problemu z doborem pysznych składników. Składniki: 2 kromki chleba (przygotowanego na zakwasie żytnim) susozne pomidory mozzarella gorgonzola świeża botwinka salami Sposób przygotowania: Wszystkie składniki układamy warstwami na kromce pieczywa,którą ukłądamy na rozgrzanym grillu. Przykrywamy druą kromką i zapiekamy aż skórka będzie chrupiąca i złocista.Jeśli nie mamy do dyspozycji grilla elektrycznego,możemy użyć patelni grillowej lub piekarnika
Wielki apetytmieszać aż do momentu,kiedy się nie rozpuszczą.Za pomocą blendera zmiksować całość na jednolitą konsystencję.Masę zagęszczamy mąką ziemniaczaną i doprawiamy do smaku. Fondue najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym bądź grzankami serowymi,ale śmiało można podać do niego wszelkie warzywa ( również pieczone ziemniaczki). Fajnie,gdy dodatki mają intensywny smak,więc do przygotowania grzanek użyłam oleju kujawskiego z dodatkiem czosnku
Wielki apetytUwielbiam szybkie, pyszne sałatki. Zapraszam, więc na kolejną propozycję. Składniki: sałata lodowa jajka ugotowane na twardo (lub półtwardo) ulubione kiełki ( u mnie z Lucerny) pomidorki koktajlowe masełko czosnkowe pieczywo kurczak przyprawa do kurczaka z grilla Kamis oliwa z oliwek (aromatyzowana chilli) ocet balsamiczny Sposób przygotowania: Kurczaka doprawić i usmażyć. Sałatę pociąć i ułożyć na talerzu, na którym będziemy podawać sałatkę
Wielki apetytCzasami najprostsze przystawki są najlepsze. Dziś proponuje wam pyszny, cieplutki ser zapiekany z żurawiną. Do tego chrupiące pieczywo i dobre, czerwone, półwytrawne winko i jestem szczęśliwa :) Świetna propozycja na romantyczną kolację we dwoje lub Walentynki. Składniki: ulubiony ser pleśniowy (ja zakupiłam swój w Lidlu). Najlepiej w drewnianym opakowaniu. żurawina aromatyzowana oliwa z oliwek (ja użyłam rozmarynowo- tymiankowej) Sposób przygotowania
Wielki apetytPostanowiłam wypróbować przepis Julii Child na popover, o których słyszałam tyle dobrych rzeczy. Że są mega szybkie, mega łatwe i świetne jako pieczywo na śniadanie czy przekąskę Zajadają się nimi Amerykanie a ich nazwa pochodzi od tego, że wręcz wyskakują z foremek. Można je przygotować w specjalnej formie (zakupiłam, jak tylko przyjedzie to się nią pochwalę), w kokilkach, ja wypróbowałam
Wielki apetytlodówkę i zmajstrowałam sobie pyszną przekąskę. Składniki: chleb tostowy ( z pobliskiej piekarni lub domowy) pomidory malinowe mozzarella (na 3 kanapki 1 kulka) świeża bazylia olej rydzowy Sposób przygotowania: Na pieczywie układamy plastry mozzarelli i pomidora i wkładamy na minutkę do piekarnika (kanapka ma być ciepła a mozzarella delikatnie rozpuszczona). Podajemy z bazylią polane olejem rydzowym Bardzo lubię maczać
Wielki apetytCudowne aromatyczne śliwki połączone z nutką wanilii i rumu. Doskonałe do wypieków, deserów i kromką chrupiącego pieczywa. Składniki: 2 kg śliwek węgierek 500g cukru ( ja używam Królewskiego) 5 łyżek rumu 5 łyżek ekstraktu z wanilii Sposób przygotowania: Śliwki umyj, przekrój na pół i wydryluj. Umieść je w garnku z grubym dnem, dodaj cukier i 1/5 szklanki wody. Gotuj na wolnym
Wielki apetytjajka (na twardo). Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj ziemniaki. Żurek podawaj gorący z pokrojoną w plastry białą kiełbasą i połówką jajka, oraz kromką ulubionego pieczywa. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyttemperaturze pokojowej dodaj chochelkę bulionu i przelej z powrotem do garnka z zupą. Na samym końcu dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę jarzynową podawaj gorącą z ulubionym pieczywem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytposmaku sera uzasadniły wprowadzenie kilku kategorii produktu: ricotta, ricotta forte, ricotta secca, ricotta romana, ricotta affumicata . Ricotta doskonale smakuje jako dodatek do ciast i deserów, znakomicie komponuje się z pieczywem i makaronami. Zawiera 20- 30% tłuszczu. Przepis Kluseczki: kilka garści świeżego szpinaku 400 gramów sera ricotty parmezan 2 jajka 25 gramów bułki tartej 100 gramów mąki Sos: 2 małe cebule
Bon Ton ItaliaModeny mieszanka ziaren SŁONECZNE POLA od ZIARENKOWO kilka kropel oliwy z oliwek Z podanych składników skomponuj zdrową sałatkę. Właściwie sałatka wcale nie prosi się o chlebek.Dodatek ziaren zastępuje pieczywo. Jest pyszna. Zdrowa i chrupiąca. A co najważniejsze syta. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipieczemy na średnio rozpalonym grillu najlepiej przy użyciu amelinowych tacek. Można łatwo modyfikować przez dodanie lub odjęcie warzyw lub użycie innego mięsa. Podajemy najlepiej z sosem czosnkowym lub keczupem, pieczywem i piwem. Na zdjęciu szaszłyki przed usmażeniem, z podanej ilości składników wyszło ich 16. Koszt: wiem ale nie powiem, tanie to niestety nie było* :( *zwłaszcza piwo
Tanie przepisy studenckiemozzarellą. Pod przykryciem trzymamy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut, aby jajka się ścięły. Przed podaniem ozdabiamy listkami bazylii. Uova in purgatorio wybornie komponują się z maczanym w oliwie pieczywem lub grzankami. (Lubujący się w ostrej kuchni przed dodaniem passaty, do czosnku i cebuli mogą dodać pepperoncino
Bon Ton Italiayszne smarowidło, dobre do pieczywa pełnoziarnistego, grzanek, tostów, lub bagietki. Potrzebne będą: m asło, tuńczyk w sosie własnym, przyprawy, inne ulubione dodatki i 5 minut na przygotowanie. Można je również przygotować w wędzonym łososiem lub makrela. Czas przygotowania: 5 minut + chłodzenie Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1/3 kostki miękkiego masła, 4 fileciki anchois , 1 łyżka posiekanej
SzczyptaSmaQbiałko się zetnie jajka są gotowe do podania. Długość smażenia należy uzależnić od własnych preferencji smakowych, gdy lubisz całkowicie ścięte żółtko potrzymaj patelnię chwilę dłużej na ogniu podawaj z pieczywem lub ziemniakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!