kilka godzin w lodówce. Post Sernik z mascarpone na spodzie z musli pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kakaowe ciasto salceson z jabłkami 290

Wkładamy do nagrzanego do 170°C piekarnika (165°C z termoobiegiem) i pieczemy 45-55 minut lub do suchego patyczka. Post Kakaowe ciasto salceson z jabłkami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Omlet z cukinią, groszkiem i cheddarem 199

zapiec, bez obawy, że się rozpadnie podczas przekręcania. Odświeżający smak cukinii i zielonego groszku sprawia, że omlet jest bardzo delikatny. Cheddar dodany do jajek stanowi doskonałą przyprawę wzbogacając ich smak, a rozsypany na wierzchu stworzy pyszną, chrupiącą skorupkę. Do omletu można dodać także inne warzywa np. pokrojoną czerwoną paprykę, kawałki brokuła, czy pomidorki koktajlowe. Omlet z cukinią, groszkiem i cheddarem(...)Zapiekamy omlet przez 5 do 10 minut. Gotowe danie kroimy na trójkąty – jak tort. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Omlet z cukinią, groszkiem i cheddarem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pieczarki faszerowane 408

Pieczarki faszerowane mogą być przystawką lub samodzielnym daniem. Ja bardzo lubię robić je na kolację. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska na przyjęciu. Są bardzo proste do zrobienia. W smaku soczyste i sycące. Taka mini pizza na pieczarkowym spodzie. Składniki: 10 dużych pieczarek 50 g boczku w plasterkach 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 kula mozzarelli(...)dokładnie mieszamy. Farszem napełniamy kapelusze pieczarek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu posypujemy odrobiną natki. Post Pieczarki faszerowane pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Hiszpańska carbonara 1597

około dwie minuty, aż jajko ugotuje się od gorącego makaronu. Można też postawić na gorący (ale wyłączony) palnik i mieszać. Od razu podajemy. Post Hiszpańska carbonara pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Szybki chleb pszenny 355

Przepis na szybki chleb pszenny, bardzo przypominający pieczywo, jakie na co dzień kupujemy w sklepie – oczywiście tylko z wyglądu, bo w smaku chleb jest o niebo lepszy i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli wahacie się czy taki chlebuś zrobić, powinno Was przekonać, że rośnie tylko 15 minut! Jest bardzo smaczny i wyjątkowo prosty. Przepis oryginalny od Pastelle, gdzie chleb nazywa(...)piekarnika i nastawiamy temperaturę na 190°C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 35-45 minut do uzyskania rumianej, chrupiącej skórki. Studzimy na kratce. Post Szybki chleb pszenny pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Melba z truskawkami 558

jajka 1 niepełna szklanka drobnego cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 2 łyżki kakao 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 małe opakowanie herbatników 1 galaretka o smaku truskawkowym truskawki lub inne owoce Mleko zagotowujemy. W tym samym czasie jajka ubijamy krótko ze śmietaną, aż dokładnie się połączą. Wlewamy masę na gotujące się mleko. Podgrzewamy na bardzo małym(...)masę jasną. Układamy na niej połówki truskawek. Zalewamy tężejącą galaretką. Chowamy do lodówki – najlepiej na noc. Melba najlepsza jest mocno schłodzona. Post Melba z truskawkami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Crostata z morelami i czereśniami 269

pieczemy ok. 30-35 minut. Przed podaniem studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy do dwóch dni w temperaturze pokojowej. Post Crostata z morelami i czereśniami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Makaron z sosem kalafiorowym 200

części). Resztki sosu świetnie przechowują się w szczelnie zamykanym pojemniku – sos można przygotować np. dzień wcześniej, a potem tylko odgrzać. Post Makaron z sosem kalafiorowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Makaron z pomidorami i mascarpone 281

główną rolę, dlatego warto kupić te najlepszej jakości. Ja najbardziej lubię malinowe, ale mogą być też inne odmiany. Mascarpone nadaje pomidorom kremowej tekstury i głębokiego smaku. Sam smak sosu przypomina gęstą pomidorówkę we włoskim stylu – z dodatkiem parmezanu i bazylii. Sycące i pyszne. Makaron z pomidorami i mascarpone: 300 g niewielkiego makaronu np. kolanka, rurki 5 średnich pomidorów malinowych(...)makaron i gotujemy go w sosie jeszcze minutę. Od razu podajemy przybrany bazylią – możemy także posypać wierzch dodatkowym parmezanem. Post Makaron z pomidorami i mascarpone pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem 213

czekanie na wyrośnięcie i upieczenie. A jaki jest w smaku? Bardzo dobry! Podejrzewam, że wiele osób nawet nie domyśli się, że jest bezglutenowy. Mąka gryczana nadaje mu charakterystyczny smak, ale mi przypadł on nawet do gustu – jeszcze bardziej spodobał się mojemu mężowi, który po nocy podjadał jeszcze ciepły bochenek. Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem: 2 i 1/2 szklanki(...)minut. W czasie pieczenia można pryskać chlebek wodą, aby wytworzyła się chrupiąca skórka, ale nie jest to konieczne. Post Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Oszukany sernik z jogurtów greckich 385

jajek 1,5 szklanki cukru pudru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie: 1 szklanka mrożonych owoców leśnych opcjonalnie: cukier puder do smaku'; document.write(" "); Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki na ok. 2 godziny przed pieczeniem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zamykamy obręcz i smarujemy masłem lub olejem boki(...)smakuje podany na ciepło – polany gorącym sosem. Z ostatnim kawałkiem chmurki nie mogłam się rozstać… zrobiłam więc zdjęcie: Post Oszukany sernik z jogurtów greckich pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku