długo zachował swoją świeżość i nie wysychał. To dodanie do wypieku mąki ziemniaczanej, jest jedną z najlepszych metod, jakie znam. Nie korzystam z tego sposobu, na co dzień. Domowe pieczywo znika bowiem błyskawicznie. Ale dziś muszę przygotować prowiant,na kilkudniowa wyprawę i chleb o "przedłużonym okresie świeżości", będzie wprost niezbędny. Do swojego wypieku użyłem mąki ziemniaczanej, ale taki
Miód i pieprzWRZUCAMY OPŁUKANE MULE,PODLEWAMY WINEM I SOKIEM Z CYTRYNY,DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM,I DUSIMY TAK OK 15 MIN,AŻ WINO ODPARUJE,POSYPUJEMY NATKĄ PIETRUSZKI,NAJLEPIEJ PODAWAĆ Z PIECZYWEM CZOSNKOWYM (JAK SIĘ JAKAŚ MUSZLA NIE OTWORZY -TO WYRZUCAMY-NIE JEMY) SMACZNEGO
Swojskie jedzonkosurowa ryba) Witamina B2 (ryboflawina) – wrażliwa na światło, ale stosunkowo odporna na działanie podwyższonej temperatury; istotna dla przemiany materii i produkcji energii w organizmie. Mleko i jego przetwory, ciemne pieczywo, mięso, podroby i ryby. Witamina B3 (PP, niacyna) – odporna na działanie wysokiej temperatury, na utlenianie i na działanie światła; istotna dla zdrowia układu nerwowego. Mięso, ryby, jajka, nasiona zbóż
Kuchenne innowacjedżemem, bo zachowuje smak świeżych gruszek prawie idealnie. Dodatek imbiru sprawia, że smak jest bardziej wyrazisty i odświeżający. Pycha! Trudno sobie wyobrazić lepsze śniadanie w zimowy poranek niż świeże pieczywo z takim dżemem i poranną kawą. Chwila lata podczas zimy
Milion Smakówczasie wolnowar odkryć, wrzucić szpinak i mieszać delikatnie aż szpinak zwiędnie. Dodać kolendrę, doprawić solą i pieprzem.* Podawać z ryżem, z chlebem naan ( lub innym pieczywem) i np z jogurtem greckim. Smacznego! * Wygodniej jest, moim zdaniem, przenieść kurczaka z sosem do dużej patelni i szpinak oraz kolendrę dodać tuż przed podaniem dania
Stare Garyogniu aż zmiękną, dodać tymianek. Wbić po kolei jajka i ściąć najpierw białka, a potem żółtka, mieszając łyżką. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zdjąć z ognia. Podawać z pieczywem. Smacznego
Czerwień i błękitupiekłam chleb w jednej większej keksówce, dzięki czemu był wyższy, a kanapki większe. Pięknie "pękł" podczas pieczenia, tworząc lekko rozwarstwioną strukturę skórki. Polecam wszystkim, którzy lubią cieżkie, wilgotne, żytnie pieczywo! Zobacz również inne przepisy na ----> CHLEBY Chleb żytni z ziarnami żyta - przepis: Składniki: (na 2 keksówki o długości 20 cm lun 1 30-32 cm) 60 g startera zakwasu
Moje Qulinariaskrupułów leżeć w łóżku ze szklanką herbaty z miodem i plastrami cytryny. Na śniadania nie było nic lepszego niż domowy dżem malinowy z ogrodowych owoców smarowany na kromce razowego pieczywa z masłem, lub wyjadany łyżeczką prosto ze słoika. Z tej błogości oderwał ją telefon od koleżanki. Poprosiła o przepis na dżem malinowy. Taki bez żadnych dodatków, typowo babciny. - Więc bierz
Malinowe Pocałunkikażda tradycyjna, częstująca makaronem, włoska mamma. Tutaj jeszcze mała dygresja, skoro już o semolinie wspomnieliśmy. Jeżeli chcecie zrobić prawdziwe włoskie bruschetty to tylko z pieczywa z semoliny właśnie. Włosi się denerwują i żyłka im na szyi wychodzi jak się ich kuchnię próbuje zmieniać. Domowy makaron można zrobić na dwa sposoby: łatwy i trochę trudniejszy. Trudniejszy polega
Marder&Marder ManufactureBajgle drożdżowe pieczywo w kształcie oponki. Ma chrupiącą skórkę, słodkawy posmak a konsystencja trochę przypomina kluskę parzoną(pampucha). Ma coś takiego w sobie, że jak się zje jedną sięga się po następną. Jest może przy nich więcej pracy, ale warto choć raz na jakiś czas je wykonać bo są przepyszne. Przepis jest bardzo prosty a pochodzi od Sary Lewis
Basia w kuchnikroję w kostkę. Kukurydzę odsączam z zalewy. 2. Wszystkie przygotowane składniki dokładnie ze sobą mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gotową sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem i wędliną
Tradycyjna kuchnia Kasisztuk małży nowozelandzkich 250 ml wina białego wytrawnego 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili pół pęczka pietruszki odrobina oliwy z oliwek sucharki, czyli takie suche pieczywo tostowe do maczania w sosie Wykonanie: Tak jak wspomniałam na początku małże miałam mrożone, więc wyciągnęłam je z zamrażarki wieczorem. Rozmrażałam je w lodówce, bo małże powinno się rozmrażać powoli.Ma
Blondynka Gotujeminut, często mieszając. Wlej bulion oraz mleko kokosowe. Gotuj przez kolejny kwadrans. Przypraw świeżo startą gałką, solą i pieprzem do smaku. Dodaj świeżo posiekany szczypiorek i podawaj z ulubionym pieczywem
Food Squarenajmniej 30 minut do lodówki dla "przegryzienia się smaków" - opcja dla cierpliwych, ja niestety z żarłoczności pastę pożeram natychmiast po przygotowaniu... Zajadać w towarzystwie własnoręcznie upieczonego pieczywa, a choćby takiego Pikantnego chleba dyniowego oraz pogryzać sobie ukiszonymi, Chrupiącymi ogórkami małosolnymi
Grunt to przepis!roku robię kilka słoiczków smażonych śliwek z dodatkiem czekolady i kakao tzw czekośliwka. Ja mogę ją jeść bezpośrednio ze słoiczka, ale jest też znakomitym dodatkiem do pieczywa szczególnie słodkich drożdżowych rogalików lub bułek. Można jej też używać do posmarowania ciast. Składniki: 1,5 kg śliwek węgierek 200 g cukru 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki kakao Przygotowanie: Śliwki umyć
Ala piecze i gotuje