pieczywo - 17769 przepisów (strona:698/1185)

Schab paprykowo - czosnkowy 175

zalewę i pilnować czasu. A schabik potem będzie pyszny, soczysty i idealny na każdą okazję a najbliższą są przecież Święta Wielkanocne. Jeśli jeszcze tą metodą nie przygotowywaliście mięs do pieczywa to koniecznie to nadróbcie. A schabik pięknie się prezentuje na równie pięknym talerzu z kolekcji Jesień od Porcelana Bogucice Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Sos z awokado 220

Bardzo smaczny sos o wielu zastosowaniach. Możemy polać nim sałatę, możemy używać jak dip i maczać w nim warzywa lub pieczywo, może być dodatkiem do kanapek . Bardzo polecam! na podstawie przepisu z  tej  strony składniki 1 dojrzałe awokado, obrane, bez pestki 2 łyżki pasty wasabi 1 łyżka jogurtu lub śmietany 3 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżeczki soku

Stare Gary
Pieczona biała kiełbasa 191

zapiekania smarujemy łyżką masła, wykładamy kiełbasę, cebulę i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, polewamy olejem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut. Wyciągamy, podajemy z pieczywem i chrzanem. Smacznego

My Culinary Art
Biała kiełbasa w sosie polskim 140

trochę więcej mąki - jeśli utworzą się grudki - możemy zmiksować).  Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.  Gorące kiełbaski przekładamy do głębokich talerzy i polewamy sosem. Podajemy z pieczywem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Obiad za 10zł - krem z orzechów smażonych z pieczarkami z kurczakiem i grzankami. 230

ogniu. Dorzucamy orzechy zgniecione w moździerzu. Smażymy do zrumienienia. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pieczarki z orzechami i gotujemy kilka minut. Na tłuszcz po pieczarkach wrzucamy kurczaka i pokrojone pieczywo. Podsmażamy. Przekładamy do miseczki i zalewamy zupą. Opcjonalnie posypujemy natką pietruszki

BaRepas
Włoska focaccia 168

Jest to potrawa kuchni włoskiej wywodzącej się z kuchni biedy. Focaccia jest pierwotną odmianą pizzy. Focaccia jest rodzajem pieczywa, a każdy region Włoch ma swój własny rodzaj. Ja dzisiaj przygotowałem ziołowy placek. Do ciasta dodałem to co miałem w domu czyli zioła i czosnek. Składniki potrzebne do przygotowania całej blachy focacci : 500 g. mąki pszennej 150 ml. wody

Full Smaku
Leczo prawie klasyczne czyli prawie lecsó 232

raczej ragoût, ratatouille, czy bigos, ale nie leczo. Jako danie obiadowe leczo bywa podawane z kluskami kładzionymi, kuskusem, czy ryżem. Jednak często łączy się je po prostu ze świeżym pieczywem. Leczo może być również wzbogacone dodatkiem kiełbasy - najlepiej o paprykowym aromacie oczywiście. W wersji jarskiej stanowi świetny dodatek do wszelakiego rodzaju mięs. Jednak niezależnie od wersji całość powinna być przygotowana

Pełny talerz
Pasta z wędzonej makreli 165

Jedna z moich ulubionych past do pieczywa. Doskonale sprawdza się w wersji kanapkowej, ale również jako przystawka - na bagietce lub krakersach. Składniki 1 wędzona makrela (około 300g) 4 małe rzodkiewki 2 małe ogórki małosolne (opcjonalnie świeże) 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka majonezu 1,5 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka chrzanu szczypta pieprzu posiekany szczypiorek Makrelę obrać ze skóry i oczyścić

Pełny talerz
Pesto bazyliowo-pietruszkowe 158

Gotowe pesto można przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, zalać z góry oliwą tak, żeby było przykryte (dopiero wtedy zamknąć słoik ;) Przechowywać w lodówce. Dodawać do makaronów, pizzy, mięsa, ryb, pieczywa. Smacznego

Pełny talerz
Wiosenny serek śniadaniowy 126

drobną kostkę. Szczypior i koper posiekać. Wszystko wymieszać razem z serem i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać czosnek. Przełożyć na talerz, posypać kiełkami. Podawać z ciemnym pieczywem. Smacznego

Pełny talerz
Sałatka Ale Meksyk z pikantnym sosem 365

przekroić na połówki. Obraną cebulę pokroić w piórka. Awokado pokroić w grubą kostkę. Wszystkie składniki dołożyć do sałaty. Polać sosem i posypać pestkami dyni. Podawać samodzielnie ze świeżym pieczywem lub tortillą, albo jako dodatek do ryb, krewetek, drobiu. Smacznego

Pełny talerz
Młoda kapusta z koperkiem 148

małą ilością wody, ale zawsze dodaję łyżkę masła "dla podciągnięcia smaku". Taka kapusta jest bardzo szybka do przygotowania. Można ją podawać jako samodzielne danie z młodymi ziemniakami lub pieczywem (wtedy daję więcej boczku), albo jako dodatek do innego dania. W wersji wegetariańskiej wystarczy z boczku zrezygnować. Składniki na 4 porcje: 1 duża główka młodej kapusty lub 2 mniejsze

Pełny talerz
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 160

słynie Szwajcaria? Z czekolady! Tak. Czekolada też się tutaj znalazła, choć w niewielkiej ilości. Danie główne potrzebuje też dodatków. Tutaj dobrze sprawdzają się popularne w kuchni alpejskiej knedle z pieczywa i gotowana kapusta kiszona w mojej wersji. Mieszanina smaków ogromna, jednak uwierzcie, dobrana i przygotowana z iście szwajcarską precyzją. ;) Składniki na 4-6 porcji: Rolady szwajcarskie 6 plastrów wołowiny

Pełny talerz
młoda kapusta z boczkiem,cebulą na pikantnie z przyprawą Harrissa... 181

płynu mieszając, na koniec dać soku z cytryny, przyprawę w płynie wsypać mąkę i szybko mieszając zagęścić - kapusta jest smaczna jako dodatek do mięs lub sama z ziemniakami lub pieczywem...........SMACZNEGO!!! przyprawa Harrissa jest pikantna i delikatnie aromatyczna, również w kapuście smakuje wyśmienicie

W Mojej Kuchni Lubię