tłoczonym na zimno i nieoczyszczonym. Posiada naturalną, białą barwę, a w temperaturze powyżej 25°C przypomina ścięty tłuszcz. Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła lub margaryny. W związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych. GDZIE
breakfast of dreamscodzienne spożywanie śniadań poprawia nasz metabolizm! Najlepsze, najbardziej pełnowartościowe i sycące na długo śniadanie powinno zawierać białko (jogurty *najlepiej naturalne* , twaróg, jaja, chudą wędlinę, mleko itp.), węglowodany złożone (pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe *owsiane, żytnie, jęczmienne(...)* itp.), świeże owoce i warzywa oraz inne dodatki, które lubimy, dobrą opcją są: orzechy, pestki i nasiona, suszone owoce, wiórki kokosowe, gorzka czekolada itp. Jednym
chili & sugarLubicie czasami pochrupać ziarenka? Słonecznik na przykład? Zdrowa, pełna białka i błonnika przekąska, prawda? :) Poza tym świetnie sprawdza się przy wypieku pieczywa, owsianych ciasteczek, jako posypka sałatki...ma wiele zastosowań w kuchni. Jeśli na trzy pierwsze pytania odpowiedzieliście twierdząco, musicie teraz zajrzeć na stronę Ziarenkowo ! Mają tam do zaoferowania mieszanki ziaren w różnych kombinacjach smakowych. ~"Słoneczne Pola" - słonecznik, sezam
chili & sugarblendera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy je na gładką masę. Przekładamy krem do słoika. Przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu. Świetnie smakuje w naleśnikach, owsiance, na waflach ryżowych czy pieczywie (albo po prostu wyjadany ze słoika łyzeczką :P). Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji
chili & sugarsmakuje zarówno z samym masłem jak i z wędlinami. Z pewnymi obawami go robiłem (chociaż to nie mój pierwszy słodki chleb), bo w końcu przywykliśmy jednak do tradycyjnego „słonego” pieczywa. Ale wyszedł naprawdę smaczny chlebek :) Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 40 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 1 jajko 50 g masła
Marder&Marder Manufacturestwierdziłem, że ewentualnie tym razem - w drodze wielkiego wyjątku - mogę jej pójść na rękę i zrobić :) W sumie dość ciekawie smakują, a ostatnio odwykłem już od takiego "egzotycznego" pieczywa, pora sobie poprzypominać troszkę inne smaki. Na śniadanie do jajecznicy okazały się idealnym wyborem. 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody pieprz kajeński
Marder&Marder Manufacturestopniach aż do zbrązowienia, czyli około 30 minut. Dodam jeszcze tylko, że podczas pieczenia zapach w kuchni jest naprawdę niesamowity! Szczerze mogę powiedzieć, że to - póki co - najładniej pachnące pieczywo w trakcie pieczenia jakie robiłem. A smak też niezapomniany, naprawdę polecam miłośnikom czosnku. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy
Marder&Marder Manufacturepojemnika (zajmie wam to około 1 minuty), ustawiacie jakiś program trwający około 3 godzin (kolejne 5 sekund pracy) i wracacie przed telewizor. A 3 godziny później cieszycie się pysznym pieczywem :) I co, napracowaliście się bardzo? :) I nadal możecie głosować na mój blog w konkursie na Blog Roku 2011. Szczegóły tutaj. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój
Marder&Marder Manufacturezdecydowanie polecam te z Bogutyna . Ich cena powala. 5 złotych za 100 gram. Znacie tańsze? Ja nie. - możecie zrezygnować z suchego zakwasu Siena , ale naprawdę warto go kupić. Smak pieczywa jest o wiele lepszy z tym zakwasem. - może się tak zdarzyć - chociaż mam nadzieję, że się nie zdarzy - że chleb nie urośnie, czy tam słabo urośnie. Wszystko zależy od zakwasu
Marder&Marder Manufacturewilk syty i owca cała :) Ja robić nie musiałem, a przepis jest. Dziękuję zatem Grażynie i umieszczam całego maila, jakiego od niej dostałem: "Mój mąż uwielbia pieczywo graham, więc nie miałam wyjścia. W sklepie za jedną (sporą, przyznaję) bułeczkę trzeba zapłacić 80 groszy. Moje tańsze, a w smaku wcale nie gorsze. Pozwalam sobie podać przepis: Na 8 bułeczek
Marder&Marder Manufacturemoże mieć mąka? No pachnie mąką właśnie :) A tutaj unosił mi się taki delikatny świeży aromat. Taki właśnie jakby wiosenny - tak jak w nazwie tego zakwasu. Poważnie! :) Smak gotowego pieczywa zresztą też był taki wyjątkowo delikatny. 500 g maki pszennej 300 ml wody 150 zakwasu żytniego 25 g naturalnego zakwasu Spring Panettone 2 łyżeczki różowej soli himalajskiej 1 łyżeczka cukru
Marder&Marder Manufactureakcesoriami. Chociaż - prawdę mówiąc - w opisie mają, że oferują szeroki wybór akcesoriów. Może kiedyś tak będzie... :) Na stronie jest także dział z przepisami na wypieki mączne (głównie pieczywo). To uważam za doskonały pomysł! Od razu pod ręką mamy mąki i ich zastosowanie. Samych przepisów nie będę komentował, bo z nich jeszcze nie korzystałem. Ale myślę, że niedługo z ciekawości wypróbuję
Marder&Marder Manufacturebułek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, znów smarujemy roztworem solnym i pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy, bo podobno gorące pieczywo źle działa na brzuszek, a potem ochoczo zjadamy :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder Manufacturepochwalić co dzisiaj zrobiłem. Znaczy się na zdjęciu widać co zrobiłem :) 4 bagietki, 12 bułeczek i 6 chlebów. Od 5 rano robiłem i mamy teraz z Madzią spory zapas pieczywa. A wy będziecie mieć sporą porcję nowych przepisów. Ale dopiero za czas jakiś, bo teraz jeszcze inne przepisy w kolejce stoją. Ale bądźcie czujni :) A jutro w samo południe przepis
Marder&Marder Manufacturekażdy biorący udział w akcji z tego przepisu przygotowuje swoją wizję, swoją wersję potrawy. Teraz akcja "Wypiekanie na śniadanie", czyli robimy bułki pszenno-orkiszowe na drożdżach. Akurat temat pieczywa, jak być może wiecie, jest bliski memu sercu, więc radośnie zakasałem rękawy i przystąpiłem do dzieła. Przepis źródłowy pochodzi od Buszującej w Kuchni i wygląda następująco: 225 g maki pszennej
Marder&Marder Manufacture