pieczywo - 17769 przepisów (strona:673/1185)

Zielona soczewica z batatem i gruszką 162

bataty, wymieszać i dusić około 15 minut aż ziemniaki zmiękną. Gdy już wszystko idealnie zmięknie dodać groszek i gruszki, wymieszać, doprawić zieloną pietruszką. Danie idealnie komponuje się z chrupiącym pieczywem

greenscarf
Frittata ze szparagami i kozim serem 270

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekaj przez 2-3 minuty, aż wierz frittaty się zetnie.  Podawaj na ciepło lub na zimno ze świeżym pieczywem. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam również inne omlety: Omlet ze szparagami i szpinakiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz po węgiersku 214

mięso mamy miękkie to wrzucamy do niego pomidory i za kilka minut paprykę i przyprawiamy. Gulasz musimy pilnować aby papryka nam się nie rozgotowała. Gotowy gulasz można podać z pieczywem jak my gdzie upiekliśmy do niego gryczane bułeczki lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Chili con carne 151

dodajemy fasolę (wyciągając fasolę z puszki płuczemy ją pod wodą z zalewy, w której była) i jeszcze chwilę dusimy. Chili con carne możemy podawać z opieczonymi tortillami lub z pieczywem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo 226

chorizo, które można zastąpić inną pikantną kiełbasą. Nie dodaje się żadnego dodatkowego tłuszczu, a sos który powstaje podczas pieczenia jest przepyszny! Podałam to danie ze świeżym i chrupiącym pieczywem. W związku z tym, że staram się używać produkty możliwie jak najwyższej jakości, postanowiłam też poszukać odpowiednie mięso. Takim sposobem trafił w moje ręce Kurczak Zagrodowy , który hodowany jest małych, rodzinnych

karmelowy
Pikutek Victorinox – nóż do zadań specjalnych 186

podczas obierania lub skrobania warzyw i krojenia ziół. Pikutek świetnie poradził sobie podczas przekrawania świeżych bułek nie pozostawiając sterty okruszków, jak to się zazwyczaj zdarza, kiedy kroimy bardzo świeże pieczywo. Poddał się dopiero przy próbie wytrybowania kaczki - w tym wypadku ostrze okazało się nieco za krótkie i zbyt giętkie, ale…… lekko zmrożoną wołowinę do „ chińszczyzny ” udało mi się nim pokroić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurki po prowansalsku 147

wyśmienite i nie ma co szukać nowych pomysłów. Zwłaszcza , że nie jesteśmy zwolennikami śmietany do grzybów , wobec czego wszelkie przepisy z jej udziałem odpadają. Podaję je z białym pieczywem. Do tego lampka białego półwytrawnego wina. Po prostu pycha!" Czytaj więcej

Wiem co jem
Sezam 122

głównym składnikiem chałwy i ciasteczek zwanych sezamkami. W krajach arabskich niezwykle popularna jest pasta ze zmielonego sezamu i oleju o orzechowym smaku zwana tahina. Często też posypuje się nimi pieczywo

Wiem co jem
Gulasz wieprzowy z kurkami 126

nimi pokombinować. Było już penne z kurkami a teraz chciałabym zaprosić wszystkich na aromatyczny gulasz wieprzowy z kurkami w pysznym gęstym sosie. Smakuje doskonale z makaronem, lub białym pieczywem.” Czytaj więcej

Wiem co jem
"Wino i sery" - finał akcji 134

jagód - francuskie Château La Foncalpre, AC Monbazillac – białe słodkie Do tego zaserwowano nam deski pełne różnych serów: pleśniowych, kozich, z przerostem niebieskiej pleśni i białych. Ponadto bardzo smaczne pieczywo, oliwki, orzechy i owoce. Mnie najbardziej przypadły do gustu włoskie Atelie, Prosecco Doc i twarożek z koziego mleka. Do domu wróciłam w dobrym humorze, zaopatrzona w liczne sery, butelkę wina

Wiem co jem
Frużelina wiśniowa 156

końcu zrobiłam swoją wersję. Muszę powiedzieć, że to był świetny pomysł. Jestem nią zachwycona. Reszta domowników zresztą też. Jest znakomitym dodatkiem do naleśników, lodów, deserów i chrupkiego pieczywa. Bardzo prosta w przygotowaniu. Powinna się znaleźć w każdej spiżarni. Podaną w przepisie ilość mąki ziemniaczanej należy traktować orientacyjnie, bowiem zależna jest od tego jak dużo soku mają wiśnie. Moje wiśnie były

Wiem co jem
Gulasz z podgrzybków 110

Najpierw obsmażam je na oleju, a następnie duszę z pozostałymi dodatkami około dwóch godzin bo u mnie w domu grzyby zawsze się długo gotowało. Smakuje znakomicie z dodatkiem świeżego pieczywa. Ja podałam go z domowym chlebem słonecznikowym. Sezon grzybowy w pełni, zachęcam zatem do wypróbowania tego przepisu. Przygotowałam go w ramach konkursu " „Pudliszki-pomidorowy zawrót głowy”.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Chleb bezglutenowy na drożdżach 173

„Dawno nie było tu przepisu na chleb. To nie oznacza, że już ich nie piekę w domu . Piekę nieustannie od ponad trzech lat. I o chlebie

Wiem co jem
Bruschetta z truskawkami, serem i bazylią 147

dziś po raz pierwszy i zakochałam się w nim bez reszty. Nie dość, że jest najlepsze pod słońcem to jeszcze łączy w sobie wszystkie elementy idealnego śniadania. Ciemne pieczywo, ser i owoce. Czy można chcieć więcej? No może jeszcze filiżankę aromatycznej kawy z ekspresu. Czytaj więcej

Wiem co jem
Pieczony schab środkowy 141

obiad, tylko doprawiam powstały podczas pieczenia sos, wkładam do niego grubsze plastry mięsa i voilà - wyżerka jak się patrzy! Zimne mięso pokrojone w cienkie plastry wspaniale zastąpi wędlinę na pieczywie. Do tego chrzan, ćwikła, albo jakiś ogóreczek... pycha :D Pieczony schab środkowy Składniki: 1,8 kg schabu środkowego w jednym kawałku, bez kości, ale z warkoczem 2 duże ząbki czosnku

Kuchenne zapiski Edyty