pieczywo - 17769 przepisów (strona:690/1185)

Rolada biszkoptowa z grzybami, polska superżywność – cz. 2 277

mineralnych. Wykazuje on właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne, zwiększa odporność organizmu (zalecany przy przeziębieniach), poprawia krążenie i obniża poziom złego cholesterolu.  Można nim słodzić napoje (byle nie gorące), smarować pieczywo i dodawać do deserów (ale niepoddawanych obróbce termicznej), np. kasza jaglana ze śliwkami , ryż basmati na słodko .   Orzechy włoskie - o prócz witamin i minerałów, zawierają dużo kwasów omega

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczony czosnek, Podróż na sto stóp 266

pasta do chleba. Smakuje genialnie i wcale nie jest ostry. Przepis pochodzi z kuchni amerykańskiej, a dokładniej, z Kalifornii. Po upieczeniu czosnku, najlepiej wycisnąć go prosto z główek na pieczywo i rozsmarować. Wspaniałe:). Składniki: 4 główki czosnku 2 łyżki oliwy tymianek, rozmaryn 1 liść laurowy sól, pieprz 1/8 l białego wina (czerwone też się nada) Nagrzej piekarnik

Qlinarnie i Qlinarnie
Paluchy pszenno-orkiszowe z czarnym sezamam 234

się napuszyć a potem już tylko hop siup do pieca! Paluchy są bardzo smaczne - miękki, pyszny miąższ i chrupiąca skórka. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe czyli to co w domowym pieczywie lubię najbardziej. Można je zjeść z czym tylko chcecie, nadadzą się nawet do domowych hot-dogów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa warzywna z koprem włoskim 299

Pyszna zupa warzywna  o  lekkiej, kremowej konsystencji i delikatnym anyżkowym smaku.  Podana z dodatkiem pieczywa stanowi  pożywny, wartościowy posiłek.  Uwielbiam koper włoski    pod każdą postacią , a że sezon na to warzywo wciąż trwa staram się wykorzystać go  maksymalnie.  Surowy , gotowany , zapiekany …………/  zobacz  /zawsze smakuje wybornie, ale należy  zwracać

Zakamarki mojej kuchni
Twarożek tzatziki na kanapki 216

takiej ilości by uzyskać ulubioną przez nas konsystencję twarożku). Doprawiamy przyprawą tzatziki. 2. Ogórka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy z twarożkiem.  3. Podajemy z pieczywem

Szefowa kuchni
Pasta z makreli wędzonej 188

piąteczek mam ochotę na rybkę. Kolejna propozycja pasty kanapkowej, chociaż połowę słoiczka zjadłam samej bez pieczywa. Dobrze smakuje, szybko się robi, a do tego jest bardzo zdrowa. Wiele ludzi nie docenia makreli, a przecież jest bogactwem kwasów Omega-3. Poza tym zawiera dużo białka (aż 18 g/ 100g), potas, fosfor, magnez, żelazo, witaminę D, A, E, B1, B2 oraz

Życie na widelcu
90. Zupa Berdyczowska - karczmarza Jankiela 291

słodkością a ostrością, no i z cynamonem należy wyważyć ilość indywidualnie, według własnego upodobania.   Gotową zupę gotujemy jeszcze na bardzo małym ogniu przez przynajmniej 20 minut. Podajemy z pieczywem

Jadło i czytadło
140. Roladki z bakłażana z serkiem Almette 198

bardzo duże to można je poprzecinać na połówki. Serek dokładnie i delikatnie wymieszać z oliwami i kaparami. Wystudzone plastry bakłażana smarować serkiem i zawijać w roladki. Podawać z pieczywem, schłodzone jako przystawkę lub nawet danie główne

Jadło i czytadło
153. Bakłażanowy rarytas 217

razie potrzeby możemy dodać zawiesinę z mąki aby zagęścić), nakładamy go na plastry bakłażana, zawijamy i pieczemy w piekarniku przez ok 30 minut w 170 stopniach. Podajemy z pieczywem

Jadło i czytadło
166. Czarna rzodkiew w sosie curry 176

ostrość. Rzodkiew wystarczy zetrzeć na tarce. Sos curry przygotowujemy z 2 łyżek majonezu i 2 łyżek jogurtu, dodajemy pieprz i curry. Taką surówkę podaję do obiadu lub zjadam z pieczywem

Jadło i czytadło
167. Witaminka - kolorowo i smacznie 134

rozcieramy, następnie dodajmy pokrojony szczypiorek, ogórek i szalotkę, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy jako trz ecią ostatnią warstwę, na samym końcu posypujemy nasionami dyni i słonecznika. Podajemy z pieczywem

Jadło i czytadło
179. Gęsie pipki - czyli gęsina na imieniny Św. Marcina 176

przemieszać potrawę. Oryginalny przepis mówi, że na końcu potrawę należy podpiec w piekarniku. Ja ten krok pominęłam, trochę zagęściłam mąką. Należy podawać z kaszą, pirre ziemniaczanym, pyzami lub z pieczywem

Jadło i czytadło
182. Gzik z sałatką z cykorii i olejem rydzowym 154

pokroić w kostkę, dodać nasiona i wszystko razem wymieszać z olejem rydzowym, ewentualnie można delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Sałatkę nałożyć na gzik. Podawać na śniadanie z pieczywem i sokiem

Jadło i czytadło
Włoski gulasz z kurczaka z slerem naciowym 258

smażyć ok. 15 minut. Po tym czasie zalać rosołem (może być z kostki), dodać przecier pomidorowy, fasolkę i dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut. Podawać z pieczywem

Jadło i czytadło
Sadzona focaccia na bogato 162

Ziołowa focaccia to ostatnio moje ulubione pieczywo (przepis tutaj).  Cenie ją sobie ze względu na to, że można ją zrobić na zapas, przechowywać szczelnie zapakowany nawet do 3-4 dni, przed podaniem podgrzać i mieć świeże pieczywko. Daje nam też szereg możliwości przyrządzenia i podania,  jedną z nich jest sadzone jajko na bogato z ulubionymi dodatkami

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania