pieczywo - 17769 przepisów (strona:661/1185)

Co weganie jedzą w pracy na śniadanie? 193

pierwszego (banana) zjadam w drodze. Dzisiaj mam "zdobyte" w promocyjnej cenie: mango i kaki (uwielbiam). Oprócz tego: kawałek pasztetu słonecznikowego, swoje pomidory i ogórka, kilka kromek białego (o zgrozo ;) ) pieczywa i na obiad gotowany ryż jaśminowy z pieczoną dynią. A jakbym miała ochotę "zgrzeszyć" mam czekoladowe masło orzechowe. Wszystko bardzo proste i smaczne. Oczywiście niekoniecznie zjem to wszystko

Co na wege obiad?
orkiszowe chrupiące bagietki 131

orkiszowe bagietki Dodatek orkiszowej mąki do wypieku sprawia, że nasze bagietki stają się nie tylko skarbnicą cennych mikroelementów, ale również zmienia się wprost nie do poznania, smak chrupiącego pieczywa. Połączenie oryginalnego maślanego smaku, z surową, pierwotną prostotą orkiszu, daje efekt wprost niesamowity. Zresztą sami możecie się o tym przekonać, wystarczy tylko w chwili wolnego czasu, upiec we własnej kuchni, orkiszowe

Miód i pieprz
Masło Migdałowe 145

też uwielbiam. A masło migdałowe? Jakie jest? Jest inne, ale też pyszne. Trochę droższe niż orzechowe, ale od czasu do czasu warto sobie przygotować takie masło. Można nim smarować pieczywo i polać syropem klonowym,albo miodem, można wyjadać łyżeczką i można dodać do puddingu chia tak jak ja to zrobiłam i pokażę w następnym poście :) Składniki: 100 g migdałów

Blondynka Gotuje
udka kurczaka pieczone w diabelskiej zaprawie 175

temperaturze 190 stopni, przez 35-40 min . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim kawałki kurczaka, jeszcze przez 5 minut.  Następnie udka wyjmujemy i podajemy, z pieczywem, surówką, lub z innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
zaparzany litewski razowy chleb żytni 218

znajdziemy mocny smak kminku, połączony ze słodyczą  owocowych powideł, dzięki którym chleb wyrasta. Ciemny o zbitej konsystencji, którą zawdzięcza zaparzanej razowej żytniej mące, jest zgoła  odmienny od pieczywa jakie spotykamy na co dzień. sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody zaparka 1 szklanka mąki żytniej

Miód i pieprz
Krem brokułowy z grzankami 104

przykrywała warzywa. Przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie, pod koniec gotowania można odkryć, aby woda nieco odparowała. Doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Lekko przestudzić i zmiksować. Pieczywo tostowe pokroić  w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Zupę nalać do miseczek dodać grzanki i podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pasta jajeczna 134

maszynki, zmiksowałam je w robocie, można także drobniutko posiekać). Przełożyć do miski dodać majonez, do smaku doprawić musztardą i keczupem oraz solą i pieprzem.  Nakładać na ulubione pieczywo, udekorować szczypiorkiem, pomidorem, ogórkiem lub innym dodatkiem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pasta z wędzonej makreli 95

rozdrobnić. Cebulkę i ogórka drobniutko posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać, dodać sos tatarski do otrzymania pożądanej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na swierzym lub tostowanym pieczywie z ogórkiem.   Smacznego

Codzienne Gotowanie
Jajecznica z kabanosem 106

dobrze przypieczone. Wlewamy jajka (wcześniej wbite do miseczki, to bardzo wygodne i szybkie), doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do momentu otrzymania pożądanej konsystencji jajek. Podawać od razu z ulubionym pieczywem.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Jajecznica na boczku 88

kolor na lekko brązowy, ale nadal bedzie wilgotna i kleista. Wlać jajka, delikatnie mieszać i smażyć do uzyskania porządanej konsystencji (u mnie lekko rzadka). Od razu podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Jajecznica z wędzonym łososiem i zielonym groszkiem 107

jajka, delikatnie mieszać, aż jajecznica osiągnie pożądaną konsystencję, chwilę przed końcem smażenia dodać groszek. Doprawić pieprzem, ostrożnie z solą, ponieważ łosoś jest zazwyczaj dość słony. Podawac natychmiast z ulubionym pieczywem.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Jajecznica na indyjską nutę 116

jajka, dodać przyprawy (kurkumę, kumin, kolendrę i garam masalę) a także doprawić solą i pieprzem. Delikatnie mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. Na zakończenie posypać kolendrą. Natychmiast podawać z ulubionym pieczywem. *Dla mięsożerców - jajecznicę można podać na grilowanym bekonie, ja użyłam tego dodatku ze względu na mężczyznę ;)  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Jajecznica ze szparagami 95

jajka i smażyć aż się zetną, pod sam koniec dodać szparagi, doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać, nałożyć na talerze i posypać parmezanem. Podawać natychmiast z ulubionym pieczywem.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Wegańskie curry z bakłażana i papryki 137

kardamon. Gotować aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby, jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolać wody. Natychmiast podawać. Danie jest tak sycące, że nie potrzeba do niego żadnego pieczywa, ryżu czy innych dodatków.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Shakshouka 141

minutka za długo i robi się jajko na twardo, warto co chwilę poruszyć naczyniem, aby sprawdzić jaką jajka mają konsystencję). Podawać natychmiast, posypane natką pietruszki lub kolendrą z ulubionym pieczywem. UWAGA! Danie to można przygotować bez zapiekania. Jajka można wbić do sosu na patelnię i dusić  pod przykryciem na niewielkim ogniu, do czasu aż jajka się zetną do pożądanej

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania