Galaretka z szynką i marchewką. W nowym już roku podaję Wam przepis na pyszną, galaretkę z szynką, inaczej zwaną też galartem, galantyną. U mnie w domu na taką galaretę drobiową, czy wieprzową mówi się galat. Tym razem przygotowałam ją w wersji bez tłuszczu z szynką, na bulionie warzywnym, można ją jeść z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia. Na blogu(...)dietetyczna galaretka z kurczaka , zimne nóżki z golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Galaretka z szynką i marchewką. składniki: 100 g szynki konserwowej lub gotowanej 1/4 selera 1 marchew 1 mały por – zielona część mała pietruszka 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól i pieprz do smaku ok. 3 łyżeczki żelatyny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszynka konserwowa Jest w smaku konserwowych wyrobów to "coś", które sprawia że sięgamy po nie pomimo świadomości o ich, niestety coraz częściej, podejrzanym składzie. Dziś pragnę przedstawić rozwiązanie, które z jednej strony pozwala zachować niepowtarzalny smak wyrobu, a z drugiej da nam pewność, że wyrób nie tylko będzie smaczny, ale też i zdrowy. Szynka powstała bez szynkowaru ( tak się składa(...)takich wynalazków i jakoś nigdy nie znalazły miejsca w mojej kuchni), nie dodałem też do mieszanki peklującej żadnych konserwantów ( za wyjątkiem soli i cukru) tak więc śmiało możemy szynkę podać nawet najmłodszym członkom naszej rodziny. składniki szynki wieprzowe ( ilość sztuk zależy tylko od naszego apetytu) każda o wadze około jednego kilograma mieszanka peklująca ( ilość podana na jedną kilogramową
Miód i pieprzszynka z pończochy Jest to jeden z najprostszych sposobów, na wykonanie domowej wędliny. Przy czym smak i aromat mięsiwa jest taki, że wyrób ten znika ze stołu wręcz błyskawicznie. składniki 3-4 ładnie wykrojone szynki, każda o wadze około jednego kilograma na każdy kilogram mięsa 150-200 g cukru 150-200 g soli zaprawa na każdy kilogram(...)szynki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka majeranku 2-3 liście laurowe 8-10 ziaren kolendry 3-4 ziaren jałowca szczypta suszonego czosnku szczypta soli sposób przygotowania Mięso myjemy, wykrajamy z niego foremne szynki i wkładamy je do sporej miski. Do misy wsypujemy cukier i dokładnie z każdej strony, wcieramy
Miód i pieprzdwie części i zasypiam. Ale zanim zasnę to muszę ten przepis wpisać, bo potem znowu nie będę miał kiedy. I ogarnę się w listopadzie :) Więc zapraszamy na pieczoną szynkę. Szynka wyszła rewelacyjna, bez dwóch zdań. Kilka razy robiliśmy jakieś wędliny, ale myślę, że ta jest najlepsza z dotychczasowych. A przy okazji najprostsza chyba w zrobieniu. Bo nie trzeba mozolnie przygotowywać(...)mieszanki przypraw do wędliny. Użyliśmy gotowej mieszanki o nazwie "Solanka do szynek - tradycyjna mieszanka do peklowania mięsa". Dostaliśmy ją od Dobrej Kiełbasy . Zasadniczo jestem przeciwny stosowaniu wszelakich gotowych mieszanek przypraw. Zawsze po prostu wolę samemu sobie skomponować z tego co lubię. Ale są dwie firmy, których gotowe mieszanki stosować warto. I właśnie jedną z nich jest Dobra Kiełbasa (przy okazji
Marder&Marder Manufacturewłoska prosta przystawka dobra na rozbiegi kolacji a same grissini jako dodatek do zup lub przekąska do filmu :) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaDzisiaj pochwalę się pieczonym mięchem :) Rzadko robię mięsa pieczone ale po dzisiejszym dniu zacznę zdecydowanie częściej ;) Ze względu na to, że jest o wiele smaczniejsza i
Pasja tworzeniaBardzo lubię włoską kuchnie i najczęściej mam chęć ją gotować, Ze względu na zapracowany tydzień szukam także szybkich i smacznych rozwiązań. Tym razem u siebie w
Pasja tworzeniaPolsoja oferuje obecnie 5 rodzajów wędlin sojowych. Do przedstawionej potrawy użyłam wędliny o smaku wędzonego salami. Jednak możecie użyć innej, np. o smaku drobiowym czy szynkowym
Zdrowie na języku :PZawsze uważałam, że upieczenie porządnej sztuki mięsa do niemałe wyzwanie. Zdania nie zmieniłam do tej pory, ale teraz przynajmniej wiem, na co należy zwrócić uwagę, planując
bistro mamaKolejna wędlina z szynkowara. Tym razem postanowiłam przygotować mięso drobiowe i w większych kawałkach. Korzystałam z propozycji proporcji podanych w instrukcji do szynkowaru.
Sto kolorów kuchniBył to najbardziej emocjonujący czwartek w moim życiu, no może poza porodami ale one nie były w czwartek :) Córcia ma za sobą pierwszy występ w przedstawieniu
Dzieje kuchennej Wiewióry