pieczywo - 17769 przepisów (strona:688/1185)

Jamie's Recipease - londyńskie warsztaty kulinarne u Jamiego Olivera 165

ścian, poustawiane są regały i stoły, gdzie znajdują się najróżniejsze przedmioty i smakołyki.  Od maszynek do makaronu, naczyń emaliowanych (jakże modnych teraz), desek, noży, kubków i dzbanków, po pieczywo i najwymyślniejsze słodkości. Oczywiście, nie brakuje książek Jamiego.  Z tyłu znajduje się wspomniana mini piekarnia. Na środku ustawione są stanowiska dla uczestników warsztatów, a w środku wyspa dla szefa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Hummus z bobu 121

ewelacyjne połączenie bobu z sezamem i curry. Znakomita pasta śniadaniowa lub przystawka do podania z pieczywem, podpłomykami, chlebkami naan lub nachosami. Świetnie smakuje także jako pasta do makaronu i dip do warzyw. Hummus z bobu jest lżejszy i mniej wymagający w przygotowaniu niż hummus z cieciorki. Składniki: 300 g bobu, 2-3 łyżki tahini, ok. 100 ml zimnej wody

SzczyptaSmaQ
Co na grilla 198

Proponuję również wzbogacić grilla o różne gatunki mięsa jak i dodatki do grilla. Bufet z grilla, w którym znajdują się przeróżne przystawki z grillowanych warzyw i owoców, smaczne domowe pieczywo to prawdziwa rozkosz dla biesiadników. W zeszłym roku piekłam podpłomyki do grilla przez całe lato. Wygląda na to , że w tym roku będzie podobnie. Pyszne sosy na zimno czy dipy

codojedzenia
Jajka zapiekane ze szpinakiem 187

pomysł na ciepłe i bardzo smaczne śniadanie. Lekko płynne żółtko,  ścięte białko i ugotowany szpinak - idealna przekąska na ciepło. Poniższe jajka świetnie smakują podane ze świeżym, ciemnym pieczywem posmarowanym masłem.  Jeżeli chcecie bardziej płynne jajka, to skróćcie czas pieczenia.  Składniki na 2 porcje: 2 jajka 2 garście świeżego szpinaku 1 łyżka masła sól, pieprz Na patelni rozgrzać

Ugotować
Krewetki z czosnkiem, chili, natką pietruszki i winem 143

ząbki czosnku 1 mała papryczka chili 1 mały pęczek natki pietruszki 1/4 szklanki białego wina 2 czubate łyżki masła sól + świeżo zmielony pieprz pieczywo – domowe tosty, bagietka. Wykonanie: Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego

Moja pasja smaku
Żytni zakwas na chleb 156

każdym momencie lub odłożył/a 5-6 łyżek pasty z przygotowywania chleba na kolejny zakwas. Zapewniam, że kiedy pierwszy raz spróbujesz własnego domowego chleba - zapomnisz, czym jest kupne pieczywo! Garść przydatnych informacji: 1. Do produkcji zakwasu używaj wyłącznie szklanej, wyparzonej i czystej miski lub słoika. 2. Do przygotowania zakwasu używaj mąki żytniej razowej typ 2000 . 3. Do dokarmiania wykorzystaj wodę

Moje Qulinaria
Zapiekanka z bułek 219

kajzerek więc postanowiłam je jakoś wykorzystać , no i wpadłam na pomysł zrobienia z nich zapiekanki , z dodatkiem szynki , sera żółtego i pieczarek smakowała wyśmienicie :) musicie koniecznie wypróbować , no i pieczywo które Wam zostanie nie zmarnuje się :)                                Zapraszam :) Składniki : Około 5 kajzerek

Sama słodycz i szczypta chili
Pesto z jarmużu i pietruszki 154

Zielone pesto, w sam raz do pieczywa, makaronu, ryby czy jako farsz do mięsnych roladek. Składniki: 2 duże garście listków jarmużu duży pęczek natki pietruszki awokado (Hass) sok z połówki cytryny 1/3 szklanki oliwy 4 łyżki pestek słonecznika sól, pieprz Przygotowanie Słonecznik prażymy na suchej patelni. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką wybieramy miąższ. Wszystkie składniki prócz oliwy

e-PrzepisyKulinarne
Młoda kapusta z żurawiną i pomarańczą 153

łyżki majonezu, posiekany koperek lub natka pietruszki. Wykonanie: Kapustę bardzo drobno posiekać, dodać obraną pokrojoną pomarańczę, żurawinę i orzechy. Wymieszać składniki, polać majonezem, posypać zielenina i podawać z pieczywem

Tradycyjna Kuchnia
Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby? 318

złoto-brązowe. Pstrąg jest dobrze uwędzony gdy mięso odchodzi od skórki – najlepiej go po prostu spróbować. Uwędzone ryby powinny wystygnąć. Potem od razu możemy je spożywać ze świeżym pieczywem. Wędzone pstrągi były obłędne. W taki sam sposób przygotowywałam też makrele. Najważniejsza rzecz to przełamać się i odważyć – gdy zrobicie to raz, na pewno zechcecie to powtórzyć. Wasza rybka

Poezja smaku
Sałatka z truskawkami i kozim serkiem 203

sałatka. Jej przygotowanie zajmie naprawdę niewiele czasu, a uzyskany efekt z pewnością zadowoli niejedno podniebienie.  Doskonała na lunch lub lekką kolację.  Sałatka najlepiej smakuje ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem lub chrupiącymi grzankami.  SKŁADNIKI na 2 porcje: kozi serek (roladka) 8 dużych truskawek dwie duże garście rukoli migdały (słupki lub płatki) orzeszki pinii miód olej z orzechów laskowych ( można

DefinicjaSmaku
Sałatka ze szpinakiem, żurawiną i serem pleśniowym z dodatkiem dressingu balsamiczno- miodowego 254

dodać do szpinaku. Dodać orzeszki pinii (wcześniej można podprażyć).  Namoczoną żurawinę wraz z sosem wlać do misy z pozostałymi składnikami i wymieszać. Podawać od razu ze świeżym pieczywem lub grzankami. Smacznego

DefinicjaSmaku
Cytrynowe szparagi z pomarańczowo- balsamicznym sosem holenderskim podane z jajkiem w koszulce 152

się całkowicie zetnie a żółtko pozostanie płynne.  Jako wyjąć z wody łyżką cedzakową i umieścić na szparagach. Całość polać sosem i udekorować bazylią i truskawką. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Kanapki z szynką dojrzewającą, chrupiącą gruszką i szczyptą curry. 207

kojarzą się z nudnym śniadaniem albo szybką, mało wyszukaną kolacją. Tym czasem kanapki dają niesmaowite pole do popisu. Można jeść je na zimno, grillować, czy piec. Ogromna ilość rodzajów pieczywa i niezliczona ilość dodatków sprawiają, że każdy może znaleźć wśród nich coś dla siebie. Do kanapek można włożyć praktycznie wszystko- mogą być słodkie i wytrwane. Wszystko zależy od naszej fantazji

DefinicjaSmaku
Domowe zapiekanki z pieczarkami- najlepsze. 205

Długo szukałam przepisu na idealne zapiekanki z pieczarkami. Po intensywnych poszukiwaniach misja zakończona- idealne zapiekanki namierzone :) Sekret tkwi w proporcjach sera i pieczarek oraz doborze odpowiedniego pieczywa, które stanowi podstawę zapiekanki. Moim zdaniem najlepsza do zapiekanek jest świeża bagietka- zarówno biała jak i pełnoziarnista. Po zapieczeniu bułka jest chrupiąca po bokach i mięciutka w środku, czyli najlepsza jaka może być

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania