pieczywo - 17769 przepisów (strona:692/1185)

Sałatka na kolację bez pieczywa. Idealna także do mięs z grilla 340

świeże powietrze i pyszne jedzenie. Jak to u Mamy spełniły się  moje kulinarne zachcianki. Jedną z nich, którą właśnie zamierzam Wam przedstawić jest pyszna sałatka, która doskonale zastąpi pieczywo przy kolacji czy grillowaniu. A jeśli jeszcze przygotujemy ją odpowiednio to okaże się mega zdrowa. Sprawdźcie sami czy wam podpasują te smaki. Składniki (na 2-3 osoby): 4 ziemniaki ugotowane

Kuchnia po mojemu
Zdrowe śniadanie do pracy. Pierwsze od prawie trzech lat 188

zagadnienie w mojej kuchni. Mianowicie, co zjeść w przerwie by sił witalno - umysłowych nabrać, a tyłka swego jeszcze bardziej nie utuczyć. Pierwsze postanowienie zostało poczynione: nie biorę pod uwagę pieczywa. W związku z tym na pierwszy pełny dzień w pracy przygotowałam sobie wieczorem dnia poprzedniego sałatkę ziemniaczaną , o której dopiero co pisałam. Wzbogaciłam ją o tartą gotowaną marchew. Do torby

Kuchnia po mojemu
Kolorowy mix warzyw i pizzerka z mascarpone. Pyszny i lekki zestaw do pracy z cytrynową nutką 183

produkcji nie znam. Z tego co słyszałam i widziałam to w skład nadzienia wchodzą również kolorowe papryki, cebula i szpinak oraz ser żółty wymieszany z mascarpone. Miało nie być pieczywa do pracy - ale w takim wydaniu to grzech nie skorzystać Pysznie, bardzo kolorowo i całkiem zdrowo. A sałatka z pieprzem cytrynowym zamiast tradycyjnej soli i pieprzu to super pomysł

Kuchnia po mojemu
Spód do pizzy z mąki razowej. Zdrowsze ciasto do fast - fooda 153

pszennej: Składniki (na dwie duże blachy): 40-50 dag  świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżka oleju plaska łyżeczka soli łyżeczka cukru ilość mąki razowej do wypieku pieczywa potrzebna do zagniecenia ciasta 2 - 3 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Rozkruszone drożdże rozpuszczamy wraz z solą, cukrem i oliwą w letniej wodzie. Następnie wlewamy do miski. Dodajemy stopniowo mąkę

Kuchnia po mojemu
Sałatka śledziowa otulona świątecznymi życzeniami, czyli śledzik pod pierzynką na wigilijny stół. 186

tylko jest mnóstwo. Ta opcja jest jedną z najprostszych i najmniej wyrafinowanych. Zapewniam jednak, że walory smakowe wynagrodzą wszystko. A tak przygotowany śledź pięknie dopełni smak świeżego pieczywa. Fotek na razie brak bo przecież nie będę robić śledzika za wcześnie byle tylko wstawić na bloga ;) Tymczasem trzeba by wrócić do świątecznej bieganiny. Raz jeszcze zdrowych i pogodnych (w sercu) Świąt

Kuchnia po mojemu
Pasta jajeczna z pieczarką. Klasyka do piątkowych kanapek - troszkę inaczej. 184

weekend odwiedziny w szpitalu... Ech co tu dużo mówić. Lipa i tyle. No w każdym razie czasem coś jednak mi się uda innego niż kotlety i pieczywo z wędliną. Oto pomysł na pastę jajeczną trochę inaczej. Chociaż ta standardowa ze szczypiorkiem jest pyszna to może się znudzić, jeśli przygotują ją 3-4 kobitki naraz. Postanowiłam więc moją pastę na piątkowe

