każda tradycyjna, częstująca makaronem, włoska mamma. Tutaj jeszcze mała dygresja, skoro już o semolinie wspomnieliśmy. Jeżeli chcecie zrobić prawdziwe włoskie bruschetty to tylko z pieczywa z semoliny właśnie. Włosi się denerwują i żyłka im na szyi wychodzi jak się ich kuchnię próbuje zmieniać. Domowy makaron można zrobić na dwa sposoby: łatwy i trochę trudniejszy. Trudniejszy polega
Marder&Marder ManufactureBajgle drożdżowe pieczywo w kształcie oponki. Ma chrupiącą skórkę, słodkawy posmak a konsystencja trochę przypomina kluskę parzoną(pampucha). Ma coś takiego w sobie, że jak się zje jedną sięga się po następną. Jest może przy nich więcej pracy, ale warto choć raz na jakiś czas je wykonać bo są przepyszne. Przepis jest bardzo prosty a pochodzi od Sary Lewis
Basia w kuchnikroję w kostkę. Kukurydzę odsączam z zalewy. 2. Wszystkie przygotowane składniki dokładnie ze sobą mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gotową sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem i wędliną
Tradycyjna kuchnia Kasisztuk małży nowozelandzkich 250 ml wina białego wytrawnego 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili pół pęczka pietruszki odrobina oliwy z oliwek sucharki, czyli takie suche pieczywo tostowe do maczania w sosie Wykonanie: Tak jak wspomniałam na początku małże miałam mrożone, więc wyciągnęłam je z zamrażarki wieczorem. Rozmrażałam je w lodówce, bo małże powinno się rozmrażać powoli.Ma
Blondynka Gotujeminut, często mieszając. Wlej bulion oraz mleko kokosowe. Gotuj przez kolejny kwadrans. Przypraw świeżo startą gałką, solą i pieprzem do smaku. Dodaj świeżo posiekany szczypiorek i podawaj z ulubionym pieczywem
Food Squarenajmniej 30 minut do lodówki dla "przegryzienia się smaków" - opcja dla cierpliwych, ja niestety z żarłoczności pastę pożeram natychmiast po przygotowaniu... Zajadać w towarzystwie własnoręcznie upieczonego pieczywa, a choćby takiego Pikantnego chleba dyniowego oraz pogryzać sobie ukiszonymi, Chrupiącymi ogórkami małosolnymi
Grunt to przepis!roku robię kilka słoiczków smażonych śliwek z dodatkiem czekolady i kakao tzw czekośliwka. Ja mogę ją jeść bezpośrednio ze słoiczka, ale jest też znakomitym dodatkiem do pieczywa szczególnie słodkich drożdżowych rogalików lub bułek. Można jej też używać do posmarowania ciast. Składniki: 1,5 kg śliwek węgierek 200 g cukru 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki kakao Przygotowanie: Śliwki umyć
Ala piecze i gotujeSkładniki: chleb tostowy, krojony opakowanie szpinaku baby 500 g dobrej jakości szynki w plasterkach 2 kubeczki serka śmietankowego świeża bazylia 500 g pomidorów małe, drewniane wykałaczki Przygotowanie: Z kromek pieczywa tostowego odkrawamy skórki. Przygotowujemy kanapki, jedną kromkę smarujemy warstwą serka śmietankowego, układamy na wierzchu listki szpinaku baby i plasterek szynki, przykrywamy drugą nieposmarowaną kromką, dociskamy i dzielimy na dwa trójkąty
Moja smaczna kuchniaroztrzepanym jajku ,następnie obsypać je bułką tartą wymieszaną z przyprawami Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony do zrumienienia panierki. Gotowe . Podawać z sałatą ,surówką lub z samym pieczywem
Eli Gotowaniebiegiem lat trochę zmodyfikowałam nasz przepis i piekę je do dziś . Są nie zastąpione w podróży jako przekąska, na wycieczce ,gdy nie ma chętnego by wyskoczyć po świeże pieczywo. Są świetne na ciepło i na zimno. Składniki 1 szklanka mąki 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki gorącej wody sól do smaku ok. 1/2 płaskiej łyzeczki 1 mała cebula 3 pieczarki
Eli Gotowaniewłożyć pekińską , jabłka i cebulę z marchewką ,dokładnie wymieszać . Polać wszystko przyprawioną oliwą jeszcze raz wymieszać . Można podawać jako dodatek do dania głównego lub z pieczywem jako samodzielną przystawkę np. lekką kolacje . - SMACZNEGO
Eli Gotowanienatłuszczonego naczynia żaroodpornego . Na każdy kawałek wyłożyć kopiastą łyżkę posypki bułkowo - orzechowej. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni do chwili zrumienienia bułki . Podawać jako samodzielne danie z pieczywem i surówka
Eli GotowanieSałatę porozrywać na kawałki , seler pokroić w plasterki dodać do sałaty wrzucić rzeżuchę , dokładnie wymieszać . Całość skropić dresingiem i jeszcze raz wymieszać . Miałam ochotę zjeść sałatkę z pieczywem ale w ramach dobrego samopoczucia ,chleb zastąpiłam łodygą selera , Całkiem nieźle smakowało. No właśnie wracając do selera naciowego . Czy wiecie że może zastąpić sól? Nie pomyślałabym nigdy
Eli Gotowaniebulionu dusić ok 5 min. - dodać pokrojone pomidory , gotować jeszcze ok 10 mon. - doprawić solą, pieprzem cayenne jeśli to konieczne. Moim zdaniem zupa najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem. Ale to kwestia uznania. Rada Do wersji łagodniejszej wystarczy 1 papryka chili. Zamiast
Eli GotowanieOstatnio mam wenę na zupy. Są zdrowe niektóre pożywne. W sumie Ameryki z tymi wiadomościami nie odkryłam. Jednak zupa z chleba to drugie życie czerstwego pieczywa. Jedna z tych potraw która pozwala na mniejsze wyrzucanie żywności. Zupa jest dość wszechstronna i można ugotować ją na kilka sposobów. Smakuje dobrze z dodatkiem mięsa, jednak równie smaczna jest w wersji
Eli Gotowanie