pieczenie? pieczenie 8. Ulubiona pora roku ? LATO ! kocham ciepełko, wakacje, a do tego w pierwszy dzień lata mam urodziny ;) 9. Jaki owoc lubisz najbardziej ? truskawki <3 10. Pieczywo ciemne czy jasne ? ciemne 11. Napoje gazowane/ niegazowane czy soki ? zdecydowanie soki, najlepiej świeżo wyciskane
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWafle ryżowe źle, pieczywo chrupkie też niedobrze, więc nie ma co, stworzyłam kolejny otrębowy wypiek, bardziej zbity i twardszy niż poprzednie bułeczki pomidorowe, bardziej pikantne, ale wszystko zależy od was, jakich przypraw użyjecie ;) To by było na tyle mojego wstępu, jestem nudna i nie mam nic nadzwyczajnie ciekawego do opowiedzenia;p Składniki (na około 3 bułki): 1 jajko
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWyrobioną masę przekładamy do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 60 min. do uzyskania złotego koloru. Pasztet podajemy na zimno z pieczywem, sosami kiszonym ogórkiem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewygorącej patelni rozgrzej sos pomidorowy, wbij do niego jaja i zmniejsz ogień, niech powoli dojdą. Jak białko będzie ścięte, posól je, popieprz i posyp szczypiorkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem. SMACZNEGO> CMOK
Pasje Jolkilekko pikantny smak oraz głęboki lekko zielonkawy kolor. To kwestia użytej odmiany oliwek. Moraiolo uchodzi za najlepszą zaraz obok Corregiolo i Casailva. Wspaniale nadaje się do łączenia z samym pieczywem, ale także do dań i sałatek. Pierwsze wrażenie niesamowicie pozytywne, starannie przygotowany produkt, estetyczny, a przede wszystkim w 100% tradycyjny – nie ma pośredników, nie ma wspólnych sortowni ani przechowalni. Wiemy
Bon Ton Italiadusić ok 20 minut. Natkę umyć, osuszyć, posikać, wraz z jogurtem dodać do mięsa. Delikatnie zagotować. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem ziołowym. Podawać z ryżem lub pieczywem razowym. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat SmakuBardzo lubię wątróbkę drobiową i zazwyczaj podaję ją podsmażoną z cebulka, ewentualnie z jabłkiem. Tym razem postanowiłam trochę urozmaicić to danie i wyszło równie smaczne. Można podać z ziemniakami, pieczywem czy kaszą. Składniki: 400 g wątróbki drobiowej duża cebula duża marchew 5 średnich ogórków konserwowych łyżeczka koncentratu pomidorowego sól i pieprz lubczyk (suszony) łyżka masła Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy
e-PrzepisyKulinarnesuszonych żurawin Dzisiejszy pomysł na pyszne śniadanie - to wyjątkowa kanapka z soczystymi kawałkami kurczaka, sałatą lodową, rukolą i żurawiną. Jednym słowem - pychota :) Kanapka zaserwowana z opiekanymi kromkami pełnoziarnistego pieczywa smakuje wyśmienicie. Polecam serdecznie. Filety z piersi kurczaka opłukać i osuszyć. Pokroić w poziomie na cieńsze plastry. Doprawić solą. Podgrzać łyżkę oliwy z oliwek i smażyć filety przez 8-10 minut
Świat Domowej Kuchnibiałego pieprzu opcjonalnie sól Łososia obieramy z ewentualnych ości i rozgniatamy widelcem razem z jajkiem. Dodajemy do nich posiekaną natkę pietruszki i resztę składników. Mieszamy. Podajemy na świeżym chrupiącym pieczywie. :) Skomentuj
MamaOskarkaPesto to doskonały dodatek nie tylko do dań makaronowych, ale także do pieczywa czy pizzy. Pewnie znacie już pesto bazyliowe, pietruszkowe czy pomidorowe, to z oregano jest równie pyszne. Składniki : dwa spore pęczki oregano (ok 60-70 g) 60 g mielonych migdałów ok 100 ml oleju 1 ząbek czosnku sól pieprz do smaku Przygotowanie: Oregano dokładnie umyj i osusz
Ze smakiem i z pasjąpotasu, wapnia i magnezu jest cieciorka. Generalnie - dla mnie bomba! Podobnie jak paprykarz z kaszą jaglaną - ten pasztecik jest super alternatywądla innych dodatków kanapkowych. Mi najbardziej smakowała na chrupkim pieczywie - na zdjęciu z chlebkiem kukurydzianym, ogórkiem kiszonym, szczypiorkiem i odrobiną czerwonej cebulki. Pysznie smakowała też z rzodkiewką. Poza kanapkami można ją użyć np. jako nadzienie do naleśników czy dodatek
Kto ugości moich gości?kawałkach możemy włożyć do sosu i odgrzać. Proponowane dodatki – ziemniaki lub z kluski śląskie i sałatka wg uznania Pieczeń można również zaserwować na zimno jako wędlinę do pieczywa lub zakąskę czy przystawka z chrzenem lub ćwikłą. Moźna ją mrozić lub przechowywać w lodówce kilka dni. Tu mała dygresja o teorii względności. W pieczeniu mięsa wszystko jest względne – naczynie
Kulinarna Patilogiawystąpienia problemów z układem sercowo-naczyniowym. Minusy: Mogą powodować wzdęcia. Zupa z brokuła charakteryzuje się delikatnym, ale wyrazistym smakiem. Jest bardzo kremowa; pasują do niej idealnie grzanki z razowego pieczywa, groszek ptysiowy, wafle pełnoziarniste i świeże zioła np. rzeżucha. Składniki na 3 porcje: 500g brokułów 50g jogurtu naturalnego 10g otrąb Sól morska Pieprz czarny Spirulina (opcjonalnie) + Grzanki z pełnoziarnistego
Czarnawisienkazielony sos do makaronu w stylu włoskim lub pastę do kanapek. Tym razem pod młotek wzięłam młode listki rzodkiewki. Pesto jest lekko ostrawe i pyszne, ja używam do smarowania pieczywa ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem, popróbujcie. Pesto z rzodkiewki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezwiązku z faktem, że z przyczyn zdrowotnych musiałyśmy z córką zmienić trochę nasz sposób odżywiania, czyli wykluczyć cukier, pieczywo, jasne makarony, ogólnie większość produktów z wysokim IG, które z czasem będziemy je stopniowo włączać, ale w zdrowszych wersjach szukam nowych sposobów na przygotowanie dań, które lubimy na co dzień, a które już zdrowe dla nas nie są. Nadal normalnie jada
Bernika - moj kulinarny pamietnik