Kuchnia po mojemu
Zielona pasta jajeczna. Kanapka ze smakiem i szpinakiem 208

końcu moje prywatne smutki i z założenia to nie nimi mam karmić na swoim blożku. Nawiązując do rzeczywistości - oto przepis na kanapkę bez wędliny, a jednocześnie kolejne smarowidło do pieczywa. Składniki (na ilość próbną): 1 - 2 jajka 1 - 2 garście świeżego szpinaku(lub 2 kulki mrożonego w liściach)  1 ząbek czosnku masło do podgrzania szpinaku sól, pieprz  majonez

Kuchnia po mojemu
Serek śniadaniowy 178

najlepiej zrobić samemu, mamy wtedy pewność co tak naprawdę w nim jest. Taki serek można zrobić wieczorem, a na śniadanie będzie zdrowe i smaczne jedzonko. Najlepiej smakuje na razowym pieczywie. Składniki: 250 g naturalnego sera białego twarogowego 2 - 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku 3 suszone pomidory (opcjonalnie) sól pieprz Wykonanie: Szczypiorek i koperek

Kuchcik gotuje
Wiejska kartoflanka z kiełbasą 287

przygotowaną zasmażkę wlać do zupy i całość gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki, z kromką świeżego pieczywa. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą około 3 litry zupy. Gałązkę lubczyku można zastąpić nacią selera, a natkę pietruszki - koperkiem. Świeży lubczyk w doniczce można kupić w więkości marketów

Gospodyni Miejska
ZUPA KREM Z BOCZNIAKÓW I BAZYLI 237

ępnie przełożyć do garnka z ziemniakami. Gotować do miękkości warzyw. Dołożyć bazylię, zblenderować całość. W razie gdyby było za gęste dodać wody.Doprawic do smaku przyprawami. Podawać na gorąco z pieczywem i różnego rodzaju serami

pieprzny smaczek
Sałatka codzienna 376

Sałatka codzienne, najprostsza na świecie z kilku banalnych składników. Dobrze smakuje jako dodatek do pieczywa. Nie podaję dokładnych ilości składników. Wszystko zależy od tego, ile sałatki chcemy zrobić. Potrzebujemy: Optycznie, mniej więcej taką samą ilość dobrej kiełbasy (np. wiejskiej, weselnej, głogowskiej, żywieckiej lub innej, którą lubimy)  i ogórków kiszonych kilka łyżek majonezu dekoracyjnego Kiełbasę i ogórki pokroić w drobną

Praktyczna pl
Kurczak w sezamowej panierce 276

jajku a następnie panierować w mące z sezamem. Smażyć na rozgrzanej patelni lub we frytkownicy do uzyskania jasnozłotego koloru, uważając aby nie przypalić sezamu. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem źródło Landria Voigt, Landria Voigt, C.H.H.C Landria Voigt, C.H.H.C

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb na Sodzie 145

Chleb na sodzie jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Nie jest to jednak pieczywo, które możemy kupić w sklepie, smakuje zupełnie inaczej. Trudno opisać jego smak jednak gdy się go spróbuje to ciężko przestać go podjadać. Chleb ten dobrze się prezentuje i ma grubą chrupiącą skórkę. Polecam każdemu kto lubi poznawać nowe smaki.   Składniki: 3 szklanki mąki

Mama Gotuje
Twarożek z Wędzonym Łososiem 160

miseczki i rozgnieść widelcem. Łososia pokroić w drobną kostkę, koperek posiekać. Do twarożku dodać jogurt, wymieszać. Dodać łososia i koperek, doprawić pieprzem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Podawać z pieczywem lub krakersami

Mama Gotuje
Zupa z rzeżuchy i błękitnego sera pleśniowego 165

użyłam rosół, który został z poprzedniego dnia) rzeżucha – wysiana z 2 opakowań nasion ok. 150 - 200 g 100 g sera pleśniowego blue lazur 200 g śmietanki 30% sól pieprz pieczywo na grzanki Wykonanie: Zagotować bulion, dodać rzeżuchę (kilka kiełków rzeżuchy warto zostawić do dekoracji talerza) i gotować przez 3 – 4 minuty. Następnie dodać pokruszony ser pleśniowy i gotować na małym

Mama Gotuje