pieczywo - 17769 przepisów (strona:703/1185)

Klopsy w sosie pieczarkowym 183

dzisiejszy obiad polecam klopsy w sosie pieczarkowym. Można je podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: ½ kg łopatki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 30 dag pieczarek, 5 łyżek śmietany 30%, 1,5 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Mięso razem cebulą mielę przez maszynkę do mielenia. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pasta z awokado i wędzonego pstrąga 196

posiekany koperek (pominęłam) Pstrąga rozgnieść widelcem, schłodzone awokado obrać, wyjąć pestkę, i również rozgnieść. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Można dodać posiekany koperek. Pastą smarować pieczywo, można również nafaszerować nią jajka

Czerwień i błękit
Śniadanie? Figa bez maku i bez pasternaku! 151

plus jeszcze trochę dobroci i śniadanie gotowe :) Składniki (na 2 kanapki): 1 figa 1/2 krążka sera pleśniowego 4 plastry boczku cytryna, a w zasadzie sok z cytryny pieczywo (u mnie ciemne ze słonecznikiem) Nie lubię surowej figi, dlatego pokroiłam ją na 8 części i podpiekłam w piecyku przez jakieś 8 minut. Tak po prawdzie, to figi jako takie nie robią

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym 230

żurawiny oraz blanszowanych migdałów . Sos z pieczeni można wykorzystać do delikatnego polania np. ziemniaczków. Mięso, które nam zostanie z obiadu możemy wykorzystać do kanapek na drugie śniadanie do pracy. Pieczywo smarujemy sosem majonezowym, układamy mięso. Najlepiej dodać coś zielonego, np. rukolę :)   źródło: niezawodna książka „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking” The post Długo pieczona karkówka

Moja Delicja
Pasta jajeczna z łososiem i serkiem śmietankowym 264

kanapkowego garść posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Łososia, jaja, szczypiorek drobno posiekać. Przełożyć do miseczki. Dodać serek, pieprz i dokładnie wymieszać. Podawać na ulubionym pieczywie (np. na chrupiącej bagietce wieloziarnistej).   The post Pasta jajeczna z łososiem i serkiem śmietankowym appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Zdrowa pasta jajeczna z jogurtem greckim 422

twardo jaja obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać w misce ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Dodać jogurt grecki, musztardę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Podawać na ulubionym pieczywie (np. na chrupiącej bagietce wieloziarnistej). The post Zdrowa pasta jajeczna z jogurtem greckim appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką 2142

cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Przygotowanie łososia rozpoczynamy dzień wcześniej: W misce wymieszaj śmietanę, miód, musztardę, chrzan, posiekany koperek, przeciśnięte ząbki czosnku oraz kromki pieczywa pokrojone w kostkę. Umytego i osuszonego łososia ułóż na blasze (którą zmieścisz do lodówki), skrop sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem a następnie przykryj kołderką z przygotowanej pasty. Blachę przykryj pokrywą

Moja Delicja
Chili con carne 143

minut. Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Gotować jeszcze z 5 minut. Chili con carne podawać z ryżem, kaszą (polecam kaszę jaglaną) lub ze świeżym chrupiącym pieczywem.   The post Chili con carne appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Sałatka z grillowanym bakłażanem i cukinią, z wędzoną makrelą i grejpfrutem 212

porcję grillowanych warzyw z papryką. Dodać kilka cząstek grejpfruta. Poukładać kawałki makreli wędzonej (bez skóry i ości). Całość posypać prażonym słonecznikiem oraz szczypiorkiem. Można podawać z kromką świeżego razowego pieczywa. źródło: Na podstawie przepisu Pascala z moimi zmianami. The post Sałatka z grillowanym bakłażanem i cukinią, z wędzoną makrelą i grejpfrutem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Polędwiczki duszone w mleku 211

potrzeba doprawić. Zagotować. Jeśli sos jest dla Was za rzadki, możecie go chwilę pogotować, odparowując nadmiar płynu. Polędwiczki pokroić na kawałki, polać sosem. Podawać z ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem. Można udekorować świeżym tymiankiem. Polędwiczki wieprzowe duszone w mleku można podgrzewać na drugi dzień w sosie. The post Polędwiczki duszone w mleku appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Krem z kalafiora z chrupiącymi grzankami i oliwą truflową 171

mleka 100 ml śmietanki 30% lub 36% 1,2 l domowego bulionu warzywnego lub drobiowego sól, świeżo mielony pieprz oliwa truflowa (opcjonalnie do wykończenia dania) 2 kromki czerstwego pieczywa + łyżka oleju rzepakowego   Przygotowanie: Kalafior podzielić na różyczki. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę. Ziemniaka obrać, umyć, pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło wraz z olejem. Wrzucić warzywa. Wymieszać

Moja Delicja