wyczytałam też, że pestki dyni pomagają zwalczać chorobę lokomocyjną [źródło: TU ] - heh, coś właśnie dla mnie :) Dynia nadaje się nie tylko na przetwory , ale również do słodkich wypieków czy pieczywa , no i oczywiście wszelkiego rodzaju zup . W tym sezonie dynię wykorzystywałam już w wielu potrawach: Pikantny krem z dyni - przepis wkrótce na blogu Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika Ciasto marchewkowo
Grunt to przepis!zamiast przekładać pastę do słoików, dajemy jej wystygnąć pod przykryciem na patelni i już po kilku godzinach ( kiedy smaki się połączą), możemy nią smarować ulubione pieczywo
Miód i pieprztemu ,że jest miękki - to bardzo łatwo się go rozsmarowuje a dodatek aromatycznych ziół nadaje mu wspaniały smak. Oliwkę można dodawać do sałatek, jak również polewać nią świeże pieczywo. Składniki: 3 główki czosnku szklanka oliwy z oliwek Po pół łyżeczki: soli tymianku bazylii oregano rozmarynu estragonu papryki chili kolorowych ziarenek pieprzu liście laurowe Czosnek obrałam z łupin. Zalałam oliwą
potrawyregionalnemasła. Starłam na tarce o drobnych oczkach ząbek czosnku. Wlałam oliwę z oliwek. Na koniec wkropiłam sok z cytryny. Pozostało doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszałam. Posmarowałam masłem pieczywo. Można podawać z dowolnymi i ulubionymi dodatkami np.posypać kaparami Smacznego
potrawyregionalnewyjątkowo smaczne i cenne odżywczo, a pokrajana w kostkę cebula , sól oraz mak dodatkowo podnoszą jego walory smakowe, zapachowe i estetyczne, odróżniając cebularze od innych rodzajów pieczywa. Piękny złocisty kolor, chrupiąca skórka oraz niepowtarzalny zapach sprawiają, że od lat na pierwszy kęs mamy chęć, gdy cebularz jest jeszcze ciepły, wprost wyjęty z pieca. Składniki
potrawyregionalnemłynku do kawy na mąkę, która rewelacyjnie wzbogaci w wartości odżywcze oraz smak słodkich i wytrawnych wypieków. Mąka z komosy może z powodzeniem służyć do wypieku pieczywa oraz ciast bezpiecznych dla osób pozostających na diecie bezglutenowej. Pyszne są domowe chleby, wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej. Komosa ryżowa może być serwowana podobnie
potrawyregionalnewiśni możemy robić soki, nalewki, przet wory, kompoty, wino, likiery. Są świetnym dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów. Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione przede
potrawyregionalnepiekarnik tylko kilka chwil przy patelni. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku. Tosty najlepiej jest robić z chałki lub bułki paryskiej, zwanej czasami angielką, można również użyć białego pieczywa bez przypraw albo chleba tostowego. Polecam serdecznie bo pysznie i szybko. Dziękuje wszystkim osobom które razem ze mną smażyli tosty na masełku. Tosty francuskie z figami i węgierkami. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieSałatka pożywnabo z dodatkiem kurczaka i bardzo prosta w przygotowaniu. Przy okazji można wykorzystać zbędne czerstwe pieczywo. składniki: sałatka 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 średnia główka sałaty lodowej 300 g pomidorków koktajlowych zioła włoskie olej do smażenia 1 jajko bułka tarta 6 kromek czerstwego chleba 1 łyżka masła sos 7 łyżek jogurtu 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu
Monia miesza i gotujePrzepis idealny dla osób nie przepadających za mięsnymi dodatkami do pieczywa. Tak przygotowany pasztet wegetariański będzie smakował na pewno nawet mięsnym smakoszom. Składniki: 70 dag twarogu 1 łyżka masła 2 jajka 4 zielone papryki 1 brokuł ¾ szklanki zielonych oliwek sól czosnkowa do smaku pieprz do smaku zioła prowansalskie do smaku tłuszcz do formy Wykonanie: Masło stopić i ostudzić. Twaróg zmielić
Tradycyjna Kuchniasycącą i rozgrzewająca potrawa to doskonały pomysł na obiad. Wystarczy za dwa dania. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem. Składniki: 250 g białej fasoli jaś 2 kiełbasy 1/2 cukinii czerwona papryka marchewka cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku ziele angielskie liść laurowy słodka i ostra papryka sól pieprz natka pietruszki Fasolę moczyć w wodzie przez kilka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOstatnio często eksperymentuję z bułkami, bo moja rodzina bardzo polubiła domowe pieczywo. Te chrupiące półbagietki doskonale smakują z masłem i dżemem. Składniki na 6 sztuk: 600 g mąki 180 ml mleka 200 ml wody 20 g drożdży 35 g oleju 2 łyżeczki cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju do posmarowania Drożdże zasypać cukrem i zalać łyżką ciepłego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUwielbiam pasty kanapkowe, zwłaszcza te rybne. Ta z łososia jest bardzo delikatna, ale rzodkiewka i ogórek dodały jej wyraźnego smaku. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Składniki: 1 puszka łososia w oleju (lub kawałek wędzonego) 4 jajka 2 łyżki majonezu 5-6 rzodkiewek 2 ogórki konserwowe koperek sól pieprz Łososia odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i obrać. Jajka, łososia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapiękniejszego zapachu niż zapach domowego pieczywa. Uwielbiam ten zapach i smak, dlatego często piekę domowe bułeczki, chlebki i drożdżówki. Dziś upiekłam pszenno- żytnie, używając nowego sposobu, jakim jest zaparzanie mąki wrzątkiem. Dzięki temu trikowi bułeczki dłużej pozostają świeże. Te z góry były bardzo chrupiące, w środku pulchniutkie i miękkie. Inspiracja- blog Gin. Składniki: 80 g mąki żytniej 150 ml wrzątku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo lubię pieczywo z wyraźnym smakiem czosnku i cebuli. Te bułki najlepiej smakują z sałatą, majonezem i salami. Z podanego przepisu wyszło mi 6 bardzo dużych bułek. Składniki : 550 g mąki 300 ml mleka (może być pół na pół z wodą) 1 jajko 30 g drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia