pieczywo - 17769 przepisów (strona:705/1185)

Sałatka z truskawkami i grzanką z gorgonzolą z winegretem mandarynkowym. 149

zatem! Czego użyłem? -kilka truskawek, umytych i na połówki przekrojonych -miks sałat: lodowa, rukola, cykoria, strzępiasta -cebula czerwona w drobne wiórki posiekana -awokado w drobną kostkę pokrojone -dwie kromki pieczywa żytniego -gorgonzola -plaster cheddara Komponujemy sałatkę: na sałacie układamy awokado, cebulę i truskawki. Chleb smarujemy gorgonzolą, dodajemy plaster cheddara, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w opiekaczu. Kroimy na 4 części

BaRepas
Grillowana ciabatta ze szparagami, camembertem i szynką parmeńską 178

czasu na gotowanie szparagów, to zróbcie to po prostu dzień wcześniej - też będą niezłe. To co? Grillujecie szparagową bułę razem ze mną? Składniki: 1 ciabatta (lub inny rodzaj ulubionego pieczywa) kilka zielonych szparagów ugotowanych al dente kilka plastrów camemberta (lub innego ulubionego sera) plasterek (albo nawet dwa) szynki parmeńskiej prosciutto Przygotowanie: Ciabattę przekrój na pół zostawiając kawałek nieprzeciętego brzegu bułki

Food Square
Sałatka ze szparagami, jajkiem i ziarenkami 148

delikatnie układamy wyjęte z folii podgotowane jajka, które przyprawiamy solą, pieprzem i szczypiorkiem. Całosć posypujemy dość obficie mieszanką Ziarenek (uwaga, ostre! :) ). Podajemy z dressingiem musztardowo-miodowym i ze świeżym pieczywem

Zawsze głodna!
Zupa węgierska 138

następnej kolejności dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kiszoną kapustę. Gdy ziemniaki będą niemalże miękkie, dodać koncentrat pomidorowy. Na talerzu można posypać zupę posiekaną natką. Podawać z pieczywem

Kuchenne aromaty
Tatrzańska kwaśnica na żeberku 105

dość uboga, składa się przede wszystkim z kapusty, ziemniaków, mleka i baraniny. W dawnych czasach w tych rejonach nie piekło się nawet własnego chleba, ziemie są tu mało żyzne, pieczywo zastępowano więc wspomnianymi wcześniej moskolami.        Właśnie z miłości do Zakopanego, do jego klimatu, do regionalnych dań prezentuję dziś przepis na Tatrzańską kwaśnicę na żeberku

Kuchenne aromaty
Pasta według dr Budwig 112

drobno kroimy, ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach (ilość zależy od własnych upodobań). Razem z pozostałymi składnikami wrzucamy do miski i miksujemy 5 minut.  Spożywamy z ulubionym pieczywem. Piosenka z filmu pt "Pieczone Gołąbki" reż. Tadeusza Chmielewskiego "W pracy bądź jak szczypiorek na wiosnę

Kuchenne aromaty
Sałatka Polio 336

zużywam;) Składniki 1 główka sałaty lodowej 6 pomidorów  3 ogórki szklarniowe/ 6-7 ogórków gruntowych 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa kebeb/gyros   kilka kromek chleba (ja użyłam pieczywa razowego) jajko i bułka tarta do panierki tłuszcz do smażenia mięsa Dodatkowo: 3 łyżki sosu czosnkowy przygotowanego na bazie jogurtu naturalnego. Sposób Sałatę lodową myjemy, następnie kroimy w paski. Pomidory

Kuchenne aromaty
Jajecznica ze szparagami 194

piórka i przesmażam razem ze szparagami na maśle, około 5 minut. Do podsmażonych wbijam jajka, oprószam solą i białym pieprzem . Smażę do momentu ścięcia się jajek. Podaję z chrupkim pieczywem. Smacznego:) Zapraszam na burgera z grillowanym indykiem KLIK

Takie tam pichcenie
Pasta z makreli na kanapki 152

wszystkie ości. Do rozdrobnionej ryby dodajemy poszatkowany drobno szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby smaki się połączyły. Podajemy z pieczywem

W poszukiwaniu inspiracji
Jakie produkty wybierać, żeby nie odczuwać głodu? 154

uczucie sytości Indeks glikemiczny to stosunek stężenia glukozy we krwi po spożyciu pokarmu testowanego, do stężenia glukozy po spożyciu produktu referencyjnego, którym jest roztwór czystej glukozy lub białe pieczywo. Żywność można podzielić na  produkty o niskim (<55) IG,  średnim (56–69) IG, wysokim ( ≥ 70) IG, przy czym dla glukozy IG = 100.  Posiłki o niskim i średnim

Powiedz dietom nie
Pesto ze szczypioru czosnkowego 158

Dziś do kolekcji dołączy pesto ze szczypioru czosnkowego  z dodatkiem orzeszków ziemnych. To pesto ze zdecydowanym smakiem, ponieważ szczypior czosnkowy jest bardzo wyraziste zioło. Idealne do makaronu, po pieczywa czy też do grillowanych warzyw czy mięs. Pesto ze szczypioru czosnkowego Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 pęczek szczypioru 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy 1/2 szklanki orzeszków ziemnych

Kulinarne przygody Gatity
Guacamole 96

Blueberry Corner by "jagodzianka" Guacamole pasuje do wszystkich rodzajów potraw, zwłaszcza do grillowanych mięs. Ten meksykański dip można jeść z pieczywem, chipsami czy na … Przeczytaj cały artykuł Post Guacamole pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Leczo warzywne 108

Dzisiaj coś lekkiego , wiosennego czyli leczo warzywne . Można je podać z dowolnym pieczywem , kaszą , ryżem a nawet  z ziemniakami  szybkie i proste w sam raz dla zapracowanych osób :) do przyprawienia lecza użyłam wyśmienitych przypraw    firmy RAFEX

Sama słodycz i szczypta chili
Spaghetti z cukinii z krewetkami 157

chwili dodać cukinię. Smażyć na patelni dosłownie z 2 minuty. Cukinię nałożyć na talerz i podawać z krewetkami i świeżymi ziołami. Świetnie smakuje samo lub z chrupiącym pieczywem. Smacznego

Plate of Joy
Muffiny jajeczne ze szpinakiem i fetą 188

wysokości bo muffinki urosną.  Na wierzchu posypać startym serem.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut aż jajka się zetną. Podawać z pieczywem lub grzanką i warzywkami. Muffinki jajeczne podałam na talerzu z kolekcji Sardynia Porcelana Bogucice

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania