pieczywo - 17769 przepisów (strona:656/1185)

Gazpacho z truskawkami 118

Składniki (na 2 porcje): 2 pomidory malinowe 250 gram truskawek 1/2 szklanki zimnej wody 1/4 pęczka mięty sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek miąższ z dwóch kromek białego pieczywa łyżeczka cukru sok z 1/2 cytryny do podania: drobno pokrojony pomidor malinowy, truskawki i listki mięty Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Umyte truskawki i pomidory

Mango Papaja
8 przepisów na tosty i grzanki 132

Tosty i grzanki można przygotować w kilka minut, z ulubionymi dodatkami, chrupiące, pachnące i sycące. W sam raz do wykorzystania resztek pieczywa. Z mozzarellą, rokpolem czy goudą, z ziołami czy ulubionymi warzywami.  Jakie są Wasze ulubione dodatki? Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące tosty z wędzonym serem Razowa

Moja smaczna kuchnia
Superszybka domowa ciabatta 150

Czasami mam dość nadmuchanych, chemicznych bułek i chlebowych skórek niemalże pustych w środku, z tego też powodu zdarza mi się zakasać rękawy i zrobić jakieś pieczywo. Kiedyś pożyczyłam od mamy maszynę do pieczenia chleba, ale spoglądając na M. i siebie, uznałam, że to wagowe samobójstwo, więc bardzo szybką ją zwróciłam ;) CIABATTA Składniki: - 8 gram suchych drożdży (robiłam też ze świeżymi

Życie zamknięte w smaku
Chleb czosnkowy 207

bardzo dużo i bardzo często. Przytyli przez to wszyscy, więc teraz piekę go rzadziej. Smakuje mi teraz jeszcze bardziej ;) Warto spróbować zrobić go przy okazji Świąt Bożego Narodzenia - domowe pieczywo na wigilijnym stole, to coś niesamowitego! :) CHLEB CZOSNKOWY Składniki: - 500 gram mąki - 260 gram bardzo ciepłej wody - 70 gram oleju - 50 gram drożdży - łyżeczka cukru - łyżeczka soli - łyżeczka czosnku granulowanego

Życie zamknięte w smaku
Zieloniutkie Guacamole / Guakamole 164

pomocą widelca. Dodajemy sok z połowy limonki, pokrojoną bardzo drobno papryczkę i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z tortillachips lub na nawet na pieczywie. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Drożdżowe, pełnoziarniste bułeczki maślane 132

Któż nie kocha zapachu świeżego pieczywa? Nie potrafiłabym zaufać komuś, kto nie darzy tego aromatu taką miłością jak ja. To idealnie nęcąca woń, zwłaszcza o poranku. Może i Wy skusicie się na takie czary w swojej własnej kuchni? ;) DROŻDŻOWE, PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI MAŚLANE Składniki: - 500 gram mąki pełnoziarnistej - 100 gram masła (miękkiego) - 250 mililitrów mleka - 1 jajko - 25 gram świeżych drożdży

Życie zamknięte w smaku
Francuska zupa cebulowa 206

zupę. Składniki do grzanek: - 2 razowe bułki Przygotowanie grzanek: Bułkę przecinamy wzdłuż na pół, a potem w kostkę. Wrzucamy całość na blachę i do rozgrzanego piekarnika, żeby podsuszyć pokrojone pieczywo. Wyciągamy, gdy grzanki są chrupkie i odrobinkę tylko przyrumienione. Składniki do zupy: - około 1,5 litra wywaru z kości (można oczywiście zrobić wersję wegetariańską na bulionie warzywnym) - 4 białe cebule

Życie zamknięte w smaku
Szybki chleb pszenno-żytni 156

Ostatnio zaczęłam częściej piec chleb. Robię nawet zakwas, ale przepisy z nim - później. Dzisiaj wersja na pieczywo szybkie (większość najlepszych wypieków wymaga kilku, kilkunastu lub kilkudziesięciu godzin). Uwaga! Znika mega szybko! :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Życie zamknięte w smaku
Zakwas żytni na chleb 167

teraz to coraz częstsze, że znajoma znajomej przekazuje wyhodowany przez siebie zakwas). Zaczęłam więc od niego. Miałam pewne wątpliwości, czy postępuje dobrze, ale zapach samego zakwasu i - później - gotowego pieczywa, uświadomił mi, że najlepiej na świecie ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Życie zamknięte w smaku
Twarożek z rzodkiewką 130

przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do twarożku dodać jogurt, wymieszać. Dodać rzodkiewkę, doprawić pieprzem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Podawać z pieczywem lub krakersami

Mama Gotuje
Pasta warzywna do słoików na zimę- pomidory, papryka, cebula 217

Uwielbiam tego typu pasty warzywne! Idealnie nadają się jako dodatek do pieczywa/ kanapek. Składniki: 1 kg pomidorów 25 dag czerwonej papryki 25 dag cebuli ½ kg jabłek 25 dag cukru sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Warzywa i jabłka umyć. Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać oczyszczoną paprykę i pokrojoną w plasterki cebulę. Wlać ½ szklanki wody, gotować i pod koniec wrzucić

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanki z pieczarkami na chlebie tostowym 154

mnie rożen to hak do opiekania a ja zawsze na to ustrojstwo mówiłam rożno) i do niego właśnie mama wkładała kromki chleba z masą pieczarkową, które zapiekała. To chrupiące pieczywo było najlepsze na świecie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierś kurczaka na ostro z kurkumą i płatkami papryki chili. 185

upiec na patelni grillowej albo zwykłej. Zrobić sos: jogurt grecki wymieszać z miodem, sokiem z limonki i suszonym estragonem. Kurczaka podawać z sosem, surówką z miksem sałat i drobnym pieczywem albo pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Paluchy z ziarenkami 199

MAKAR .  W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestki dyni. Ziarenka to doskonały dodatek do wielu potraw. Mogą być wykorzystywane między innymi do wypieku pieczywa, wypieków na słono, jak również do dań głównych, zup i deserów.  Ziarenka idealnie współgrały z chrupiącymi paluchami. Warto je wykorzystać w kuchni, ponieważ wspaniale smakują. Zachęcam wszystkich do zakupu

Tradycyjna kuchnia Kasi