Dzisiaj udowodnię wam, że ze zwykłego kawałka boczku można wyczarować bardzo smaczną i aromatyczną wędlinę na kanapki. Pieczony boczek smakuje idealnie, gdy podacie go z kromką ciemnego pieczywa i musztardą. Składniki: świeży chudy boczek (ja użyłam dwóch kawałków o łącznej masie 1,5 kg) sól, pieprz 2 ząbki czosnku majeranek Boczek umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, majerankiem
UgotowaćJajko w bułce to pomysł na ciepłe śniadanie. Jeżeli lubicie chrupiące pieczywo - to poniższe propozycja na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki: bułki (mogą być "wczorajsze") jajka plasterki boczku posiekany szczypiorek sól, pieprz Z bułek odciąć kapelusiki, a ze środka delikatnie wyjąć miąższ. Na dnie bułki ułożyć plasterek boczku, następnie wbić jajko i przyprawić je solą oraz pieprzem
Ugotowaćsmakują na słodko jak i słono. Ponadto poniższe bułki zachowują świeżość przez 2 dni. Jeżeli lubicie bułki z dodatkami to zachęcam Was do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo ( klik ). Składniki na 12 bułeczek: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/4 szklanki letniego mleka 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 2 łyżki miękkiego masła 1 jajko
Ugotowaćbyły to duże ilości tych przypraw, gdyż ryba z puszki miała już swój własny smak, a rukola nadała ostrości. Pozostało tylko pastę przełożyć do miseczki i nakładać na pieczywo. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujegęsty, bardzo smaczny, prosty i... przyjazny dla naszego portfela :) Fantastycznie komponuje się z wędzonym łososiem czy krewetkami- wtedy krem jest bardziej treściwy- polecam również dodatek grzanek czosnkowych czy chrupkiego pieczywa. * wywar warzywny- 800 ml * por- 3 duże sztuki * ziemniaki- 3 duże sztuki * cebula- 1 szt. * masło klarowane- 50 g * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 5 szt. * listek laurowy
Kraina Miodem Płynącazmieszać razem i zmiksować przy użyciu blendera. Pasta jest gotowa w zaledwie kilka minut. Jest idealna do kanapek i jako dodatek do mięs i przystawek. Wyśmienicie smakuje do ciemnego pieczywa. Można ją przechowywać w lodówce w opakowaniu termicznym bądź w kubeczku/ miseczce pod przykryciem folii spożywczej Smacznego
KreatywnePinywięcej śmietany. Jeśli pasta jest za rzadka dodać kolejne jajko bądź odrobinę twarogu (gęstość jest uzależniona od produktów jakich używacie, wielkości jajek i konsystencji twarogu). Podawać ze świeżym pieczywem bądź jako dodatek do przystawek Smacznego
KreatywnePinyDżem z pomidorów jest przepyszny. Poznaliśmy przepis będąc w Hiszpanii. Idealny do pieczywa, słodkich i drożdżowych bułeczek, czy przystawek. Sprawdźcie koniecznie na naszej stronie kategorie-> przystawki, gdzie znajdziecie inspiracje z wykorzystaniem tego smakołyku :) Składniki: ( na 1 słoiczek około 250-300 g) 1 kg pomidorów około 180-250 g cukru odrobina soku z cytryny max. pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
KreatywnePinypółtłustego mleka, kawałek żółtego albo białego sera, kubek naturalnego jogurtu. Nie zapomnij o produkcie zbożowym zawierającym błonnik, witaminy z grupy B, białko i węglowodany; zjedz kromkę ciemnego lub pełnoziarnistego pieczywa, miseczkę płatków kukurydzianych lub muesli. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/zdrowe-sniadanie-na-dobry-start_35644.html Nabiał dostarczy ci wapnia, białka oraz witamin A i D; może to być np. szklanka półtłustego mleka, kawałek żółtego albo białego sera
Kulinarne przygody Gatityoryginalny pochodzi od Olgi Smile [ klik] . Zauroczył mnie przepis i postanowiłam go wypróbować tym bardziej ze wszelakie pasty uwielbiam. Można pastę podjadać samą ale można i używać do smarowania pieczywa, będzie pysznie. Pasta ze słonecznika z pieprzem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesuszonym tymiankiem. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki, dorzucamy do gotowej masy. Przekładamy do kokilek lub małych słoiczków, albo do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce. Na chrupkie pieczywo rozsmarowujemy kremowe pate. Podajemy z jabłuszkiem kaparowym, świeżym listkiem bazylii i suszoną śliwką. Smacznego
Sajkofanka smakudodać później do gotowania np. bigosu czy kapuśniaku mięso jest bardzo smaczne, kruche i w sumie szybko ugotowane niż w tradycyjnym gotowaniu 1 golonkę, łopatkę zostawiłam na zimno do pieczywa, 2-gą golonkę zjedliśmy na pół na obiad z kapustą z ziemniakami................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięchrzanowa jest pyszna w towarzystwie jajka (u mnie na półtwardo – gotowane 7 minut – włożone do wrzątku), białej kiełbasy (ja podsmażyłam na suchej patelni, aby wytopić tłuszcz) oraz pieczywem. Post Zupa chrzanowa z białą kiełbasą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakutalerzach układamy po 2-3 plastry batatów, na nie wykładamy zapiekaną fasolkę. Podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego (opcjonalnie) i ozdabiamy krążkami chilli. Możemy również podać z pieczywem. Smacznego
My Culinary Artprzełożyć na na papierowy ręcznik. -Kotleciki podawać z ulubionymi dodatkami / buraczki, marchew, kapusta i ogórek kiszony/. U mnie kotleciki podane z mixem sałatek /bez ziemniaczków i pieczywa ,ale jesli ktoś lubi
Zakamarki mojej kuchni