pieczywo - 17769 przepisów (strona:681/1185)

Łosoś w galarecie z żurawiny 136

prawie zastygła, kolejne 2 łyżki żelatyny rozpuściłam w filiżance gorącej wody. I zalałam równomiernie łososia aż po brzegi. Całość włożyłam do lodówki do końcowego zastygnięcia. Polem pieczywo żytnie

AZgotuj!
Roladki z bakłażana w pomidorach 119

koncentratu, papryczkę chilli i wino. Całość wymieszaj. Włóż do naczynia roladki i lekko je polej sosem pomidorowym i posyp bazylią. Zapiekaj ok 60 minut w 190 stopniach. Podawaj z pieczywem

AZgotuj!
Ozdobny wieniec z bułeczek na stół 143

Pyszne świeże bułeczki w kształcie świątecznego wieńca. Żywa ozdoba z pieczywa na świąteczny stół.  300 gram mąki 20 gram świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego płaska łyżeczka soli 170 ml ciepłego mleka 70 gram rozpuszczonego masła zioła suszone: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, kminek, mięta, natka pietruszki  W ciepłym mleku z cukrem rozprowadzamy drożdże z jedną łyżką mąki

AZgotuj!
Warsztaty fotografii kulinarnej z Via Art 192

wybrać dowolne miejsce na fotografowanie. Wielka przestrzeń i mnóstwo mażliwosci na kreację zdjęć. Drukarnia OFF to połączenie piekarni, kawiarni i bistro.   Można zamówić pyszne śniadanie i zajadać sie pieczywem wypieanym na miejscu. Kaczka na puree marchewkowym Kucharze przygotowali dla nas obiekty fotografii. Dania były różne. Pięknie wystylizowane. Najprzyjemniejsze było to, że fotograwowanych dań nie musiałam sama przygotowywać. Warszaty uwazam

AZgotuj!
Brioche z miodem - najlepsze bułeczki 137

był męski wieczór kulinarny. W kuchni rządził mąż. Kiedy wieczorem zorientowaliśmy się, że w domu nie ma pieczywa nie było innego wyjścia jak upiec własne. Od ciasta drożdżowego jest mąż. To on upiekł przepyszny, chrupiący chleb z żurawiną. Zaskoczył mnie nowością, wyjątkowo puszystymi, aromatycznymi i bardzo smacznymi bułeczkami brioche z miodem.  Bułeczki nie zdążyły przestygnąć a znikały w bardzo

Pan i Pani Smith w kuchni
Kotlety z ciecierzycy 133

też użyć na pastę do kanapek. Składniki (na ok. 18 kotletów): - 300 g suchej ciecierzycy - 200 g chudego twarogu - 2 łyżki bułki tartej ( ja użyłam własnoręcznie robionej, z ciemnego pieczywa) - pół słoika suszonych pomidorów razem z olejem - sól, pieprz do smaku,2 łyżki papryki słodkiej, bazylii, 1 łyżeczka czosnku , kilka szczypt chili cayenne - olej/oliwa do smażenia Ciecierzycę moczyć całą

Corner With Recipes
Flądra w idealnej panierce z boczku 153

fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: - 2 tusze flądry (bądź 4 filety) - 2 łyżki bułki tartej ( z ciemnego pieczywa) - kilka plastrów boczku - 1 cytryna - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, czosnek granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy Boczek pokroić jak najdrobniej. W miseczce wymieszać bułkę tartą, boczek, kilka

Corner With Recipes
Apfelstrudel mocno jabłkowy ;) 117

grubych oczkach - 9 łyżek cynamonu** - 5 łyżek cukru brązowego - 2 garści orzechów (najlepiej włoskich) - 3/4 szklanki rodzynek - 50 g rozpuszczonego masła - 2 garści bułki tartej (najlepiej z ciemnego pieczywa) Składniki na ciasto zagniatać, tak długo, aż stanie się sprężyste. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Jabłka pokrojone w kostkę poddusić na małej ilości oleju razem z cukrem

Corner With Recipes
Kotleciki ryżowo-fasolowe 137

mnie drobnej) - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - kilka pieczarek - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, chili cayenne* - pół łyżeczki kminku - 1 jajko - 3,4 łyżki bułki tartej z ciemnego pieczywa - olej rzepakowy Fasolę namocz przez noc w wodzie w proporcji woda:fasola - 3:1. Ugotuj w tej samej wodzie ok. 45-60 minut, na małym ogniu. Ryż ugotuj zgodnie z opakowaniem

Corner With Recipes
Zdrowy chleb drożdżowy z oliwkami, koncentratem pomidorowym i fetą 164

pół szklanki białej mąki, ale i tak postanowiłam spróbować. Ciasto jednak było zbyt ciężkie i powstała pyszna, chrupiąca skórka, która trochę uniemożliwia odrywanie. Mimo, to powstał pyszny bochenek ciemnego pieczywa, który mam zamiar jeszcze upiec nie raz, bo naprawdę jestem z niego zadowolona. Składniki (1 keksówka): - 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1,5 szklanki mąki żytniej - 0,5 szklanki

Corner With Recipes
Recenzja noży Victorinox ze sklepu Ostry-sklep.pl 182

ręce i nie ślizgały, nawet przy krojeniu tłustych rzeczy. Początkowo wypróbowałyśmy noże do krojenia owoców i warzyw, sprawdziły się idealnie. Nawet miękki pomidor był pokrojony w perfekcyjne paski. Z pieczywem noże poradziły sobie nie mniej dobrze :) Bez problemu kroiły miękki chleb, bułki, czy bagietki. Wreszcie nadszedł czas na najtrudniejszy test – sery. Znacie tą frustrację, kiedy próbujecie pokroić fetę

Kolizje Smaków
Pasta z fasoli – wegetariański smalec 226

pasta ma znacznie lepszą konsystencję i smak dzięki użyciu oleju kokosowego. I taką wersję podaję, choć bez modyfikacji jest także smaczna. Pasta z fasoli najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem i małosolnymi ogórkami. Pasta z fasoli – wegetariański smalec: 2 puszki białej fasoli lub 3 szklanki namoczonej przez noc i ugotowanej fasoli np. „piękny jaś” 2 duże

Poezja smaku
Pasta z wędzonej makreli z korniszonami 123

szczypiorek 1 łyżka majonezu sól, pieprz   Makrelę pozbawić ości i podzielić na kawałki. Korniszony pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić. Podawać z ulubionym pieczywem. Źródło

Moja Galeria Smaku
Potrawka z cukinii i mielonego mięsa 98

zmieni kolor. Dodać pomidory, koncentrat, cukinię i około 1 szklankę wody, tak, aby wszystkie składniki były pokryte. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić około 10-15 minut. Podawać z pieczywem lub ryżem. Źródło

Moja Galeria Smaku
Krem z selera z grzankami czosnkowymi 139

bloga Jadłonomia 800 g selera (korzeń) 1 duży ziemniak 1 por (biała część) 1 jabłko 2 litry bulionu warzywnego 2 łyżki oleju sól, pieprz gałka muszkatołowa Grzanki: 2 kromki pieczywa 1 ząbek czosnku odrobina majeranku i tymianku 2 łyżki oleju  sól Por pokroić na talarki. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać pora i dusić na małym ogniu przez

Moja Galeria Smaku