pieczywo - 17769 przepisów (strona:695/1185)

Worek lniany, część 3. Test i podsumowanie. 154

niedawno dostałem. Dwa pierwsze wpisy możecie przeczytać TUTAJ i TUTAJ . Dla niewtajemniczonych przypomnę: dostałem lniany worek z AleWorek.pl . I postanowiłem go przetestować, tzn. sprawdzić, czy faktycznie w takim worku pieczywo dłużej zachowuje świeżość. Upiekłem więc dwa identyczne chleby i jeden trzymałem w tym worku, a drugi w reklamówce. Zresztą wszystko to możecie przeczytać w dwóch powyższych linkach. A dzisiaj pora

Marder&Marder Manufacture
Ciabatta 128

dużymi dziurami. Nasze ciabatty co prawda dziury miały, ale nie duże jak te sklepowe. Ważne, że smak był właściwy ;) Właśnie w smaku  i konsystencji wnętrza podobne są do pieczywa, które w Lidlu sprzedają pod nazwą "chleb typu włoskiego" Przepis do tej odsłony Wypiekania na Śniadanie podpatrzony został u Tatter , a ja jak zawsze musiałem wnieść do niego swoje autorskie

Marder&Marder Manufacture
Schiacciata, czyli płaski chleb toskański 130

rzecz, na różne sposoby można robić. My, w ramach Wypiekania na śniadanie, akurat robiliśmy wersję najbardziej podstawową, tylko z gruboziarnistą solą. Ja jeszcze dodatkowo wzbogaciłem ją o rozmaryn. To pieczywo na świeżo jest obłędne! Zresztą później też, nawet na drugi dzień, trzeba tylko w piekarniku podgrzać żeby w miarę ciepłe było. Albo nawet i bez podgrzania, na zimno. Ale żeby

Marder&Marder Manufacture
Weekend z grillem #1 155

cykl Weekend z grillem. Postaramy się w miarę cyklicznie (nie obiecam, że w każdy weekend), póki jest grillowy sezon, publikować takie combo: jakieś jedzonko z grilla, do tego jakieś pieczywo i jeszcze sałatka pasująca do całości. To znaczy sałatka nie zawsze będzie typową sałatką, dzisiaj na przykład będą to grillowane pomidory. Ale pomidory to roślina więc zalicza się do sałatek

Marder&Marder Manufacture
Weekend z grillem #2 162

tytułowego Weekendu z grillem. Żebyście mieli przepis i ewentualnie też skorzystali. Dla tych co nie wiedzą: w tym weekendowym cyklu robimy wszystko co potrzeba na grilla, czyli jakieś mięsiwo, pieczywo i coś w stylu sałatki. Jeden wpis, trzy potrawy. Jeden grill, pełen wypas :) A że właśnie zaczął się długi majowy weekend to częstujemy was kilkoma smakowitymi przepisami. Tym razem mamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb francuski 158

siedzę i przepis na kolejny chleb dla was piszę. Właściwie to nawet przed świtem jeszcze, za oknami ciemno zupełnie. A ja już piekę :) I między jednym, a drugim pieczywem przepisy wpisuję. Chleb francuski już gotowy, w kolejce do pieczenia czekają bułki z makiem, chleb cebulowy, może i tostowy zdążę zrobić, może coś jeszcze i pewnie chałkę. A czego nie zdążę

Marder&Marder Manufacture
Jajko w koszulce z sosem holenderskim na toście z grillowanymi szparagami 134

które to miejsce, po zgięciu szparag sam się złamie. Nacieramy szparagi oliwą, solą i pieprzem i grillujemy. Aż się przyrumienią i zmiękną. Przekładamy na talerz i czekamy aż ostygną. Pieczywo tostowe grillujemy z obu stron, a następnie nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Rukolę i roszponkę mieszamy w misce, dodajemy sok z cytryny, odrobinę oliwy, szczyptę soli i mieszamy. Teraz

Marder&Marder Manufacture
Weekend z grillem #4 - Karkówka wytrawna 151

zdjęciu jest takie ciemne. Nie jest przypalone tylko po prostu nasączone czerwonym winem. MAŚLANE ZIEMNIAKI PODSMAŻANE Z ROZMARYNEM Zwykle w tym cyklu do mięs przedstawiamy także przepis na pasujące pieczywo. Tym razem jednak znacznie bardziej pasują pieczone młode ziemniaki. Z rozmarynową nutką. Łatwe z zrobieniu, pyszne w jedzeniu i tak ociekające cholesterolem, że serce mi staje jeszcze nawet teraz

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z siemieniem lnianym 101

chleb . I nieznacznie zmodyfikowałem :) To kolejny przepis z opisywanej ostatnio przeze mnie niedzieli, którą nazwałem Niedzielna Piekarnia #3. Wstałem sobie wtedy radośnie o 5 rano i pół dnia piekłem pieczywo :) Składniki na 2 bochenki: 700 g mąki pszennej typ 550 3 łyżeczki soli 150 g siemienia lnianego 80 g płatków owsianych 700 g letniej wody 18 g drożdży instant

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy II 108

Kolejny przepis z cyklu "Niedzielna piekarnia #3", czyli  z moich ostatnich niedzielnych wypieków, w czasie których sporo narobiłem fajnego pieczywa. Teraz więc pora na chleb orkiszowy. Łatwy w przygotowaniu, bardzo smaczny i zdrowy. Nie to żebym jakoś bardzo się znał albo przykładał wagę do zdrowego jedzenia, ale słyszałem, że chleby orkiszowe mogą jeść ludzie, którzy zwykłej pszenicy (ze względu

Marder&Marder Manufacture
Chleb półrazowy 103

widać na zdjęciu na samym dole przepisu. Teraz zatem przedstawię wam chleb półrazowy. Czyli trochę razowy, a trochę nie :) Czyli trochę grubomielonej mąki i trochę zwyczajnej. Jeżeli lubicie pieczywo graham to będziecie zachwyceni tym chlebem. Poza tym ma on tę zaletę, że wyrasta tylko jeden raz, a nie dwa jak większość chlebów. Składniki na 2 bochenki: 400 g mąki pszennej

Marder&Marder Manufacture
Chleb z makiem II 76

końca, czyli ostatni już chleb ze wspominanego już niedzielnego wypieku. Pisałem już kilka razy o tym w poprzednich wpisach. Zrobiłem sobie wtedy szaleństwo i od 5 rano piekłem pieczywo. Przepisy pojawiały się w kilku poprzednich wpisach, a teraz pora na finalny chleb z makiem. Miękki w środku z delikatnie chrzęszczącym w zębach makiem i idealnie chrupiącą skórką. Składniki

Marder&Marder Manufacture
Wege gołąbki II - z ryżem, pieczarkami, ciecierzycą i soczewicą 144

teraz też będą gołąbki. Ale inne, chociaż też wege. I są tak samo pyszne! Zaraz skończy mi wyrastać ciasto na bułki więc piszę szybko i lecę zająć się pieczywem. Kapustę przygotowujemy tak samo jak w poprzednim wpisie. Zatem zacytuję (sam siebie): Z kapusty wykrajamy głąb, wrzucamy ją na wrzątek i gotując stopniowo zdejmujemy z niej liście. Przez środek każdego liścia

Marder&Marder Manufacture
Niedzielna piekarnia #4 93

kilka okrągłych bułek z czosnkiem niedźwiedzim. I wiecie co? Uwielbiam ten zapach w kuchni, gdy chleb już leży w piekarniku, a inny stygnie na kratce w kuchni. Zapach świeżego pieczywa jest niesamowity... Zapraszam po przepisy za kilka dni ;) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail

Marder&Marder Manufacture
Bruschetta 202

się chce" niech lepiej zamilknie. Nie, nie można. Nie można na ciabattcie, nie można na bagietce. Bruschettę robi się na włoskim chlebie. Najlepiej nawet niezbyt świeżym. Na każdym innym pieczywie jest to po prostu grillowana kanapka z pomidorami, a nie bruschetta. Żeby każdy mógł nieco lepiej zrozumieć wagę problemu posłużę się prostym przykładem. Idziecie na zapiekankę i dostajecie

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania