poezja smaków - 965 przepisów (strona:19/65)

Rolowana pieczeń z boczku 195

piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg 180°C) przez 60 min., a następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 40-45 minut. Post Rolowana pieczeń z boczku pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Chipsy z jarmużu 188

się okazuje bardzo mało osób używa jarmużu w kuchni. A warto – to kapusta, która nie tylko ma wiele wartości odżywczych, ale także charakteryzuje się wspaniałym, lekko orzechowym smakiem. Teraz jarmuż jest dostępny w coraz większej ilości sklepów, więc dania z niego będą pojawiać się u mnie częściej. Na początek przygody z jarmużem polecam chipsy – jarmuż bowiem można podgrzać(...)minut. Jarmuż powinien zacząć się brązowić i być chrupiący – najlepiej spróbować. Chipsy zachowują swoje chrupkie właściwości nawet na drugi dzień. Post Chipsy z jarmużu pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Puddingi yorkshire do mięs w sosie 336

pieczeniowy lub ten, w którym podajemy mięso. W następnym wpisie podam przepis na mięso do którego przygotowałam puddingi. Post Puddingi yorkshire do mięs w sosie pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Krewetki w sosie maślano-czosnkowym 372

pieczywem. Przed podaniem oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Warto podać też cząstki cytryny, aby można było ewentualnie doprawić danie dodatkowym sokiem. Post Krewetki w sosie maślano-czosnkowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Naleśniki ryżowe – bezglutenowe 333

odpoczywanie ciasta, to wybieram wersję bezglutenową – takie naleśniki można smażyć od razu po przygotowaniu. Naleśniki ryżowe smażą się wyjątkowo szybko i pięknie się zarumieniają. Są neutralne w smaku i pasują do nich wszystkie dodatki – pamiętajmy tylko, że są odrobinę suchsze od tych pszennych. Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, to warto je wypróbować. Przepis na ok. 7 sztuk(...)takich dodatków, jak do tradycyjnych naleśników. Ja tym razem przesmażyłam przez 10 minut dwa pokrojone jabłuszka z cynamonem i cukrem waniliowym. Post Naleśniki ryżowe – bezglutenowe pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Fondant z masłem orzechowym 334

czasie wystawiamy i za pomocą grubej szmatki odwracamy kokilki wprost na talerze. Zostawiamy na pół minuty i zdejmujemy kokilki. Posypujemy orzechami. Post Fondant z masłem orzechowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Grahamki 280

posypujemy płatkami owsianymi lub ziarnami. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190°C i pieczemy ok. 25 minut. Post Grahamki pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Duszona kapusta z zasmażką 360

wzbogacić danie o kiełbasę czy kabanosy – kroimy je na kawałki i gotujemy je w kapuście przez około 5-10 minut. Post Duszona kapusta z zasmażką pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tabbouleh – sałatka z bulgurem 345

szczególności mięsa, a także sama na lekki lunch. Super jest przygotować jej większą ilość do grilla. Pamiętajcie, że najlepiej zrobić ją trochę wcześniej i schłodzić – wtedy wszystkie smaki zdążą się „przegryźć”. Tabbouleh – sałatka z bulgurem 100 g kaszy bulgur 2 duże pomidory malinowe 2 małe ogórki gruntowe 1 szklanka listków mięty (2 pęczki) 1 szklanka listków(...)dokładnie mieszamy. Wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki, jednak tabbouleh jest najlepsze po 2-3 godzinach od przygotowania. Post Tabbouleh – sałatka z bulgurem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Makaron z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów 250

bardzo dokładnie mieszamy – podgrzewamy chwilę razem. Gotowe danie możemy przybrać listkami bazylii lub/i posypać tartym parmezanem. Post Makaron z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu 333

mieszamy. Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Post Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Fioletowe smoothie z jagodami, bananami i kakao 180

Fioletowe smoothie z jagodami, bananami i kakao ma nie tylko intensywny kolor, ale także fantastyczny smak. Jest bardzo sycące dzięki dodatkowi siemienia, które pęcznieje pozostawiając na długo uczucie sytości. W sam raz na śniadanie! Przyznam, że koktajle goszczą u mnie codziennie – wieczorem nalewam je do butelek, a rano są już gotowe, aby zabrać je do pracy (każda minuta(...)warto zamrozić jagody i banany przed zmiksowaniem – dadzą ten sam efekt co kostki lodu, bez rozrzedzania napoju. Post Fioletowe smoothie z jagodami, bananami i kakao pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Lody truskawkowe bez maszynki 367

samemu. Lody nie są przesłodzone, ale jeśli mimo to wolicie sami kontrolować cukier i nie chcecie używać mleka słodzonego – wybierzcie to niesłodzone i dodajcie cukier lub ksylitol do smaku – także powinno się udać. Lody truskawkowe: 600 g świeżych truskawek lub innych owoców 530 g (1 puszka) słodzonego mleka skondensowanego (koniecznie mocno schłodzonego w lodówce) 500 g jogurtu greckiego(...)truskawkowe muszą postać 10-15 minut w temperaturze pokojowej, aby dały się nakładać. Z przepisu otrzymamy ponad 2 litry lodów truskawkowych. Post Lody truskawkowe bez maszynki pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Warzywne placuszki z botwinką 225

Placuszki z botwinką zagościły u mnie od razu, gdy tylko pojawiły się młode warzywa. Są łatwe do przygotowania, kolorowe, pełne smaku. Jeśli lubicie placki z cukinii , to te także Wam posmakują. Feta nadaje im kremowej tekstury, a łodyżki botwinki chrupkości w środku. Placuszki najlepiej smakują z jogurtem – jeśli wolicie, aby były konkretniejsze, można też podać do nich, oprócz jogurtu(...)kolor. Odkładamy na talerz wyłożony kuchennym ręcznikiem papierowym. Do placków podajemy jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem, posiekanym koperkiem i szczyptą soli. Post Warzywne placuszki z botwinką pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Torcik orzechowo-kawowy 238

robi się go bardzo prosto, nie wymaga nasączenia i wybornie smakuje. Krem z serka mascarpone i kawy jest bardzo subtelny. Orzechy włoskie należą do moich ulubionych, kawę uwielbiam, więc smak tortu wyjątkowo przypadł mi do gustu. Torcik orzechowo-kawowy: 200 g mąki pszennej (1,5 szklanki) 200 g drobnego cukru (1 i 1/4 szklanki) 200 g masła w temp. pokojowej(...)syropem klonowym i kawą. Przekładamy torcik połową kremu, a drugą połowę rozsmarowujemy na wierzchu. Ozdabiamy połówkami orzechów włoskich. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Torcik orzechowo-kawowy pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania