pierwszego (banana) zjadam w drodze. Dzisiaj mam "zdobyte" w promocyjnej cenie: mango i kaki (uwielbiam). Oprócz tego: kawałek pasztetu słonecznikowego, swoje pomidory i ogórka, kilka kromek białego (o zgrozo ;) ) pieczywa i na obiad gotowany ryż jaśminowy z pieczoną dynią. A jakbym miała ochotę "zgrzeszyć" mam czekoladowe masło orzechowe. Wszystko bardzo proste i smaczne. Oczywiście niekoniecznie zjem to wszystko
Co na wege obiad?orkiszowe bagietki Dodatek orkiszowej mąki do wypieku sprawia, że nasze bagietki stają się nie tylko skarbnicą cennych mikroelementów, ale również zmienia się wprost nie do poznania, smak chrupiącego pieczywa. Połączenie oryginalnego maślanego smaku, z surową, pierwotną prostotą orkiszu, daje efekt wprost niesamowity. Zresztą sami możecie się o tym przekonać, wystarczy tylko w chwili wolnego czasu, upiec we własnej kuchni, orkiszowe
Miód i pieprzteż uwielbiam. A masło migdałowe? Jakie jest? Jest inne, ale też pyszne. Trochę droższe niż orzechowe, ale od czasu do czasu warto sobie przygotować takie masło. Można nim smarować pieczywo i polać syropem klonowym,albo miodem, można wyjadać łyżeczką i można dodać do puddingu chia tak jak ja to zrobiłam i pokażę w następnym poście :) Składniki: 100 g migdałów
Blondynka Gotujetemperaturze 190 stopni, przez 35-40 min . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim kawałki kurczaka, jeszcze przez 5 minut. Następnie udka wyjmujemy i podajemy, z pieczywem, surówką, lub z innymi ulubionymi dodatkami
Miód i pieprzznajdziemy mocny smak kminku, połączony ze słodyczą owocowych powideł, dzięki którym chleb wyrasta. Ciemny o zbitej konsystencji, którą zawdzięcza zaparzanej razowej żytniej mące, jest zgoła odmienny od pieczywa jakie spotykamy na co dzień. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody zaparka 1 szklanka mąki żytniej
Miód i pieprzprzykrywała warzywa. Przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie, pod koniec gotowania można odkryć, aby woda nieco odparowała. Doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Lekko przestudzić i zmiksować. Pieczywo tostowe pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Zupę nalać do miseczek dodać grzanki i podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniemaszynki, zmiksowałam je w robocie, można także drobniutko posiekać). Przełożyć do miski dodać majonez, do smaku doprawić musztardą i keczupem oraz solą i pieprzem. Nakładać na ulubione pieczywo, udekorować szczypiorkiem, pomidorem, ogórkiem lub innym dodatkiem. Smacznego
Codzienne Gotowanierozdrobnić. Cebulkę i ogórka drobniutko posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać, dodać sos tatarski do otrzymania pożądanej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na swierzym lub tostowanym pieczywie z ogórkiem. Smacznego
Codzienne Gotowaniedobrze przypieczone. Wlewamy jajka (wcześniej wbite do miseczki, to bardzo wygodne i szybkie), doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do momentu otrzymania pożądanej konsystencji jajek. Podawać od razu z ulubionym pieczywem. Smacznego
Codzienne Gotowaniekolor na lekko brązowy, ale nadal bedzie wilgotna i kleista. Wlać jajka, delikatnie mieszać i smażyć do uzyskania porządanej konsystencji (u mnie lekko rzadka). Od razu podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego
Codzienne Gotowaniejajka, delikatnie mieszać, aż jajecznica osiągnie pożądaną konsystencję, chwilę przed końcem smażenia dodać groszek. Doprawić pieprzem, ostrożnie z solą, ponieważ łosoś jest zazwyczaj dość słony. Podawac natychmiast z ulubionym pieczywem. Smacznego
Codzienne Gotowaniejajka, dodać przyprawy (kurkumę, kumin, kolendrę i garam masalę) a także doprawić solą i pieprzem. Delikatnie mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. Na zakończenie posypać kolendrą. Natychmiast podawać z ulubionym pieczywem. *Dla mięsożerców - jajecznicę można podać na grilowanym bekonie, ja użyłam tego dodatku ze względu na mężczyznę ;) Smacznego
Codzienne Gotowaniejajka i smażyć aż się zetną, pod sam koniec dodać szparagi, doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać, nałożyć na talerze i posypać parmezanem. Podawać natychmiast z ulubionym pieczywem. Smacznego
Codzienne Gotowaniekardamon. Gotować aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby, jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolać wody. Natychmiast podawać. Danie jest tak sycące, że nie potrzeba do niego żadnego pieczywa, ryżu czy innych dodatków. Smacznego
Codzienne Gotowanieminutka za długo i robi się jajko na twardo, warto co chwilę poruszyć naczyniem, aby sprawdzić jaką jajka mają konsystencję). Podawać natychmiast, posypane natką pietruszki lub kolendrą z ulubionym pieczywem. UWAGA! Danie to można przygotować bez zapiekania. Jajka można wbić do sosu na patelnię i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, do czasu aż jajka się zetną do pożądanej
Codzienne Gotowanie