pieczywo - 17769 przepisów (strona:695/1185)

Tadżin-marokański gulasz korzenny 166

wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus lub pieczywem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Gulasz holenderski 150

mięso zmięknie, a sos się zredukuje i zgęstnieje doprawiam ewentualnie solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i surówką z czerwonej kapusty. Ja zaś podałam z białym pieczywem :) SMACZNEGO! źródło: wikibook

Bea(u)ty kitchen
Jajka pod beszamelem z duszonymi pieczarkami 180

odparują i zmniejszą swoją objętość. Na każdy talerz układam po porcji przekrojonych jajek, polewam sosem beszamelowym.Dokładam duszone pieczarki. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem i kolorowym pieprzem. Podaję z pieczywem

Bea(u)ty kitchen
Fit sałatka z nasionami chia i olejem z czarnuszki 221

jest później pozyskiwany cenny olej. Środek spożywczy - Wskazane jest picie oleju 2-3 łyżeczki dziennie. - Stosować na zimno jako dodatek do sałatek, zup, sosów, kasz, twarogu lub do smarowania pieczywa. Kto powinien spożywać: - powinny spożywać osoby z trądzikiem i egzemą - osoby, które uległy poparzeniom słonecznym - osoby mające problem z wypadaniem włosów lub łamliwością paznokci - osoby ze zniszczoną, przebarwioną, podrażnioną oraz

ClauditteMissCooking
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami 142

pastę . Dodaj zawartość patelni i wymieszaj dokładnie. (Możesz ponownie zmiksować, jeżeli kawałki rodzynek wydają się zbyt duże). Przypraw solą oraz pieprzem do smaku. Podawaj ze świeżym pieczywem

Food Square
Sałatka z kalarepą, rzodkiewką i jajkiem 165

tarce. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną, dodając posiekaną natkę. Doprawić solą i pieprzem, schłodzić. Przed podaniem udekorować mozzarellą i połówkami pomidorków koktajlowych. Podawać do wędlin i pieczywa

Czerwień i błękit
Domowa shoarma drobiowa 239

miękkości. Zamiast przygotowywać mieszankę przypraw można z powodzeniem użyć gotowej przyprawy Kebab / Shoarma firmy Kamis . (około 1,5-2 łyżeczek) Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami, chlebem pita lub białym pieczywem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka w sosie barbecue 428

bardzo dokładnie nasmarować sosem.i p rzełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywą lub wolnowaru Pozostał y sos wylać na żeberka . Podawać z pieczonymi ziemniakami  i surówką lub białym pieczywem Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pikantna hiszpańska zupa pomidorowa 202

pokrojone w dużą kostkę pomidory,  pokrojoną w paski paprykę, paprykę w proszku, pieprz i  ewentualnie tymianek lub bazylię Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Podawać z białym pieczywem lub grzankami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta 206

zatar , zatr lub satar to nazwy (i to jeszcze nie wszystkie)  bardzo popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, Maghrebu i Turcji mieszanki przypraw do warzyw, marynat, dań mięsnych, ryb, pieczywa, a także niektórych deserów.  W sklepach dostępne są nawet chipsy o smaku zaatar :) Zaatar - podobnie jak ras el hanout ( tutaj przepis ) i baharat ( tutaj przepis ), ma bardzo wiele odmian

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony 258

sałatek.  Paweł dodaje zielony lub czarny kardamon także do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały  - to wybielony zielony kardamon,  używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny  - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu i stanowi główny składnik mieszanki garam masala. Dodaje się go też do pikantnych potraw oraz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity 226

warunkach pitę można zastąpić ciabattą, a w ostateczności zwykłą bułką pszenną. Otrzymamy w ten sposób bardzo smaczną przekąskę. Ponieważ moja Gadzina  nie lubi oliwy, więc posypuje tą mieszanką pieczywo posmarowane olejem kokosowym albo pitę skrapia dość mocno olejem lnianym. Dukkah może być także wykorzystywana jako panierka do delikatnych gatunków mięsa i ryb. Trzeba jednak bardzo uważać, aby nie przypalić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb pszenny półrazowy 236

Naszych chlebowych przygód w Arabii Saudyjskiej ciąg dalszy - tym razem zrobiliśmy chleb pszenny razowy, który przynajmniej przypomina nam smak naszego ulubionego pieczywa z piekarni "Grzybki" w Warszawie. Chleb jest bardzo prosty do wykonania i naprawdę bardzo smaczny Składniki   - według kolejności dodawania do wypiekacza 300 ml wody  1 łyżka oleju (u nas kukurydziany) 1 lekko czubata łyżeczka soli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata