podczas obierania lub skrobania warzyw i krojenia ziół. Pikutek świetnie poradził sobie podczas przekrawania świeżych bułek nie pozostawiając sterty okruszków, jak to się zazwyczaj zdarza, kiedy kroimy bardzo świeże pieczywo. Poddał się dopiero przy próbie wytrybowania kaczki - w tym wypadku ostrze okazało się nieco za krótkie i zbyt giętkie, ale…… lekko zmrożoną wołowinę do „ chińszczyzny ” udało mi się nim pokroić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawyśmienite i nie ma co szukać nowych pomysłów. Zwłaszcza , że nie jesteśmy zwolennikami śmietany do grzybów , wobec czego wszelkie przepisy z jej udziałem odpadają. Podaję je z białym pieczywem. Do tego lampka białego półwytrawnego wina. Po prostu pycha!" Czytaj więcej
Wiem co jemgłównym składnikiem chałwy i ciasteczek zwanych sezamkami. W krajach arabskich niezwykle popularna jest pasta ze zmielonego sezamu i oleju o orzechowym smaku zwana tahina. Często też posypuje się nimi pieczywo
Wiem co jemnimi pokombinować. Było już penne z kurkami a teraz chciałabym zaprosić wszystkich na aromatyczny gulasz wieprzowy z kurkami w pysznym gęstym sosie. Smakuje doskonale z makaronem, lub białym pieczywem.” Czytaj więcej
Wiem co jemjagód - francuskie Château La Foncalpre, AC Monbazillac – białe słodkie Do tego zaserwowano nam deski pełne różnych serów: pleśniowych, kozich, z przerostem niebieskiej pleśni i białych. Ponadto bardzo smaczne pieczywo, oliwki, orzechy i owoce. Mnie najbardziej przypadły do gustu włoskie Atelie, Prosecco Doc i twarożek z koziego mleka. Do domu wróciłam w dobrym humorze, zaopatrzona w liczne sery, butelkę wina
Wiem co jemkońcu zrobiłam swoją wersję. Muszę powiedzieć, że to był świetny pomysł. Jestem nią zachwycona. Reszta domowników zresztą też. Jest znakomitym dodatkiem do naleśników, lodów, deserów i chrupkiego pieczywa. Bardzo prosta w przygotowaniu. Powinna się znaleźć w każdej spiżarni. Podaną w przepisie ilość mąki ziemniaczanej należy traktować orientacyjnie, bowiem zależna jest od tego jak dużo soku mają wiśnie. Moje wiśnie były
Wiem co jemNajpierw obsmażam je na oleju, a następnie duszę z pozostałymi dodatkami około dwóch godzin bo u mnie w domu grzyby zawsze się długo gotowało. Smakuje znakomicie z dodatkiem świeżego pieczywa. Ja podałam go z domowym chlebem słonecznikowym. Sezon grzybowy w pełni, zachęcam zatem do wypróbowania tego przepisu. Przygotowałam go w ramach konkursu " „Pudliszki-pomidorowy zawrót głowy”.” Czytaj więcej
Wiem co jem„Dawno nie było tu przepisu na chleb. To nie oznacza, że już ich nie piekę w domu . Piekę nieustannie od ponad trzech lat. I o chlebie
Wiem co jemdziś po raz pierwszy i zakochałam się w nim bez reszty. Nie dość, że jest najlepsze pod słońcem to jeszcze łączy w sobie wszystkie elementy idealnego śniadania. Ciemne pieczywo, ser i owoce. Czy można chcieć więcej? No może jeszcze filiżankę aromatycznej kawy z ekspresu. Czytaj więcej
Wiem co jemobiad, tylko doprawiam powstały podczas pieczenia sos, wkładam do niego grubsze plastry mięsa i voilà - wyżerka jak się patrzy! Zimne mięso pokrojone w cienkie plastry wspaniale zastąpi wędlinę na pieczywie. Do tego chrzan, ćwikła, albo jakiś ogóreczek... pycha :D Pieczony schab środkowy Składniki: 1,8 kg schabu środkowego w jednym kawałku, bez kości, ale z warkoczem 2 duże ząbki czosnku
Kuchenne zapiski Edytysytym posiłku, więc nie mieliśmy za wiele miejsca na jej "zapakowanie" J Deser do powtórzenia, tym bardziej, ze rodzina dość często zostawia mnie z większą ilością czerstwego pieczywa, a to smaczny pomysł na jego zagospodarowanie. Na drugi raz nie posypię jednak wierzchu bułką tartą, bo okazało się to zupełnie niepotrzebne. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytysezon na węgierki dobiegł końca, ale może przepis przyda się komuś w przyszłym roku :) Takie domowe powidła zawsze warto mieć w spiżarni, bo stanowią doskonały dodatek nie tylko do pieczywa, ale również naleśników, racuszków, czy ciast. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytymięciutkie, papryka i cebula praktycznie całkiem się rozgotowały oddając swój smak całości, zaś fasolka na mój gust była troszkę za miękka, ale ogólnie - paluszki lizać. Wspaniale smakował zarówno z pieczywem, jak i kaszą gryczaną. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyktórzy korzystają z wyciskarek/ sokowirówek i nie wiedzą co zrobić z pozostałą pulpą warzywną. Jest ona cenna ze względu na dużą zawartość białka, więc polecam przerobić ją na chrupkie pieczywo wg poniższego przepisu:) Na pewno się nie zawiedziecie. Chlebek wyszedł bardzo smaczny, z dominującą nutą ziaren słonecznika. A jaki zdrowy! :) Składniki: pulpa warzywna, która pozostała po wyciśnięciu soku z buraków
Domowa Cookierenka Agiroli głównej. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focacci, ale ta oryginalna wywodzi się z Genui i jest uznawana za najlepszą. Jest to rodzaj chrupiącego, płaskiego pieczywa (o grubości ok. 2 cm) o charakterystycznej bąbelkowej strukturze. Przyznam, że przygotowanie jest czasochłonne, ze względu na kilkuetapowy proces wyrastania ciasta, ale zdecydowanie warto wykazać się cierpliwością
Domowa Cookierenka Agi